Rosení oken a plísně v novostavbě BD |
Autor: Tomáš Kročil Datum: 21.12.2010 08:09 | uživatel: 103123
| Fotogalerie:
Dobrý den, chtěl bych poprosit o radu s rosením nových dřevěných oken v BD. BD je necelé tři roky postavený, při běžném užívání bytu( vnitřní teplota 21´C, vlhkost kolem 60%) se poměrně hodně orosují okna. Viz. fotografie. Při větších mrazech (pod -10´C) se dostane vlhost i mezi křídlo a rám okna a zde zmrzne, poté po otevření okna nejde okno zavřít. Na bytě bylo poměrně dost reklamací, od nové dlažby a doplnění hydroizolace na terase, doplnění tepelné izolace na strop (byla zde nerovnoměrně rozložená, od tloušťky 100 až 200 mm, nad koupelnou místy úplně chyběla, to stejné v nepřístupných místech půdního prostoru. Další problém je vlhký roh v místnosti (viz. fotografie), přiložil jsem i fotografii půdného prostoru nad tímto místem. I přes ujištění zhotovitele stavby a následné doplnění chybějící teplené izolace do půdného prostoru je roh stále vlhký a tvoří se zde neustále plísně. Vzhledem k poměrně vysoké ceně bytu bych očekával dobrou kvalitu provedené práce, to se ale nedá vůbec říci. Prosil bych o radu, čím je způsobeno zejména rosení oken. Děkuji.
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
|
| Příspěvky |
Autor: Jana Novotná Datum: 30.09.2011 19:32 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 103527 reakce na ... | Rosení, vyjádření výrobce oken, zdroj: http://www.pksokna.cz/poradna/dotazy-a-odpovedi/dotazy-k-vyrobku/ "Dobry den, v letosnim roce jsem si od vas nechal instalovat v rodinnem domu nova plastovy okna (U=1,1). Jsem velice spokojen, pouze v mrazivych dnech dochazi k oroseni oken z vnitrni strany. Vim, ze to neni zavada oken, spise se snazim odstranit priciny. Cely dum je nove zateplen (10 cm polyestyren) ale nedostatecne je zateplen strop nad druhym podlazim, kde zrejme vznika tepely most (ocelove traverzy). Vzdy v noci, kdy se prestane topit dochazi rano k vyraznemu poklesu teploty vzduchu. K roseni oken dochazi prave pouze ve druhem podlazi (nikoli v prvnim). Dotaz zni, zda je mozne odstranit roseni oken dodatecnym zateplenim stropu ? Moc vam dekuji za odpoved ! Odpověď:06.12.2010 Dobrý den, máte pravdu, že problém rosení oken obzvláště v mrazivých dnech je velice častý. Je to dáno i teplotou ve vnitřním prostředí bytu/domu. Při vyšší teplotě je vzduch schopen pojmout více vodních par. Naopak při nižší teplotě dochází k rychlejšímu nasycení vzduchu parami a růstu relativní vlhkosti, následně pak ke kondenzaci vodních par na nejchladnějším místě. Pokud přistoupíte k zateplení stropního prostoru, mělo by dojít k nárůstu teploty ve vnitřním prostředí a tím tedy i k zamezení rosení oken. Vždy je však nutno pamatovat na správný režim větrání Děkujeme za dotaz."
|
|
Autor: Pavel Mares Datum: 07.09.2011 22:35 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 103235 reakce na ... | Dobrý den, zajímalo by mě jak jste dopadl a zda jste provedl nějaká opatření. Mimo jiné zde v diskusi nebylo vůbec uvedeno, z čeho je novostavba postavena a za jak dlouho apod. - to má vliv samozřejmě na vysoušení stavby.
