Heluz Family 44 nebo Porotherm Profi 44 EKO |
Autor: Ludvík Pavlis Datum: 14.07.2010 11:32 | uživatel: 100407
| Dobrý den, rozhoduji se mezi těmito dvěma typy cihel pro stavbu RD. O Heluzu jsem slyšel že nejsou zas až tak přesné a že jsou křehčí než Porotherm. Nicméně Family je novější blok a tak by mne zajímal váš názor, co byste zvolili. Porotherm Profi 44 EKO nemá takové tepel. izol. vlastnosti. Tak právě nevím co zvolit. Děkuji za každou radu.
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
|
| Příspěvky |
Autor: Igor Chmelíček Datum: 16.10.2010 09:50 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 101621 reakce na ... | zdravím, tak jak jste se rozhodl?... taky pořád nevím co zvolit a ta Heluz family se mi líbí čím dál víc...
|
|
Autor: David Nový Datum: 18.07.2010 23:55 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100464 reakce na ... | Řeším podobný problém - rozhoduji se mezi broušenými cihlami Family 44 nebo Thermo STi 44. Domek již nebudu dále zateplovat, nebude ani vzduchotenika, vytápění bude podlahové přes tepelné čerpadlo+krbové kamna. Projektant to projektuje na ty STI , mně ale stále vratají hlavou ty nové z řady Family. Nemáte někdo zkušenosti nebo co byste spíše doporučili a proč?
|
|
 | Autor: Jiří Vondrouš Datum: 19.07.2010 08:08 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100088 reakce na ... | Pokud jste (mě z nepochopitelných důvodů) rozhodnut pouze pro jednovrstvé zdivo, pak zvolte cihlu s co nejlepšími parametry-co nejlepší R
|
|
 | Autor: David Nový Datum: 19.07.2010 08:44 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100464 reakce na ... | Ty s větším R jsou právě Family. Já se ptal z důvodu, v čem je v nich háček, jestli jsou např. více křehké apod. Padivní dům to nebude, budu čerpat pouze dotaci na tepelné čerpadlo (spotřeba tepla do 55 kWh/m2 za rok) a tam bych měl vejít i s jednovrtstvou zdí s lepším R. Vzhledem k tomu, že nebudu mít vzduchoteniku a budu tedy klasicky větrat, nemá pro mě neprodyšná sendwichová zěď význam (navíc počítám s krbovou vložkou).... a pokud by mi to dělala firma (jako že asi z časových důvodů bude), tak je to i s tím zateplením finančně nákladnější
|
|
Autor: Jan Šulc Datum: 14.07.2010 18:35 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100023 reakce na ... | Přečtěte si starší diskuse a zjistíte, že ani jedno z toho. Pokud chce střep, tak stavte z Heluz 24P+D s 20 až 30 cm EPS, pokud netrváte na střeou (cihle), stavte z BST + 20 až 30 EPS. Obě tyto varianty vyjdou levněji s výrazně lepšími tepelněizolačními vlastnostmi. Více nemá cenu psát, dočetete se ve starších diskusích, nebo si to sám naceňte a sám se přesvědčíte.
|
|
 | Autor: Jiří Mitáček Datum: 14.07.2010 18:39 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100188 reakce na ... | Přesně tak! Když Vás tu mám pane Šulc, kolik jste vyleval ZB Neica najednou? Bylo to z pumpy? Bojím se vylévat 6 řad :-(
|
|
 | Autor: Jan Šulc Datum: 16.07.2010 10:47 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100023 reakce na ... | Fotogalerie:
 | Vylévám to po 4 řadách. Tak nějak mi to optimálně vychází: 4 + 4 + 2 (2 zároveň se stropem pro zmonolitnění, kvůli statice).
|
|
 | Autor: Laďa Jaskva Datum: 16.07.2010 13:11 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. Pěkná práce. Chci se zeptat, jestli tedy dobře vidím - Vy jste v těch tvárnicích vyřezával drážky pro zasunutí armovacích prutů ? Jestli ano, mohl byste napsat proč ? Děkuji. S pozdravem Laďa
|
|
 | Autor: Jan Šulc Datum: 16.07.2010 15:46 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100023 reakce na ... | Vidíte dobře. Tvárnice má na vodorvnou armaturu vybrání, ale když jí dělňas položí vzhůru nohama a vy si toho všimnete až po vypěnění spár, tak nezbývá nic jiného, než drážky vyříznout :) U spodních řad to nebyl problém, u horních si už dáváme pozor a u rohových drážky řežeme před položením (v mém případě navlečením) tvárnice.
