Porovnání nákladů na vytápění /

Má smysl výměna atm. plynového kotle za kondenzační?

Autor: Ondřej Potuzak
Datum: 08.02.2010 18:10

Dobrý den,
rád bych se zeptal na následující věc. Má smysl, abych vyměnil 3 roky starý plynový kotel Vaillant VUW 202 za kondenzační kotel VUW 236 od stejného výrobce? Můj dům je z roku 1920, po rekonstrukci, celý zateplen, nová dřevěná okna, nová zateplená střecha atd. V domě jsou radiátory, vytápěnou plochu odhaduji na 150m2. Za rok 2009 jsem spálil plyn za cca 37 tis. Kč, pro topení a ohřev TUV (jsme 4-členná rodina). Má cenu taková investice při deklarovaných úsporách 15-20%? Děkuji předem za názor! Ondřej

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
Jaroslav Kovář16.11.2010 22:05
Vladimír Zavřel28.10.2010 19:41
jaroslav Šalý21.05.2010 12:19
Silvia Cselovszká21.05.2010 11:06
jaroslav Šalý14.04.2010 08:59
Vlastimil Kukla14.04.2010 08:44
Petr Lukáš24.02.2010 21:06
Jindřich Šilhán23.02.2010 14:55
Jozef Homola21.02.2010 23:55
Petr Lukáš21.02.2010 21:26
kocina petr21.02.2010 20:11
Pavel Janak21.02.2010 12:30
Jindřich Šilhán21.02.2010 11:35
Pavel Kaufmann19.02.2010 09:20
Petr Lukáš16.02.2010 20:51
Krejčí Miroslav16.02.2010 18:40
Jindřich Šilhán14.02.2010 15:29
Petr Lukáš13.02.2010 23:31
Jindřich Šilhán13.02.2010 23:23
Jan Fischer09.02.2010 12:11

Datum: 16.11.2010 22:05 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 102506
reakce na ...
Tuto výměnu jsem řešil tento rok - provozoval jsem kotel KP18Z
17 roků a i když byl na vodní straně 100% ( siřičitan, fosforečnan), byl již vypálený hořák. Z důvodů finančních a spolehlivosti jsem zvolil
kotel s atmosférickým hořákem Dakon P 18lux HL. Kotel mám vybaven elektronikou - vynikající elektronické termostaty D 100L s nastavitelnou hysterézí 1 - 20 st. ( provozní termostat, termostat výkonu, termostat oběhového čerpadla s elektronickou regulací otáček), měřím teplotu spalin.
Kotel najede na plný výkon nad kondenzaci spalin a potom sepne termostat výkonu a již dotápí na zvolenou teplotu nižším výkonem.
Celkový výsledek regulace je na teplotě spalin - 80 - 110 st.
Sekundární regulaci provádím čtyřcestným směšovačem s ekvitermním regulátorem topného okruhu MTR01.
Z mého pohledu a zatím měřené spotřeby je to v pohodě.

Autor: Silvia Cselovszká
Datum: 21.05.2010 11:06 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Dobrý deň, chcela by som Vás požiadať o radu, keďže budujeme novostavbu a sme sa zasekli na výbere vhodného vykurovacieho systému a ohrev TUV. Velmi by som Vás chcela požiadať o nejaký racionálny návrh, co sa týka vstupných nákladov, nákladov na údržbu a energetickú efektívnosť. vopred ďakujem.

Autor: jaroslav Šalý
Datum: 21.05.2010 12:19 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
nejprve musíte dát informaci o jaký dům se jedná (výpočtové ztráty).

Autor: Vlastimil Kukla
Datum: 14.04.2010 08:44 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
prosím o odpověd na předmět.

Autor: jaroslav Šalý
Datum: 14.04.2010 08:59 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Kondenzační kotel by mohl mít takovou úsporu jedině za podmínky vytápění s nízkou teplotou vody. Jaký máte systém vytápění? radiátory? výpočtová teplota? Zřejmě vyšší, než-li by bylo výhodné použití kondenzačního kotle.

Autor: Jindřich Šilhán
Datum: 13.02.2010 23:23 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Problém je v "deklarovaných úsporách 15-20%". To platí při náhradě za prastarý kotel s nízkou účinností (ne za 3 roky nový) a překopání celého topení na nízkoteplotní (např. podlahové).

1) Odečtěte ohřev vody - tam se v kondenzaci obvykle
nepohybujete.
2) Kondenzace začíná při teplotě zpátečky cca 50 stC. Ale to ještě
nic nepřináší, každý stC dolů přinese cca 0,5% zvýšení
účinnosti. Tedy při spádu TV 50/40 budete mít k dobru cca 5%.
3) I když pojedete v kondenzaci 3/4 doby provozu, budou to
období, kdy máte malé tepelné ztráty. V centrální zimě musíte
zvýšit teplotu otopné vody a jste opět mimo kondenzaci.
Potíž je v tom, že v té 1/4 doby spálíte cca 1/2 plynu.
4) Kondenzační kotel pracuje s menším přebytkem vzduchu
(obsahuje lambda sondu) a má o cca 5% vyšší účinnost než
klasický atmosférický hořák.

