kotel na Peletky Atmos dp15p |
Autor: tomáš fošum Datum: 10.01.2010 21:29 | dobrý den, Mohu znát názor někoho z Vás na automatický kotel na peletky Atmos dp15p. Mám cca 3 roky novostavbu-zeď 44, tepelná ztráta 10kw. Případně osobní zkušenosti???? Tento kotel mi nabízí jedna Českokrumlovská firma a velice mě zaujal, ale na Atmosy tu moc recenze a zkušenosti nejsou. děkuji za odpovědi p. Fošum. český krumlov-jižní čechy :-)
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
| Chronologický seznam příspěvků |
|
| Příspěvky |
Autor: Martina Petrů Datum: 17.11.2011 18:26 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 106171 reakce na ... | dobrý den, zajímalo by mne - koupil jste nakonec kotel na pelety atmos? pokud ano, jste spokojen?
|
|
 | Autor: tomáš fošum Datum: 18.11.2011 16:41 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 107602 reakce na ... | Fotogalerie:
 | Kotel mám již více než jeden rok - máme za sebou topnou sezonu 2010-2011 a ta byla docela tuhá bylo i -33´C! A kotel na pelety sloužil velice dobře-vytápíme na 22´. Ke kotli jsem postavil silo na cca 4,5t /1,8mx2,5x2,4/ pelet (vědět při stavbě domu, že budu topit peletami udělal bych více místa doporučuji cca 6-8t). Takže si nechávám 1x za sezonu doplnit zpravidla v létě cena pelet je nejnižší cca 4,7kč/kg. Topná sezona mě stála 20.000,-Kč. Vytápím RD 10x8 s podkrovím. Jinak kotel je s automatickou regulací to znamená, že si vše řídí sám /začátek-konec topení/ dále mám boiler 300l a akumulační nádrž 1000l - bez té rozhodně nedoporučuji bylo by to neekonomické! Ke kotli mám ještě připojen solární systém jak na boiler - léto, tak na dohřev vody do topení a je to fakt hodně znát. Loni mi vraceli 6.500,-kč na el. Jinak investice do systému byla vysoká, nicméně je to pohodlí a bez starostí. cca 1x za 3 dny vyčistím horák /max. 1/2 min času/ a jedenkrát do měsíce vynáším popel , který je úžasným hnojivem do zahrádky. Takže na závěr sděluji, že jsme s kotlem Atmos velice spokojeni a taktéž se solárním systémem. Ještě přikládám fotečku - kotelny /je to jak strojovana hihihihi :-)/. TF
|
|
 | Autor: Martin Špán Datum: 25.11.2011 20:25 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 101893 reakce na ... | Dobrý večer, proč je vytápění bez aku neekonomické ? V čem ? Já jedu druhý rok v benekovu, protože je mám kousek , jinak systém většiny automatických kotlů je úplně stejný, nemám aku a nemám problém. A ve spotřebě ? Jestli vy protopíte 4t a já 6t ve starém baráku bez zateplení 16x8 s podkrovím, 14 kw ztráty, tak nevidím v aku přínos. Jinak solar perfektní, taky jsem ho dělal, je to dobrá věc. Otázkou každé investice by měla být návratnost. U mě není, ale kotel ze solarem mě přišel asi na 80 tis. A automat je automat, o tom žádná, jak pohoda doma, tak ušetřená práce.
|
|
 | Autor: Josef Musil Datum: 26.11.2011 14:29 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100821 reakce na ... | Dobrý den pane Špán. Rozdíl je a to dost značný. Už jen v tom, že místo 4 tun spálíte 6 t a to je při dnešních cenách pelet 10 000,- až 12 000,- Kč. Při AKU nemusí kotel tak často zapínat a vypínat a tím dojde ke značným úsporám paliva. Pokud byste mněl AKU nádrž s průtokovým ohřívačem TUV (šnek v AKU nádobě) a výměníkem pro solární ohřev, nepotřebujete boiler a samostatnou nádrž na solární ohřev. Boiler se Vám časem ať chcete či ne zanese a musíte jej vyměnit. U průtokového ohřívače to nehrozí. Provozují takový systém třetí rok. V této době kotel běží cca 20 minut a dvě hodiny stojí. Za tu dobu by bez AKU běžel alespoň třikrát či čtyřikrát. Častým zapínáním a vypínáním jsou ztráty na rozeběhu kotle.
|
|
 | Autor: Martin Špán Datum: 27.11.2011 11:26 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 101893 reakce na ... | Dobrý den, tak jinak. Nemám bojler a samotnanou nádrž ale 300l solar zásobník Cosmocell EKO . Když jedu nonstop přes zásobník, spotřebu mám větší, proto ho zapínám jen na 2 hodiny na ohřátí vody. Takže by mě zajímalo, zda by mělo smysl do systému zapojit aku nádrž, nechce se mi věřit, že by spotřeba byla tak rozdílná. cca 2t. Pokud by to tak bylo, staálo by za to dopojit aku. Ale v porovnání s kolegy, kteří jedou na automaty s aku , mají tep. ztráty menší na novostavbách, tam zas takový rozdíl ve spotřebě nevidím, Když jedu přes zásobník, kotel spíná míň , ale spotřebu mám větší, to jsem zkoušel. Proto ho zapínám jen na ohřev vody na 2 hod.
|
|
 | Autor: Josef Musil Datum: 27.11.2011 15:55 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100821 reakce na ... | Dobrý den pane Špán. Když máte tuto sestavu tak by se snížila spotřeba jen tím, že kotel nebude tak často zapalovat. Pokud máte tepelnou ztrátu 10 kW a spotřebu pelet 6 t za rok, tak to opravdu hodně. Já mám ztrátu 18 kW a spořebu včetně ohřevu TUV mám rovněž 6 t/rok. Udržování ohně a časté starty hořáku Vás stojí právě tu vyšší spotřebu pelet. Mám peletový kotel Ferroli GFN 5 s automatickým zapalováním. Kotel tedy po dobu co stojí nic nespotřebovává. V tomto ročním období kotel 20 min běží a dvě hodiny stojí. Kotel topí do AKU nádoby s průtokovým ohřívačem TUV, takže nepotřebuji boiler. Kotel mně stál 72 000,- a AKU nádrž PAST 900 l (LL+SX), to je dvojitý ohřívač TUV a výměník pro solár, 76 000,- Kč. Současná spotřeba mně tedy vyjde v peletách na 30 000,- Kč za rok. V příštím roce chci dům a střechu zateplit a pak by mněla jít spotřeba cca o třetinu dolu.
|
|
 | Autor: Martin Špán Datum: 27.11.2011 16:51 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 101893 reakce na ... | Ne, já nemám 10kw, mám asi 15 dle dokumentace, ale taky záleží i na umístění domu, já chápu o čem mluvíte, já nemám samozápal, ale kotel běží nonstop jak ho na podzim zapnu, tak ho na jaře vypnu. Ten Váš systém znám, kolega má guantamatic se samozápalem a aku, jen si myslím, že spotřebu takto o moc nesnížíte, protože kotel vychladne a musí se dohřát. jedině snížit tepelné ztráty. Mě šlo spíš o to že jsem reagoval na tu aku nádobu, že je provoz bez ní neekonomický, myslím si že to zas není až tak pravda. Aspoň ty, co jedou přes aku a co znám, tak nějaký velký rozdíl proti mě ve spotřebě nemají. V přepočtu tepelných ztrát a spotřeby,......... tak nevím. Víte já jsem typ co nejjednoduššího řešení, aby splnil to, co má. Každopádně dík za debatu, už je mi jasné na jaký systém fungujete.
|
|