Zdravím a to především ty, kteří můj kotel a značku Protherm znají...
Můj problém není velký, spíš obtěžující. Podle projektu je výkon kotle adekvátní, ale podle zkušeností je předimenzován. Při největších mrazech je můj RD s plochou cca 200m2 vytápěn s průměrným výkonem kotle (spočítáno ze spotřeby plynu) cca 7kW. V tomto období kotel pracuje OK, ale ve zbylých 80% topné sezóny klesá tento průměrný výkon pod 5kW a to je na/pod hranicí minimálního výkonu kotle a kotel pak stále cykluje. Přečetl jsem si toho zde i jinde dost o cyklování a jsem přesvědčen, že malý odběr tepla je hlavní příčinou cyklování. To co popisuji je však stále normální funkce kotle...
Co mě však rozčiluje, je fakt, že kotel po zapálení postupně zvyšuje teplotu otopné vody při relativně nízkém výkonu a pokud se mu podaří v určitém čase (?) dostatečně přiblížit k požadované teplotě, tak sníží výkon a snaží se teplotu udržet/nepřekročit. Pokud se však nepřiblíží dostatečně (stačí o 2-3 stupně méně), prudce skokově zvýší výkon, samozřejmě přestřelí, vypne a vychladne. To je asi dáno programem řídící jednotky kotle.
1) je možné něco jako upgrade firmware (pokud vůbec existuje) aby se kotel nechoval tak hloupě při modulaci výkonu ? 2) je možné servisním zásahem podstatně snížit výkon kotle tak, aby místo 5,9-29kW měl např. 3-15kW ?
Druhá věc, která je též trochu nepříjemná, je fakt, že při ohřevu vody v samostatném zásobníku je sice třícestný ventil na zpátečce v kotli přepnut a zásobník se nahřívá, ale zpátečka topného okruhu není (zcela ?) uzavřená. Dělá to tak od začátku. V topné sezóně to až tak nevadí, ale mimo topnou sezónu musím mít zpátečku topného okruhu uzavřenou ručním ventilem a nedej bože si chce manželka za chladnějšího večera přitopit a zapne vytápění ! Kotel pak topí do stojící vody, topení je studené a manželka nasr... a to si myslím není dobře (myslím pro ten kotel :-).
3) je třícestný ventil v pořádku, když propouští zpátečku topné větve v okamžiku, kdy má otevřenu zpátečku ohřevu zásobníku ?
Dobrý den, prosím můžete mi poslat odkaz kde bych našel návod na servisní menu PANTHER CONDENS 25 KKO, nevím jak mám nastavit maximální OV v systému s regulátorem thermolink RC. Po restartu kotle lze nastavit teplotu vody, ale ta není respektována. Po chvíli se na kotli objeví nápis NO. a nelze maximální teplotu vody měnit. Děkuji Radek Hatle
Dobrý den, na slovenských stránkách Prothermu je ke stažení instalační manuál. Viz "11.2.1 Nastavenia pri inštalácii • Dlhším ako 7-sekundovým stlačením tlačidla otvoríte ponuku Nastavenie parametrov. Na displeji sa zobrazí „0“. • Stalčte 4 krát tlačidlo v časti Teplá voda. Na displeji sa zobrazí "96". To je vstupný kód do inštalačnej ponuky." S pozdravem
Ahoj, Momentálne riešim podobný problém, mam kotol LEV 28 KKO. nizkoenergeticka stavba. Spustena a dobre nastavena ekvitermika, Vadí mi ze kotol v teplejsich mesiacoch dost casto cykluje. Nepodarilo sa mi zohnat servisny manual :( Možno kotol ma nejake nastavenie tykajuce ca cyklovania, Určite by kotlu prospelo keby som ho nastavil tak aby sa nezapinal tak casto, ale len povedzme max 1-2x za hodinu a radsej horel dlhsie. A mozno by pomohlo trosku mu znizit vykon aj v nastaveniach, aj ked si vykon moduluje sam ale stalo by zato sa s tým pohrat. Nemate niekto servisny manuál k tomuto kotlu? vopred dakujem
Co to je za nízkoenergetickou stavbu když potřebuje takhle velký kotel? Musíte si rozmyslet zda chcete provoz dle ekvitermy nebo od pokojového termostatu.
