Máte někdo zkušenosti s aut. kotlel zn. Ekoscroll? bude Z jara si tento zřemě pořídím, neboť dosluhuje Dakon Dor 32. Jen přemýšlím zda V7 tj. ocelový či V8 tj. litivý výměník (oba s výkonem 28 kW a otočnu retortou). Ekoscroll
Zdravím, jakožto, zatím šťastný, majitel V7 taky přispěju svoji troškou do mlýna, jelikož, jak už zde bylo rečeno, manuál ke kotli je zpracován naprosto zoufale a tak bohu dík za tyhle diskuze. Rozhodoval jsem se mezi tímto kotlem a Ekokonfortem v litině, ale upřímně reknu, že rozhodla cena, která i přez už tady zmiňovanou cenu montáže, byla celkově nižší o cca 10 tis. Kotel mám od února 2011. Omrknul jsem ho v Ekogalvě a namontovala mi ho firma LSmont, která určitě s ekogalvou velmi úzce spolupracuje. Kontaktoval jsem pana Skryju z LSmontu, během pár dnů přijel ke mě to omrknout, protože mam silně nestandartní sklep (nízký strop). Za cca 14 dní volal, že pro mě maj kotel, ale ja v tý době ještě neměl peníze (stavebko), ale řekl, že je to OK, že peníze nejsou problem:-), tak jsem na to kejvnul. Montáž proběhla hladce, chlapi odpojili plynový kotel i starý kotel na tuhá paliva. Navečer už se topilo. Montéři mi všechno vysvětlili, ale jak už to býva, šlo to všechno jedním uchem tam a druhým ven. Mno a pak to začalo :-) Kotel topil dobře, ale téměř každý den kouril do nasypky. Nepomohl ani regulátor komínového tahu, ani změna nastavení, prostě peklo. Nějak jsem to doklepal do léta a pak kotel odstavil. Před topnou sezonou jsem zrenovoval těsnění dvířek násypky, které ač bylo robustní, tak tam byly mezery. Od té doby kotel nekouří. Při prvním podzimním startu přišel šok, neboť na displeji řídící jednotky se zjevil "činský čaj" a kotel si dělal co chtěl. Zavolal jsem do ekogalvy, druhý den tam zajel a dostal jednotku novou. Musím říct, že lepší s lepšími možnostmi nastavení (konečně použitelná čestina a teplota zapnutí čerpadla je tam navíc).
Co se zatápění týče, tak s tím mám bohaté zkušenosti, protože se mi poměrně často kouše šnek, resp. se precvakne ten šroub, co pohání šnek a kotel vyhasne. Šnek většinou nečistím, ale rozhejbu ho hasákem a znovu zatopím. To dělám tak, že počkám, až se v retortě objeví uhlí (buď ho tam domotám ručně hasákem a nebo v manuálním režimu zapnu jen šnek) a pak tam hodím zapálené pepo, na nej dám pár silnějších třísek a pustím ventilátor (stále v manuálním režimu). Takhle to nechám cca 30 minut, sem tam přidám dřevo a pustím na chvíli šnek. Pak to dám na automat a jdu od toho a nikdy se mi nestalo, že by se to nerozhořelo. Musím teda říct, že mam poměrně divoká nastavení časů, oproti tomu, co tady čtu. Podávání mám 40 s a pauzu 60. Topím Ledvicema 2. Retorta je pěkně rozžhavená, možná je po okrajích víc popela, ale dělá to pěknej kopeček a nikam to neprohořívá, takže to mám takhle. Ale netvrdím, že je to dobře, stále experimentuju. Díky nízkěmu stropu mám standartní násypku a na podzim doplnuju cca 1x za 5 dni. Když začne zima tak cca každý 3. den a teď, když je "rusko" tak ob den. Každý cyklus vynesu 1 kybl popela. Kotel čistím cca každých 14 dní - za chodu, cili ne uplne peclive.
Jinak celkové nastavení mám: UT 68, TUV 52, teplota zpuštění UT čepadla 57. Provozní časy 40s podávání, 60s pauza. Útlum podávání 60s, pauza 70min. Veltilátor 55% a otevřen na cca 1 cm. Měl jsem i problém s tím, jak tu bylo zmíněno, že čerpadlo se spustilo po natopení kotle bez impulzu z pok. termostatu, ale to se vyřešilo tou novou řídící jednotkou.