|
|
| |
 | Autor: Laďa Jaskva Datum: 18.07.2011 15:32 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. Dopadnout můžete naprosto stejně. Vodní páře je naprosto šumafuk, jestli zkondenzuje na tabulce skla, která je v zarámována v plastu, nebo ve dřevě. To nemá na nic zásadního vliv. Snad jen pokud byste si pořídili rámy, které by měly předpotopní izolační parametry. Jinak je ta kondenzace způsobena špatným větráním. Lidská činnost způsobuje , že se do vzduchu dostává celkem dost vodní páry, která se musí prostě a jednoduše odvětrat. To se se starými, netěsnými okny jaksi vyvětralo samo a většinou nebyl problém. S montáží nových oken je pravděpodobné, že objeví rosení na vnitřní straně oken. Jednoduchá ventilace s rekuperačkou tento problém spolehlivě odstraní. Doporučuji, abyste se přesunul do poradny : vzduchotechnika, klimatizace, větrání. Tam je kvantum příspěvků. S pozdravem Laďa
|
|
 | Autor: Vladimír Křen Datum: 18.07.2011 15:45 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100035 reakce na ... | Musíte si uvědomit že okna za to nemohou. Je to vždy nějaká chyba při prvotní stavbě. Když budete mít dobře udělanou zbývající obálku domu tak se nemusíte obávat změny způsobené instalací nových oken. Pokud je dům postaven jenom aby tam nefoukalo tak si říkáte o problémy. Každá stavba má nějakou svoji vlhkost ta je v rovnováze s tepelnými parametry. Když je dům špatně isolovaný tak na místě kde je nejnižší teplota může docházet ke kondenzacím a následně ke vzniku plísní. Před výměnou oken byla nejstudenějším místem v domě právě okna a protože to sklu nevadilo tak to nikdo neřeší. Výměnou oken došlo ke změně tepelných parametrů a některé povrchy se dostaly do stavu že na nich začaly kondenzovat páry které jinak odcházely větráním nebo přes stěnu. Transport přes stěnu je funkcí teplotního rozdílu mezi stěnou a vnitřní teplotou a dále poměrem mezi plochou prostupnou a neprostupnou.
|
|
Autor: ELEKTRODESIGN ventilatory Datum: 14.04.2011 14:54 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 102250 reakce na ... | Z vlastní zkušenosti..... problém mi vyřešilo "propíchnutí" digestoře skrz obvodovou zeď. Během dvou dnů začli mizet vlhké rohy a okna se již NIKDY neorosila. Maximální výkon mé digestoře je 300m3/h.Také jsem nejprve obviňoval oknaře a zedníky, že neodvedli dobrou práci. Vše je pouze o větrání. Pravidelné větrání okny vůbec nemusí znamenat dokonalé provětrání. Hodně záleží na venkovních klimatických podmínkách. Kvalitní provětrání Vám zajistí pouze zařízení tomu určené, které je schopné dávkovat přívodní i odvodní vzduch za jakéhokoli počasí. Digestoř simuluje pouze odvodní jednotku nepravidelně spínanou, ale i tak je výsledek ihned viditelný. Komfortním řešením je pak jednotka rekuperační.
|
|
 | Autor: jaroslav Šalý Datum: 14.04.2011 14:59 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100056 reakce na ... | když jste propíchnul ven digestoř - odtah, tak kde jste propíchnul sání - přívod vzduchu?? Jak bylo řešeno v rámci projektu? nebo jste pracoval bez projektu? Minimálně muselo být řešeno v technické zprávě pro stavební povolení
|
|
 | Autor: ELEKTRODESIGN ventilatory Datum: 18.04.2011 09:13 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 102250 reakce na ... | Sání řešené nemám. Při používání digestoře musím mít otevřenou mikroventilaci. Bez tohoto opatření se mi vzduch do obýváku dostává komínem z krbu a obtěžuje odérem uzeného masa. Pracoval jsem bez projektu a až rok po kolaudaci. Toto řešení mi poradil kamarád, který měl obdobné problémy s vlhkým bytem ve staré zástavbě Žižkova. Bez nuceného větrání Vám vlhkost bude zůstavat doma. Pokud ještě lépe zateplíte, vyměníte okna za třívrstvé...... voda Vám na zdech ani oknech kondenzovat nebude, ale vlkost bude všudypřítomná. Bude Vám postupně likvidovat zdraví, elektroniku, nábytek.....
|
|
 | Autor: Zdeněk Mitrenga Datum: 14.04.2011 16:02 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 102704 reakce na ... | Já myslím, že spíš než plky o digestoři by to vyřešilo několik snímků z termokamery za bratru 1500,-Kč. Pochopitelně zevnitř i zvenčí. A bude jasno.
|
|
 | Autor: Jozef Homola Datum: 14.04.2011 16:37 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100172 reakce na ... | Mne by zajímalo, kdo lépe vyhodnotí venkovní podmínky na které narážíte, zda člověk nebo "chytrá" ventilace, která při zvýšené vlhkosti venku nesepne. Překvapuje mne , že se zde neřeší jak by šlo větrat i bez "motorů", no ale chápu, že by se tolik nenakupovalo nebo neinvestovalo.
