Zasněžené soláry

Autor: Jana Vorlická
Datum: 02.12.2010 10:57
uživatel: 102779

Dobrý den. Poradí mi někdo, jak odsranit sníh ze solárních panelů, které jsou umístěny na střeše? Bydlíme 20 km od Ostravy a minulou zimu se soláry nedaly 3 měsíce využít, protože byly zasněžené. Jako ženská a blondýna, jsem se domnívala, že to bude možné podobně, jako se odmrazují např. okapy. Firma, která nám soláry instalovala ( 4ks), tak nic podobného nedělá. Poradili polít kousek panelu vodou a zbytek se rozmrazí. Panely jsou umístěny vysoko, oba máme 61 let, je to pro nás nesnadné.Navíc při polévání voda přetéká z okapu a před domem je ledovka. Omlouvám se za laický dotaz, ale věřím, že řešení existuje. Děkuji za radu. Jana Vorlická

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Zobrazit všechny příspěvky zobrazuji 1 - 30 z 38   starší >>
Datum: 10.12.2010 21:46 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100271
reakce na ...
Pro tento případ si nechte, v rámci regulace, nainstalovat přepínač čerpadla. Takto to mám a funguje to spolehlivě. Přepínač má tři polohy. Vypnuto, automat a ručně. Běžně vám to poběží na automat, ale v tomto případě (sníh) to přepnete na chvilku na ručně a za chvilku máte sníh pryč. Radí to tu mnoho dalších a dá se to nainstalovat dodatečně.

Co se týče výkonu, tak pan Kočina nemá pravdu. I v této době dávají deskáče slušný výkon. Například dnes mi 3 panely ohřály vodu v 200l bojleru z 30 na 42°C, včera na 45°C a předevčírem dokonce na 65°C....

Autor: petr kocina
Datum: 11.12.2010 19:31 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100182
reakce na ...
v cem nemam pravdu?
chcete snad tvrdit ze deskace maji lepsi vykon nez HEAT-PIPE.

predevcirem jste dostal z tech 3 panelu 8 140W.pri delte T 36st.
dame si trosku matematiky a pri ucinnosti vasich panelů cca 80%.vas typ neznam.
vcera nikoli predevcirem byla intenzta 381W/m2.
pokud bude pri teto intenzite slunce svitit kolmo na vase panely po dobu 6 hodin a 80% ucinnosti vysledek je :
6m2 x 380W= 2 280W
6hod x 2280W=13 680W
13680W x 0,8 ucinnost= 10 944W pri 6hodinovem kolmem svitu na vase panely.

jestli je tech vasich 8 140W realnych necham na posouzeni druhych.pripadne muj vypocet muzete opravit.upozornuji,ze tato maximalni intenzita byla v 11:15hod.
zrejme mate zazracne panely,nebo se panely nataceji primo za sluncem vcetne aktualniho sklonu.

Autor: Jozef Homola
Datum: 11.12.2010 20:58 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100172
reakce na ...
Za 6 hodin slunce na této planetě "popojede" 90° a kolmo svítí jenom v nějakém ročním období.

Datum: 12.12.2010 12:19 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
mel jsem na mysli,ze panely budou presne kopirovat pohyb slunce a na panely budou dopadat slunecni paprsky vzdy kolmo.jak pri vychodu,v poledne,tak i pri zapadu slunce.
nepredepokladam,ze by rani slunce pri vychodu ci zapadajici melo stejno wattovou silu jako v poledne.

pocitani bylo po celou dobu intenzity slunce 381W/m2.

chtel jsem jen poukazat na to, jak se da s cisly kouzlit.
toto nekteri nikdy nepochopi.

Autor: Tomáš Hubálek
Datum: 02.12.2010 20:42 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100957
reakce na ...
Mám 3 deskové. Pustím na ovladači na cca 30 min nucený oběh ( přes aku nádrž) a sníh je dole. A cena ? 35W cca.

Autor: Jakub Šafanda
Datum: 02.12.2010 22:07 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100165
reakce na ...
Ale to je jen spotřeba čerpadla. Zapoměl jste na výkon, který odeberete z té AKU nádrže.

Autor: Tomáš Hubálek
Datum: 03.12.2010 21:52 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100957
reakce na ...
Ano, ale pořád je to v korunových částkách. Teplota v aku poklesla o 3 stupně a to mě dohoní TČ za cca 1hod při příkonu 1,3 Kw a sazbě D56.Aku mám 350/450.

Datum: 02.12.2010 13:02 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
nereste to.predpokladam,ze mate deskace a ty maji v zime tak mizernou ucinnost,ze jejich rozmrazovani by vas stalo vice,nez solarni zisk.

