Dozateplení domu |
Autor: Jiří Vondrouš Datum: 14.01.2010 13:07 | Dobrý den všem. Můj dotaz zní, zda lze dozateplit už jednou zateplený objekt? povrch je akrylátová omítka, zrnitost 2,5. 1. Lze lepit další EPS po zpenetrování klasickým způsobem na pěnu nebo lepidlo? 2. Musí se následně EPS kotvit ? nejvyšší místo je ve štítu cca 7m. Pokud bude nově lepený EPS tl. 10-12cm, lze kotvy zapustit do cca poloviny desky a pak "zašpuntovat"?
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
| Chronologický seznam příspěvků |
|
| Příspěvky |
Autor: Pavla Cyrusová Datum: 31.01.2012 20:48 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108524 reakce na ... | Dobrý den, chystám se navrhnout opravu kzs a rovnou dům "dozateplit, nebo přizateplit" . Řeším tedy podobnou záležitost jako vy v diskuzi. Zajímalo by mě proto, jestli už jste toto realizoval a jak jste konkrétně postupoval. Zda - li jste odstranil finálku z původní izolace, nebo jste aplikoval dodatečné zateplení na povrch, jaký byl? Děkuji Pavla C
|
|
 | Autor: Jiří Vondrouš Datum: 07.02.2012 07:22 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100088 reakce na ... | Dobrý den, vše mám již druhou zimu zrealizované. Původní povrch na původním zateplováku byla akrylátová finálka-drásaná. Zkusil jsem místy přilepit pěnou Ceresit CT84 kostky EPS a následně je "urvat" jetli někdě nepovolí fasáda, vše bylo OK. Tak jsem původní povrch napenetroval a začal lepit EPS na pěnu CT84, EPS jsem kotvil a kotvy zapustil cca 5-6cm do EPS a zašpuntoval.
|
|
 | Autor: petr kocina Datum: 07.02.2012 20:00 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105454 reakce na ... | nestandartni reseni - za tyto veci me tu hodne lidi pranyruje :-) holt nejsou certifikovane :-) bacha at vam to nespadne stejne jako me bez kotev cele zatepleni :-)
|
|
 | Autor: Pavla Cyrusová Datum: 07.02.2012 20:10 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108524 reakce na ... | Ano, je to nestandartní a nesystémové řešení, ale velké množství domů, které byly zatepleny před 10-15 lety mají malou tloušťku izolace a růst cen energií v lidech potřebu "dozateplit" vyvolá. Takže takových akcí uvidíme.. Vše je samozřejmě potřeba důkladněji posoudit (hlavně přídržnosti a difuze), ale projektanti, kteří tohle budou mít v malíku, budou v brzké době v balíku ;)
|
|
 | Autor: Pavla Cyrusová Datum: 07.02.2012 20:16 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108524 reakce na ... | Děkuji za odpověď. Nějaký podobný test také plánuji, ale počkám s tím, až povolí mrazy.. Jen ještě, co Vás vedlo ke kotvám do původního EPS a ne delšími hmoždinkami až do zdiva? Tepelné mosty, nebo jiný důvod?
|
|
Autor: Otto Diener Datum: 31.01.2010 15:17 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Dobrý deň , pane dnes už máte kotvy o rôzných dlžkach tak aké problémy. Ja som to na jednej stene doteploval a kotvil som do až do muriva 4 kotvy na m2 a bodka,vtedy som ešte nevedel,že lepiť sa dá aj penou, tak je to dané na lepidlo a celoplošne tenká vrstva.
|
|
| |
Autor: Laďa Jaskva Datum: 15.01.2010 21:44 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Dobrý den. Tak já jsem osobně ještě na vlastní oči zateplení již hotového domu neviděl. Podle mě není žádný technický, ani technologický zádrhel, který by totno postup neumožnil. Musíte postupovat naprosto klasicky. Nejdříve si pomocí terčů nalepených na několika různých místech ověřte, jaká je pevnost fasády trhací zkouškou. Jestli se fasáda nikde neoddělí od podkladu, bude to velmi slibné pro celoplošné nalepení. Zde by se ani nemuselo kotvit. Postup by byl jak sám píšete- mechanické očištění fasády, ometení případných nečistot. Možná by se to dalo i vyssát prům. vysavačem. Potom následuje penetrace kvalitním nátěrem a lepení. Pokud byste měl obavu, že celý zateplovák nebude dost kompaktní ( nevím jestli máte kotvenou 1. vrstvu ) , tak to ukotvěte přesně tak, jak píšete. Zapustit talíře do poloviny tloušťky nalepované EPS desky. Já bych to lepil celoplošně flexibilním cementovým lepidlem zubové hladítko 6, max. 8 mm. S pozdravem Laďa.