|
|
Autor: Michal Koudela Datum: 11.04.2011 17:55 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 104787 reakce na ... | Je možné to vyřešit,jen by to chtělo vidět,pokud,ale máte zatepleno polystyrenem,tak s tím asi nic neuděláte-jelikož jse tím úplně omezila paropropustnost zdí-což je ta příčina srážení vlhkosti v bytě.Nyní totiž nemá vlhkost kudy odcházet a tak se sráží v bytě.
|
|
| |
| |
Autor: Standa Melaga Datum: 27.12.2010 09:40 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 102029 reakce na ... | Zdravím, máte tepelnou izolaci na vnějším ostění oken a je až k rámu okna, na minerální vatě nesmí žádné kabely ležet, protože stlačením vrstvy se degradují izolační vlastnosti vrstvy. Kolega si také nechal postavit podobný dům a dopadl navlas stejně jako Vy. Prasárna, prasárna, prasárna, jak dlouho se ještě v česku takové firmy užíví. Zveřejněte jméno firmy. Standa.
|
|
| |
| |
| |
 | Autor: Karel Procházka Datum: 21.03.2011 11:11 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 101166 reakce na ... | Dobrý den měl jsem ten stejný problém a úplně stejný pohled na okna jako vy (námrazy a louže s následným stékáním na parapet). Zatím vyřešeno pořízením rekuperace řízeným větráním před týdnem(zatím spokojenost čekám na vyšší mrazy kolem -10,ale letos se asi už nedočkám). Zatím je po tvorbě vody na oknech a poklesu vlhkosti v domě z 70% na 50% klid. Podle poskytnutých snímků z kamery by to ukazovalo na vznik tepelných mostů vznikajících na oknech přes kovové lišty a jejích neoddělení od dřevěné nebo skleněné části konstrukce okna. Další problém vidím stejně tak je to u mě v konstrukci okna a počtu těsnění mězi rámen a oknem. Já mám pouze jedno těsnění a zdá se mi to málo. Nově zhotovená okna již mají dvě až tři těsnění. Další možností je výměna skleněné výplně za lepší o které já již delší dobu uvažuji. Pořizoval bych jen dvouvrsvá okna z meziskelní fólií miror s nízkými úniky tepla. Je sice čtařikrát dražší něž nejlepší skla s 1,1, ale brzy se to vrátí na úsporách tepla.
|
|
 | Autor: františek Svoboda Datum: 05.10.2011 18:36 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 106942 reakce na ... | Dobrý den, chtěl bych se zeptat, protože mám problém s rosením oken a uvažuji o rekuperační jednotce, jak výkonou tuto jednotku je potřeba pořídit do místnosti o velikosti cca 20-30m2, tak aby plnila svůj účel. Bydlím v novostavbě RD a v přechodném a mrazivém počasí se mi přes noc potí celkem hodně okna, v ložnici a dětském pokoji. Děkuji
|
|
 | Autor: Mir Pol Datum: 05.10.2011 21:11 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100591 reakce na ... | Pokud vim, tak rekuperacni jednotka se porizuje na cely dum, ne pouze na jednu mistnost. Vseobecne plati, ze na bezny RD staci jednotka do 300m3/h. Pokud uvazujete o lokalnich jednotkach do kazde mistnosti, tak to radeji pouzivejte mikroventilaci u oken - ucel to splni a nebude vas to nic stat oproti zminenym lokalnim jednotkam. Je tu mnoho diskuzi - staci hledat.
