Tepelná čerpadla

Autor: Lucie Čedíková
Datum: 03.06.2010 15:51
uživatel: 100050

Dobrý den, zdravím všechny.
Pokud by měl nekdo zájem o kalkulace na vytápění (různými zdroji) ozvěte se, ráda vám pomohu najít ten nejlevnější (jak na pořizovací náklady i na roční provoz) samozřejmě preferujeme tepelná čerpadla. Ráda zdarma poradím a doporučím ty nejlepší.

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Zobrazit všechny příspěvky zobrazuji 1 - 30 z 110   starší >>
Datum: 02.02.2012 14:41 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 105835
reakce na ...
Dobrý den,

rád bych si nechal od Vás poradit s vytápěním novostavby, 175m2 vytápěné plochy, podlahové topení, TZ cca 8 kW. Chtěl bych používat tepelné čerpadlo, ale nejsem stále rozhodnutý zda země voda (zemní kolektory), pozemek na to mám dost velký, nebo tepelné čerpadlo vzduch-voda.

S pozdravem

Kubát

Autor: LiborSměja ESEL
Datum: 09.02.2012 18:17 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100077
reakce na ...
Napiste na a neco spolu vymyslime.

Autor: Jiří Lasch
Datum: 12.07.2011 14:38 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 105525
reakce na ...
dobrý den,

rád bych si nechla od Vás poradit s vytápěním novostavby typu Bungalov, 180m2, podlahové topení, tepelná ztráta domu do 10 kW. Chtěl bych používat tepelné čerpadlo, ale nejsem stále rozhodnutý zda země voda (zemní kolektory), pozemek na to mám dost velký, nebo tepelné čerpadlo vzduch-voda.

S pozdravem

Lasch

Autor: Luboš Černý
Datum: 25.12.2010 11:21 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100091
reakce na ...
Dobrý den,
měl bych zájem o kalkulaci. Ozvěte se prosím na herbicek(uzenáč) atlas.cz

Autor: Miroslav Řehák
Datum: 23.12.2010 14:36 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100990
reakce na ...
dobrý den,měl bych zájem o navržení topení do RD.prosím kontaktujte mě na můj email:

Autor: Eva Kreuselová
Datum: 26.11.2010 11:40 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 101357
reakce na ...
Dobrý den, v současné době máme dispoziční projekt rodinného domku, který bychom na jaře chtěli začít stavět. S topením si trochu nevíme rady. Mohla bych Vás tedy požádat o pomoc při výběru topení?

Autor: jaroslav Šalý
Datum: 26.11.2010 11:48 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100056
reakce na ...
Mělo by se jednat o nízkoenergetický nebo pasivní dům?
Jaké předpokládané výpočtové ztráty objektu?
Po zodpovězení otázek se pak můžete rozhodovat.
Doporučuji řešit vytápění i větrání a ohřev TUV jako systém.
Ne jako jednotlivé projekty.

Autor: Vladimír Křen
Datum: 26.11.2010 11:56 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100035
reakce na ...
Dovolím si doplnit. Je podstatně levnější bádat a diskutovat nad projektem než dělat nějaké změny na hotové stavbě.

Datum: 26.11.2010 12:17 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Mělo by se jednat o obyčejný rodinný dům :-) z cihel POROTHERM 40 EKO+ Profi DRYFIX a na to 10 cm polystyren. Kamarád co staví má již hotový projekt a je v kategorii C. Právě jsem si myslela, aby vybrané topení bylo již zakomponované v projektu a mohlo se s ním počítat..

zastavěná plocha 110 m2, podsklepený rodinný dům s podkrovím.. resp. 1pp, 1np, 2np. prostředí nadmořské výšky cca 600 m.n.m. Nejdříve jsme zvažovali elektřinu (podotýkám, že není možnost plynu) nyní uvažujeme nad tepelným čerpadlem vzduch voda (Zubadan), ale stále si nejsme jistí.. :( na výběr toho je moc a když tomu člověk tolik nerozumí tak si většinou vybere i špatně :(

Autor: petr kocina
Datum: 26.11.2010 12:30 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100182
reakce na ...
mate vysokou nadmorskou vysku.
pokud mate pozemek kam muzete ulozit slinky,sel bych do TC zeme/voda.
ve vasem pripade TC vzduch/voda bude COP v zime okolo 2.spise mene.

