Chtěl bych se zeptat a poradit jak řešit následující situaci. Chystám se stavět RD na pozemku ke kterému nejsou přivedeny IS. Jediná možnost jak se napojit na IS je protlak pod silnicí s vodovodem myslím problém nebude na ten není potřeba spád ovšem problém je s kanalizací. Jak provést napojení na kanalizaci když samospádem to nejde? Dům bude zhruba 25m od silnice. Udělat u silnice jímku a z domu to do ní vyspádovat a následně čerpadlem přečerpávat do kanalizace? Kdyby se kanalizace vedla od protlaku přímo k domu musí být revizní šachta? Jaká by potom musela být investice do takového připojení? Nebo je lepší řešení septik? Sousedni dum má připojení pouze vodu protlakem na který se neda napojit další dům a kanalizaci nema pripojenou vubec. Přidávám obrazek jak to nejspíš bude vypadat. Děkuji za každou odpověd
Dobrý den,řeším podobný problém u chaty a ten největší problém je výškové převýšení cca 4m a ten,že kanalizace je u kraje silnice a z druhé strany je 0,5 metru a začíná pozemek, takže nějaká vybetonováná nádrž do které by se to čerpalo a z ní by to šlo samospádem do kanalizyce nejde udělat .Zatím to řeším vyvážením ,ale při ročním a to pouze letním používáním chaty je nutné vyvážet 3 do roka.Chtěl sem založit toto téma asi tak za čtvrt roku ,ale předběhl jste mě.
Pane Martine pokud chcete znát zkušenosti z provozem tlak kanalizace tak mi napište na napíšu vám číslo mob. a můžete mi zavolat a pobavíme se .Zajištujeme provoz cca 600čerpadel tak nějaké zkušenosti mám.
Ok děkuji všem za informace už asi tak vím co mě zhruba čeká kolik to tak bude stát atd. Nejspíš pujdem tedy do té tlakové kanalizace a postavíme čerpačku myslím si že tolik ten provoz stat nebude když by to čerpalo zhruba každý druhý den a vyčerpe to za jak dlouho 10 minut? tak si myslím že lepší jak vyvážet septik.
Nestrašte pana Martina. Akumulace 7 dní je nesmyslně dlouhá. Z příčin, které jmenujete, je reálná pouze porucha čerpadla. Ucpání výtlaku, nebo 7 dní bez proudu je už dost extrém - je neekonomické se na takové eventuality připravovat. To by pak musel předvídat a řešit kdovíco.
Rozumné je vybrat si dodavatele, který zajistí smluvně servis třeba do 48 hodin. Případné delší průšvihy jistě nebudou nijak časté a navíc jdou řešit odčerpáním jímky nějakou levnou kalovkou z hobymarketu a zahradní hadicí třeba do jímky k sousedovi. Podstatné je, že p. Martin z Vašeho odhadu cca 200.000,- ušetří polovinu nebo i víc (100 tis. je jeho odhad ceny, můj ještě nižší). Takový rozdíl v investici je zásadní.
rozhodně jsem pana Martina nechtěl strašit a souhlasím s Vámi, že popsané komplikace byly přitažené za vlasy, ale je třeba počítat i s nejhorší variantou. Je samozřejmě na panu Martinovi, zda bude chtít obíhat sousedy s prosbou o přečerpání jímky. Odhad ceny 200 tis. byl také myšlen za maximální variantu včetně zemních prací a instalaci dvou-čerpadlové technologie. Je jisté, že optimalizací jednotlivých kombinací poruchových stavů a jejich pojištění servisním zásahem lze část investice ušetřit, nicméně zvolit variantu s akumulační nádrží s objemem vystačujícím na 2 dny mi nepřijde rozumné a ani bezpečné.
Já už jsem na úplném začátku celé diskuse čerpací stanice vs septik přemýšlel o tom, že by bylo dobé mít sběr pro čerpadlo kombinované s jímkou. Ale 6-7 m3 mi připadá moc. Průměrná spotřeba na osoboden je cca 90 litrů vody. Z toho je 1/3 praní, 1/3 splachování záchodu, 1/3 zbytek. Když bude čerpadlo v poruše, tak se zkrátka nebude týden prát, se nikdo nepo.... a na polovinu se omezí objem na splachování. Svod dešťovky ze střechy se pustí do zahrady. Tj. pro nouzové překlenutí celého týdne při 4 lidech bohatě postačí záchytný objem 1,5-2m3.
No a o tom to je.Přece si nebudu budovat ve sklepě prádelnu v obavě že by se mi porouchala aut. pračka v koupelně.Pán ,aby prodal své betonové jímky,tak doporučuje nejlépe osmi kubíkovou a zdvojená čerpadla.Za ty prachy budu mít doživotní servis včetně fekálního vozu.
Takže když si to tak spočítám jen za kanlizaci dam asi 100000,- výkop, protlak, čerpačka +potrubí a ještě jak se dělá velká ta čerpačka a jak je to s usazováním těch hrubších částic musí se po nějaké době třeba ta čerpačka vyčistit? nebo je lepší udělat ji menší aby to čerpalo časteji a neusazovalo se tolik? kolik potom stojí zhruba provoz takové čerpačky měsíčně? a ještě jeden dotaz když je ta čerpačka jaký muže byt použit nejmenší pruměr trubky? Zjištoval jsem si ceny protlaku a bylo mi řečeno že protlak na připojení vodovodu stoji cca 500,- m je to nejaký menší pruměr. Ovšem na kanalizaci maji 2000-2500,- za metr že tam se prý tluče ještě nějaká hránička betonová nebo něco takového. Jestli by nestačilo když to bude hnát čerpadlo jen teda nějaký menší pruměr a udělat třeba dva ty menší protlaky delka protlaku je asi 7m.