Musím říct, že jestě v létě jsem si říkal, jestli jsem udělal dobře, protože přece jenom člověk za to vyklopí bez mála 100 tis., ale chce to vydržet a výsledek se dostaví. Teď už bych neměnil. Omlouvám se za sloh :-), ale chtěl jsem podat celkový obrázek a snad to někomu bude k užitku.
dobry den pene Pavel Harvánek uvazuji o V7 kolik protopite na m2 novostavbu,zatepleni a td vyžku kominu bojim se nizkeho tahu.jinak dik za odpoved i za předešli přísěvek
Dobrý den pane Bernard. Vytápím dvougenerační poschoďový dům z cca 80tých let. Mám vyměněná okna a zateplený strop (v druhém patře). Obytnou plochu cca 200 m. Z jedné strany jsem nalepen na souseda, čili se dá uvažovat, že jsem z jedné strany řadovka. Když jsem topil Dakonem 21, tak jsem ztopil cca 60 q. Při mírných zimách i méně. Teď to vidím tak na 70 - 80q, ale zase je to dvojka, takže úspora snad nějaká bude. Ale mně šlo hlavně o to, abych nemusel každý den odpoledne spěchat domů z prace a rychle zatopit ve vymrzlím baráku a tohle to splňuje na 100%. Není nad to přijít do příjemnýho teplíčka a ještě s pocitem, že necpu majlant vydřiduchům z plynárny :-). Barák mám vysoký cca 8 metrů a komín je asi metr nad dům. Vyvložkovaný není. Chlapy, co mi kotel montovali, rikali, ze mam tah az zbytečně velký. Ještě bych rád podotknul, že mám kotel 25 Kw a topím na pokojovou teplotu 21 stupňů. Teď když bylo u nás -25, tak měl kotel co dělat. Sice dům vytopil, ale v podstatě se nedostal do útlumu. Ale to možná ještě nemám úplně vychytané nastavení teplot a časů. Teď o víkendu jsem taky poprvě zkoušel ruční přidávání. V noci se mi opět kousnul šnek a kotel vyhasl, takže jsem měl v sobotu ráno v domě zimu a abych uspíšíl natápění, rozhodl jsem se vyzkoušet ruční režim. Navíc jsem tam měl spoustu krabic na spálení a staré dřevo. Kotel jsem nechal v automatickém režimu, vzadu jsem rozpojil kabel k motoru, čili jsem vyřadil podávání paliva. Sklopil jsem rošty a naházel tam pár polínek a nějakěj papír. Kotel bych za chvíli na 70 a za cca 2 hodky jsem mel v baraku 23 stupnu :-). Chodil jsem to teda každou chvílí kontrolovat, protože jsem nevěděl co to bude dělat a občas to chtělo prohrabnout, aby to lépe hořelo, ale spalovat jen kusově dřevo, tak si myslím, že je to úplně v klidu. Takže na přistí zimu si nachystám větší polena a o víkendech budu přitápět takhle.
Pokud se pojedete na kotel podivat do Žďáru do Ekogalvy, tak když jsem tam byl já, tak tam zrovna topilli obilím a měli to smíchaný půl na půl s uhlím. Chlapy řikali, že kdyby se topilo jen obilím, tak by to chtělo ještě přikoupit deflektor http://ekoscroll.cz/Prislusenstvi-kotlu/Litinovy-deflektor-se-zavesem.html Ja jsem o obilí taky přemýšlel, ale nakonec jsem od toho upustil z důvodu skladování a strachu, že se mi do baraku nastěhujou myši :-).
Ten deflektor není úplně špatný ani na uhlí, doporučil mi ho známý topenář, stál asi 400 Kč, ale dodávají ho s krátkým řetězem. A hlavně - mám ve spodní části tělesa 5 žeber, takže když ho pověsím do mezery, tak nevisí přímo nad retortou. Ten pán tvrdil, že se o pár desítek W zvedne výkon kotle, což samozřejmě nepoznám... Už se mi to konečně podařilo nastavit - koupil jsem všude termohlavice a dneska jsem dosypával jen 3 uhláky. Jen mě štve, že se kotel docela dost uvnitř zanáší, na tu litinu se ten prach chytá jak na magnet a podle všeho by ten prach měl být bílý, já mám spíš pepř a sůl, ale spíš k pepři:-/ Tak to budu ještě ladit, ale už je to o 100% lepší a začínám být konečně spokojený.
Na jak už jsem psal výše, já kotel čistím cca jednou za 2-3 týdny. Myslím, že krajní hranice by v mém připadě bylo cca jednou za 1,5 měsíce, ale snažím se udržet kotel v co možná nejlepší kondici. Ze začátku mě taky docela štvalo, že se docela zanáší, ale myslím, že je to logické. Prostě ten kotel spaluje uhlí a jede 24 hodin denně, ať už je v útlumu nebo jede naplno. Po těch cca 3 týdnech, když otevřu horní dvířka, tak tam mám zhruba 4 centimetrový nános popele. Ten popel je spíš taky barvou nejbližší pepři. Dál v útrobách kotle (mezí žebry) se už usazujou spíše černé saze. Ale V7 je konstrukcí dost odlišný od V8, čili težko to porovnávat...