|
|
 | Autor: Laďa Jaskva Datum: 16.07.2010 19:09 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. Tak to je síla. A to jim za práci ještě musíte zaplatit nějaké peníze a podle nich je platíte málo. Jó, to je ale síla, ta to tu v roce 1948 obrátila naruby, a jak je vidět, pozůstatky se pořád někde vynořují. Třeba je to ale naučíte tak, že budou schopni stavět i z BST nosné zdivo. Musíte je ale pořád hlídat. Hodně zdaru. S pozdravem Laďa
|
|
 | Autor: Jan Šulc Datum: 19.07.2010 06:58 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100023 reakce na ... | Já bych to zas tak tragicky neviděl, zkrátka se stane, a toto je prkotina. Stejně, díky přebytku rohovývh, které mají u jedné strany příčku bez vybrání, jsme museli do stěn dávat i tyto a do nich se stejně musely dělat drážky na vodorovnou výztuž.
|
|
 | Autor: Jiří Mitáček Datum: 24.07.2010 17:23 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100188 reakce na ... | A odpoveď mi nějak unikla až teď jsem se k ni dostal 4 jsou OK ale těch 6ti se bojim. Koukám na fotce hadice z čerpadla, jak se to s tim vylévá, není to moc rychlé? Ty H profily tvárnic jsou dost blbé protože po přesahu další řady 20cm vznikají špatně vyplnitelná místa...
|
|
 | Autor: Ludvík Pavlis Datum: 14.07.2010 18:59 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100407 reakce na ... | Dobrý den, no to byla má uplně první varianta. Že bych zvolil menší cihlu a zateplil. Jenže když jsem si spočítal cenu za zateplení co by mi ještě museli udělat, tak mi vyjde lepší dát silnější stěnu a nezateplovat. Nevím právě, jak kdo má zkušenosti s heluzem nebo porothermem. Jsou to různý názory.
|
|
 | Autor: petr kocina Datum: 14.07.2010 21:16 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100182 reakce na ... | nezateplujte a dejte silnejsi stenu. pripravte se ovsem na to,ze po celou zivotnost stavby budete platit ranec za vytapeni.
|
|
 | Autor: Jan Šulc Datum: 16.07.2010 10:44 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100023 reakce na ... | Inu, takových už bylo, co se rozhodli před stavbou nezateplovat a nakonec stejně těch 10 cm EPS nalepili (před i po vnějších omítkách). Pokud si to nechcete dělat sám, je to trošku problém. Přecijen zdít nebo zdít a lepit EP je rozdíl v pracnosti, byť malý. Ještě to zvažte, případně oslovte jinou firmu.
|
|
 | Autor: petr kocina Datum: 14.07.2010 20:44 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100182 reakce na ... | mate pravdu. lenost lidi me udivuje. nez aby cetli stovky hodin kde to maji za cenu cca 200kc/hod,tak se radeji obrati na projektanta a pak se nestaci divit. tech 200kc je uspora zadavatele - neco o stavbe uz bude vedet a neda se opit rohlikem. no hlavne,ze kdyz si jdou koupit auto tak na nem znaji kazdy sroubek.pritom to auto stoji par kacek.barak za miliony je nezajima a nechaji to prave na tech odbornikach.pak to taky dopada. nehazu ale vsechny do jednoho pytle,jenze dobreho projektanta sehnat je spis najit jehlu v kupce sena !
|
|
 | Autor: Petr Ševčík Datum: 23.07.2010 00:29 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100168 reakce na ... | Fotogalerie:
 | Jestli mohu, tak levněji vyjde Heluz STI 25 a má i lepší tepelně izolační vlastnosti. Keramický materiál jako takový má 8MPa u všech modelů cihel Heluz, ale díky těm dírám uprostřed bohužel platí, že čím cihla lépe izoluje, tím horší celkovou pevnost dosahuje. Např. u cihel STI s celoplošným lepidlem je to 1,9MPa, na pěnu jen 1MPa. U cihel Family je to o něco méně. Nicméně, RD se většinou staví i s nosnými zdmi, které jsou obvykle už z cihel P+D, buď 25 nebo 30cm, které jsou pevnější a navíc se ta zátěž rovnoměrně rozloží, takže ta obvodová zeď není zase tak moc namáhána, jde-li o maximálně dvoupodlažní RD. Jak tu píše pan Šulc: betonové tvárnice mají patrně nejlepší vlastnosti z hlediska pevnosti. Mají ale spoustu jiných nevýhod: Musíte použít izolaci (což u tlustších a dražších cihel nemusíte), samy o sobě v podstatě neizolují. Stavět s nimi je mnohem pracnější a nejsou ani tak přesné jako např. broušené cihly (nebroušené jsou na tom s přesností přibližně stejně jako ty betonové tvárnice). Domek z těch tvárnic budete stavět i 2x tak dlouho. Ovšem, budou asi podstatně levnější. Je to na zvážení. Nicméně, u cihel Heluz je teď díky krizi cena tak nízko, že je otázkou o kolik dražší budou než ten beton.
