Peletkova kamna ECOIDRO - skutecna teplota vystupni vody |
Autor: Marek Fukala Datum: 01.11.2010 14:48 | uživatel: 102230
| Dobry den. Rad bych znal nazor odborniku na nasledujici problem. Uvedena peletkova kamna Ecoidro s tepl. vymenilem mam zapojena na ohrev AN 750l. Kamna umoznuji nastaveni vystupni teploty na 50-80st.C. Mezi kamny a AN je term. smasovaci ventil nastaveny na 55st.C. Ted onen problem: I kdyz na kamnech nastavim maximalni teplotu 80st.C., vystupni voda z kamen nikdy nedosahne ani na 70st.C. Kdyz ma voda z vracecky onech 55st, pak kamna bezi na max. vykon a teplota vystupni vody je cca 60-65st.C. Potud to jeste chapu. Nicmene jakmile se nadoba ohreje na cca 65st.C. tj, do kamen jde voda o teto teplote, kamna si proste snizi vykon na minimum a vodu dale dohrivaji jen minimalne. Maximalne se mi podarilo nahrat na 70st.C po puldennim chodu na min. vykon. Nevyznam se v problematice vymeniku, nicmene kdyz porovnavam teplotu kterou ukazuji kamna prubezne na displeji a dle niz probiha rizeni vykonu, a skutecnou teplotu vody jdouci z kamen, tak mi vychazi rozdil cca 15-20st.C. coz se mi zda divne. Jakoby cidlo vsunute nahore ve vymeniku bylo spatne umisteno. Meri presne - overeno jinym teplomerem v originalni jimce. Jsem z uvedeneho mirne rozladen, neb jsem si predstavoval ze si AN nahreju na onech 80st.C. a pak si z ni budu pomalu topit pres smesovak na 40st. do topeni. Dekuji za pripadne rady.
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
|
| Příspěvky |
Autor: matej kastner Datum: 18.11.2010 11:12 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100143 reakce na ... | Jak jste dopadl s reklamačním řízením? Já mám problém zase s tím, že mi čepadlo jede non stop (dokud je kotel v el.zásuvce), protože když natopím zásobník na 60C, tak je prostě v kotli teplota >40C, takže čerpadlo je zapnuté, a protože je zapnuté, tak se voda pořád točí a čerpadlo nevypne. Bohužel si takto efektně vytápím obývák místo podlahovkou samotným kotlem. Zatím jsem nepřišel na to, jak čerpadlo vypnout, pouze vytáhnout ze zásuvky (po úplném dokončení zhasínacího cyklu).
|
|
 | Autor: Marek Fukala Datum: 18.11.2010 11:40 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 102230 reakce na ... | S reklamaci jsem zatim jeste ani nezacal. Nicmene se obavam, ze to bude nereklamovatelne = takto se chovaji vsechny kusy, pokusim se, uvidime. Co se tyce problemu s natopenou AN a bezicim cerpadlem, tak ten mam samozrejme take. Resenim by mohla byt instalace externiho spinani kamen pres vstup na svorkovnici kamen pripojeny na termostat v AN + nastaveni spinaci teploty cerpadla na pozadovanou konecmou teplotu minus par stupnu s setupu kamen. Pri poklesu teploty v AN pod tepl. X by sepl termostat, zapnul tim kamna nastavena na tepl. Y, s tim, ze hystereze termostatu by byla cca Y - X. Kamna by mela nastavenu teplotu spinani cerpadla na dejme tomu Y - 5, takze v momente, kdy vypne termostat a kamna prestanou horet se po chvili teplota vody snizi pod Y-5 a kamna vypnou i cerpadlo. Tak nejak to alespon planuju ja, ale to nic neznamena, berte me rady s rezervou, jsem v tomto 100% amater. Je videt, ze ty kamna na natapeni AN opravdu nejsou delana. Holt nejlevnejsi ital :-(
|
|
 | Autor: Vladimír Křen Datum: 18.11.2010 11:59 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100035 reakce na ... | Nestačilo by na studenou větev z akumulátoru dát příložný termostat a když stoupne teplota nad nastavenou hodnotu kamna přestanou topit? Na dojetí tam vždy bude dost prostoru.
