Poradna Zelená úsporám /

113116. Potřeba energie na vytápění

Autor: Radek Polák
Datum: 06.01.2010 13:21

Dobrý den,
uvažuji o výstavbě RD v nízkoenergetickém standardu. Počítám se skladbou 365 mm Heluz + 140 mm šedý polystyren - tep. odpor cca 6,9, střechu zateplenou cca 300 mm minerální vlny. Dům bude s obytným podkrovím o celkové podlahové ploše cca 100 m2. Jelikož zvažuji systém vytápění, chtěl bych si porovnat náklady na topení + rámcově nutné prostory (zatím se přikláním k TČ vzduch - voda, nebo vytápění peletami - kotel + zásobník pelet + někde zásobu pelet na sezonu). Chtěl bych proto poradit jak velmi hrubě určím nutné množství pelet. Zkusil jsem hrubý odhad z rozsahu nároku na vytápění pro nízkoenergetické domy 15-50 kWh na m2 a rok - cca 30 x podlahová plocha 100 m2= 3000 kWh ročně, tj. 10,8 GJ. Při výhřevnosti pelet 18 MJ z kg a účinnosti kotle 90% mi pak vychází cca 670 kg pelet na sezonu a mám pocit, že to je trochu málo (necelá 1 paleta v ceně cca 3.300,- Kč). Může tato hodnota být reálná? Jde opravdu o hrubou hodnotu - zda 670 kg, či 5x tolik (nemám v úmyslu stavět další místnost jako sklad pelet).
Děkuji
Polák

Datum: 18.01.2010 09:48 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Dobrý den,

k ověření spotřeby tepla a zároveň teplé vody, kterou budete pravděpodobně také ohřívat kotlem doporučuji výpočet kontrolou spotřeby tepla přes tepelnou ztrátu objektu. (Z Vašeho dotazu nevyplývá zda měrná spotřeba tepla 30kWh/m2 je odhadnuta nebo vypočtena?) Připustíme-li, že sportřeba tepla je reálná pak průměrná roční účinnost kotle i při využití k ohřevu teplé vody bude cca 86 - 88%. Pak skutečně jedna paleta o váze 1tuny by měla stačit.