Japonský topol |
Autor: Franta Šiška Datum: 03.03.2010 21:52 | Prosím, máte někdo zkušenost s podmínkami výsadby japonského topolu, myslím kde se může či nemůže vysazovat ? Jde mi o to jestli to můžu vysázet do lesa místo smrku
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
| Chronologický seznam příspěvků |
|
| Příspěvky |
| |
Autor: Daniel Janošek Datum: 10.09.2011 23:48 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 106412 reakce na ... | Podělím se s vlastními zkušenostmi. Na trvalém travním porostu je Japonský topol sázet zakázano - nedovoluje to zákon. Se sháněním pozemků jsem měl obrovské problémy ikdyž byly moje. Má je v nájmu JZD. Nedá se s něma rozumně domluvit a dodržují 5letou smlouvu. Dokonce mi ředitel družstva řekl, že udělá vše proto, aby se mi v pestování topolů nedařilo! S přípravou půdy a likdvidací plevelu jsem mel také obrovské problémy. Po měsíci růstu jsem řekl že JP už nechci v životě vidět. Další problémem byly srny, které zničily 30% porostu. S vlhkostí žádný problém nebyl a to i přez to, že mám plantáž v kopci. Je taky pravda, že letos hodně pršelo. Asi po 6 mesících růstu mají jedinci, kreré neožraly srny 2,3 metru. Je s tím moc práce, ale podle mě se to časem vrátí. Na jaro budu sázet další plantáž.
|
|
 | Autor: Petr Cimrman Datum: 10.10.2011 20:42 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 101934 reakce na ... | Vážený pane Janošku, chtěl bych se Vás zeptat na jednu věc ohledně pěstování topolu na trvalém travním porostu. Máte svoje tvrzení, že se na TTP nesmí pěstvat, něčím podložené? Než jsem začal pěstovat, prostudoval jsem hromady materiálů všechny tvrdí, že na TTP lze pěstovat. A ani v zákoně o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. jsem nenarazil na nic podobného. Díky předem za odpověď.
|
|
Autor: zemanova ala Datum: 27.04.2010 15:10 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | -Informační středisko pro obnovitelné zdroje energie (ISOZE), -Výzkumem těchto plodin se zabývá zejména VÚRV Praha a jejich stanice v Chomutově (www.vurv.cz). případě špatného růstu klonů doporučujeme se spojit s odbornými pracovišti (VÚKOZ Průhonice). Evidence o výsadbě
|
|
| |
| |
| |
 | Autor: Vaclav Malhaus Datum: 06.03.2010 21:06 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | V klasickem lesu musi byt tusim schvaleny lesnicky plan-co se smi vysazet,udrzba,doba obmytni atd. takze zadna radost.Nadarmo se nerika ze les se sazi pro vnuky!!Otazka jak je vedeny pozemek na katastru?
|
|
 | Autor: petr sniper76 Datum: 07.03.2010 08:18 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Pokud je někdo tak šílený a vysadí tento strom na svou zahradu v počtu několik desítek kusů, asi se nic stane. Pokud si již založím plantáž, potřebuji souhlas odboru životního prostředí. Jap. topol není domácí plodina, proto takový opruz. JT budete muset řezat před dobou než se začne množit, abyste jste nezaplevil okolí. Po 6 kampaních, vytrhat pařezy a pěstovat kulturní plodiny. Dřevo měkké, plesniví, sklízet v prosinci, několik let nechat vyschnout, aby v konečném důsledku hořelo jako papír. Radostné vyhlídky.