Optimistická varianta pro radiátorové topení:
+5% (bod 4)
+5% (bod 2) na cca 1/2 spotřeby (bod 4) = cca 2,5% z celku.
spotřebu na ohřev vody (bod 1) optimisticky zanedbáme.

-> celkem přínos cca 7,5%.
Pokud by jste chtěl více, musel by jste jít např. do podlahovky a provozovat ji na zpáteččce kolem 30 stC.

Úspora ze 40tis = cca 3tis/rok.
A proti tomu si spočítejte náklady na kotel, speciální (drahé)
odkouření, odvod kondenzátu. Dále vyšší poruchovost a dražší servis složitého kotle.

Autor: Petr Lukáš
Datum: 13.02.2010 23:31 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
A to je z nějakého reálného měření, nebo pouze vaše teoretická (neříkám že zavádějící) úvaha?

Datum: 14.02.2010 15:29 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Cca 20 let pracuji jako technik měření a regulace a různá topení se občas vyskytnou. Vycházím z typických hodnot. Nicméně si změřte teplotu zpátečky v nynějších podmínkách a budete mít jasněji.

Autor: Krejčí Miroslav
Datum: 16.02.2010 18:40 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
P. Šilhán prosím Vás o radu: Také zvažuji výměnu normálního kotle Dakon DUA 24 za nějaký kondenzační. Poraďte mě prosím, zda to má smysl. Žádný výpočet TZ nemám. Dům je 25 roků starý, zdivo z plynosilikátů 40 cm a je zateplen 8cm polystyren. Okna jsou nová plastová a na nejvrchnějším strope (nic horšího už být nemůže, jsou tam hurdisky na nich škvára a na ní škvárobeton) 16 cm vata ISOVER. Dům má sokl, který je cca 70 cm nad terén. Zateplovat ho budu letos. Podlahové topení budu dělat také letos na jaře, ale jen v obývacím pokoji, protože nám tam podlaha po povodni popraskala. Topení stávající je nové, měděné trubky a radiátory Korado. Myslím si, že radiátory jsou dost předimensované, všude jsou dvou deskové šířka 10cm. Nyní mám nastavenou teplotu na kotli Max. 60°C a zpátečka má 45°C. Bezpečně bych ale dům vytopil i kdybych topil jen na cca 50°C. Dokážete mě z těchto informací poradit, jestli to nebudou zbytečně vyhozené peníze za kondenzační kotel?
Děkuji

Datum: 16.02.2010 20:51 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
To je jednoduchý. Vem si peníze, které protopíš ročně dnes, odečti paušál za plyn, a z toho zbytku vypočti 10-15% a máš roční úsporu, kterou ti uspoří KK ročně, ve srovnání s dnešním kotlem. Přibližně.
Pak si spočítej náklady generované koupí a instalací KK, včetně všech úprav a příslušenství.

Vyděl náklady roční úsporou a pokud ti vyjde víc jak 10 (let), tak se na to vykašli.

V mém případě protopím ročně cca 11000kWh plynu, což při ceně 1,15Kč/kWh dělá při KK očekávanou roční úsporu 1300-1900Kč s DPH. Paušál ve výši necelé 3 tisíce Kč jsem nepočítal - ten budu platit stejný, ať budu mít spotřebu makovou nebo takovou...

No a teď kotel... KK i s montáží a pičičmundama kolem toho cca 50 tisíc Kč s DPH.
50000/ 1900 = 26 let
Takže měnit stávající kotel za kondenzační je o ničem...

Trochu jiná situace je, pokud musím volit mezi nízkoteplotní klasickým kotlem nebo KK - obojím novým.
Zde je investiční rozdíl na počátku necelých 20 tisíc s DPH.
20000/1900= 11 let
Takže o tom už se dá možná přemýšlet, pokud vezmu v úvahu, že cena plynu bude ještě stoupat. Takže závěr pro mě? Čekat, až se u stávajícího kotle něco zese..., a PAK teprve přemýšlet o KK.

