Dobrý den, v průběhu srpna budu spouštět FVE o výkonu 5 kW, kterou mám na střeše svého RD. Jako formu výkupu jsme si zvolil zelený bonus, už jsem to i oznámil ČEZu, ale pořád nad tím přemýšlím, jestli by nebylo lepší zvolit přímý výkup, přeci jenom je tam garance výkupních cen na 20 let a v dnešní době se se zeleným bonusem může stát cokoli. Můj dotaz zní:
1) Kde je přesně upraven přechod mezi jednotlivými formami výkupu včetně garance cen z roku spuštění FVE? Nikde jsem to totiž výslovně nenašel.
2) Nebude ČEZ dělat problémy, když FVE spustím v srpnu na ZB a na podzim budu podávat žádost o přechod na přímý výkup ? Je to vůbec možné nebo budu muset čekat do příštího roku?
Toto fórum již čtu delší dobu a vím, že zde diskutují lidé, kteří mají danou problematiku v malíku a navíc svoje vědomosti mají ověřené v praxi při jednání s úřady. Děkuji za fundované odpovědi na mé dětinské dotazy :-)
Pokud jsem to dobře pochopil, tak zelený bonus jako takový je sice garantován na dvacet let, ale jeho výše se každý rok mění, kdežto u přímého výkupu to je jasné, cena je garantována dvacet let z roku spuštění a je navýšena o průmyslovou inflaci. Pokud to je jinak, rád se nechám přesvědčit. :-)
Hm nevím, ale jak by pak bylo možné, že někdo tu má bonus ze smlouvy nějakých 12,8 a jiní co začali dříve mají 13něco. To mi naznačuje, že bonus je dle smlouvy na základě jeho výše k datu podpisu. Ne?
No jo, na tom asi něco bude, ale není to třeba tím, že do současné doby se při stanovování výše ZB postupovalo analogicky s přímým výkupem? Tedy že se ceny upravovaly +/- 5%? Ve stávající ekonomické a politické situaci by se mohlo stát, že i když jsem FVE spustil letos, tak stávající výše ZB mi bude garantován 1 rok a po roce by mohla být výše ZB upravována ve větším rozpětí (hovoří se až o 30 %), tedy určitě nevýhodně pro mě. Je to moje domněnka, ale myslím, že nebudu daleko od pravdy. Rád bych na toto slyšel i Vaše názory. Děkuji
U ZB se předpokládá, že jeho výše bude od VC odvislá takto:
VC = ZB + tržní ocenění silové elektřiny
Výše ZB nikde garantována není, ale musí z principu respektovat výše uvedenou logiku.
Těžko tak tedy může být ZB=6Kč/kWh a VC=10Kč/kWh, jelikož pak by šlo celkem oprávněně namítat, že ocenění silové elektřiny nemůže být 4Kč/kWh, když je to běžně 0,40 až 1,05 Kč/kWh.
Pokud máte onu FVE na RD, tak ji máte připojenu s největší pravděpodobností podružně v interních rozvodech RD, tj. nezbývá vám nic jiného než jet na zelený bonus. Kdybyste chtěl jet na výkupní cenu, musel byste si FVE vyčlenit do samostatného odběrného místa (se samostatným elektroměrem), což by ve vašem případě asi znamenalo významné zásahy do elektroinstalace (vysekání místa ve zdi na další elměrový rozvadeč, atp.).
Takže jeďte dál na ZB a nepřemýšlejte o pytlovinách, dokud to není nutný.
Technické náležitosti přechodu ze ZB na přímý výkup jsou mi vcelku jasné, mě jde hlavně o administrativu, povolení a zákonná ustanovení, které toto řeší, viz. původní dotaz.