TČ země voda x vzduch voda |
Autor: Marek Hradil Datum: 07.04.2010 13:19 | Dobrý den, tak jsem byl rozhodlý pro TČ země voda s kolektorem - IVT, ale byl jsem se podívat u známých na TČ vzduch voda - PZP. Cena obou provedení vychází +- 3 000,-Kč stejně. U země mě trochu odrazuje - kolektor na zahradě, u vzduchu - částečný hluk. Máte někdo radu, pokud jste se rozhodovali u těchto řešení?
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
|
| Příspěvky |
| |
| |
| |
 | Autor: jaroslav Šalý Datum: 13.02.2012 18:33 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100056 reakce na ... | sám jsi to psal. A že nemám podle tebe praxi mně je jedno, já narozdíl od tebe tepelná čerpadla počítal, konstruoval, vyráběl, měřil , servisoval. A víš houby co doma mám a co nemám. Nemák doma nejnovětší výrobek. Víš co mi můžeš? ....
|
|
 | Autor: Robert Vrána Datum: 13.02.2012 13:43 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100453 reakce na ... | Jsou třeba zde: http://forum.tzb-info.cz/117618-teplota-primarniho-okruhu Teplotu v zemi kolem kolektoru mám cca 2st, tč běží cca 45minut (z kolektoru pak jde cca -1,5st) pak cca 1:45minut stojí. Celková denní spotřeba je kolem 33kwh, z toho cca 10-11kwh jde na provoz domu. Denně v těchto mrazech stopím do 10kg dřeva - odhaduji na 35kWh. Je-li hezky dají soláry kolem 25kwh denně(poslední dny).
|
|
 | Autor: petr sniper Datum: 13.02.2012 16:25 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 103039 reakce na ... | Ta kocinova teplota byla myšlena v nadsázce:-)) Kolik m2 máte slunečních kolektorů a kolik kWh vám v období od 1.10. do 31.3. dodají?
|
|
 | Autor: Robert Vrána Datum: 13.02.2012 17:50 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100453 reakce na ... | plocha 8,3m2. Zatím od 29.10 - 13.2. 490kwh prosinec ... 95kwh leden .... 220 půlka února ... 175
|
|
 | Autor: petr kocina Datum: 13.02.2012 18:13 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105454 reakce na ... | 8,3m2 je hodne mam cca polovinu - 4,88m2 (plocha apertury) spocital jsem si ten vas unor z techto stranek a mluvite pravdu půlka února ... 175kWh.ten vykon je realny. http://meteo-jirkalina.com/wx38.php 61 hodin x 300W (muj odhad pro prumer slunce v tomto obdobi) x 8,3m2 = cca 151kWh za unor po soucasnou dobu. tlaskam,aspon nekdo informuje pravdive a objektivne.
|
|
 | Autor: Robert Vrána Datum: 14.02.2012 09:57 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100453 reakce na ... | Ono je to celkem jednoduché díky logování údajů. Měl jsem trošku potíž než jsem přišel na to jak "vyzobat" z www stránky regulátoru potřebné hodnoty a převést do excelu, než mi kamarád pomohl malou utilitkou. Do jednoho logu padají údaje každé dvě minuty a do druhého logu souhrnné každý den před půlnocí. Jede mi to na ntb s odběrem 17W. Na tom ntb plánuju logovat i údaje z meteostanice.
|
|
 | Autor: Jakub Šafanda Datum: 13.02.2012 18:33 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100165 reakce na ... | To mi připadá docela dost. Co je to za systém? Já tím v zimě dohřívám TUV a topení ale solár to ohřívá jen od teploty 45st a výš (takže v zimě mi to dá méně než kdybych tím předehříval vodu ze studny).
|
|
 | Autor: Robert Vrána Datum: 14.02.2012 09:52 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100453 reakce na ... | MYslím, že tím že to provozujete na vyšších teplotách, tak se dostáváte na křivce do oblasti s horší účinností(vysoké ztráty). JE mám 100trubic od Eusolar(tuším, stejně jako máte Vy). Jsou ve sklonu 50st takřka na jih v Brně. Prvně natápím 300L "bojler", ráno je většinou "vyštavený" dole 25 nahoře kolem 40st. Soláry jej nabíjí na 56 nahoře/52st dole. Tam se utopí 6-9kwh tepla, před polednem se pak přepne do 500L AKU, kde se teplota vody dole pohybuje kolem 30st. Tepelná závislost(delta Tsoláru a Tvzduchu) výkonu solárů je dobře vidět na diferenci zpátečky a přímé větve z kolektoru. Pozdě odpoledne například soláry díky ztrátám už nejsou schopny ani naprázdno na kolektoru naběhnout k 65st(pro nahřání "bojleru"), ale ještě dají klidně 1kwh při teplotách 40st na kolektoru. Trochu řeším dilema zda je výhodnější nahřívat "bojler" soláry nebo TČ, oba zdroje se vzrůstající teplotou dávají horší výkon, ale nevím u kterého se to projevuje markantněji.