Autor: Pavel Kaufmann
Datum: 19.02.2010 09:20 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Mohu potvrdit slova Petra Lukáše. Měnit klasický plynový kotel za kondenzační má smysl a vyplatí se až při konci životnosti starého klasického kotle. Po 15 letech už náš kotel LeBlanc po technické stránce hodně zastaral. Jen nekonečný plamínek sežral denně v létě půl kubíku zemního plyn. Vypnout kotel při odjezdu na týdenní dovolenou a pak ho znovu zapnout jsem si dovolil v posledním roce jen jednou a úspora několika desetikorun se rázem změnila v opravu za několik set při výměně tepelného čidla, které se už ale také velice těžko shání. Plynový kotel byl u nás doma i největším spotřebitelem elektřiny. Za topnou sezonu cca 200 dní, kdy jelo pořád čerpadlo (2 kWh denně), to bylo 400 kWh za rok. Tolik spotřebuje dohromady lednička v kuchyni a mrazák ve sklepě. S novým kondenzačním kotlem spotřebujeme v těchto mrazivých měsících (zima 2010) kolem 15 kubíků denně. Se starým kotlem byl průměr za 15 let 18 kubíků a letošní zima rozhodně není průměrná, přesto spálíme o 17 % plynu méně. Na jaře a na podzim bude úspora kondenzačního kotle ještě viditelnější. Výhodou bylo, že jsme nemuseli upravovat topný systém a radiátory utáhly letošní mrazy i při nižší teplotě topné vody, která je pro vyšší efektivnost kondenzačního kotle rozhodující. Takže moje doporučení po zkušenosti zní: kondenzační kotel ano, ale až starý dožije. Kotle a auta by neměly patřit mezi věci, které měníme každým rokem jako šatník či mobilní telefony.

Datum: 21.02.2010 11:35 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Vaše informace o domě nejsou moc komplexní, nicméně pokusím se popsat jak bych to viděl já. Rozdělme to na hledisko technické a ekonomické.
Technicky: Zde se zdá, že že objekt je typickým kandidátem na kondenzační kotel. Zvláště bych zvážil možnost prohnat zpátečku z radiátorů (přes další čerpadlo a 4cestný ventil) podlahovkou. Tím by došlo k dochlazení zpátečky na hodnoty které by zaručovaly efektivní kondenzaci. Tím by jste se dle mého odhadu dostal tak o 10-15% nad nový atmosférický kotel. Dakon DUO blíže neznám, ale předpokládám, že výkonově bude značně naddimenzován. Zde bych po výměně za nový kotel přiměřeného výkonu předpokládal dalších cca 5% k dobru. Celkově se domnívám, že můžete reálně snížit spotřebu o 15-20%.
Ekonomicky: Zde je nutno znát stávající spotřebu plynu a údaj o tom, jaká je asi spotřeba teplé vody. Je docela dobře možné, že u takto izolovaného objektu bude úspora činit např. 2-3 tis kč/rok. V tomto případě bych asi do kondenzačního kotle nešel. Sice se udává vysoká životnost nerezového výměníku, nicméně v průběhu životnosti kotle je ze servisního hlediska kritická hlavně elektrická část, a ta je u kondenzačního kotle značně rozsáhlejší. Jedna návštěva servisáka Vám pak klidně smaže několikaletou úsporu. Dále máte celkově vyšší náklady pořízení kotle,odkouření, odvod kondenzátu...
Závěrem: Pro rozhodnutí bude asi nejdůležitější údaj o současné spotřebě plynu a teplé vody, z něhož lze učinit ekonomický odhad.
S pozdravem Jindřich Šilhán.

Autor: kocina petr
Datum: 21.02.2010 20:11 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
dodatek.
udivuje me,ze spousty lidi nepocita s pausalem za hodiny a to jak plyn tak i elektrika.
elektriku musi mit kazdy, plyn nikoli.
revizi elektriky mam jen pri kolaudaci.revizi plynu bych mel mit kazdy druhy rok.

Datum: 21.02.2010 21:26 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
No jo, ale v neprospěch elektřiny hovoří příspěvek na kvet a oze, který brzy může dosáhnout až 50-60 hal./kWh.

Autor: Jozef Homola
Datum: 21.02.2010 23:55 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Cena přímotopné elektřiny se může kdykoliv změnit směrem nahoru. Památná věta Čezu byla smazaná na webu ale myslím, že platí: "dodavatel si vyhrazuje regulovat počet odběratelů a to cenou". Čím více bloků jaderných a uhelných topenářům nahrává ale třeba paroplynové méně a plynové špičkové turbíny už vůbec ne, ty se dají regulovat operativněji, takže budoucnost je dosti nejistá a to u každého paliva jakmile se na něj upne více odběratelů a to platí i pro dřevo.

Autor: Pavel Janak
Datum: 21.02.2010 12:30 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Dobry den pane Silhan,zaujala me Vase fundovana odpoved na predchozi dotaz a tak bych si Vas dovolil pozadat o odpoved na otazku "jaky plynovy kotel"
Syn hodla rekonstruovat byt o rozloze cca 130 m2.Mimo jine budou v nem 2 koupelny se vzdalenosti cca 10 od sebe.Byt v prizemi nova konstrukce podlahy s tepelnou izolaci,veskere vyplne otvoru U=1.2 ,1/4 obv.zdi domu proti zemekouli, byt je byt ve zvysenem prizemi,ale nepodsklepeny.Topeni podlahove.Jaky by jste doporucili plynovy kotel s ohledem na ohrev TUV a podlahove vytapeni.(2 koupelny s WC,1 sam.WC,1 kuchyn (4 osoby v dom.)