Autor: John Denver
Datum: 02.12.2010 14:02 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100008
reakce na ...
Ale nemaji...po reverzaci na odsnezeni z nich ted pri osluneni vystupuje solanka s teplotou 50 st.C, a tepelny vykon je dle kalorimetru 9.35 kW...a to jsou deskace....

Autor: LUKÁŠ DROBNÝ
Datum: 03.12.2010 13:44 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100454
reakce na ...
Dobrý den pane Denvere,
můžete mi napsat jakou máte celkovou plochu APERATURY
v m2, sklon a orientaci (jih?).

Datum: 03.12.2010 13:56 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Ano, to mohu...tak celkova plocha je 20 m2, sklon 40 stupnu, orientace JJV. Staci?

Datum: 03.12.2010 14:25 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Ještě by mne zajímalo jak velkou aku nádrž máte a zda vodu používáte i na ohřev bazénu ?
Dále bych potřeboval vědět na jakou teplotu máte nastavenou výstupní teplotu z kolektorů ?
Děkuji

Datum: 04.12.2010 08:40 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Takze...akunadrz BYLA, ale protoze mi zabirala MOC mista...3 m3...tak jsem ji pred casem zrusil, akumuluji teplo PRIMO do baraku, at uz prostrednictvim top. teles, nebo teplovzd. vymniku Epivent. A zjistil jsem, ze to je lepsi nez akumulovat do vody, i kdyz ta nadrz byla beztlakova. Ne, bazen nemam, taky proc...i v lete to takto provozuji, za cenu, ze je holt v baraku ponekud tepleji...asi tak. Ono se totiz s akunadrzemi dost kouzli, ale jak jsem si sam overil, zbytecne...pak to cely system jen komplikuje...

Datum: 04.12.2010 08:49 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den,
reaguji na:

...i v lete to takto provozuji, za cenu, ze je holt v baraku ponekud tepleji...

Tak ted nevím zda máte kamenný nezateplený dům, nebu máte v domě v letních měsících 35 až 40 stupňů ?

Datum: 04.12.2010 15:47 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Omyl...naopak, zatepleny 10cm polystyrenu, okna plast trojskla. JENZE to teplo cpu prevazne do suterenu, kde je chodba, tech. mistnost, pradelna/byvala, velky sklep, a velka garaz. Tam je vcelku jedno, jestli je tam 40 nebo 45 stupnu, spis tedy tech 38/40, teda vetsinou. Navic, protoze dum byl pred xx lety staven s velmi MIZERNYMI, spis zadnymi izolacemi proti vzlinajici vlhkosti, tak PERFEKTNE cely spodek tyto teploty vysousi...od te doby se zadne potize se vzlinajici vlhkosti neprojevily. No a tim ze je spodek teply, tak funguje jako akumulator tepla...takze se plynule nabiji a vybiji do stavby...a zbytek potreby tepla obstara v mistnostech instalovane nizkoteplotni vytapeni, spocitane a sestavene pro teplotni spad 32/28 st.C. A tuto teplotu samozrejme kolektory pokryji i v zime, a to i ted, kdy z nich vystupuje 33 st.C pri venkovni -5 st.C....na rozdil od HEAT Pipe totiz ploche kolektory vyuzivaji i difuzni zareni. Asi tak.

Datum: 05.12.2010 15:42 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Jak jste přišel na to. že Heat Pipe neumí využít dofúzní záření?

Autor: Jozef Homola
Datum: 05.12.2010 17:27 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100172
reakce na ...
Nějak podrobně neznám konstrukci kolektorů ale jedno vím, že difuzní záření nejde "opticky zpracovat". To znamená nedá se soustřeďovat tak jako paprsky nějakého byť slabého zdroje, které přicházejí zdaleka jakoby nekonečna a tudíž jsou do určité míry nebo zcela rovnoběžné. Tuto vlastnost difuzní záření postrádá. Nebo vysvětlím to jinak více laicky. Když se před nějaký senzor představí čočka nebo parabola na který dopadá difuzní záření, tak i s ní nebo bez bude na senzoru stejný signál.

Datum: 05.12.2010 19:31 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
No, to možná ano. Nicméně jak to souvisí s nefunkčností Heat Pipe? Tam o žádné čočky nebo koncentrace záření nejde.

