Akumulační nádrže |
Autor: Jiří Ročeň Datum: 05.03.2010 17:01 | Do staršího rodinného domu budeme dávat nový zplyňovací kotel ATMOS 25kW.Uvažujeme i o pořízení akumulační nádrže 2 x 800l. Potřeboval bych poradit jaké jsou výhody nebo nevýhody akumulačních nádrží?Jestli se investice do nádrží vyplatí?Za vaše rady a zkušenosti předem děkuji.
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
| Chronologický seznam příspěvků |
|
| Příspěvky |
Autor: Vláďa z Valach Datum: 06.03.2010 09:37 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Pro uvedený kotel je akumulační nádoba skoro nutností. Minimální výkon uvedeného kotle je 17 kW. Nevím jaká je tepelná ztráta Vašeho domu ale určitě nebude mít uvedenou hodnotu. Z toho vychází způsob topení. Dům potřebuje nějaký okamžitý výkon a přebytek výkonu se ukládá do akumulátoru. Nedělejte si iluze že kotel bude dlouhodobě schopen bez problémů provozu na nižší výkon. Při násilném snižování výkonu dochází k tvorbě dehtových nálepů zanáší se komín a spalování bude v oblasti s výrazně nižší účinností. Pokud uvažujete ještě s případným zateplováním tak provozní problémy bez akumulátoru ještě vzrostou.
|
|
 | Autor: Miroslav Luňák Datum: 18.06.2010 10:54 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | jak to myslíte, že se zateplením provozní problémy vzrostou? plánuji malý rodinný dům, ztráty asi 10 kW...chceme krbovou vložku 14kW, váhám, jestli pořídit 1m3 akumulační nádrž, kterou bych vyhříval přídavným teplovodním výměníkem v kouřovodu a z nádrže přihříval místnosti, když zrovna nebude možno topit v krbu(ráno, odpoledne...). poraďte.děkuji
|
|
 | Autor: Miroslav Luňák Datum: 18.06.2010 10:55 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | ještě doplním, že chceme teplovzdušné vytápění a přihřívání teplovodní(radiátory a nějaký rošt pod francouzské okno).
|
|
 | Autor: Vladimír Křen Datum: 18.06.2010 12:30 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100035 reakce na ... | Nejdřív se bavme o tepelné ztrátě domu potom jakou máte představu že tepelnou ztrátu pokrejete provozem tepelných zdrojů.
|
|
 | Autor: jaroslav Šalý Datum: 18.06.2010 12:16 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100056 reakce na ... | Na dnešní dobu dost velká ztráta a radiátory přežitek. lépe např obývák podlahové vytápění pro teplozdušné dobrá kombinace zkuste použití např horní část
|
|
 | Autor: Honza Kopřiva Datum: 18.06.2010 21:01 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Předpokládám že by jste chtěl při topení v krbu uložit co nejvíce tepla do vody pro pozdější využití. Výměníky na kouřovodu nemají takový výkon jako teplovodní krbové vložky. Klasická vložka s jak píšete 14kW výkonem bude dávat mraky tepla všude kolem do vzduchu a do vody z kouřovodového výměníku daleko méně. Navíc co s tím kvantem tepla ve vzduchu když ho potřebovat nebudete?
|
|
 | Autor: Miroslav Luňák Datum: 20.06.2010 19:48 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | abych pravdu řekl, sám nevím, ještě se rozhoduji jaké zvolit řešení vytápení v novostavbě(řadový rd, 66m2 x 2podlaží, stěny ytong). Původně jsem si myslel že krbové teplovzdušné vytápění s externím přívodem vzduchu a teplovzdušnými rozvody je jasná volba: jednoduché, levné, ale trochu pracné a nepohodlné na provoz. tak jsem četl o teplovodních vložkách, výměnících-a jsme u akumulačních nádrží a radiátorů(topíme i když spíme, je zde zářivá složka tepla-pohoda). jenže to už mohu jít rovnou do kotle na dřevo a radiátorového topení.(relativně minimální obsluha, dobrá účinnost, lze uplatnit akumulační nádrž) Nedokáži se rozhodnout, zda jednoduchou(levnou a esteticky hezkou) ale pracnou variantu, nebo pohodlnou klasiku s kotlem.
