Poradna Zelená úsporám /

113061. Výpočet součinitele prostupu tepla U

Autor: Jaroslav Petránek
Datum: 03.01.2010 16:18

Dobrý den,
rád bych se zeptal na správný výpočet součinitele prostupu tepla pro neprůsvitné konstrukce.
Podle normy ČSN 73 0540-4 Výpočtové metody z roku 2005, se k základní hodnotě U přičítá deltaU zahrnující vliv nehomogenit a tepelných mostů pro charakteristický výsek konstrukce. Tyto hodnoty deltaU jsou uvedeny ve výše zmíněné normě na stránce 26 pozn. 3.
Chápu použití delta U např. pro šikmé střešní konstrukce se zateplením mezi krokvemi, kde deltaU pokrývá nesouvislost tep. izolace.
Ale v případě, že se jedná o zdivo pro které byla experimentálními zkouškami stanovena výpočtová hodnota lambda, zahrnující nehomogenity, vlhkost atp. není mi použití delta U jasné. Výpočtové hodnoty lambda pro takové konstrukce jsou uvedeny v normě ČSN 73 0540-3 - Návrhové hodnoty.
Pro ilustraci, v této normě je uvedena výpočtová hodnota lambda pro stropní konstrukci hurdis do ocelových. nosníků. Popis kce. je uveden v poznámkách. Výpočtová hodnota lambda je 0,6 a zahrnuje ocel. nosníky.
Podle mě je výpočet U pro takovou kci. nasledující. R=d/lamdavýp.
a následně pak U=1/(Ri+R+Re) bez dalších oprav.
Nejsem si jist jestli je to v pořádku. Prosím o komentář.
Děkuji a jsem s pozdravem

Datum: 19.01.2010 17:22 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Dobrý den,
pokud pro výpočet používáte hodnoty lambda takové, že už obsahují vliv nehomogenit a tepelných mostů, pak bude delta U nulové.
Typicky u zateplované fasády se v rámci delta U zahrnuje vliv kotvících prvků, které v lambdě materiálů zahrnuty nejsou.