|
|
 | Autor: Jakub Šafanda Datum: 14.02.2012 10:05 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100165 reakce na ... | Mám stejné trubice. cca 40st a 15st na východ. Ohřívám spodní 2/3 AKU. Bez soláru je většinou dole kolem 30-35st, nahoře 45st (to udržuje TČ). Solár tedy ohřívá ten spodek z 35st. Vy máte o něco nižší teploty a tak dostanete více tepla. Ale jak jsem psal v jiném příspěvku, 500w/m2 využité energie v této době považuji skoro za nemožné. Dopadající záření bych viděl někde kolem 300W/m2.
|
|
 | Autor: petr kocina Datum: 14.02.2012 11:36 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105454 reakce na ... | diky za zkusenost. Trochu řeším dilema zda je výhodnější nahřívat "bojler" soláry nebo TČ, oba zdroje se vzrůstající teplotou dávají horší výkon, ale nevím u kterého se to projevuje markantněji. - to dilema mam taky,ale selskym rozumem jsem dosel k zaveru,ze nejlepsi je hned po ranu ohrev TUV a okolo 13-14 hod dochazi k prepnuti do AN.bojler je na teplote okolo 50-55st a zbytek energie jeste vyuziji pro podlahu a nabijeni AN. TC pak nesepne do bojleru,ale jede do AN a podlahy zaroven pri teplote v AN cca 28-30st.nabijeni AN mam momentalne nastaveno na 35st (v mrazech na 36st do podlahy 33st).dnes to snizim na 33st - zadne mrazy uz asi nebudou.
|
|
 | Autor: Hynek Aulehla Datum: 28.02.2012 22:04 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 103971 reakce na ... | Dobrý den. Mohl bych se zeptat kolik Vás stála instalace solárního systému a akumulační nádrže? Jde mi o porovnání návratnosti vůči ohřevu teplé vody TČ. Vrátí se mi vůbec tato instalace, když ohřívám teplou vodu TČ, spíše za jak dlouho?
|
|
| |
 | Autor: svobodny profesional Datum: 28.02.2012 23:03 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 109029 reakce na ... | A kde jste na to přišel chlapečku. Seš totální amatér. Chladaříne rozumíš z rychlíku a celé tzb jen oblbuješ. Ukaž mi motorkompresor v jakemkoli zařízení který po 4 letech používaní má stejný výkon jako novej. To neexistuje ! A pak ty propočty jsou uplně zavadějicí. Ve všem. Novej ma 100. Ale po par letech seš na jinech parametrech. Tak to je sevším na světe. I lidské tělo. Prostě Vše. To Si uvědom.
|
|
| |
| |
 | Autor: Josef Musil Datum: 29.02.2012 10:56 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100821 reakce na ... | To nemáte pravdu. TČ potřebuje pro provoz podstatně více elekrtřiny než solární ohřev. Pokud tedy spočtete propálenou elektřinu tepelným čerpadlem na ohřev TUV, což musíte, tak jste úpně jinde. Pak solární ohřev vychází provozně na méně než 1/20 nákladů za provoz TČ i s nízkou sazbou za elektřinu pro TČ. Takže tvrzení, že se solární ohřev spolu s TČ nevyplatí je chybné už z tohoto důvodu. Zkuste si to objektivně propočítat.
|
|
| |
 | Autor: Jakub Šafanda Datum: 29.02.2012 11:53 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100165 reakce na ... | Vaše úvaha je mylná. Pořídíte si nyní ke svému autu další elektromobil za 900t jen proto, že má provozní náklady na 1/2 oproti nafě? Ne. Protože ta úspora na km vám nikdy nepokryje těch 700t navrch. Vemte si ten můj případ. Vyrobím solárem 2500kWh. Kdybych neměl TČ, je to ušetřených cca 6500Kč. Když mám TČ, ušetřil jsem řekněme 3000Kč. Vyjděme z faktu, že TČ prostě potřebuji neb solárem ten dům v zimě nevytopím. Když budou stát soláry 80t, vrátí se ta úspora za 27let a to v tom není započtena časová hodnota peněz (třeba vyšší hypotéka). To, že má TČ vyšší spotřebu než solár s tím nesouvisí, musíte se na to koukat jako na celek. Aby to nebylo takovéto musíme šetřit ať to stojí co to stojí.