|
|
 | Autor: Vladimír Křen Datum: 21.06.2010 08:32 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100035 reakce na ... | Nechci pomlouvat teplovzdušný topný systém ale dobře udělaná vzduchotechnika stojí taky nějakou zlatku. Teplovzdušný systém vyžaduje dodržení rychlostí proudění v rozvodech, tomu musí odpovídat dost přesná hladina hluku, těsnost celého objektu, nutno uvažovat o využití rekuperace. Vše se odvíjí od tepelné ztráty objektu. Člověk si musí uvědomit jak se celý systém bude chovat a jaké pohodlí se od toho očekává.
|
|
 | Autor: Miroslav Luňák Datum: 10.01.2011 21:53 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100140 reakce na ... | Opět se vracím k volbě způsobu vytápění v domku. Hrubá stavba už stojí, nyní je nutné vybrat způsob vytápění, než se v březnu zhotoví podlahy. Původní záměr teplovzdušné rozvody a krb stále trvá, nyní mně ale známí radí, zařídit alternativu pro případ, že bychom nebyli spokojeni s tepelnou pohodou a chtěli později doplnit radiátory. Někteří radí elektrický kotel-lze přitápět v menším měřítku(podzim, apd), já se však obávám účtu za elektřinu. Radiátorům se nebráním(dá se na nich sušit prádlo dětí), podlahové vytápění nechci(nemám důvěru v účinnost a peníze). Uvažuji o krbové vložce s teplovodním výměníkem(kolem 10kW?), k tomu akumulační nádrž(bez okruhů), kterou bych musel použít atypickou(umístit pod schodiště-z toho se odvíjí tvar zkoseného hranolu o max výšce 1.3m). Vytápěl bych tak hlavně radiátory a jakmile by se naakumulovala nádrž, mohl bych topení zpomalit nebo přerušit. Teplo, které by unikalo ze zaizolované(tepelně) nádrže bych nechal stoupat(nebo vháněl) do vzduchových rozvodů, aby se nepřetápělo nekontrolovaně přízemí(přítomnost akumulační nádrže). Vzduchové rozvody by byly jen doplňkové, především samotížné. Radiátory v místnosti, kde je krb bych asi umístil, pro případ, že bych chtěl přihřívat dům jen elektrickým topným tělesem, které myslím, do akumulační nádrže patří. Samozřejmě by byl systém vybaven bezpečnostní regulací, čerpadly... Prosím poraďte. Děkuji. Dodám, že dům 6mx11m je patrový. Stěny jsou z ytongu lambda, který hodlám zateplit 10cm polystyrenem-zdi v kontaktu s okolním prostředím, dále zdi 30cm ytong - od sousedů(řadová zástavba). Podlahu přízemí zateplím 10cm polystyren a pak potěr(+plovoučka). Strop nad patrem je ytong strop(ytong+beton), který hodlám zateplit na půdě asi 10cm polystyrenu+pochůzné desky). Celý dům je vlastně ytong, střecha obyč sedlová bez podbití. Použiji Izolační 3-skla, plastová, okna jsou jen na východ a západ. Rekuperace, ani další vychytávky nebudou.
|
|
 | Autor: Vladimír Křen Datum: 11.01.2011 08:32 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100035 reakce na ... | Z popsaného vychází že uvažujete o krbové vložce jako hlavním zdroji tepelné energie. Máte již upřesněnou představu o tepelné ztrátě domu?