|
|
 | Autor: Radek Meca Datum: 23.07.2010 07:43 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100018 reakce na ... | Osobni zkušenost - můj rodiný dům z 30 P+D Porotherm na klasickou maltu jsme ve v 5 lidech (z toho jeden zedník) vyzdily po věnec za 3dny. Celková plocha 120m2. Radek Meca
|
|
| |
 | Autor: Radek Meca Datum: 23.07.2010 10:15 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100018 reakce na ... | .. asi jsem to blbe napsal, jenom jsem tim chtel rict, ze svepomoci s dostatkem lidi se hruba stavba da zvladnout celkem rychle, pokud tedy clovek pocita s tim, ze jeste bude mocne zateplovat a neresi az tak hodne presnost na mm, jak by to u STI melo byt. Proto jsem bral P+D (unosnost, lepsi akumulace), pisek pro maltu jsem mel skoro zadarmo. Radek
|
|
 | Autor: Petr Ševčík Datum: 23.07.2010 23:52 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100168 reakce na ... | Tak to je slušné, za 3 dni. Viděl jsem pěkné video Porothermu, kde dva zedníci z broušených cihel na lepidlo postavili patrový domek (odhadoval jsem tak 8x10m) za 5 dní čistého času (ve skutečnosti to trvalo déle kvůli "zrání" betonu). Obvodové zdi, překlady, keramické stropy, příčky. Je to opravdu fofr. Předpokládám, že kdyby se zdily 50cm cihly, tak už by to bylo trošku pracnější. Přece jen váží asi 22kg :-).
|
|
 | Autor: Jiří Mitáček Datum: 24.07.2010 00:13 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100188 reakce na ... | Plynosilikáty sou super co se rychlosti stavby tyče, ale e to tak na stavbu na samotě u lesa, pokud máte sousedy se psem tak by jste si mohl připadat jako když vám štěká pod postelí.. A co teprve takové město? Mě trvala stavba 8dní čistého času po věnec z BST, kdyby to zdil nějaký zkušený zedník, věřim že by se to dalo zvládnout i za 2 dny v jednom člověku -t.j. velký přízemní RD ve dvou 2 dny.
|
|
 | Autor: Roman Trlicka Datum: 24.07.2010 13:20 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100540 reakce na ... | Tak tak, ale když už je řeč o keramických střepech, tak takové broušené thermy od Porothermu také nejsou žádná výhra. Například 50 Hi Profi má Rw = 42dB, 44 EKO+ Profi třeba Rw = 46dB. V prvním případě je na tom edekvátní odpověď Xelly - Ytong Theta mnohem lépe, v druhém případě o něco hůře. V případě P2-500 nebo P4-500 vs broušené, jsou na tom stejně.
|
|
 | Autor: Petr Ševčík Datum: 24.07.2010 16:17 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100168 reakce na ... | Podle prospektů, které jsem četl má: - Porotherm 44 EKO+ zvukovou neprozvučnost 49 dB, nikoliv 46. Možná bude rozdíl, jestli je to s omítkou nebo bez. - Ytong Lambda 500mm má 46 dB. Velmi zajímavá je zvuková neprůzvučnost betonové tvárnice Neico. BST "20" má zvukovou neprůzvučnost 53 dB, čím nechává daleko za sebou všechny cihly a Ytong.
|
|
| |
 | Autor: Petr Ševčík Datum: 24.07.2010 16:56 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100168 reakce na ... | Aha, tak rozdíl je v lepení. S pěnou má horší zvukově izolační vlastnosti než na tenkou spáru s celoplošným lepidlem. Zajímavé :-)
|
|
Autor: Jiří Jiroš Datum: 14.07.2010 14:21 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100370 reakce na ... | Určitě doporučuji Porotherm Profi EKO+. Právě z nich dodělávám hrubou stavbu a opravdu se jedná o dobrý materiál. Soused stavěl z Heluzu a moc s ním spokojený nebyl - cihly jsou křehčí a méně přesné. Měl i spoustu vadných cihel na paletách. Já ze tří kamionů vyhodil asi jenom dvě cihly, a ty jsme rozbily až při skládání.
|
|
 | Autor: jaroslav Šalý Datum: 14.07.2010 14:45 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100056 reakce na ... | při použití nušlechtilého materiálu menší tloušťky a izolace pořídíte stavbu levněji s meší ztrátou objektu
|
|
 | Autor: Jiří Jiroš Datum: 16.07.2010 08:48 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100370 reakce na ... | To je sice hezké, ale bohudík jsem se nechal zlákat marketingem o zdravém bydlení, prodyšnosti stavby, atd. a to i za cenu vyšších nákladů na vytápění. Každý má jiné priority.... Já prostě nechci bydlet v polystyrénovém iglů. ;-)
|
|
| |
|