|
|
 | Autor: Marek Fukala Datum: 18.11.2010 12:14 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 102230 reakce na ... | Mam pocit ze to je vpodstate to co jsem napsal, s tim ze to neresi spinani kamen ale jen vypinani. Termostat by se musel kazdopadne nastavit na T o neco mensi nez je vypinaci T vnitrniho cerpadla.
|
|
| |
 | Autor: Radek Dušek Datum: 18.11.2010 13:05 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 102236 reakce na ... | Zapojení nedoporučím v plném rozsahu, protože jsou převzaty ze stránek výrobce EXTRAFLAME (jiná konstrukce kamen). Je nutno použít zapojení dle návodu výrobce EdilKamin nebo aplikovat nejnovětší technické poznatky.
|
|
 | Autor: matej kastner Datum: 18.11.2010 16:29 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100143 reakce na ... | Díky moc, jste poklad! Dříve jsem na stránkách Edilkamin nic nenašel.. Už začínám trochu chápat zapojení, kterého chtějí docílit.. MK
|
|
 | Autor: Radek Dušek Datum: 18.11.2010 13:19 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 102236 reakce na ... | Kamna ECOIDRO jsou z výroby nastaveny pro soustavu s radiátory. Pokud se použije aplikace s akumulční nádrží, tak nutno změnit nastavení v servisním menu.
|
|
 | Autor: matej kastner Datum: 18.11.2010 16:30 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100143 reakce na ... | Pane Dušku, již několikátý den se vám nemohu dovolat. Zavolejte mi na tel. 776 275572 (kdykoli mezi 6-22h) a řekněte co mám jak nastavit. Již jsem začínal řešit situaci koupí časových spínačů, ale je to řešení komplikované a zbytečně složité, pokud kamna situaci zvládnou naprogramováním. Do menu setup jsem se již dostal, dal jsem si tu práci vyzkoušet všech 64 možností..
|
|
Autor: Radek Dušek Datum: 01.11.2010 18:18 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 102236 reakce na ... | kamna ECOIDRO není možno zapojit na akumulační nádrž se směšovacím ventilem na 55°C vratka. Nejedná se o doporučené zapojení dle výrobce. Kdo toto zapojení vymyslel? Pokud máte potřebu instalovat směšovací ventil, tak s max teplotou na cca 45°C + nastavení teploty na kamnech na cca 65°C. Máme vyzkoušeno a funguje... Kamna ECOIDRO mají speciální konstrukci výměníku (ocel+litina+slitina Al) a odolávají teplotám cca 40°C. Směšovací ventil na 55°C je povinností instalovat u konkurenčních výrobků. Mají výměník pouze ocelový. Všeobecně doporučím neinstalovat směšovací ventil, protože teplota v nádrži nebude nikdy pod cca 40°C. Bilanční výpočet je, že na ohřátí 750 litrů vody je potřeba teplo: 750x1,16x40 = cca 35 kWh Kamna musí hořet min cca 4-5 hodin na výkon P3. Dále je nutno změnit určité nastavení v servisním menu.
|
|
 | Autor: Vladimír Křen Datum: 01.11.2010 18:55 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100035 reakce na ... | Na stránkách výrobce (dodavatele) http://navody.eedilkamin.cz/ECOIDRO_CZ.pdf je na straně 22 v bodě 8) Alarm temp H20 (přihodí se, když sonda snímání vody přečte teplotu převyšující hodnotu 90stC. + další identifikace poruch. Tak že zde je běžná hodnota pro bezpečné vypínání. Dále vámi uváděná tepelná bilance odpovídá ohřátí obsahu akumulátoru ze snad stálé minimální teploty v nádrži o 40stC. To znamená na 80stC. Problém je že kamna nedosahují požadované teploty protože se přepínají do útlumu. Omezení zapojení v manuálu není.
|
|
 | Autor: Marek Fukala Datum: 01.11.2010 20:27 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 102230 reakce na ... | OK, smesovak na 45C ne 55C, dobra, pokud operujete v nizsich teplotach pak ano. Nad onech 55C uz smesovak pousti vse bez primesi, takze jako by tam v pripade vyssich teplot nebyl. Nicmene jaky to ma vliv na mnou uvedeny problem, tj. fakticka nemoznost dosahnout onech 80C diky rozdilu fyzicke teploty vody a hodnoty cidla ve vymeniku? Proc cidlo ve vymeniku rika je 75C a tlumi kamna kdyz z kamen jde ven jen cca 60C???? Nejak tomu proste nerozmumim, mozna mi neco unika...