|
|
 | Autor: Josef Musil Datum: 29.02.2012 17:53 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100821 reakce na ... | Spotřeba elektřiny s tím samozřejmě souvisí, protože ji musíte zaplatit. Provozní náklady na solár jsou oproti ohřevu TUV pomocí TČ mizivé. Při provozu TČ na ohřev TUV musíte chtě nechtě počítat rovněž s odpisy za TČ. Takže do ceny ohřevu TUV pomocí TČ musíte počítat část odpisů z TČ a potřebnou elektřinu tj. cca 1/3 až 1/2 celkové roční spotřeby a odpisů. U solárů počítáte celé odpisy a minimální částku za elektřinu za provoz oběhového čerpadla. Tak by to mnělo celé správně vypadat. Pak celé počty vycházejí úpně v jiném světle.
|
|
| |
 | Autor: Josef Musil Datum: 29.02.2012 20:33 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100821 reakce na ... | Pane Šalý, nejsem prodejce ani TČ ani solárů, ale vím jak se počítá návratnost investic. Záleží hodně na všech aspektech a u různých zařízení to bude rozhodně různé. Dělal jsem tato vyhodnocení dost dlouho. Do vyhodnocení se musí započítat odpis zařízení tj. cena razdělená životností, náklady na opravy, a revize, energie a další režijní náklady. To asi jako člověk znalý věci dobře víte. Proto mi vadí, když se tu na staně jedné mluví o nevýhodnosti spojení TČ a soláru, ale nikdo z prdejců nepředloží seriozní propočet. Kaží chválí samozřejmě jen to své a jen to jeho je to nejlepší. Většinou to zas tak jednoznačné není. Mnohé záleží přece na tom co který investor upřednostňuje. Aspektů, které přichází v úvahu je přece mnoho: - investiční náklady - nízké/vysoké - provoz - bezobslužný/ s nutnou častou obsluhou - příprava paliva nebo energie - žádná/nutná a dlouhodobá - náklady na provoz - nízké/vyské Je jich ještě více. To vše je třeba si dát dohromady a pak zvolit pro sebe nejlepší alternativu.
|
|
 | Autor: jaroslav Šalý Datum: 29.02.2012 21:07 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100056 reakce na ... | Právě proto, že jsem to počítal tak píšu o té dlouhé době návratnosti, respktive nenávratnosti !!! kombinovaného systému TČ a solárů
|
|
 | Autor: Josef Musil Datum: 01.03.2012 17:01 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100821 reakce na ... | Bavme se tedy o ohřevu TUV v létě. Dobře tedy, když jste to počítal, tak to zde napište kompletní náklady vč. odpisů na tento provoz s TČ a ktomu pro srovnání soláry. Díky.
|
|
 | Autor: jaroslav Šalý Datum: 01.03.2012 17:13 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100056 reakce na ... | TČ nemám jen na léto, ale na celou sezónu. proto mně nezajímá jenom ohřev vody v létě. Psal jsem, že je nutno počítazt celý systém !!!!! nelze vytrhnout jenom jedno zařízení. Návratnost tČ 6-8 let a návratnost soláru k tomu 60. Jestli nevěříte , tak si přepočítejte. anebo si to kupte , když nevíte kam s prachama.
|
|
 | Autor: Josef Musil Datum: 01.03.2012 22:36 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100821 reakce na ... | Kde jste přišel na to, že je návratnost 60 let? je to nesmysl Když vezmete porovnání obou systémů , tj. TČ a solárů proti ohřevu jen elektřinou, tak to skrátka vypadá jinak a´t chcete nebo ne. U solárů máte prakticky jen odpisy za investici a minimum nákladů na spotřebu oběhového čerpadla, takže Vašich 60 let je nesmysl. Při srování nákladů na elektřinu u TČ a odpisů za TČ Vám rovněž nemůže vycházet 6 let.
|
|
 | Autor: jaroslav Šalý Datum: 01.03.2012 22:39 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100056 reakce na ... | Chápete co je systém? Co je to návratnost? že nemůžete počítat vytrženou jednotlivost? Asi ne Přečtěte si něco, najděte si literaturu např. od ing. Klazara když mi nevěříte.
|
|
 | Autor: fut fut Datum: 02.03.2012 00:24 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 104957 reakce na ... | Myslím že je problém trošku v tom, jak kdo na danou investici pohlíží, jelikož ji přizpůsobil svému užívání. Pravdu totiž máte v podstatě oba, berete ji každý ze "svého úhlu" Pokud investuji ( jelikož je řeč o návratnosti ) do dvou různých - dejme tomu - akcií, každá vydělává jinak, v součtu je to samozřejmě průměr, který je vždy horší, než jedna z variant!
|
|
|