Datum: 26.11.2010 12:32 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
V prvopočátku jsme měli v plánu tepelné čerpadlo vrtem.. bohužel jsme z něho odstoupili vzhledem k financím a mnoho názorů bylo že pro novostavby se to spíše nevyplatí... ach jo :-)

Datum: 26.11.2010 13:29 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Skutečně při použití kvatitního TČ vzduch-voda se vejdete do stejné spotřeby jako země voda.
nechte si spočítat výpočtovou ztrátu
doporučil bych kombinaci podlahové teplovodního vytápění pro obytné denní prostory a spolu s teplovzdušným pro jednoduchou regulaci, s tepelným čerpadlem vzduch-voda pro ohřev vody větrání s rekuperací,
jednou z možností řešení je kompaktní zařízení s možností i letního dochlazování
frigotech.cz

Datum: 27.11.2010 08:25 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
pani Kreuselova nejsem zastancem vrtu (prilis draha zalezitost),sel jsem cestou slinek 3x200m (v mem pripade znacne predimenzovane).slinky me vysly na 6 000kc s bagrem cca 10 000kc.prace na jeden den.
samozrejme je idelani pro podlahove topeni s moznosti predehrevu vody (TUV).
TC zeme/voda by vas nemelo stat vice jak 100 000kc.zbytecne to nepredimenzovavejte.idelani je pokryti TZ v rozsahu 80-90%.zbytek dotopite primotopem.

nejvice tepla potrebujete kdyz mrzne a to vam vzduchac neda.koukal jsem na COP vzduchoveho TC pri teplotach pod -5st a cop se pohybuje v rozsahu 1,6-1,9.
cim nizsi venkovni teplota tim horsi bude COP a TC budete muset mit znacne predimenzovany a tudiz i drahy.

musite nejdriv napsat jakou mate TZ - od toho se pak muzete odrazit.bohuzel ji neznam.
kdyz novy dum tak jedine s rekuperaci - teplovzduch si do nej rozhodne nedavejte.pasivni domy potrebuji do teplovzduchu dodat teplotu vody 38-42st.k tomu jeste potrebujete cirkulaci.znacne naroky na rozvod VZT.

Autor: Milan Hladký
Datum: 29.11.2010 08:45 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100223
reakce na ...
Vážená paní Kreuselová

Tak trochu se za všechny omlouvám. Diskuze se tu poněkud zvrhává. Obvykle již na příspěvky nereaguji.
Přiznám se však, že stavět v dnešní době dům v kategorii C, je velice neekonomické. Nechte projekt přepracovat. Jinak naplatíte za svůj život zbytečně 2-3 miliony za teplo.

Doporučuji použít tepelné čerpadlo vzduch-voda. Diskutující mají pravdu, že s použitím vrtu byste ročně ušetřila 2-4.000,- oproti mnou navrhovanému čerpadlu vzduch-voda, ale vrt Vás bude stát 200-400.000,- . Nenávratnost tak vidíte sama. Co se týká zemního kolektoru, tak byste potřebovala cca 400 m2 pozemku. Ten nesmí být zastíněný domem, plotem, sousedy, stromy, keři a musí být v rovině, nebo na jih. On se totiž musí od jara do podzimu nahřát sluncem. A také na kolektor musí být v suchu. Tedy nesmí být v hladině spodní vody. Tato by totiž kolem zamrzla a působila jako tepelná izolace. Jinak to nefunguje. Takže jen trávník a ještě raději pravidelně stříhaný ...