|
|
 | Autor: Marek Fukala Datum: 08.11.2010 12:05 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 102230 reakce na ... | Dobry den pane Dusku. Po zavreni privodu primesne vody do smesovaku ventilem (smesovak je vyrazen - Vami doporucene reseni) se system chova takto: Teplota AN v prostoru privod do kamen: cca 40C Teplota AN v prostoru privodu od kamen: cca 50C Kamna nastavena na 70C. 1) kamna bezi na P3, Tvymenik=60 cerpadlo vyple, nebo alespon bezici na nejakou velmi malou rychlost. 2) po cca 30 sec se Tv zvedne na 80C, P1, az pak!!! se zapne cerpadlo. V tu chvili je realna teplota vystupni vody cca 60C 3) po cca 30 sec behu cerpadla se Tv snizi zpet na 60C, P3 a cerpadlo se zastavi. Realna teplota vystupni vody pred vypnutim cerpadla cca 45C. => zpet na #1 Kamna takto podivne cykluji. Stale plati ze Tvymeniku co ukazuji kamna je o cca 10-15C nizsi nez realna teplota vystupni vody. Jedine se smesovakem plne otevrenym bezi kamna plynule, ovsem s vyse popsanym problemem. S pozdravem, Fukala
|
|
 | Autor: Radek Dušek Datum: 18.11.2010 13:17 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 102236 reakce na ... | Dobrý den pane Fukala, po pročtení Vašeho psaní musím konstatovat, že máte nově přepojena kamna na novou akumulční nádrž. Bylo provedeno odplynění celé soustavy po napouštění vodou. Pokud nebylo, tak je soustava zavzdušňana. Kamna ECOIDRO mají konstrukci výměníku se směšováním vody vracející se ze soustavy topení. Zobrazovaná teplota je měřena v horní části výměníku (nad topeništěm). Uvedu příklad: na disleji je 60°C, vstupující je 40°C a vystupující bude z kamen je cca 50°C. V servním menu je možno případně upravit dle -/+.
|
|
 | Autor: Marek Fukala Datum: 25.11.2010 14:16 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 102230 reakce na ... | Dobry den. >na disleji je 60°C, vstupující je 40°C a vystupující bude z kamen >je cca 50°C. V servním menu je možno případně upravit dle -/+. To vicemene odpovida. Jak a co se ma v serv. menu upravit "dle -/+" prosim? Dekuji.
|
|
 | Autor: matej kastner Datum: 26.11.2010 11:15 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100143 reakce na ... | Dobrý den pane Fukala, do servisního menu se dostanete přes menu SETUP, bohužel se to potom ptá na servisní kód, což je číslo mezi -32 až +32. Já zkusil všech 64 možností a kód našel. Pravda ťukal jsem to půl hodiny, ale našel. V servisním menu poté najdete položku "PUMP TEMP", která je standardně nastavena na 40C a dáte kolik chcete. Oběhové čerpadlo potom pojede pouze když je teplota >= nastavené. Já jsem nakonec vyřešil svůj problém tak, že jsem si našel telefon na pana Duška a zavolal mu. Telefonovali jsme spolu asi půl hodiny, vyřešili dost věcí, nastavil jsem si vyšší teplotu pro oběh čerpadlo a nyní mi to jede OK.. Ostatní detaily už budu řešit přímo se svou montážní firmou.