Asi máte pravdu, i když spalování uhlí je prostě spalování uhlí a bez nějakého mouru to prostě nejde. Já kotel čistím jednou týdně a ta vrstva nánosu je asi 3 mm, takže to asi docela jde. Jen mě zarazil prodejce, když jsem s ním řešil to moje "nehoření", že ten nános by měl spíš bílý, jinak je prý špatné spalování..., víc otevřít větrák nechci, abych zase nevyhasl, tak nevím.
Dobrý den pane Harvánku. Můžete mi prosím napsat kolik jste přibližně zaplatil za instalaci ( další náklady spojené s koupí kotle ). O zmíněném kotli uvažuji, ale rád bych věděl kolik opravdu zaplatím celkově. Přikládám e-mail. Díky moc za odpověď i za váš příspěvek ve fóru Sypala
Plánuju koupi V7 25kW a chci se zeptat majitelů, jak je to s popelníkem? Násypka není zrovna veliká a zvažuju případně o jejím zvětšení podomácku - je popelník dost velký? Odpopelnění by asi nebyla taková sranda...
kotel EKOSCROLL V7 25 kW používám druhou sezonu, zatím k plné spokojenosti. Popelník je vcelku problém, žádný jsem nedostal, takže popel vyhrabuji a sypu do kýble. Jinak celkový objem prostoru pro popel je dostatečný. Automatické odpopeĺňování lze dodělat jistě po domácku, viděl bych tam předem stavební dispozici pro kontejner na popel a samozřejmě dopravník, vše utěsněné. Také jsem o tom přemýšlel. Násypku mám asi 130 l. Letos jsem zatopil na začátku září, odběr tepla byl obvykle večer asi 1-2 hod. max., někdy vůbec, takže kotel topil pouze na teplou vodu TUV. Spotřeba byla plná násypka na 7 dní. V současné době podle venkovní teploty 2 až 4 kýble denně. Určitě tedy doporučuji větší násypku, kterou si můžete objednat. Kolega má 300 l. To se mi líbí.
Dobrý den pane Pokorný. Topím první sezonu kotlem Ekoscrol V7.zatím jsem s ním spokojen. Ale přišel jsem na jednu věc, která mi vadí. Totiž oběhové čerpadlo UT se rozeběhne i bez povelu termostatu. Je použitý bezdrátový pokojový termostat BPT 10.Signalizace sepnutí na termostatu je zhasnutá vše je natopené a přesto, když kotel dorovná teplotu, na displeji regulátoru kotle nastaveno na 61°C ( Elektronics SP - 24 ) tak se rozběhne čerpadlo UT .V kotli klesne teplota a tak začne znova dohřívat na nastavenou teplotu.Tím se mi přetápí místnost s termostatem . Máte nějaké zkušenosti s regulací.Ze Žďěru mé prosby o radu ignorují. Děkuji za odpověď a přeji hezký den. Vladimír Šich
se zájmem a překvapením jsem si přečetl Váš problém. Včera jsem laboroval kolem kotle tedy SP-24. Máte pravdu, přesně to co popisujete mi to dělá také, ale čerpadlo nejede. Mám trochu jiný systém - vlastní. Kotelna je umístěna v objektu dílny, ta je vytápěna samostatným okruhem (vlastní termostat). Domek je napájen dálkově teplovodem (40m) také s vlastním termostatem, dále je tam přednostní ohřev bojleru na společném potrubí přes 3-cestný servoventil ovládaný termostatem bojleru. Tyto 3 termostaty ovládají 3 samostatná relé a jejich kontakty jsou zapojeny teprve za SP-24. Proto se mi nemohlo toto projevit, protože když není sepnuto žádné relé tak čerpadlo nejede i když SP-24 čerpadlo spíná, tedy objeví se "střelka". Tak to jen pro vysvětlení proč jsem si toho nevšimnul. Teď vylučovací metody: 1. Velmi dlouhé vedení k termostatu 2. Krátké vedení k termostatu ale souběh vedení s možnou indukcí 3. Porucha termostatu, jeho nespolehlivost Používate bezdrátový termostat BPT 10, řekněme tedy že tyto vylučujeme. 