Zabránění vlhkosti stěn

Autor: Eva Veřtátová
Datum: 01.12.2010 13:53
uživatel: 102768

Dobrý den,
mám takový specifický dotaz. Věnuji se návrhům interiérů a nedávno jsem narazila na problém s plesnivějícími rohy obytných místností. Jedná se o nadzemní RD, obvodová konstrukce je tvořeny z tvárnic Hebel o síle 300mm. Klient se mě ptal, zda by přistavěním 150mm zdivem ze stejného systému plesnivění rohů zamezil. Nebyla jsem si odpovědí jistá, tak pokud by mi někdo poradil, budu mu neskonale vděčná.

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
Mojmír Juráň20.11.2011 20:42
Jan First20.11.2011 19:28
Zdeněk Mitrenga01.12.2010 14:04
Eva Veřtátová01.12.2010 13:53

Datum: 20.11.2011 20:42 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 104985
reakce na ...
Dobrý den,přizdění 15cm ke zdi, která je mokrá,je naprosto zbytečná práce.Pokud nezhotovíte izolovanou vanu až nad strop,protože podřezat Vaše zdi nelze,a nepřizdíte kantku např.z Porofixu,vlhkosti se nezbavíte,vím o čem píšu z vlastní zkušenosti.Ať se daří MFJ

Autor: Jan First
Datum: 20.11.2011 19:28 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 102294
reakce na ...
Dobrý den, mám stejný problém. Zdi mají celkovou tloušťku 80 cm a materiál kámen cihla (takový všehomix) jen vnitřní stěny jsou obezděné plnou cihlou tloušťky 15 cm.
A v rozích místností, které jsou i volně přístupné ( buď u stropu nebo u země, ale volně přístupné) kondenzuje vlhkost a tvoří se mokré mapy a posléze plíseň. Jakým způsobem postupovat k zamezení tohoto stavu. Děkuji všem za radu.

Autor: Zdeněk Mitrenga
Datum: 01.12.2010 14:04 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 102704
reakce na ...
To je jednoduché - na zdi dochází v zimě ke kondenzaci vlhkosti ze vzduchu, protože zeď je studená, a ve vlhku následně ke vzniku plísně. V rozích i proto, že je zde omezena cirkulace vzduchu a kondenzace je zde nejmarkatnější. Současně také může být efekt posílen nasáváním vlkosti ze země, pokud není zdivo izolováno proti vodě tzv. hydroizolací - chybí zejména u starších budov, nebo je už stářím degradována.
Opatření jsou jednoduchá na papíře - odstranění tepelných mostů a izolace proti vzlínající vodě - o to složitější v praxi. Izolovat sokl, izolovat stěnu, větrat. Přidat 150mm zdiva není řešení.

Autor: Eva Veřtátová
Datum: 01.12.2010 13:53 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 102768
reakce na ...
Jen ještě informace o lokalitě, RD stojí ve Volarech (Šumava)

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.