Tepelná čerpadla vzduch-voda se dělí na ta co používají invertor a na ta co používají akumulační nádrž. Oboje je v dotačním programu Zelená úsporám. Ten je však bohužel do února 2011 pozastavený. Pokud však použijete TČ bez A.N. tak počítejte s tím, že jen samotný invertor spotřebuje část energie na svůj provoz, tedy cca 5% nejde na topení, ale ovládání kompresoru. Topná sezóna bude od října do května, tedy cca 5-6000 hodin v kuse. Pokud máte A.N., tak TČ vždy natopí nádrž a vypne se. Za topnou sezónu tak systém pojede cca 3000 hodin. Z toho vyplývá delší životnost systému. S TČ je také spojen tarif, kdy 22 hodin denně máte levnější proud. A.N. vám pomůže překlenout dobu drahého proudu. Bez ní budete topit i tímto dražším proudem ... To stejné při odmrazování výparníku ( vzduch obsahuje vhkost ). Dům s TČ bez A.N. Vám tak po dobu odmrazování netopí. Osobně bych Vám doporučil zařadit do Vašeho uvažování i TČ ACOND. Jsou tichá. Konec konců, máme již namontovaných cca 19.000 ks tepelných čerpadel a klimatizací a to také o něčem svědčí.
Co se týká topného faktoru COP, máme jej dle státní zkušebny pro +2°/35° TOC 3,87, což je špička v oboru. Tudíž při -10°C to je stále slušných 2,55. Pro případ arktických mrazů je A.N. doplněna přídavným elektrickým topením.
Pokud mi na sebe pošlete víc kontaktů a více údajů o stavbě ( hlavně adresu lokality a vypočtenou tepelnou ztrátu ), udělám Vám zdarma nabídku.
Instalace máme v Jeseníkách i v Krkonoších, takže nadmořská výška cca 600 m nad mořem není problém.

S pozdravem
Milan Hladký
CLIMATEC a.s.

Datum: 29.11.2010 10:32 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den,

mockrát děkuji za rady, proberu to s přítelem, případně bychom se Vám ozvali.. Stavba začně stejně až na jaře, ale je dobré vědět co nás čeká :-) ještě jednou děkuji

Datum: 29.11.2010 12:10 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
stavet v dnesni dobe dum v kategorii je C je opravdu nesmyslem s tim s vami zcela souhlasim.

Co se týká zemního kolektoru, tak byste potřebovala cca 400 m2 pozemku. Ten nesmí být zastíněný domem, plotem, sousedy, stromy, keři a musí být v rovině, nebo na jih. On se totiž musí od jara do podzimu nahřát sluncem. - to je ale nesmysl z vasi strany.zjistil jsem si,ze pro muj dum by stacila jedna slinka v delce 25m.to zabere pozemek maximalne 100m2.vrty jsou opravdu ekonomicka nenavratnost.

A také na kolektor musí být v suchu. Tedy nesmí být v hladině spodní vody. Tato by totiž kolem zamrzla a působila jako tepelná izolace. Jinak to nefunguje. - prave,ze to funguje a spodni voda je podstatne lepsi nez nez sucha zem.

Tudíž při -10°C to je stále slušných 2,55. - muzete tato sva tvrzeni dolozit praxí ?? nejsem o tom presvedcen a myslim,ze je to bohulibe prani vyrobce.
tim nechci rici ze jsou ACOND spatna cerpadla.spis si myslim,ze jedny z lepsich na trhu.

Datum: 29.11.2010 13:10 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Vážený pane Kocino

Jestli Vám stačí 100 m2, pak nezbývá než gratulovat. Váš dům tak má ztrátu nějakých cca 3 kW. To bych asi topení neřešil vůbec a instaloval rekuperaci s přitápěním přímotopy, nebo bych do rekuperace dal kanálovou topnou jednotku v kombinaci s vekovní klimatizační jednotkou.
Pokud je zemní kolektor v suchu, mohu požívat médium vychlazené do mínusových teplot. Pokud je kolektor v pozemku plném spodní vody, musím mít topné médium s plusovými teplotami. Jinak hrozí zamrznutí této vody a led mi působí jako izolant. Konec konců IVT popisuje na svých stránkách svůj průzkum, kdy na konci zimy jim ze slinky šlo médium o teplotě od mínus 1,5 do +2,6°C, dle lokality. To by již voda kolem slinky zmrzla.

Nemluvím tu o systému 2 studní, kde jedna dodává "teplou" spodní vodu a po jejím vychlazení působí druhá jako vsakovací.
Tento systém je dobrý, bohužel málo kde jsou takové podmínky, že se můžeme spolehnout na vdatnost cca 1200 l/hod, rok za rokem, měsíc za měsícem, bez ohledu na případných několik suchých let po sobě atd. Vzduch bude vždy. Co se týká doložení mého tvrzení, vše vyplývá jednak z fyziky, z atestu od státní zkušebny a také je potvrzeno zákazníky. Ostatně doporučení lidí co naše TČ mají je asi to nejlepší a máme z jejich řad nejvíc dalších zákazníků.