Autor: Ladislav Průšek
Datum: 06.12.2010 00:11 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100281
reakce na ...
Ono ani tak nezáleží na vlastní konstrukci, jako spíš na povrchu absorpční plochy, současné ploché a trubicové většinou mají selektivní povrchy schopné zpracovat difuzní záření. Další otázkou je jak s ním dál nakládají, plusy i mínusy mají ploché i vakuové trubicové.

Datum: 06.12.2010 10:18 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
a to i ted, kdy z nich vystupuje 33 st.C pri venkovni -5 st.C.... - chcete tvrdit,ze vam z nich neustale jde tepla voda 33st,kterou trvale odebirate?
HEAT PIPE taky topi,otazka je kolik z nich odeberu energie na m2 za den !!!!
to je pro me zakladni informace.nikoli ta,ze mi v dobe nejvyssi deklinace dodaji treba 1kW.

to by si nekdo mohl myslet,ze vas system o 20m2 dodava hodinove 9kWh a pri delce slunecniho svitu 6 hodin (vychod,zapad) by to mohl spocitat jako 6 x 9 = 45kWh za den - opravdu to tak ve vasem pripade je??
to jsou prave ty zavadejici informace,ktere se siri hlavne marketingove a v reklamach.

Datum: 06.12.2010 15:20 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Ted vic, protoze venkovni teplota je 0 st. C, takze pred cca pulhodinou to bylo 36...a z KOLEKTORU do vymeniku, tzn. TEPLOTA AF smesi, z vymeniku jde o 1 st.C mene...nejsem zadny prodejce ani nic takoveho, jen normalni uzivatel toho, co jsem si SAM po letech studii ruznych systemu a typu navrhl a realizoval. To jsou ME zkusenosti, nikomu to nevnucuji...asi tak.

Autor: Eva Richterová
Datum: 06.12.2010 15:52 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100515
reakce na ...
Mám od podzimu taky nainstalovány solární deskové kolektory Suntime s propojením s tepelným čerpadlem v Pasti. Trošku mě dnes a nejen dnes zaráželo, že v 15.30 hod, je skoro šero ještě na měřáku ukazavalo teplotu na hoře v kolektorech 35,5 st. C. Je to možné, neběhá nám teplá voda z Pasti do kolektoru ? Omlouvám se za neodborné výrazy, jsem laik.

Datum: 06.12.2010 19:48 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Nevim, co je mineno pod terminem Past...ale mozne by to bylo, pokud je v okruhu TC s nejakym druhem vymeniku.

Autor: Honza Kopřiva
Datum: 06.12.2010 20:38 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100266
reakce na ...
PAST je akumulační nádoba

Datum: 07.12.2010 07:22 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
predpokladam,ze solary mate na strese a mezi solarem a AN neni zpetna klapka.
pokud tam neni dochazi k termosifonovemu efektu kdy studena voda pada dolu a teplou vytlacuje vzhuru.to vysvetluje vasi vysokou teplotu na solarech.
zkuste si to prekontrolovat jeste v noci nebo casne z rana - teplotu na kolektorech.

teplotu na kolektorech mam obdobnou jako je venkovni teplota.

Autor: Eva Richterová
Datum: 07.12.2010 14:29 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100515
reakce na ...
Ano Past je akumulační nádrž propojená s tep.čerpadlem. Venkovní teplota je dnes 1 st.C a na střeše na solárech 10 st.C, je zataženo, inverze. V noci se ještě podívám. Myslíte tedy, že by měla být v okruhu umístěna nějaká klapka na uzavření ?

Autor: Petr Jonáš
Datum: 07.12.2010 14:39 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100060
reakce na ...
Jestli máte 10°C, tak to bude asi O.K. Já mám dneska na deskových v 14:30 12°C a to jsou z půlky ještě pod sněhem. Zataženo +1°C.
Zpětné klapky jsou v čerpadlové stanici integrované do uzavíracích kohoutů (je třeba ohlídat jejich polohu, protože se dají natočit tak, že jsou klapky otevřené - při plnění).
Od AKU ke kolektorům to mám asi 12m (tři patra)

Datum: 08.12.2010 13:36 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
ted jsem mrknul na panely a je na nich 23st - mlha 1,3st

jsou tu ale taci,kterym to vyhreje 300l AN v tomto pocasi na 50st :-)

Datum: 08.12.2010 13:37 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
mela by tam byt zpetna klapka.

Autor: josef josef
Datum: 16.12.2010 11:08 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 102996
reakce na ...
Dobry den,

muzete mi, prosim sdelit, kdo vymenik epivent vyrabi nebo kde se da sehnat, pripadne ho trochu vice popsat?

Dekuji

zobrazuji 1 - 30 z 38   starší >>
odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.