|
|
 | Autor: Marek Fukala Datum: 26.11.2010 12:37 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 102230 reakce na ... | Dekuji za informaci. Nejsem si jisty zda-li pan Dusek myslel zrovna toto. Teplotu spinani pumpy mam zvysenou ("magicky kod" jsem si pro zmenu vygooglil) jinak by ty kamna s akumulackou nefungovaly vubec. Nicmene zvysenim stejne nevyresite problem plne nabite AN. Pokud natapite dejme tomu na 70C, pak i pri "SET PUMP" na 65C mate problem ze po plnem natopeni a vypnuti kamen cerpadlo stale bezi nebot T je vetsi nez onech 65st. Kamna proste na AN nejsou delana. Resit se to da ruzne, viz napr to schema z edilkamin-cz.cz pan odtamtud byl take do telefonu velmi ochotny to prodiskutovat. Zdravim, Fukala
|
|
 | Autor: matej kastner Datum: 26.11.2010 15:03 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100143 reakce na ... | Kamna mám zapojena napřímo do AN o velikosti 600 litrů. Ohřívám přímo "topnou vodou", žádný ventil. Na nárži jsou pro výstup dva ventily, takže můžu natápět buď pouze horní polovinu nebo celou nádrž. Nahoře je čidlo, které spíná ovládání. Pokud teplota klesne pod 40 zapnou se kamna, pokud je více než 63, tak vypnou. PUMP TEMP mám na 63. Funguje to tak, že kamna zapnou, ohřejí vodu na 63, čerpadlo se protočí, ochladí na vodu která jde z AN (35-40). Pan Dušek mi nedoporučil zapojení s termoventilem, protože potom čerpadlo honí vodu pouze mezi ventilem a kamny a je tam nějaká jiná tlaková ztráta (moc jsem tomuto důvodu neporozuměl, pan Dušek má na mne příliš odborný slovník). Topenář mi potvrdil, že časté spínání čerpadlu nevadí. Mně to sice přijde divné, že kamnům nevadí voda třeba i kolem 25 která přijde téměř okamžitě po 60, ale pokud to tvrdí, tak to asi bude pravda. Záruku drží oni, nikoliv já. Jakmile horní polovina nádrže má 63-64, tak kamna vypnou, čerpadlo se točí jen chvíli dokud teplota neklesne. Pak už nejede. Pan Dušek mi potvrdil, že kamna nejsou vhodná a nejsou stavěná pro natápění AN. Škoda že se to člověk dozví až po koupi. Jsem zvědavý jak to bude fungovat za 10-20 let a zda to bude pořád OK. Veškeré tyto detaily budu řešit s topenářem, který mi to zapojoval a který drží záruku. A od kterého předpokládám odbornost a zkušenosti.. Kamna mám omezeny řídící jednotkou, že topí max 1,5h, potom min 1h pauza a topí pouze mezi 6-23h. Sepnou cca 3x denně, spálí cca 0,75 pytle na den.. Do podlahovky topím přes termoventil,který to omezuje na nastavenou teplotu. Pro horní okruh do radiátorů mám ESBE termostat 3-c ventil, za ním teploměr, maximálka je 55 C. M. Last edit: 16:05
|
|
 | Autor: Marek Fukala Datum: 26.11.2010 12:40 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 102230 reakce na ... | Jeste doplnujici otazku. Na kolik tedy AN natapite, na kolik mate smesovak do kamen (pokud mate) a jakym zpusobem nabijeni probiha (napr. zpocatku P3, pak ke konci dlouho P1 nebo tak neco). Diky za info.
|
|
 | Autor: matej kastner Datum: 26.11.2010 16:01 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100143 reakce na ... | Na kamnech mam cilovou teplotu 65 nebo 67, takze vzdy vyssi nez cilova v zasobniku, moc jsem to nesledoval, ale myslim, ze mi kamna jedou temer porad na P3, jen mozna na konci daji chvili P2. Doporucil mi to tak i p.Dusek, rikal, ze kdyz meril spaliny, tak nejmensi obsah CO byl u P2,P3 nejvyssi u P1. Takze predpokladam, ze nejlepsi spalovani ma P3. Zkousel jsem zpocatku nabijet zasobnik i na teplotu 75, ale trvalo to neskutecne dlouho a interier byl pretopen, tak jsem to vzdal a topim viz vyse 40-65 C. Zda je to efektivni nabijeni to nevim.. Doufam, ze jo.. Tim, ze mi kamna sepnou cca 3 denne (temer pravidelne rano, v poledne a vecer), tak je to i dobre z pohledove stranky (pekne hori ohen, zena je pres den doma) a ucinne to dotapi interier, takze kdyz jedou kamna tak se podlahovka vypne, po case opet zapne.. MK Last edit: 16:05