S pozdravem
Hladký

Autor: Jan Kaprhál
Datum: 29.11.2010 13:25 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100914
reakce na ...
Vzdyt kolektory jsou ukladane do hloubky cca 120cm, tedy do nezamrzne hloubky pro vetsinu druhu zeminy...

Datum: 29.11.2010 13:50 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Ale my nemluvíme o tom, jaká je teplota nad zeminou, ale o tom, že takto mohu do slinky vhánět médium vychlazené do mínusových teplot. A to by mohlo způsobit zamrznutí případné spodní vody, pokud by v této hloubce byla.

Datum: 30.11.2010 13:06 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
TZ domu mam 1,8kW
nepredpokladam,ze mi pobezi TC trvale kdyz prikon cerpadla bude cca 1,5kWh.
slinky mam v hloubce 4m vyspadovane smerem k baraku cca 2m.

To bych asi topení neřešil vůbec a instaloval rekuperaci s přitápěním přímotopy - takto to mam reseny dosud se solarkama s pritapenim.
TC porizuji jen z duvodu moznosti cerpani dotaci, jinak bych ho nekupoval.

Pokud je kolektor v pozemku plném spodní vody, musím mít topné médium s plusovými teplotami. Jinak hrozí zamrznutí této vody a led mi působí jako izolant. - zcela jiste.tento pripad nastane pokud TC pobezi prakticky trvale.pokud pobezi 12 hod a spodni voda bude dostatecne pohybliva, tezko bude k tomuto jevu dochazet,obvzlastne v hloubce 3-4m kde je stala teplota 8-9st.
proto radeji TC zem nez vzduch.
nejvíce tepla potrebuji prave v mrazech - to mi vzduchac bohuzel neda a COP se pak pohybuje na urovni 1,7 !!

se studnou jinak souhlas.

Datum: 30.11.2010 14:52 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Pokud máte TZ 1,8 kW, tak osobně bych použil venkovní jednotku TČ vzduch voda o výkonu cca 4 kW a k ní dal kanálovou jednotku do rozvodu rekuperace. A pro jistotu přidal el. topení o výkonu nějakých 2 kW opět do kanálu. Když nepočítám rekuperaci, tak vše ostatní by mne vyšlo na nějakých 80.000,- dodavatelsky na klíč. Ale jinak gratuluji. Taknízkou TZ má málokdo. Kdo Vám dům projektoval ?

Datum: 01.12.2010 12:57 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Taknízkou TZ má málokdo. Kdo Vám dům projektoval ? - vse jsem si pocital a projektoval sam.samotny projket s razitkem mi delal pan Řeha.kdybych se dopustil nejake chyby urcite by me tenkrat upozornil.
http://www.preha.info/

k vypoctum jsem znacne skepticky a neveril jsem v tuto TZ (vim jak se da s cisly kouzlit).presne odpovida realite.

na premysleni vsech detailu v dome jsem mel 2 roky cas.
s TC jsem pocital jen coby-kdyby.solarka byla jasna vec - rpo ne jsem mel vse pripravene.diky dotacim jdu i do TC zeme/voda.priprava byla udelana v dobe vystavby.kdyby dotace nebyly nebylo by ani TC.
rozhodnuti pro TC zeme/voda bylo jen z toho duvodu,ze ma podstatne lepsi COP v dobe ,kdy teplo nejvice potrebuji.to moje by melo mit 4,2 - vzduchac mi takove cislo urcite neda pri soucasnych mrazech.se vzduchacem jsem ani nepocital a dum na nej neni pripraveny (nejsou pruchodky).

80 000kc je slusna cena pouze pro domy s vysokou TZ.jinak se to nevyplati.
chybi mi uz jen porizeni FV - ceny zatim prilis vysoke.dum je na FV pripraven.