|
|
 | Autor: Odis Odisovic Datum: 25.03.2010 09:30 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | V lese vam to vytrhaji zeleni, bo tam se muzou sazet jenom puvodni dreviny. Jinak receno, nikdo vam neudela plan kde bude v kolence napsano Topol Japonsky. JE TO ZAKAZANO. Musite to zalozit jako plantaz takze bud na zemedelske pude nebo v nejhorsim na travnim porostu. Jinak 100 stromu je malo, pokud to nema na test jestli to poroste. Ale pokud nekecaji za 5 let to ma 17cm prumer. Ideal do kotle, vynos 100m3 na hektar. Takze pokud ma clovek zatepleno muze protopit 12-15m3? Si muzete spocitat investice. Odhadem koupe stromku 30-40k, dane 2k rocne? Sekani travy atd. Pokud neni nekdo y vesnice a je zvyjle makat nebo mu nesmrdi prace jak 90 procentu obzvatel CR. To vyjde jako nejlevnejsi na topeni. Bonus je v tom, ze nejste zavysle na tom jestli nekdo povoli tezbu uhli, dostavbu temelina ci se nekdo na ukrajine spatne vyspi. P.S. Na Amose nereaguju
|
|
| |
 | Autor: Petr Cimrman Datum: 15.04.2011 09:57 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 101934 reakce na ... | Japonský topol do lesa určitě nepatří, kulturu Vám neschválí revírník. Může se pěstovat na orné půdě nebo trvalém travním porostu. Má to ale pár háčků na které jsem přišel až v průběhu času. 1)nemáte-li svůj pozemek je poměrně problém nějaký sehnat. Každý si představuje, že za hektar zanedbaného pole někte v Hornídolní z Vás vytluče 200000kč. Nebo má pozemky pronajaty místní zemědělský moloch a i kdyby Vám majitel chtěl pozemek prodat nebo pronajmout budete čekat třeba i 10 let než majiteli doběhne smlouva. 2)když už pozemek máte nebo se Vám ho povedlo nějak získat. Rovnou zapomeňte na pěstování na nějaké louce. Tyhle topoli jsou šampioni když mají perfektně připravený pozemek, ale když je zasadíte na louku a myslíte si "já to 2 za rok poseču a bude", tak tam nevyroste nic. Já to předloni tak udělat a trávu jsem musel vyžínat 5, aby stromky měli aspoň trochu světla a i tak vyrostli tak 1,2 -1,5m. Známí co to udělali podobně a nedělali si se sekáním trávy tězkou hlavu už tam nic nemají (jednomu to kompletně ožrali hlemýždi a druhému zadusila tráva). 3)chce to pozemek s dost velkou vlhkostí. Lepší když na pozemku 2měsíce v roce stojí voda něž aby to byl nějaký suchopár. Z čehož ovšem zas vyplývá,že se to dost špatně obdělává nějakou mechnizací. Suma sumárum určitě to má něco do sebe, ale vezměte si,že v americe tyhle šlechtěné topoly pěstovali už před 1 světovou. Kdyby to byl nějaký univerzální zázrak co spasí lidstvo tak to tam budou pěstovat ve velkym což se rozhodně neděje. Myslím, že je to zase jen takový módní výstřelek jako fotovalt. elektrárny, biolíh v benzínu apod.
|
|
 | Autor: LUKÁŠ DROBNÝ Datum: 16.04.2011 12:42 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100454 reakce na ... | Ano, přesně tak, a ještě bych doplnil, že jde především o tučné dotace. Před časem je sice o něco snížili, ale i tak je to slušný dotační výdělek. Až na tyto dřeviny padnou dotace, tak padne i jejich pěstování, tím jsem si 100% jistý.
|
|
 | Autor: Jano Hrach Datum: 11.10.2011 09:08 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 101026 reakce na ... | Ak zabudnem na dotacie, zaujimalo by ma co je na japonskom topoli zle. Preco nepatri do nasich lesov? Je jedovaty alebo co?
|
|
 | Autor: Petr Cimrman Datum: 11.10.2011 11:31 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 101934 reakce na ... | To je perfektní otázka. Myslím, že na ní asi nikdo nezná kloudnou odpověď. Předesílám, že nesouhlasím se sázením jakékoli zavlečené dřeviny do našich lesů. Ale důvod proč zrovna Topol japonský ne a Jedle obrovská, Douglaska tisolistá nebo Borovice vejmutovka ano, ví asi jen nějaká pomazaná hlava na ministerstvu.
|
|
 | Autor: Jano Hrach Datum: 11.10.2011 11:56 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 101026 reakce na ... | Treba zničiť všetky nepôvodné rastliny, vysadiť lesy pôvodnými druhmi jedlých stromov, vysťahovať belochov z ameriky, vrátiť ameriku indiánom, naklonovať bizónov, postaviť pôvodné hory zničené eróziou, vrátiť všetko o 2000 rokov späť. ... Je to uletené, ale je to ukážka toho že to s pôvodnými druhmi netreba preháňať. Ekosystémy sa vyvýjajú a človek je súčasťou sveta. Aj s jeho priemyslom a vysadzovaním topoľov.
|
|
| |
 | Autor: Tomáš Erb Datum: 17.01.2012 16:33 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108324 reakce na ... | :-) to je pěkné :-) Ale zpět k tématu. Vážně teď zvažuji, že se do pěstování japonského topolu pustím a jsem teď ve fázi oťukávání jednotlivých dodavatelů. Jelikož to nemám daleko do Děčína, tak se mi libí http://www.japonsky-topol.cz/ Máte někdo konkrétní zkušenosti s libovolným pěstitelem? Předem moc děkuji za jakékoliv reakce. Tomáš
|
|
 | Autor: petr kocina Datum: 19.01.2012 07:52 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105454 reakce na ... | bracha je sazel v roce 2009 cca 20-30cm klaciky. momentalne maji vysku cca 4m a kmen u korene cca 5-7cm.