4.Porucha mikroprocesoru v SP-24 Protože jsme momentálně dva se stejným problémem - vylučuji 5. Chyba v naprogramování procesoru Poslal jsem už dotaz výrobci v PL Pokud by to byla opravdu chyba, měli by alespoň poslat paměti EEPROM bez této chyby na výměnu. Uvidíme. Podle mého selského (elektrického) rozumu bych celý problém řešil jinak (naprogramování EEPROMky). Čerpadlo by se zapínalo až při dosažení vysoké teploty kotle (havárijní) někde kolem 90 st. Celsia s možností nastavení hystereze. Tedy jako součást zabezpečení proti přetopení jako 1.stupeň před havarijním odstavením kotle. (Dle ČSN). To že výrobce-prodejce nereaguje je divné, ale snad to řeší. Nejrychlejší návrh pro Vás by bylo asi vložit pomocné relé, to by ovládal pokojový termostat. Jeho kontakty do série s výstupem z SP-24 by teprve zapínaly čerpadlo. Prostě čerpadlo poběží jen když bude povel od pokojového termostatu. Ještě bych měl přípomínku - dotaz k Vámi uváděné teplotě na kotli 61° C. Pro plechový kotel uvádí výrobce minimální teplotu vratné vody 60° C, všeobecně platí min. 55° C. Samozřejmě, že na dálku je nesmysl něco porovnávat a hodnotit, jenom se mi to zdá málo kvůli nízkoteplotní korozi, nejsem ale od topenářství, ale od elektro, takže bych si s tím hlídáním poradil. Všeobecně nejsem pro věci drahé a složité a někdy i zbytečné, ale to už sem nepatří. Topím druhou sezonu a jsem s EKOSCROLLem vcelku spokojen a nebojím se jej doporučovat ostatním. Jsem v očekávání na jiné reakce k tomuto problému, ideální by byla možnost jiného nastavení přímo uživatelem, bohužel český překlad mi moc nesedí a pl neumím.
Pane Pokrný psal jsem poskému výrobci do Krakowa ale mail se mi vrátil jako nedoručitelný. pokud bych zapojil kotakty pokojového termostatu do serie s výstupem na SP - 24 tak bych zrušil havarijní ( nezávislé) zapojení čerpadla UT které ma spínat asi při 95°C. Zatím to řeším čtyřcestným směšovacím ventilem s temoovládáním Přeji hezký den Vladimír Šich
Zdravím, když nastavím kotel na 65stC, natopí a sepne relé, /na řídící jednotce/, zapne čerpadlo, rozsvítí se druhá LED vlevo a vypne , když se kotel ochladí o nějaké stC. Tak to funguke u mě, i dalších kotlích, které jsme namontovali. Když přeruším kabel k čerpadlu a zapojím do serie programátor, či termostat, programátor je vypnutý, kotel se natopí na 65stC a vypne. Naběhne o pár stupnů. Kotel je natopen a zapne programátor, sepne se čerpadlo, jednoduché a funguje to. Když nemá programátor spojení s přijimačem, tak je to jiné. Od té doby, co jsem vyměnil programátor, není žádný problém a kotel jede v nastaveném režimu. Mám dva topné okruhy, dvě čerpadla a dva programátory. Je to čertovsky dobrej kote!!! Ještě dořeším automatické plnění násypky, v Ekoscrollu již na tom pracují a bude to jak elektrický kotel, jen s tím rozdílem, že o mnoho a mnoho lacinější provoz. Celou minulou topnou sezonu jsem neměl s kotlem žádný problém. Urban
Pane Šrot Já sice topím kotlem V7 první sezonu ale kotel má mouchy já měl problém s regulací ( spolupráce pokojového temostatu s řídící jednotkou kotle) Nejvíc mne ale mrzí, že Ekogalva která tyto kotle prodává moje dotazy později prosby ignoruje. Ke kotli ekoscrol dodávají dva druhy násypek malou a velkou.Já jsem řešil odpopelování vysavačem na popel který jsem koupil přes net asi 900,-Kč
tak mi tento týden dorazil kotel EcoScroll V7 s otočnou retortou a 300l násypkou. Žádné praktické zkušenosti ještě nemám, neb ještě nedorazil topenář na zapojení. Trochu sem si četl návod a zrovna obsáhlý teda není - slyšel sem někde na fóru o polském (a lepším) návodu... nemáte ho? Popř. něco jiného? Např. nevidím ani návod na propojení regulace s kotlem.
Hlavně řeším regulaci 4cestného ventilu, ve schématu v dokumentace kotle není popsáno, jak má být regulován a ani že vůbec má být se servem (a ručním ovládáním tam asi těch 60 na zpátečce neudržím).
