Mám Ferroli GFN 5 již 2 roky a jsem s ním maximálně spokojen. Topím v něm dřevními peletami. K připomínkám z uvedené diskuze uvádím následující: 1. Litina má skoro stejný součinitel tepelné vodivosti jako ocel (50).Kotle Ferroli jsou z tentostěné litiny a používá se tzv. tlakové lití. Cena kotle (kotel, hořák, zásobník pelet, šnekový dopravník) je 71 500,- Kč 2. Z jedné tuny dřevních pelet je cca 10 kg popela. Popela je za týden půl popelníku, který je v kotli. Kotel čistím - vysávám vysavačem na popel - jedenkrát týdně. 3. Kotel si sám zapaluje a vypíná, takže nemusí udržovat stálý oheň a zapálí se až mu dá termostat povel. 4. Je výhodou mít AKU nádrž s měděným průtokovým výměníkem na ohřev TUV, který se nezanáší. Je tím vyřešena jak akumulace, tak teplá voda. 5. Vím o více jak deseti lidech, kteří tyto kotle mají od GFN 4 (15 kW) po GFN 8 (34 kW) s AKU nádržemi i bez nich a všicni jsou spokojeni.
Dobrý den. Pane Musil, kotel GFN 5 na peletky používám od poloviny února, a proto bych s Váma rád probral některé věci ohledně provozu. Také bych rád věděl jestli máte zapojenou chladící smyčku a kolik peletek jste spálil. S kotlem jsem zatím spokojen.
Dobrý den, pokud si nebude s čímkoliv vědět rady nebo potřebujete něco postavit, opravit tak Vám doporučuji web http://www.seznamremeslniku.cz kde najdete velký výběr řemeslníků. Tento web jsem již vyzkoušel a byl jsem s ním naprosto spokojen. Určitě vyzkoušejte.
Nemluvím z vlastní zkušenosti, co jsem ale slyšel a četl je to, že jednak tento kotel nemá nějak prakticky vyřešené čištění (to vím od kotlařů, kteří mi před nedávnem kotel montovali - ale ne Ferroli) a pokud si pročtete příspěvky pana Lyčky (nebo Ličky?) což je konstruktér hořáku Ling používaného v kotli Licotherm a jiných, tak ten v některém ze svých příspěvků vysvětluje, proč není litina vhodná do automatických kotlů. Takže tak nějak bych to viděl
Nakonec jsem se rozhodl právě pro Licotherm, protože sežere všechno. Mám ho teprve dva týdny a topil jsem v něm všehovšudy 2x a to jednou při spuštění a podruhé ze zvědavosti, protože mi to nedalo. Vypadá to ale, že litovat nebudu. Zatím splňuje to co jsem od něj čekal. Uvidíme co v zimě.
Sice nejsem pan Koníček, ale s mými zkušenostmi jestli Vám to nebude vadit se podělit můžu. Automat bez výhrad, tam to všechno funguje jak má, akorát jedna věc a to tady na fóru nezaznělo nebo jsem tomu nepřikládal váhu, ale to topení kusovým dřevem je skutečně jenom doplňkové, ostatně jak to i Agromechanika uvádí na jejich webu. Jednak při přikládání Vám to zakouří a zapráší celou kotelnu a druhak když je systém natopen a kotel potřebuje utlumit tak to dost dehtuje. Je to třeba hlídat a přikládat tak akorát abyste to nepřehnala a v době, kdy už je to vyhořelé. Možná by to vyřešila AN, nevím, nemám. Musím potvrdit to, co říkají ostatní, že snaha udělat univerzální kotel není to nejlepší a je to vždy o nějakém kompromisu. Takže pokud to shrnu: topení dřevem v Licothermu je krok zpět do minulého století, automat na peletky v pohodě a bez výhrad.
O litině Vám určitě výrobci ocelových kotlů budou tvrdit, že je litina špatná. Každé má svoje. Ocel by mněla být levnější než litina. Litina, pokud je stejně silná, tak má přestup tepla stejný jako ocel. Určitě litina vydrží mnohem déle než ocel. Nevím proč právě u automatů by mněla být litina nevýhodná jak tvrdí jeden z diskutujících. To je úpně jedno jestli se přikládá automaticky nebo ručně vzhledem k životnosti kotle i provozu. Čištění je bez prblémů Zasílám foto.