|
|
 | Autor: melkor unlimited Datum: 11.01.2011 09:44 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100033 reakce na ... | Nepřestávám se divit, co lidi nejsou schopni vymyslet. Na zdi 30 čísel lambady + 10 čísel polyše Na podlahu 10 čísel polyše + beton To se pak nedivím, že pán nemá důvěru ve schopnost podlahového topení. Krtkové by měly hezky vyhřáté nory. (To budou mít i tak, jen nebudou mít přetopíno). PS: Už jste viděl hranatou zkosenou tlakovou nádrž?
|
|
 | Autor: Miroslav Luňák Datum: 11.01.2011 10:19 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100140 reakce na ... | přesné údaje o tep. ztrátě domu nemám. odhaduji 5kW(vzhledem k velikosti a použitým materiálům obálky). Tlakovou hranatou nádrž jsem zatím neviděl, pouze otevřené. Z jiných diskusí zjištuji, že otevřený systém akumulační nádrže mě asi nemine a tím zapojení radiátorů přímo na teplovodní krbovou vložku.(proberu s topenářem)
|
|
 | Autor: Honza Kopřiva Datum: 11.01.2011 17:19 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100266 reakce na ... | Napsal jste: podlahové vytápění nechci(nemám důvěru v účinnost a peníze). Co tím myslíte? Že by podlahové topení netopilo?
|
|
 | Autor: Miroslav Luňák Datum: 11.01.2011 18:58 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100140 reakce na ... | sice bych očekával spíše rady ohledně skladby topného systému, ale budiž. můj subjektivní názor na účinnost ohřevu je: větší účinnost bude při kontaktu tělesa s mediem a při větším teplotním spádu. podlahové vytápění si představuji jako "radiátory" položené na tepelně izolovaném podkladě(já zřejmě nejsem schopen vhodně tepelně odizolovat od země) a ještě zalité do podlahové hmoty a na nich ještě např plovoučka. a taky nějaká ta sedačka nebo kobereček. Co jsem slyšel, tak podlahové vytápění je dražší na zřízení a proto ty peníze...
|
|
| |
 | Autor: Vladimír Křen Datum: 11.01.2011 20:32 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100035 reakce na ... | Nevím co si představujete pod slovem "účinnost". Když budete radiátorovým systémem a do topného systému bude zapojen akumulátor končíte s reálným využitím akumulované energie na cca 50 stC. Pokud budete chtít využít větší teplotníspád musíte instalovat větší plochu radiátorů. Pokud máte dobře navrženou podlahovku končíte na 30stC. Tak že radiátory potřebují vyšší teplotní spád podlahovka využije k topení i parametry na kterých radiátory již končí.
|
|
 | Autor: Miroslav Luňák Datum: 03.02.2012 10:35 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100140 reakce na ... | podávám info, jak to nakonec dopadlo, jaký způsob vytápění jsem realizoval. stavba je zateplena 10cm polystyren stěny a od podlahy, na strop pod střechou jsem dal 20cm polystyren) vytápění sestává z teplovodní krbové vložky Kratki (9kW+3kW(vzduch)podle výrobce), radiátory asi 3x předimenzované, než vyšlo podle teoretických výpočtů tepelné ztráty každého pokoje, v přízemí je řídce položeno podlahové teplovodní vytápění, 2 okruhy, v patře pouze radiátory. nahřívat lze i boiler. vše pohání jedno čerpadlo grundfos, v okruhu je bezpečnostní ventil proti přetopení vložky, přetlakový ventil, spínač čerpadla, trojcestný ventil jsem odstranil-byl nevhodný, měděné trubky jenom kolem kotle, jinak všude plastohliníkové rozvody, stejně tak podlahové vytápění. na "kotle" je obyč termoventil, co přivírá klapku externího přívodu vzduchu. vyšlo nás to na asi 70 tisíc za vše. zkušenosti: vytápíme v pohodě, i v těchto mrazech. měl jsem dát podlahové vytápění všude a hustěji, i na WC, radiátory i do koupelen uvnitř domu. jinak jsem spokojen. komín 10m, průměru20cm, táhne dobře, všechno dřevo zhoří. bez zateplení bych musel asi topit na 70°C, nyní při extrémních mrazech na 60°C, jinak na 40-50 °C. zatápíme až po práci. krbová vložka je v obyváku, pár kroků od přístavku, odkud se jednorázově nanosí dřevo. obsluha nás nikterak neobtěžuje.