|
|
 | Autor: Petr Lukáš Datum: 15.01.2010 23:54 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Dnes jsou obvyklá lepidla taková, že se vám nepodaří odlepit EPS prakticky z žádné stěny bez poškození, spíš tu EPS desku potrháte - drží to zkrátka fest. Zda to ale bude držet fest i za 20 let, to je jiná otázka.
|
|
| |
 | Autor: Laďa Jaskva Datum: 16.01.2010 14:39 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Dobrý den. Lepit to samozřejmě můžete na cokoliv. Já si ale myslím, že na tak rovný a vlastně ideální podklad, je z hlediska jednoduchosti a nákladů lepší použít lepidlo, na bázi cementu. Jinak je to určitě celkem jedno. Nanést celoplošně lepidlo je otázka několika desítek vteřin a zvládne to každý. U PU pěny to bude trvat podstatně déle a bude to chtít natrénovat. S pozdravem Laďa
|
|
 | Autor: Jiří Vondrouš Datum: 16.01.2010 20:13 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | celoplošně už jsem lepil tu první vrstvu, taky to chvilku dá než se připraví deska. Na pěnu jsem kousek lepil u kamaráda, na tom se mi líbila ta čistota. Žádné špinavé kbelíky, žádné prostoje u míchání lepidla, žádné tahání 30kg kbelíků po lešení. Když jsme končili, tak jsem pistoli hodil do garáže a bylo. žádné mití vercajku. Finančně nemám porovnání. Pokud bych věřil, že z jedné pěny udělám cca 7m2, tak to snad vyjde levněji než lepidlo...
|
|
 | Autor: Laďa Jaskva Datum: 16.01.2010 20:22 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Dobrý den. Vidím, že jste ještě před položením otázky byl rozhodnut lepit na PU pěnu. Já proti tomu nic nemám. Pouze se mi ta otázka potom zdá tak trochu alibistická a také jaksi zbytečná. Když se stím vyhrajete a budete dělat po chvilkách, budete to moci dělat úplně sám. To je pravda. Bude to jen trochu déle trvat. S pozdravem Laďa
|
|
 | Autor: Pavel Kříž Datum: 16.01.2010 20:40 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Dobrý den, lepení s PU pěnou rozhodně déle netrvá. Tedy pokud máte pistolovou pěnu a vše nychystané.... Na rovnou plochu jsem potřeboval dvě pěny na cca 24m2, lepily se i boky. Tedy pena se nanášela po obvodě desky a uprostřed W, a trocu pro lepší spolupůsonemí na spoje s ostatními deskami. Doporučuji použít nejaké rukavice...
|
|
 | Autor: Laďa Jaskva Datum: 16.01.2010 21:20 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Dobrý večer. Zde došlo k nedorozumění. Já hovořím o celoplošném lepení, kdy je potřeba nanést celou řadu, pokud možno malých a rovnoběžných housenek na celou plochu. Způsob, který popisujete je rozhodně rychlejší. S tím naprosto souhlasím. Jenom musím podotknout že do 100% pokrytí celé plochy to bude mít poněkud dál, než množství malých housenek. Zřejmě to také bude stačit. Je ovšem otázka, jak se na to dá dlouhodobě spolehnout. To si netroufám ani komentovat. S pozdravem Laďa.
|
|
 | Autor: Jiří Vondrouš Datum: 17.01.2010 02:15 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Ale vůbec nejsem rozhodnut, proto se taky ptám. Nedovolil bych si zbytečně plýtvat Vašim časem. S pěnou je asi lepší práce, ale nevím jak hodně jí správně nanášet a zda to nebude držet méně než klasické lepidlo.
|
|
 | Autor: Laďa Jaskva Datum: 17.01.2010 07:17 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Dobrý den. Osobně si myslím, že v tomto případě jde především o styčnou plochu. Psal jsem ,že bych to lepil celoplošně. Nanesení klasického cementového lepidla zubovým hladítkem je jasné a celkem triviální. Předpokládám, že Vaše fasáda je velmi dobrá rovina a nikde nebudete muset dělat výškové korekce silnější vrstvou lepidla. Z tohoto pohledu se mě osobně jeví použití tohoto lepidla vhodnější, protože styčná plocha lepidla a obou desek nebude daleko od 100 %. Zatímco u PU pěny nevím, ale jsem přesvědčen, že to bude méně. Možná, že se mýlím. Chtělo by to udělat pokus. Pak uvidíte. S pozdravem Laďa.
|
|
Autor: Jiří Vondrouš Datum: 15.01.2010 20:09 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Já si myslím, že by to jít mělo, ale potřeboval bych další názor. Co na to p.Jaskva, p.Smrčka a další hlavy pomazané?
|
|
| |
| |