(Co to je za nízkoenergetickou stavbu když potřebuje takhle velký kotel? Musíte si rozmyslet zda chcete provoz dle ekvitermy nebo od pokojového termostatu.)
na otazku regulacie podla rekvitermiku alebo podla pokojoveho termostatu mozem odpovedat len tolko ze idealny stav je ked tieto regulacie funguju spolu, Nie len jedna alebo druha.
No takze to upresnim. Stavba ma cca 200m2. dvojpodlazna, 40cm ytong Lambda + 12cm nobasil. v celej stavbe trojskla s k-0,6. Spodne poschodie je vykurovane podlahovym vykurovanim, horne poschodie radiatormi. Kotol ma zbytocne velky vykon , respektive pracuje v dolnej hranici svojho rozsahu. Povodne bol izbovy termostat umiestneny dole v strede domu kde je podlahovka. Regulacia fungovala skvele ale zotrvacnost podlahovky mala za nasledok to ze kotol cykloval nadledovne: 21hodin VYP + 3 hodky chodu na nizky vykon. pre prevadzku kotla bol tento rezim super :) nevyhoda bola ze pocas 21 hodinovej pauzy v miestnostach vykurovanych radiatormi teplota klesla cca o 1-2stupne. a samozrejme v case kedy kotol kuril bola mierne vyššia ale to termohlavice uregulovali. Premiestnil som preto Protherm termostat hore do miestností s radiatormi a v dolnej casti som dal dalsi termostat, ktory ovlada len podlahovku. Momentalne sa je to po stranke tepelnej pohody idealne. Hore aj dole drzi teplota ako prikovana, Ziadne kolisanie. Regulaciu pre spodne poschodie som si programoval sam, cize teplota vody do podlahovky je regulovana trojcestnym zmiesavacom + servo + elektronika. Cize ekvitermika kotla si podla ekvitermickej krivky urcuje teplotu vykurovacen vody sama ( pre radiatory). Regulacia ktora ovlada zmiesavanie pre podlahovku tiez upravuje zmiesavanie na zaklade vonkajsej teploty + na zaklade teploty v miestnosti (Ekvitermika + TPI regulacia). cize teplotu vykurovacej vody ovplyvnuje Ekvitermika a zaroven cim blizsie je teplota v miestnosti tej zelanej tým mensiu teplotu do podlahy zmiesava. No to som odbocil do zasti ktora nas nezaujima. Regulacia s takto rozmiesntenymi Izbovymi termostatmi funfuje presne, spoloahlivo a bez tepelnych prekmitov. Jedine co potrebujem je servisny manual kotla aby som trosku obmedzil cyklovanie kotla da sa nastavit v rozmedzi myslim 3-60 minut.
PS a to preco je pouzity prave tento kotol? To neriesim dom bol kupeny ako rozrobena nedokoncena stavba a kotol bol uz zakupeny v baliku s nim. a nakolko planujeme prechod na tepelne cerpadlo a vymenit sa nam ho nepodarilo bola by to investicia navyse. Ale to su plany...
Mne by zajímalo, jaká je vaše představa o počtu cyklů činnosti kotle za hodinu, tedy kolikrát by měl sepnout a jak dlouho by měl běžet a pak uděláme nějakou bilanci.
Bez obav by som nastavil na kotli cas medzi cyklami na 60 minut. nakolko viem ze za 60 minut teplota v hornej casti domu neklesne ani o toho pol stupna. predtym sa v hornej casti domu pocas 24hodin kurilo len 3 hodiny a teplota kolisala tak o 2st. takze nejaka hodinka je asi idealna ak by to islo kludne nastavim aj dve.
Udělejte pokus. Po nějaké hodinové odstávce zapněte kotel na nejnižší výkon (těch 5,9 kW) a stopněte čas za který jej odstaví kotlový termostat. Poté vypněte na hodinu pomocí čehokoliv (kotel, termostat) na hodinu a opět spustit a stopnou. Toto bude mít vypovídající hodnotu pro nějaké pozdější kalkulace. Pravděpodobně i váš kotel funguje podobně jako můj, že po startu po pár vteřinách jede na plný výkon než dosáhne žádané hodnoty otopné vody. U mne ten výkon jde snížit pomocí programu, takže dosažení žádané hodnoty trvá déle, je otázkou nakolik je to prospěšné kotlovému výměníku. Po roce byl dosti zanesený (zvenku).