|
|
 | Autor: františek Svoboda Datum: 23.11.2011 14:09 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 106942 reakce na ... | Vážený pane Procházko, můžete mi prosím sdělit, jakou rekuperační jednotku jste si pořídil, případně do jaké místnosti jste jí umístil Děkuji
|
|
 | Autor: Karel Procházka Datum: 24.11.2011 08:20 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 101166 reakce na ... | Dobrý den pane Svobodo, pořídil jsem si kondenzační rekuperační jednotku helix 250 od společnosti thermwet a celková její cena se vyšplhala na 90 000,- (rozvody,práce, ovládání). Mám obytnou plochu 120m2 a zdá se mi,že by mi stačila jednotka menší helix 150 (mám jak přívodní tak odváděcí ventili hodně přiškrcené). Když mi rek. jednotka sepne na maximum tak mi sice rychle vyvětrá,ale zároveňi se mi tím hodně ochladí v celém domě. Ale celkově jsem s pořízením rekuperace spokojený. Můj hlavní problém mi vyřešila a to snížení vnitřní vlhkosti 70% na nynějších 50%(plíseň ve skříních,plíseň v rozích-i když tady to je asi špatnou izolací věnce a rosení oken a následné stékaní vody na parapet). Jednotku mám umístěnou v rohu nevytápěné garáže kde se teplota i při vysokých mrazech pohybuje nad 8 stupňů. Jednotku helix lze provozovat i v místech kde se teplota okolí pohybuje pod bodem mrazu. Je totiž izolovaná stejně tak potrubí a oba ventilátory. Nyní jednotku provozuji - ovládám programově kdy jí mám sepnutou v noci jen na minimum (na maximum je slyšet odtah z ložnice-jak je tam přiškcený odtahový ventil tak se při tom nedá spát). Přes den kdy jsme v práci a netopíme mám navolený standard-střed výkonu rekuperace-ventilátorů. Po našem příchodu domů se automaticky zcela vypne a do doby kdy jdeme spát je vypnutá. Režim vypnutí volím z důvodu sepnutí topení a snížení objemu odchodu teplého vzduchu jako odpadního ven z domu. Zkoušel jsem topit se zapnutou rekuperační jednotkou,ale plynovému kotli to trvalo o dost dýl a častěji potom musel dotápět,když rekupoerace byla zapnutá. S přístupem společnosti thermwet jsem spokojen i s následným odstraňování mých požadavků na úpravu ovládání rekup. jednotky. I když cena byla vyšší než všude na internetu a v letácích uváděná společností thermwet (75000,- za realizaci celého projektu) tak jsem s pořízením rekuperace spokojený.
|
|
 | Autor: Marek Květoň Datum: 24.11.2011 11:40 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 103283 reakce na ... | Všechno ukazuje, že jste si koupil jednotku dost malé účinnosti. Když vám citelně ochlazuje místnosti při větrání. Dělali vám měření průtoku a teplot na každém ventilu? Máte hodnoty v předávacím protokolu? Jak máte složitý rozvod vzduchotechniky, jakou má izolaci? Kolik stála samotná jednotka?
|
|
 | Autor: Mir Pol Datum: 24.11.2011 13:28 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100591 reakce na ... | Delate to obracene - vetrat by se melo, kdyz jsou vsichni doma a ne kdyz jsou vsichni pryc :-) To jaksi cele strojni vetrani postrada smysl.
|
|
 | Autor: Karel Procházka Datum: 25.11.2011 08:37 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 101166 reakce na ... | Dobrý den, budu reagovat na oba nové příspěvky... Je mi jasné,že větrat by se mělo, když je v domě největší pohyb,ale vzhledem k tomu,že jsem si rekuperaci nepořizoval z důvodu větrání,ale snížení vlhkosti tak si jí ovládám dle svých potřeb. A takovéto naprogramování mi zcela vyhovuje a udržuje mi konstantní vnitřní vlhkost na 50%. Nikomu neradím jen píšu své konkrétní zkušenosti,ale jestli někdo má rekuperaci zapnutou stále ať si jí má (spotřeba je nízká a cena energií také ujde), i když pochybuji,že někdo potřebuje vyměnit vzduch v celém domě za jednu nebo dvě hodiny. Jsou to jen reklamní keci... Účinnost je dle výrobce vysoká až 88% samozřejmě při ideálních podmínkách měření. Je mi jasný,že moje rekuperace tolik nemá...Měření se samozřejmě provádělo hlavně z důvodu rovnotlakosti nastavení ventilů..A dle měření mi byli vypočítány mně nic neříkající objemy odchozího vzduchu na všech ventilech. Hodnoty v protokolu zaznamenané mám, ale vzhledem k mému pozdějšímu požadavku na úpravu od dodavatele jsou již neplatné..Teploty se něměřili a vzhledem k stále se měnící teplotě nového čistého vzduchu z venkovního prostředí by to bylo nic neříkající výsledek...Rozvody jsou izolované a jejich celkový průměr je 16-17 cm a jsou vedeny po betonové nezateplené půdě. Přes rozvody je položená minerální vata o výšce 10 cm. Celková výška minerální vaty na betonových panelech je 26 cm. Samostatná jednotka stála myslím něco kolem 24000,-.