Datum: 30.11.2010 08:29 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Bohuže zatím nevíme, jestli se vlezeme do kategorie B. Bohužel nedisponujeme velkymi finančními prostředky, abychom mohli splňovat veškeré podmínky pro A a ani nám o to zas až tak nejde. Náš zájem je mít normální "hezký" dům, který bude v rámci možností vyhovovat nám a pokud to bude B budeme jedině rádi. Slyšela jsem, že se do podmínek zařazení počítá i způsob vytápění, takže možná kdybychom šli do tepelného čerpadla.. jako že nám asi ani nic jiného nezbyde .. mohli bychom se dostat do zmiňovaného B. Ale jak říkám, na tepelné čerpadlo vrtem nejsou peníze.. spíše opravdu uvažujeme o vzduchovém... Co se týše slinek.. pozemek máme dost velký, ale nechci si podkopat pozemek trubkama a pak mít strach abych tam zasadila strom nebo řešila kde můžu mít altán.. to jest můj názor. Kamarád slinky má, zatim si neztěžuje, ale mě to nepřijde zas o tolik levnější.. když vezmu veškeré okolnosti.. ale je mi jasný že to někomu může absolutně vyhovovat :-)

Datum: 30.11.2010 13:36 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
dcera ma dum kategorie B.spocitali ji ze za topeni a TUV bude platit 24 000kc (na muj vkus je to hodne).nema ani TC ani solarka.vypoctova oblast -15st.
pokud do toho zahrnu ostatni spotrebu,ktere se na vytapeni take podílí bude mit platbu za EE 40 000kc/rok.
bohuzel bydli pouze mesic,takze nemohu podat objektivni informace.je to jen muj odhad.nema zadny krb a cely dum pobezi pouze na EE.
ma rekuperaci s TC pro zpetne ziskani tepla na ohrev TUV (bohuzel bude muset bezet i v lete).
NILAN VP 18 EK9 - porizovaci cena 300 000kc.
za 300 000kc dokazete poridit jak rekuperaci,tak solarka s TC zeme/voda.me tyto 3 veci prisli na 240 000kc vcetne zemniho registru.dotace cca 180 000kc.ze sveho jsem tudiz zaplatil 60 000kc.nemam to ale presne spocitany - TC neni jeste doma a neni v provozu.

v pripade slinek a vrtu je znacny cenovy rozdil.vrty se vyplati pouze tam,kde neni dostatecna velikost pozemku.

nevim vasi TZ domu.pokud se dum zaradil do kategorie C je muj odhad nekde na 5-7kW.
pro tuto TZ budete potrebovat 3x200m slinek.velikost pozemku na tyto slinky je potreba 10x20m v rozestupu slinek cca 2,5m.hloubku ulozeni preferuji radeji vetsi nez nizsi.
obvykle se uvadi 120cm.toto ulozeni ja nepreferuji a melo by byt alespon 2m.
cenu 200m hadic neznam.ja je poridil pri vystavbe za cenu 6 000kc - 3x200m.
metr vrtu vas vyjde na cenu 1 000kc s materialem.vse co bude do hloubky vice jak 30m,musite mit povoleni banskeho uradu a vzdy to musi provadet specializovana firma.
to nemluvim o problemu pokud ma nekdo v okoli studnu.
presnejsi info by vam mohl poskytnout pan RNDr. Petr Čížek.

a pak mít strach abych tam zasadila strom nebo řešila kde můžu mít altán.. - toto bych neresil.bylo uz na TZB reseno.doslo se k obecnemu zaveru,ze slinky ci hady nijak nezasahuji do vegetace.jen se o par dni opozdi,edy pokud budete mit hloubku 120cm,cim hloubeji tim se opozdeni stírá.
altan klidne muzete postavit na slinky.

v mem pripade ocekavam usporu instaleci TC cca 2 000kWh/rok.berte ale v potaz,ze cim vyssi TZ objektu,tim vyssi uspora.
porizuji TC zeme/voda jen z duvodu moznosti cerpani dotaci.jinak bych jej neporizoval.

Datum: 30.11.2010 13:42 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
A můžu se zeptat čím byste topil, když by nebyly dotace?