|
|
 | Autor: petr kocina Datum: 03.02.2012 12:47 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105454 reakce na ... | diky za praxi - nemam duvod vam neverit,ze mluvite pravdu. pokud mate AN (neuvedl jste) poridte si HEAT PIPE 60 trubic a topnou sezonu zkratite o 1-2 mesice v roce. TUV budete mit zdarma po dobu 6 mesicu. dnes se to da poridit celkem levne.deskace za cca 40 000kc - komplet (6m2).
|
|
 | Autor: Miroslav Luňák Datum: 03.02.2012 14:24 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100140 reakce na ... | bohužel AN nemám. nemám na to peníze. nechci být nezdvořilý, ale nebudu si moct pořídit ani další alternativní zdroje. časem vytvořím prezentace v stavba domu svépomocí. Pane Kocino, jak jste na tom? četl jsem, že jste podobně stavěl, zajímaly by mě vaše zkušenosti s tepelnými mosty, náročnost provozu u vás doma, vaše příspěvky jsem na netu pročítal a také se inspiroval. já jsem volil jen levná spolehlivá řešení, stavěl jsem svépomocí. klidně mi pošlete prosím odkaz na Vaše aktuality.
|
|
 | Autor: petr kocina Datum: 06.02.2012 18:09 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105454 reakce na ... | nevim co by jste chtel vedet - napiste mi na email. v techto mrazech ( jiz 7 dni po sobe venkvni teploty -17st po ranu a pres den neprekroci -8st) bere dum celkove okolo 27kWh/den vcetne tepla,TUV,sviceni,PC,prani,zehleni,vareni ............. prekvapila me spis ostatni spotreba v zimnich mesicich ktera se pohybuje okolo 400kWh/mesic !nesetrim nicim ani vodou.ono neni kde setrit - uspory jsem vymakal. jakykoli uhli,drevo,plyn,stepky,peletky .... to mi nesmi do baraku. provoz pouze na energii ze zeme a ze slunce - to mi snad tech 200 lidi co tvori stat jeste nezdani !!!!!!!!!!!! TC zeme/voda dnes poridite za paktel - proc si kupovat kotelnu,ktera vas vyjde investicne i provozne do budoucna draz ?!?! to jsem jeste dodnes nepochopil a to jsem hooodne pocital i s budoucnosti.NESPLET JSEM SE :-) dum jsem na vse pripravil uz v roce 2002/3 kdy vznikal projekt.do vystavby se na projektu nezmenilo vubec nic. ovsem AN mam taky (zabira dost mista a je zbytecna) - dnes uz bych sel cestou jinačí. OVSEM SE STEJNYM DOMEM - JEN RESENI BY BYLO JINE.
|
|
Autor: Honza Kopřiva Datum: 05.03.2010 17:15 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Akumulační nádrž Vám umožní topit relativně když budete mít čas a ne jen když je zima. Kotlem si natopíte veliké množství vody a tu používáte k topení či ohřevu TUV v době když zrovna netopíte. Hlavní výhodou spojení kotle na pevné paliva a akumulační nádrže je to že můžete kotel provozovat v optimálních výkonovejch podmínkách, spalování bude mít vysokou účinnost a to poznáte i na spotřebě paliva. Výhody jsou také v budoucí možné snadné připojitelnosti alternativních zdrojů a možnost osazení elektrických topných patron které zastanou funkci elektrokotle.
|
|