Protherm Lev 28 KKO - modulace výkonu

Rubriky:

Reklama
TB Tomáš Brendl @tomas.brendl před 13 roky02.11.2010 20:44:00
Protherm Lev 28 KKO - modulace výkonu

Zdravím a to především ty, kteří můj kotel a značku Protherm znají...

Můj problém není velký, spíš obtěžující. Podle projektu je výkon kotle adekvátní, ale podle zkušeností je předimenzován. Při největších mrazech je můj RD s plochou cca 200m2 vytápěn s průměrným výkonem kotle (spočítáno ze spotřeby plynu) cca 7kW. V tomto období kotel pracuje OK, ale ve zbylých 80% topné sezóny klesá tento průměrný výkon pod 5kW a to je na/pod hranicí minimálního výkonu kotle a kotel pak stále cykluje. Přečetl jsem si toho zde i jinde dost o cyklování a jsem přesvědčen, že malý odběr tepla je hlavní příčinou cyklování. To co popisuji je však stále normální funkce kotle...

Co mě však rozčiluje, je fakt, že kotel po zapálení postupně zvyšuje teplotu otopné vody při relativně nízkém výkonu a pokud se mu podaří v určitém čase (?) dostatečně přiblížit k požadované teplotě, tak sníží výkon a snaží se teplotu udržet/nepřekročit. Pokud se však nepřiblíží dostatečně (stačí o 2-3 stupně méně), prudce skokově zvýší výkon, samozřejmě přestřelí, vypne a vychladne. To je asi dáno programem řídící jednotky kotle.

1) je možné něco jako upgrade firmware (pokud vůbec existuje) aby se kotel nechoval tak hloupě při modulaci výkonu ?
2) je možné servisním zásahem podstatně snížit výkon kotle tak, aby místo 5,9-29kW měl např. 3-15kW ?

Druhá věc, která je též trochu nepříjemná, je fakt, že při ohřevu vody v samostatném zásobníku je sice třícestný ventil na zpátečce v kotli přepnut a zásobník se nahřívá, ale zpátečka topného okruhu není (zcela ?) uzavřená. Dělá to tak od začátku. V topné sezóně to až tak nevadí, ale mimo topnou sezónu musím mít zpátečku topného okruhu uzavřenou ručním ventilem a nedej bože si chce manželka za chladnějšího večera přitopit a zapne vytápění ! Kotel pak topí do stojící vody, topení je studené a manželka nasr... a to si myslím není dobře (myslím pro ten kotel :-).

3) je třícestný ventil v pořádku, když propouští zpátečku topné větve v okamžiku, kdy má otevřenu zpátečku ohřevu zásobníku ?

Předem děkuji za informace,
TB

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

52 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.