|
|
Autor: jaroslav Šalý Datum: 21.12.2010 12:23 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100056 reakce na ... | špatně seřízená okna, možná nepřítomnost těsnění, ... a špatně - nedostatečně provedená izolace - reklamace
|
|
Autor: Jirka Meca Datum: 21.12.2010 10:57 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100051 reakce na ... | Pokud to ještě lze, tak bych odstoupil od smlouvy a utíkal rychle pryč. Popřípadě žádal výraznou slevu, aby bylo na kompletní opravu. Ale to asi nebude tak jednoduché. Co je určitě podivné, je ta vysoká rel. vlhkost při současných teplotách a častém větrání. Takovou vlhkost mám jen občas ve starém kamenném domě při vaření a sušení prádla, jinak je kolem 50% i míň (při 20°C) a okna se rosí až při -10°C.
|
|
Autor: Laďa Jaskva Datum: 21.12.2010 10:29 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. Při Vámi uvádění teplotě vzduchu 21°C a relativní vlhkosti 60% je teplota rosného bodu 12,9°C. Z toho vyplývá, že pokud je teplota vnitřní tabulky okna stejná, nebo nižšší, tak k té kondenzaci musí zákonitě dojít. Teplota té vnitřní tabulky závisí na kvalitě celého dvojskla, případně trojskla. K tomu bych Vám předložil tabulku, jak se posunuje rosný bod v závislosti na teplotě a relativní vlhkosti : teplota vzduchu 21°C RV 60% rosný bod 12,9°C teplota vzduchu 22°C RV 50% rosný bod 11,1°C teplota vzduchu 23°C RV 45% rosný bod 10,4°C teplota vzduchu 24°C RV 40% rosný bod 9,6°C Z tabulky vyplývá, že se zvyšující se iteriérovou teplotou vzduchu, při současném snižování RV ( relativní vlhkost ) se také snižuje teplota rosného bodu. To má pro Vás naprosto klíčový význam, protože zřejmě ta dvojskla nebudou zrovna moc kvalitní a to rosení mezi rámem a křídlem může být způsobeno špatným utěsněním a infiltrace udělá své. Co se týká zkondenzované vody v půdním prostoru, tak to je naprosto jednoznačně způsobenou špatnou , nebo žádnou parozábranou pod izolací, slabou vrstvou izolace, mezery mezi izolací a v neposlední řadě neodvětráním půdního prostoru. A ten inkriminovaný roh je klasická ukázka zmršené práce, kdy se v nejexponovanějším místě ponechá tepelný most jak Brno a současně se podcení parozábrana, izolace a odvětrání. Všechno to jsou naprosto diletantské chyby a jednoznačně za ně nese odpovědnost provádějící firma. Ještě dodatek k tloušťce izolace - 20 cm je jednoznačně málo a pod 30 cm nemá cenu jít. S pozdravem Laďa
|
|
Autor: Jozef Homola Datum: 21.12.2010 09:31 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100172 reakce na ... | Popište poměrně podrobně jak máte vyřešeno větrání, jak často a jak větráte, kolik je v domě osob, květin a praní a jak dobře máte vyřešen odtah z kuchyně a koupelny, zda vaříte na plynu a pod. Jinak pro ten půdní prostor, i ten se musí větrat.
|
|
 | Autor: Tomáš Kročil Datum: 21.12.2010 10:09 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 103123 reakce na ... | Fotogalerie:
| Dobrý den, větráme pravidelně všemi okny, cca 5-6 x za den, na dobu cca 10minut. V bytě jsou dva dospělí + jedno dítě. Dítě (1,5 roku) má svůj vlastní pokoj (plocha cca 8m2, jedny francouzské dveře) a ráno jsou zde okna taky poměrně hodně zaroseny. Květiny v bytě žádné nejsou, pere se cca 2 za týden, prádlo se suší ale ve sklepě (mimo byt). vaří se na sklokeramické desce 2x za den, používá se digestoř (pouze ale odvod pachů) - při vaření se ale intenzivně větrá. V bytě používáme i klima jednotku (funkce "dry") + jsme pořídili vysoušeč - používáme 1x za den. Půdní prostor samotný odvětraný není - teda alespoň jsem nikde nenašel odvětrávací průduchy nebo komínky. V koupelně a na wc je ventilátor - nastavili jsme i delší časovač. Reklamovali jsme i samotné odvětrání, kdy potrubí nad SDK podhledem bylo velmi ledové. Prakticky se zde hromadil kondenzát. Nebyla zde provedena patřičná izolace v místě průniku potrubí a podhledu. Pod potrubím bylo jen cca 50-100 mm vaty. Přikládám další fotografie: - kouplena a ventilátor - zamrzliny v dětském pokoji - půdní prostor (odvod větrání a ocelové vaznice - pod ní není žádná tepelná izolace).
|
|
|