|
|
 | Autor: Tomas Ponic Datum: 19.01.2012 12:59 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100043 reakce na ... | Bohuzel puvodni kriticka diskuze byla smazana. Zde jeden z prispevku: "Japonsky topol mne docela zklamal. Roste sice jako z vody (vsak take mame pozemek u potoka), ale to je tak vsechno. Zatim to stepkujeme a pouzivame na mulcovani, topit se s tim pri nejlepsi vuli moc neda. Leda ze byste mel obri plochu, kde vam ta stepka muze vyschnout. V hrubsi vrstve to uzasne plesnivi. Problem je v tom, ze tenhle topol obsahuje v prumeru 52% vody, coz mne vubec nenadchlo. Procetla jsem si vysledky pestovani jedne nemecke plantaze a tam to jako biopalivo vubec nedoporucuji. Uz kvuli zminovanemu procentu vody, ale hlavne kvuli plesniveni. Topolove drevo se musi totiz susit elektricky, jinak vam polinka zplesnivi. Takze to neni ani ekologicke, natoz ekonomicke. Pokud bydlite na vsi, domluvte se z hajnym, ze se budete starat o cast lesa a ziskate tak drevo zdarma. Lesy CR na to maji nejaky program. Je to jednodussi, nez se drbat s nejakym topolem ktery ani neni z Japonska a nechat si zaplevelit svuj pozemek. Parezy se totiz musi vykopat, jinak to porad obrazi."
|
|
 | Autor: petr kocina Datum: 19.01.2012 13:37 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105454 reakce na ... | jen zasnu co lidi dokazi vyplodit ve svych fantasmagorii a u nekterych zde na TZB to neni vyjimka. a ja si dosud myslel ze kazde mekke drevo ma normalni vlhkost pres 50%!!pokud by ji nemel tak by nejspis asi uschnul. lidi si zrejme mysli,ze kdyz neco roste do kamen,tak to musi byt i zaroven suchy :-))))))))) logika 90% lidi v populaci je naprosto v katastrofalnim stavu - tim nemyslim vas. poslednich par vet uz je mi jasnych odkud vitr vane. jeste,ze jsem od dreva oprosten a vubec me nezajima.snad nam bude jeste hodne slunce sviti - HLAVNI ZDROJ ENERGIE I PRO MUJ DUM.
|
|
 | Autor: Tomas Ponic Datum: 19.01.2012 14:48 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100043 reakce na ... | Pane Kocina, pokud Vas problem s drevem nezajima, tak proc citite potrebu se k problemu vyjadrovat? Je zajimave, ze stale vyzdvihujete osobni-uzivatelske zkusenosti nad odborne a najednou napadate osobni zkusenost toho cloveka. Na te diskuzi bylo od toho uzivatele (ale i jinych) vice vyjadreni a rozhodne nekopal za LCR. Navic to chce trochu lepe cist a naucit se chapat text jako celek (ten uzivatel se totiz nepozastavoval nad vysokou vlhkost). Jinak i na webu nasetraktory moc dobre zkusenosti nejsou.
|
|
 | Autor: jenda dibes Datum: 19.01.2012 15:10 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100322 reakce na ... | Pan Kočina trpí nemocí zvanou Těžka zavislost na diskusích na tzb. Projevuje se tím , že stale sedí u počítače a odpovídá na jakekoliv příspěvky. Kdyby nefungoval internet , tak by nevěděl co s volnym časem a propadl by do těžke depréze :-)
|
|
| |
 | Autor: Petr Cimrman Datum: 05.02.2012 21:50 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 101934 reakce na ... | Ono to plesnivění nebude ani tak problém topolu jako spíš těch štěpek celkově. Loni v říjnu jsme podrtili vrbové větve které byly v celku nejprve nechané (od ledna) na "předvyschnutí". Takže v době drcení byly už tak na půl suché a i tak nám začaly na jedné fůře plesnivět jako blázen. Na druhé (ve stodole na mlatě kde je neustále průvan to, ale krásně doschlo i když tam byla asi tak 4X větší hromada,cca 1,5m vrstva).
|
|
 | Autor: Marek Čadan Datum: 09.11.2011 19:46 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 107504 reakce na ... | Dobrý den, devím odkud berete informace, ale rozhodně se pletete. Na pěstování Japonských topolů žádné dotace nejsou. Pěstování rychle rostoucích dřevin se rozhodně ekonomicky i ekologicky vyplati! Samozřejmě, že nemůžete očekávat, že píchnete do země řízek a ono vám bez jakéhokoli přičinění vyroste prase, ale zase taková dřina to taky není.
|
|