|
|
 | Autor: Marek Fukala Datum: 26.11.2010 16:11 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 102230 reakce na ... | Dekuji za popis. Ano, presne timto zpusobem chci kamna provozovat take, s tim rozdilem ze jsem si predstavoval ze se budou natapet na tech 80C a timpadem je nebude treba poustet tak casto. Uplne puvodni idea byla ze se budou poustet na casovac v noci (energie pri 750l a delta T 80-cca 40 byla dost na cely den) a pres den si je zapneme prilezitostne "pro pohodu", takze jsem ani nepocital s termostatem pripojenym na AUX kamen. Ale jak to vidim ted, pri male tep. kapacite zpusobene nizkou natapeci teplotou AN to asi jinak nepujde. Zdravim, Marek
|
|
 | Autor: matej kastner Datum: 26.11.2010 16:16 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100143 reakce na ... | Moje puvodni predstava byla presne takova jako vase. Ale tak jak popisujete, realita je jina. Nasim omezenim je - pretapeni interieru pri topeni kamny > 1,5h - pretapeni pri topeni na teplotu > 65 C (zda se mi ze kamna vyzaruji vetsi teplo) - relativne rychle vybijeni (nabito - spodek kolem 50-55, vrch kolem 63, za pul dne nebo noc spodek 25-30, vrch 35-40 => nutnost opet nabit)
|
|
 | Autor: Marek Fukala Datum: 26.11.2010 16:26 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 102230 reakce na ... | Ona urcita moznos by byla "prekalibrace" onoho tepl. cidla. Toto by nebyl problem kdyby ovsem stejne cidlo nehlidalo max. teplotu vymeniku (90-95C tusim). Prece jen bych nerad kamna nechal "vybouchnout", byt by se to zrejme nikdy nestalo, je tam pretlakovy ventil. Zkousel jsem si s tim trochu hrat a pokud se cidlo velmi mirne povytahne z jimky, delta cidlo-vystup se zmensi na temer nulu a pak se da opravdu vklidu topit P3kou na 80C. Problem je z tu chvili je teplota ve vymeniku nad 90C (mereno druhou sondou), coz uz je na hrane. Dokazu si predstavit ze v urcitych prechodovych stavech by se to mohlo dostat na bod varu, coz bych asi nechtel :-). Relativne bezpecnym resenim by byla instalace druhe ridici jednotky jen pro cidlo, ktera by pri realne teplote do 90C posilala kamnum informaci ze T je dejme tomu 70C, a pri prekroceni by nelinearne rychle zvedla na onech 90C aby byla zajistena bezp. funkce. Je to ale jen virtualni realita, zrejme bych do toho nesel. I kdyz kdyz si nekdy procitam diskuse italskych Ecoidristu (pres google translate) tak se nestacim divit co za optimalizace se s kamny daji delat. 10-20 let? Vidim to ze se za rok dva nastvu a koupim si nejake poradne ;-)
|
|
 | Autor: matej kastner Datum: 06.12.2010 23:03 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100143 reakce na ... | poradne? co tim myslite poradne? mne kamna za 60 tis prijdou poradne az az.. si nedokazu predstavit, ze bych mel neco drazsiho.. nebo vite o levnejsich, hezkych a kvalitneji provedenych? take na dalsi vec jsem prisel, kamna MAJI KE VZDUCHOTESNOSTI vuci vytapenemu prostoru VELMI DALEKO. Vzduch do nich pronika nejen mezirkami mezi tesnici snurou na dvirkach a kamny, ale take podavacem na peletky, zdaleka netesnymi misty kolem popelniku, misty pro vysavani popela .. no proste.. do pasivu, krasny vzduchovy kominek (myslim ironicky).. ten externi privod vzduchu mi prijde jen takovy nedotazeny pokus.. az budeme mit vzduchotechniku, bude muset fungovat castecne pretlakovy rezim.. chjo.. ze to nikde nepisou dopredu.. v tomhle jsou fakt marni.. dokonce jsem nekde tusim cetl, ze tyhle kamna jsou do pasivu vhodne.. no malym vykonem jo, ale k tesnosti maji daleko.. presto o jejich vymene zatim neuvazuju..sakra drahe byly..