Hmm a nemohol by mi niekto poslat na mailík Servisný manuál ku LEV28KKO v18, Nech si zmenim nastavenie startovacieho vykonu a ciklovania. Viem ze niektoré veci sa nemajá hýbat, ale niesom predsa jelito aby to cele rozhasil.
Hmm, kotol v prípade že je termostat umiestnený v miestnosti vykurovanej radiatormi cyklovat bude vždy. Nakolko aj s najnižšim výkonom kotla sa moestnosť vykurovana radiatotom začne oteplovať velmi rychlo po jeho zohriati, preto aj termostat zareaguje v priebehu par minut. Aj ked je umiestneny v dostatocnej vzdialenosti od radiatoru. Pridavna ekvitermicka regulacia pre servo podlahovky si loguje svoju cinnost takze po pozreti logov viem asi toto. Kotol sa zapína priblizne 3-4 krat za hodinu. ale je to ovplyvnene tym v akom stave sa prave nachadza regulacia pre podlahove vykurovanie. Ak som kotol zapinal ručne raz za hodinu tak jeho chod bol podstatne dlhsi a ustalenejsi. Už len preto ze radiatory stihli viacej ochladnut. A na kolisani teploty v miestnosti s termostatom sa to skoro neprejavilo. vlastne by som povedal že rozdiel bol stale nemeratelny. No jednoznačne to vydím tak že kotu by prospelo v servisnom menu nastaviť trošku vyssi cas medzi cyklami. ale servisny manual len tak asi nezozeniem a platit za to servisakovy sa mi teda moc nechce...
Tak změňte hysterezi na pokojovém termostatu a to byl čert v tom aby se cyklus neprodloužil. Pozor! Předčasné vypínání pokojového termostatu může způsobit i radiační složka, která působí neskonale rychleji než odezva na teplotě vzduchu a zvláště je patrna při malé hysterezi (pod 0,3°C). Vložte při cyklu do chodu paprsků od otopného tělesa list papíru (tak 30 cm od termistoru) a uvidíte (a nebo neuvidíte) vliv radiační složky.
Noo, termostat je samozrejme Protherm Terkolink P, s inym termostatom ekvitermicka regulacia na tomto type kotla fungovat proste nebude. Tento typ termostatu nepracuje na principe hysterezie ale na principe PI regulacie takze proste cim viac sa blizi teplota tej ziadanej tym nižši vykon kotla zvoli... A ak su teplotu skoro rovne je kotol vypnuty. Takže zase sme tam kde sme boli a jedine riešenie je nastaviť cyklovanie v kotli.
Podle mne u topení klasického domácího komfortu PI regulace posílá do háje sezonní účinnost provozu. Regulační pochody PI regulace se používají tam, kde potřebujeme regulovat něco o stovky stupňů a téměř v minutových intervalech. Na co je doma regulace v minutách. Ano regulace pokud ovládá nějaký ventil směšovací nebo výtok z akumulační nádrže, to ano ale ne start kotle. Samozřejmě uvítám názor někoho jiného ale jde nám předci o úspory nebo ne?
Hmm, noo ani nie, PI regulacia alebo v lepšom pripade adaptivna PI regulacia zabezpeči pri akychkolvek vykurovacich systemoch čo najmenši prekmit respektive celkovo čo najmenšie odchylky realnej teploty od želanej. V každom prípade je pre vykurovanie akymkovek systemom lepšie ak s system pri znižujucom sa rozdiele teploty realnej od tej želanej postupne znižuje vykon. a naopak ak nam teplota v miestnosti postupne začina klesat tak radšej skorej zareaguje a začne jemne prikurovať a zvyšovať výkon až klesajúcu tendenciu zvráti a dosiahne požadovanú teplotu. a nehovoriac o tom že čim vyššiu vodu do systému nastavíte tým rýchlejšie máte síce vykúrené, kotol bude určite horať kratšiu dobu ale za to s väčšim výkonom a nižšou účinnosťou. Hmm, no ale pokial chcete využívať vykurovanie ekvitermikou tak viacmenej ani inú možnosť nemáte... Faktory ovplyvnujuce teplotu vody a vykon kotla su vonkajsia teplota, rozdiel žiadana a realna teplota, a samozrejme samotna ekvitermicka krivka nam určuje ako sa pri zmenach tychto teplot system bude spravat.
