Poradna Zelená úsporám /

113217. možnosti čerpání dotace na výměnu kotle ???

Autor: Bedřa Modrý
Datum: 11.01.2010 09:16

Zdravím všechny. Máme postavený domek 2 roky /NED/, topíme elektřinou (tep. ztráta cca 5kW), teplovodní podlahové topení.
Mám nárok získat dotaci, pokud bych elektrokotel chtěl vyměnit
za automat na peletky??? Někde jsem četl, že snad elektrokotel jako zdroj tepla neberou jako "fosilní" - tedy, že bych musel mít jako stávající zdroj tepla použitý např kotel na uhlí, apod... :-( - je to tak? Jak je to tedy doopravdy a jaká je výše dotace? (někde se uvádí pro automat 95.000,-, někde "až" 95.000, apod. Pokud bych měl dát např 100.000 za pořízení automat. kotle na pelety, nevyplatí se mi to. (úspora by u mě činila asi 10tis/rok, což není málo - ale tak by si 10 let vydělávala tato investice sama na sebe - a 10let, to je cca doba životnosti toho kotle. Děkuji

Chronologický seznam příspěvků
Bedřa Modrý18.01.2010 10:12
18.01.2010 10:05

Datum: 18.01.2010 10:05 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Cituji:
V podoblasti C.1 podporuje program Zelená úsporám výměnu stávajících neekologických zdrojů vytápění (uhlí, kapalná fosilní paliva, elektřina) za nízkoemisní zdroje na biomasu a účinná tepelná čerpadla v rodinných a bytových domech.

Výměna el. za peletkový kotel získává podporu 95tis. Kč.
Pro Váš modelový případ je zřejmé, že při tep. ztrátě 5kW, by při výměně el. za peletkový kotel návratnost při současných cenách by se blížila cca 10 letům. Pokud pomineme ekonomický aspekt pak snížení emise CO2 by bylo velmi významné neboť úsporou el. 1kWh uspoříme 1,17kg CO2.

VEŘEJNÁ DISKUSE K DOTAZU

Autor: Bedřa Modrý
Datum: 18.01.2010 10:12 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
čili za této situace by stálo za úvahu do toho jít - chápu to dobře???