Má představa je, že budu vlastním SW regulovat 4cestný ventil se servem a budu držet 60 stupňů na vstupu do kotle... až trochu omrknu jak to funguje, tak bych rád nadradil regulaci SP24 vlastním řízením (fakt střílím od boku, ale zatím to vypadá tak, že kotel reguluje jen čerpadla, ventilátor a přísun paliva - teda vlastně 3 regulované proměnné v případě jednookruhového systému)...
Jinak prostor na popel se zdá opravdu dostatečný, ale spíchnu si do něj popelník - nechat padat popel přímo do toho prostoru není super - bude se to blbě vymetat...
Mám plecháče V7 25 kW první sezónu /hrášek/, zatím spokojenost, instalovat sem si ho nechal přez ně, počítal sem, že to bude levnější, ale nakonec nelituju. Topím do podlahy, v patře radiátory a bojler. Ovládám to přez termostat. Do litiny sem nechtěl jít kvůli nižší účinnosti. Přikládám dotaz: nemá někdo zkušenosti s peletkama ze sena v tomto kotli?
Zdravím, já mám od letošního jara V7, 25kW a jsem s ním velice spokojen, před tím jsem měl Slokov a to ani komentovat nebudu. Litina nebo plech toť otázka, kdybych měl finance tak bych šel asi do litiny. Pročetl jsem tady hodně diskusí a docela mě zaráží že se dost řeší u různých kotlů vyhasínání, mě teda ještě od jara (březen) 2010 nevyhasl, kromě teda když jsem jej nechal vyhasnout schválně kvůli čistění, čistil jsem jej 2x.
pane Lovecký dle Vašeho popisu topíte v kotli Ecoscrol 7 už rok můžu Vás poprosit o Vaše hodnocení také bych ho koupil ale informací je velice málo. Děkuji Michal Vyšín
Dobrý den, kotel Ekoscroll používám od 10/2010, vše jsem si dělal sám a nastavení jsem použil podle návodu výrobce, od samého zapálení hoří a skvěle topí dosud. Pokud se povede chybně a nesrozumitelně nastavit regulaci, je možné se vrátit do továrního nastavení. Dávka uhlí obvykle od 30 do 60 s, přestávka obvykle 40 až 60 s. Vše ostatní jsem nechal tovární nastavení. Teplota kotlové vody na 70°C až 80°C. Řízeno jen jedno čerpadlo pokojovým programátorem. Ještě bych připoměl ventilátor bez regulace, tedy přívod vzduchu mezerou asi 2 cm. Nevím v čem by měl být problém ? Snad udělat prohlídku celého kotle zhora, dále komín (tuším min. 8m), přívod vzduchu do kotelny ? ; suché palivo důležité. Jinak bych si tipnul na nastavení velmi nízké tepolty kotlové vody. Na dálku se chyba hledá jen těžko, věřím že se jedná o maličkost, jak už to bývá.
Dobrý den, chci se zeptat zda Vám již kotel topí a nezhasíná ?? Můj kamarád má podobný problém a neví co s tím. Má V7 koupil ho na slovensku. A stále mu nehoří. Vždy přikládané uhlí zespoda vytlačí žhavé uhlíky do popelníka a nebo ventilátor pokud přidá tak mu plamen uhasí. Prosím poraď te jak máte nastavený ventilátor a přikladání uhlí. On má kotel s pevnou retortou.
Dobrý den, mám zájem o kotel v7 s pevnou retortou, kterou si koupil můj kamarád. Ale jeho problém mě od tohoto automatu odrazuje. Protože : - tento kotel v7 s pevnou retortou mu zhasíná, zkoušel měnit dodavatele uhlí uhlí ořech 2, ale výsledek je stejný - nedokáže teplotu kotle dostat víc jak 58 stupňů - v pevné retortě je plamen pouze na několika místech není to jako kovářská výheň - radiátory jsou vlahé oproti předchozímu kotly na tuhá paliva. Protože kotel nedokáže natopit. Ale ukazoval mi pokud přihodí na hořák lopatkou uhlí tak se to rozhoří dobře, ale jenom na chvilku. - slyším od něho kolik hodin experimentování již prožil u tohoto kotle a stále má větší strach až venkovní teploty klesnou pod -5 stupňu. Ventilátor má zapnutý na rychlost 1
Můžete mě nějak přesvědčit, abych se i přes tuto negativní zkušenost k tomuto kotly rozhodl ?? Nebo mám hledat jiný automat ? Jak by mělo být nastaveno přikládání + nastavení ventilátoru, který mu oheň spíše uhasí ?? Jste schopni zajistit servis i pro toho kdo si u Vás kotel nekoupí (v okrese Rychnov nad Kněžnou ??) ??