Nie so všetkými Vašimi názormi možno súhlasiť, v prvom rade treba staviť na kvalitný priestorový termostat a to si myslm, že CM 707 od fy Honeywell to veľmi hravo zvládne. A čo sa týka ekonomiky kúrenia je to dosť diskutabilné, lebo niekto potrebuje komfort, aj napriek trochu väčšej spotrebe plynu...
Hmm CM707 je bezpochyby dobrý termostat len s ním na LEV28KKO Ekvitermika fungovat nebude. Na to treba mat osadeny Ptotherm Termolink P alebo RC (bezdratovy). Ale to stejnak neriesi moj problem so servisnym manualom. Respektive popisom servisneho menu. Protherm s toho robí strasnu vedu, na tento kotol nieje mozne zohnat popis tychto nastaveni a pritom ked so stiahnete manual ku kotlu PANTHER CONDENS 25 KKO. Tak priamo z manuale je popis vstetkych tychto nastaveni. Ako zmena vykonu, nastavenie cyklacie, rychlosti cerpadla, proste vsetko... Co je pro jeden kotel utajovane je pro druhy typ kotla normalna vec...
Je zarazajuce ze napriklad pri kotly LEV30KKZ je nastavenie vykonu/dobehu cerpadla/ dokonca aj otacok ventilatora v standartnom navode na obsluhu a na LEV 28KKO tieto informacie zohnat nemozno :(
Alebo aj pre PANTHER CONDENS 25 KKO je sucastou manualu pristupneho na webe kompletne servisne nastavenie ako: vykon/dobeh cerpadla/anticyklacia/mod cerpadla/rychlost cerpadla. Dokonca aj vsetky testovacie rezimy a podobne... Proste co je pre tieto kotle standartne tak pre LEV28KKO je utajovane a nezohnatelne...
Dobrý den, prosím můžete mi poslat odkaz kde bych našel návod na servisní menu PANTHER CONDENS 25 KKO, nevím jak mám nastavit maximální OV v systému s regulátorem thermolink RC. Po restartu kotle lze nastavit teplotu vody, ale ta není respektována. Po chvíli se na kotli objeví nápis NO a nelze maximální teplotu vody měnit. Děkuji Radek Hatle
Zdravim, mam podobny problem, chcem sa spytat, dopatral ste sa k manualu ? Okrem toho by ma viac zaujimalo ako je mozne pripojit k danemu kotlu 2 termostaty (resp. ako funguje ta doplnkova regulacia podlahovky). Tiez mam zmiesany system a rozmyslal som o tom a zdalo sa mi to byt neriesitelne. Mam hore radiatory, premiestnil som tam aj izbovy termostat a je aktivovana ekvitermika (samozrtejme pripojeny vonk. snimac). Rozdiel medzi teplotou hore a dole su 2 stupne, co sa mi zda vela. Tiez som si precital v manualy k podobnemu kotlu protherm ze je mozne zvolit medzi 2 typmi regulacie - vystupna a vratna.Kedze nemam manual tak neviem co mam nastavene. Co je vhodne v mojom pripade ? Este jedna otazka, obmedzuje sa vykon kotla len urcenim max. teploty VV, alebo je to nezavisle ? Dakujem P.S.: Zaoberam sa touto problematikou len prvy rok odkedy som sa prestahoval do vlastneho domu. Cca 200 m2 obytnej plochy (prizemie, poschodie) + pivnice (dalsich 100m2) nevykurovane (Tu mi ani pri odstavenom kureni nezamrzla voda ked bolo vonku -17). Spotreba plynu je v priemere (pri terajsich teplotach od +3 do -6) 11m3 na den. Kotol LEV 28KKO, izb termostat Thermolink Lux.
Ano podarilo sa mi dany problem minimalizovat zmenou niektorych nastaveni. K lev28KKO nepripojite dva termostaty teda teoreticky to mozne je jeden na ebus a druhy klasicky ale s urcitymi obmadzeni. Lebo ak klasicky ON-OFF termostat rozopne tak kotol nebude kurit ani ked ebus zada poziadavku na kurenie. Ak mate zaujem mozme podebatovat cez mail nakolko som regulaciu druheho okruhu navrhoval a programoval sam tak moc verejne to tu rozoberat nechcem.