Výměna vodítek výtahu

Autor: Pavel Fišera
Datum: 07.04.2010 09:26

Dobrý den. Mám dotaz ohledně výměny vodítek při rekonstrukci výtahu. Požadovaná rychlost byla 1m/s tedy zrychlení. Některé firmy nabízejí jen vyrovnání vodítek, jiné raději výměnu (cenově náročnější). Je prosím nějaký předpis na tuto výměnu při rychlosti 1m/s. Děkuji

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
václav vaněk10.04.2010 14:16
Pavel Fišera08.04.2010 20:25
Václav Vaněk07.04.2010 15:16

Datum: 08.04.2010 20:25 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Děkuji jen se zde zeptám, zda lze na stroj Alberto Sassi LEO použít nebo jsou dodávána i lana s povrchovou úpravou pro delší životnost.

Autor: václav vaněk
Datum: 10.04.2010 14:16 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Na stroj A.Sassi lze použít jakákoli lana se správným průměrem, směrem vinutí a konstrukcí lana. Pokud jste myslel povrchovou úpravou kalibraci lana, ano ty lze použít.
Obecně lze říci, že záleží výhradně na objednateli, co si objedná - čím známější výrobce, tím je zřejmá úměra, že lana budou kvalitnější a tím i dražší.
Pokud je výtah dobře instalován, vyvážen, jsou zvolena správná lana - jejich průměr, počet a jejich provedení pak je zaručena i jejich dlouhá živostnost . Jakákoli, i malá chyba např. ve špatném usazení výtahového stroje, kdy lana nenabíhají na třecí kotouč správně, pak má za následek vydírání třecího kotouče a daleko vyšší opotřebení lan. Také záleží na tom, zda jsou lana mazána a také čím. V současnosti dodávaná lana mají zajištěn dobrý ohyb a splňují i další parametry. Platí pro ně i řada technických norem, namátkou např. norma ČSN ISO 4344 v posledním vydání.
Odpověděl jsem obecně, problematika lan je daleko širší.
Václav Vaněk

Autor: Václav Vaněk
Datum: 07.04.2010 15:16 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Dobrý den,
samozřejmě, předpis existuje - je to ČSN EN 81-1 v části G, kdy provádějící firma musí doložit výpočet vodítek. Nicméně já vždy doporučuji vyměnit vodítka jak hlavní, tak vodítka vyvažovacího závaží ( ta bývají často v panelových domech drátová) při podstatné změně, při které je nahrazen stávající výtah výtahem novým.Řada firem tuto činnost podceňuje ( ať už záměrně nebo z pocitu, že vodítka jsou dobrá, vyhovující). Všechna vodítka v obytných panelových domech jsou za dobu používání výtahu již prohnutá, zkroucená a jinak poškozená. Navíc nové klece používající jiná vedení, jsou použity jiné zachycovače, na vodítka působí zcela jiné síly ( vyšší nosnost výtahu, vyšší rychlost, změna jejich umístění atd.).
Doporučuji vodítka vyměnit - jak jsem uvedl - vždy.
Vaněk

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.