Datum: 30.11.2010 14:18 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
elektrikou jako dosud.
me TZ domu jsou tak nizke,ze se nic jineho nevyplati pokud do toho zahrnu svuj cas a cenu penez.
TC a slinky jsem udelal jen z duvodu co by kdyby.nevedel jsem v dobe vystavby jestli TZ 1,8kW bude opravdu odpovidat realite.mel jsem kliku na projektanta,ktery pasivni domy projektuje.bylo to v roce 2003 kdy najit nejake info ohledne pasivnich domu z praxe byl neskutecny problem.

muj dum nema zadny komin i kdyz dodelat bych ho mohl,vcetne krbu ci kamen.
bohuzel TZ obyvak - kuchyn (cca 50m2) dela pouze 770W.v pripade krbu to proste nelze uregulovat.

tudiz radeji otocim knoflikem a mam pokoj,nez abych se jeste zaobiral pripravou dreva.staci mi bohate udrzba zahrady (musim poridit traktor na sekani travy - se sekackou casove narocny).
dnes jen cekam na pokles cen FV a jakmile 3kW elektrarna poklesne pod 100 000kc,okamzite si ji poridim.
tim padem se muj dum stane plusovym :-)

taky nevim ve vasem pripade jakou budete mit spotrebu vody,pokud vysokou (muj pripad 124m3/rok) tak se solarka rozhodne vyplati.pokud mate jen 50-60m3,tak se solarka nevyplati a jdete radeji cestou TC zeme/voda.doda hlavne vice energie v zime na vytapeni nez vzduch.
solarka se vyplati i pri takto nizkych spotrebach pouze s dotovanou cenou.idelani je s formou pritapeni.cim vyssi TZ budete mit,tim se solarka vice vyplati.
pritapet jsem zacal az 19.11. a to uz je na pritapeni deklinace slunce prilis nizko,vcetne vykonu solarnich panelu.kdybych musel pritapet uz v zari jsou solarka s pritapenim rozhodne prinosem.dostatek energie jak na pritapeni tak i na TUV.

do sveho domu rozhodne poridte rekuperaci!!bez ni, radeji ani dum nestavejte.rekuperace na klic vyjde u prumerneho domu na cenu cca 60-70 000kc coz je velice vyhodna cena v pomeru cena/vykon.bez rekuperace bych mel TZ domu 2,8kW.
rekuperace vam zajisti 40% energii (obecne vzato.jestli je to pravda nevim) na vytapeni.

Datum: 30.11.2010 14:28 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Velmi zajímavé informace. Bohužel jak jsem již uvedla nemáme peníze, ani dobře zvolené prostředí pro pasivní dům. Rekuperace mi neprijde zatim nejak potrebna, ale pravděpodobně se mýlím. Jsem tedy zvědavá, jaké TZ budeme mít.

Datum: 30.11.2010 14:34 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Berte ty informace s rezervou a velkou, nejlépe vydělit číslem bot
Doporučuji velmi vážně uvažovat o rekuperaci !!!!

Datum: 30.11.2010 14:38 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
:-) Z jakého důvodu tu rekuperaci?.. já.. opravdu tomu moc nerozumím, ale slyšela jsem, že jde hlavně o větrání a výměnu vzduchu ...

Datum: 30.11.2010 14:50 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Z jakého důvodu tu rekuperaci? - z duvodu odstraneni prebytecne vlhkosti,komfortu prostredi v dome a zpetneho ziskani tepla.
vice se dozvite na strankach ATREA.
tohle vas bude jiste zajimat,myslel jsem si,ze uz to maji lidi v podvedomi vcetne vypoctu.
http://www.rekuperace.cz/

pana Saleho se radeji zeptejte kolik plati za EE pri jeho propagovanem systemu a jake ma izolace?porovnejte pak velikost jeho domu s vasim domem a co vam jeho frigotech prinese.chce to jen premyslet.
dum nestavim kazdy den.obmena vozoveho parku je u kazdeho podstatne rychlejsi nez obmena staveb ve kterych bydlim!!rozdil je v tom,ze auto znam do sroubku a stavby - kde bydlim - me nezajimaji.takto se chova naprosta vetsina lidi,kteri si svuj DOMOV porizuji.
rekl bych to i jinak - PENIZE MAM DNES,ALE NEMUSIM JE MIT ZITRA.bohuzel bydlet nekde musim a rozhodne MOST (pod silnicí,jsem zvedav kdo si to vysvetli jinak :-)) ) nebude pro vetsinu to prave orechove :-)

zobrazuji 1 - 30 z 110   starší >>
odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.