|
|
 | Autor: Marek Fukala Datum: 06.12.2010 23:46 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 102230 reakce na ... | Omlouvam se pokud jsem Vas popudil svou narazkou. Divam se na to tak, ze to jsou nejlevnejsi kamna na pelety s TV co jsou k mani. Vedel bych o kvalitneji provedenych, hezkost je subjektivni ale cena? Cha, holt taliani to nejsou. Vzduchotesnost je opravdu miziva, hned druhy den jsem topenarskou snurou zatesnil oplach skla, bez tohoto opatreni to bylo opravdu brutalni. Akorat ted cistim casteji sklo. Se vzduchotechnikou mi to problemy viditelne nedela, nejakou ztratu to ale asi generuje. provozuju Atreu EC330, melo by to bezet priblizne v rovnotlakem rezimu. Uvazoval jsem alespon o aut. klape na sani kdyz uz ne na komin. Tim by se to mohlo spravit. Zatim jsem pri pouze povrchnim hledani nenarazil na vhodne a dostupne komponenty. Celkove ale s vami souhlasim ze do pasivu kamna? e e
|
|
 | Autor: matej kastner Datum: 07.12.2010 11:51 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100143 reakce na ... | no ja jsem puvodne uvazoval o normalnich teplovodnich kaminkach na drevo.. ty se daji sehnat i v krasnem provedeni od edelkaminu (Aqua) do nejakych 25tis.. to je prece jen 1/2 - 1/3 ceny.. http://www.eedilkamin.cz/teplovodni-kamna-na-drevo.htm take jsem uvazoval o kamnech Verner 9/5 E http://www.kotle-verner.cz/vyrobky/interierove-kotle/verner-95-e ktere by mely byt kvalitne zatesnene, bohuzel davaji docela dost do prostoru a zena se nesmirila s rucnim zatapenim.. no, ohledne toho zatesneni, kam presne jste snuru dal? vyhodil tu tesnici ktera tam je a misto ni dal tlustsi? Nebo nekam jinam? Take jsem uvazoval ze bych nejakymi gumovymi lamelkami pritesnil uzaver zasobniku peletek, ale nevim zda by se mi to podarilo udelat pekne.. Ohledne te poznamky - kamna do pasivu - to mate pravdu.. dnes uz bych to HODNE zvazoval a spise poridil nejake male tep cerpadelko, ale to vite.. predstavy jsou jedna vec a v realite pak clovek zjisti neco jineho.. no, aspon mame pekny pohledovy plamen (i kdyz je jen umele rozdmychavany peletkovy).. MK
|
|
 | Autor: Marek Fukala Datum: 07.12.2010 13:39 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 102230 reakce na ... | Co se tyce toho tesneni oplachu, tak jsem odmontoval horni a dolni kryci plech zevnitr dvirek a pod nej dal topenarskou snuru vhodne tloustky. Netvrdim ze to tesni dokonale, ale oproti puvodnimu otevrenemu stavu je to dost rozdil. Kazdopadne pri silnem vetru z kamen uz ted nefici. Proc klapu na sani - dle meho nazoru nejvetsi podil na ztrate tepla bude mit onen kominovy efekt. Pokud je sani otevrene, pak vzduch volne proudi kominem ven a vychlazuje tak kamna vcetne komnina. Jakmile zavrete sani, bude infiltrace minimalni a kominovy efekt minimalni. Podstatne je take to, ze normy nedovoluji instalaci tesnici klapy na odtah. Sice nepocitaji s aut. pel. kamny, ktera kamna nedovoli se zavrenym kominem spustit, ale prece jen by to revizi asi neproslo. Samozrejme idealni by bylo mit klapy obe. Klapa ciste na odvodu by byla lepsi ale stejne neresi netesnost uplne. Nejake proudeni zrejme vznikne samovolne, v pripade vzduchotechniky s prispenim rozdilu tlaku ventilatoru. Nase uvaha vedouci k panu Duskovi byla podobna. TC je super -> chceme ale jeste ohynek -> nechce se nam prikladat -> pelety -> sakra ono by se tim dalo asi topit cely barak -> naco teda to blby TC ze? ;-) Zdravim, Fukala
|
|
 | Autor: matej kastner Datum: 07.12.2010 11:57 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100143 reakce na ... | jeste k te klape - proc zrovna na prisavani? to prece samo o sobe teplo odebirat nebude. Ja bych spise uvazoval o klape na vystupu, protoze komin ma prece sam o sobe tah a tim padem vytvari malickaty podtlak a zkousi vycucnout co se k nemu dostane. Pokud ale bude vse ostatni zatesneno, nebude mit co.. zatesnenim privodu podle meho pouze zvysite prostup pres peletkovy podavac, kolem dvirek, mezirkami apod
|
|
| |
 | Autor: Tonda Damborský Datum: 03.01.2011 22:47 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 103321 reakce na ... | Utěsnil jste tedy všechen sekundární vzduch vstupující do topeniště ? jaký to má dopad na účinost spalovaní ? více dehtu a popelu v komíně ? Nemyslím si že celkově zamezit přísunu sekundárního vzduchu je ideální.
|
|
|