Odrazivost tepelného záření - mýtus nebo realita

Reklama
ZV Zdenek Verner @zdenek.verner před 13 roky24.09.2010 08:41:00
Odrazivost tepelného záření - mýtus nebo realita

Dobrý den,
prosím o Vaše názory na použití reflexních fólií ve stavebnictví pro snížení prostupu tepla konstrukcemi.

Asi před rokem jsem byl na školení u firmy Isover, kde bylo jasně řečeno, že použití parozábrany, která ma na vnitřní straně reflexní (odrazivou vrstu), která pak přijde zaklopit např. sdk deskami nebo palubkami atd. je naprosto neefektivní právě z důvodu podhledu, který znemožňuje odražení tepelné energie (infrančerveného záření) zpět do místnosti.
Na druhou stranu z praxe znám několik případů, kde se reflexní fólie již několik let používají a to i v zahraničí. Uvedu pár příkladů.
1. Podlahové vytápění - na vrstvu tepelné izolace se doporučuje dát fólie s vrchní reflexní úpravou- zvýší se účinnost systému resp. se sníži ztráty podlahou (běžně používáno u nás i např. v Německu)

2. šedivý polystyren - lepší tepelně technické vlastnosti jsou dány přísadou grafitu, který působí jako odrazivá složka tepelného záření - certifikováno v ČR

3. Lupotherm - relativně nový izolační materiál na bázi bublinkové fólie s reflexní vrstvou, tvrdí že 3 cm materiálu = až 30 cm minerální vlny - certifikováno v Rakousku

Mohl by prosím někdo uvést odborný názor jak je to s šířením infračerveného (tepelného) záření v uzavřených konstrukcích. Šíří se vůbec? A dále jaké procento zaujímá radiační složka šíření tepla v podobě tepelných ztrát.

Děkuji za názory

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

152 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.