Datum: 23.02.2010 14:55 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Domnívám se, že stěžejní bude příprava TUV. Kotle s vestavěným malým zásobníkem disponují obvykle vysokým výkonem pro ohřev TUV. To může být v přímém protikladu k efektivitě vytápění, kde u zatepleného bytu potřebujete naopak poměrně malé výkony. Výsledkem může být situace, kdy se při vytápění držíte v oblasti nízké účinnosti výkonově naddimenzovaného kotle. Asi bude nutno si nejprve ujasnit, jestli příprava TUV bude čistě záležitostí kotle, nebo bude použit nějaký další zásobník (bojler). Teprve z toho Vám vyplynou požadavky na kotel.

Datum: 24.02.2010 21:06 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Čím nižší spotřeba plynu (menší TZ), tím je vhodnější zvolit pouze nízkoteplotní kotel.

Autor: Jan Fischer
Datum: 09.02.2010 12:11 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Dobrý den,
nevím zda to má smysl, ale mám podobný "osud" - starý domek (možná přes 100 let) prošel kompletní rekonstrukcí - vykopané podlahy a následně podkladový beton se zamíchaným polystyrenem, na něm polystyrenové desky tl. 2,5cm, dále mirelon 4mm s Al folií a na tom dalších 7cm betonu s teplovodním hadem, stržené staré prkenné stropy s rákosem nahrazeny novými pohledovými trámy a palubkovým pohledovým záklopem a mezistropní izolací, důkladné zateplení krovů 24cm, nová dřevěná okna atd. ....O topení se stará kondenzační JUNKERS Cerapur 28kW, který topí do podlah 80m2 a přídavných radiátorů 9ks + teplá užitková voda 365 dní v roce v 120l zásobníků 24 hodin denně k dispozici (byl to set - kotel + zásobník)....dále termostatické baterie, takže otočíme a teče nastavená teplota bez honění kohoutků a dlouhého mixování. Chodíme po temperované dlažbě v ponožkách, pes ani nechce ven a válí se po podlahách a dámskou část konečně nezebou kotníky, přičemž u stropu už není 27 a u nohou 16 st. Teplo je rovnoměrné od spoda a člověka to nenutí se balit do mikin a přitom je tam tak 20-21st. Je to prostě jiné teplo. Bavíme se o cca 400m3 prostoru. Mám po první sezoně po "velkém třesku" v ruce fakturu od RWE a k zálohám cca 16000,- mám doplatit 4000,-. Zálohy byly nastaveny nějak spíše míň, protože jsem nevěděl, jak se to bude chovat, nechtěl jsem je předem dotovat a byl jsem připraven na doplatek. Takže sakumprásk i s TUV za 20 tis.!!
Pro srovnání - poslední sezona se starým průtokáčem Protherm 24 KTV dopadla tak, že se topilo a pořád koukalo na knoflíky a plynoměr. Všeobecně spíše chladněji a pokud se v zimě vyvětralo, Protherm se půl dne zmítal na zdi, aby to dohnal. Vždy odtekl asi kbelík vody, než začala aspoň vlažná. Od nohou zima i přes koberec a faktura na hezkých 34 táců za menší prostor a nekomfort, protože tou adaptací jsem si dopomohl hlavně k podkroví s 2. koupelnou, které tam vůbec nebyly a teď mám radiátor i v dílně, kde mi konečně nemrznou barvy a ostatní věci....Zkrátka velká spokojenost a topenářovi, který to navrhl a vyrobil klidně umožním koupání 3x týdně a budu mu při odchodu ještě zavazovat boty a klanět se až za roh, kdyby o to stál :-) Měl jsem ale obrovské štěstí na odborníka a poctivce.
Z vlastní zkušenosti bych řekl, že alfou omegou všeho tohohle posuzování jsou kvalitní a kvalitně udělané všemožné izolace. Bez nich je celkem jedno, co tam na zdi visí. Na druhou stranu nevím, zda je možno sundat starý kotel a nahradit ho kondenzačním "zaklínadlem" a očekávat úsporu. Myslím že tak jednoduché to nebude a celý systém musí být správně dimenzován a naladěn. JF

Autor: Vladimír Zavřel
Datum: 28.10.2010 19:41 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 102181
reakce na ...
Dobrý den. Zaujal mě váš příspěvek a hodnocení dodavatelské firmy. V jaké oblasti váš dům je? Můžete mě poskytnout kontakt na dodavatele?

Děkuji
Zavřel

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.