Každopádně si buďte jist, že obě řešení (tlaková kanalizace s přečerpáváním - nebo septik) vás příjdou přibližně na stejné peníze. Septik provozně dost dobře i levněji, pokud nebudete mít velkou spotřebu vody, tedy bude málo splašků.
nejspíš jsem to špatně napsal :) myslel jsem čerpačku samozřejmě když budu mít ten protlak že to nebudu hadici přes cestu vypouštět do kanalu ale jestli nevadi jak psal p.Tomek že to do té kanalizace nepoteče samospadem ale dalo by se říct že se to tam přímo nastříká?
Já jen píšu co čtu a taky co jsem zažil.Do dneška nemluví se starostou majitel tlakové kanalizace,který to napojil přímo .Musel udělat vedle šachtu .a nebo tady-----Re: Tlaková kanalizace nebo ČOV od kapitan v Ned 07. Lis 2010 17:42:19
Přečerpávaní splašků jsem realizoval cca před 2 roky a to do vzdálenosti 50 m(z toho 25 protlak přes sousedovic zahradu).Jak již napsal Henry_sk.tak se použije hadice DN63.Pro zakopání pokud to půjde doporučuji použít drážkovač např. Veermer,který umí jít do hloubky 1 m a udělá drážku 15 cm.Znečištění zahrady minimální. Já mám u jímky v délce 2 m hloubku uložení jen 60 cm a bez problémů.Nemá žádné zpětné klapky-mám s nimi špatné zkušenosti a jsem výše než kanalizace. V místě napojení na řád VaK budete muset realizovat šachtici do které přivedete DN63 a z ní musí jít splašky gravitačně.Napojení do řádu VaK musí udělat odborná firma a VaK si to zkontroluje před záhozem.Způsob napojení bude v projektu,který doporučuji nechat zpracovat u VaK(cca 5tis). Na realizaci jsem měl na úřadě vyřízeno povolení,musel jsem mít vyjádření správců sítí atd. Ještě víc se třeba dozvíte tady--http://forum.living.cz/viewtopic.php?f=144&t=2321993&st=0&sk=t&sd=a&start=8
Níže jsem psal do nejbližší šachty za cestou takže je samozřejmné pokud to chtěl napojit přímo na potrubí tak tam šachtička musí být!šachty na hlavních stokách cca po 50m.
ja myslel že udělám jen nejakou jímku která až se naplní tak se to vše odčerpá do kanalizace... Je pravda že když se to odčerpává tak to nejspíš do té hlavní kanalizace asi bude stříkat a jestli tohle vadí to nevím??
Jestli budete mít jímku tak musí přijet fekál ten to odsaje a odveze nebo si myslíte že budete tahat přes hlavní cestu hadici a že vám to někdo povolí?Tím že to lidi čerpají kde se dá jsem myslel to že to pouštějí do příkop,na pole atd. Podívejte se kolik máte spotřebu vody nyní a představte si že by jste to musel vyvážet.Nejlepší bude čerpačka přímo u domu o délku se nebojte obce kde je tlaková kanalizace to tlačí čerpadla i několik km(pojišťovák u čerpadla je na 9atmosfér)
Děkuji za odpovědi zajímavé je že když jsme dávali na stavební úřad situční nákres jak bude dum napojen na elektřinu na vodovod meli jsem tam nakreslený i septik a k tomu nám neřekli ani slovo že by nám ho nepovolily. To se řeší potom zvlášť? Ted k vašim odpovědím není lepší udělat tu čerpačku někde hned u te cesty vyspadovat od domu a čerpat to jen tim protlakem do kanalizace? než to tlačit hned od domu? Na kolik vubec přijde nějaká nádrž a čerpadlo?
Myslím, že je lepší to udělat u domu a pak už jen položit výtlak. Budete tak totiž ukládat mnohem tenčí rouru (40 nebo 50 mm) bez spádu, zatímco jinak byste museli dát do spádu trubku asi 150 - 200 mm, takže byste s tím měl složitější práci. Délka výtlaku ve Vašem případě nerozhoduje, tím že ho zkrátíte nic nezískáte, provozně je to spolehlivé, ta čerpadla to umí tlačit bez problémů stovky metrů. Celá ta legrace - jímka s čerpadlem a instalace bude stát, odhaduji, cca 40 - 50 tis. tak jako tak, tedy bez ohledu, kde přesně na pozemku ji budete mít.
Nejsem odborník ,ale myslím ,že u té hlavní kanalizační sítě budete muset vybudovat šachtu ,protože tam to musí tect gravitačně.Pokud tedy to budete chtít tlačit až tam.To vše na veřejném pozemku.Dál bych byl rád,kdyby tu někdo objasnil tu dálku čerpání .Jestli ty stovky metrů jsou opravdu v pohodě.
Septik pokud je v obci kanalizace vám asi nepovolí(protože dobře ví že to nikdo nevyváží a čerpají to kde se dá).Přímo u domu může být čerpačka(sigma,preskan,grundfos) a výtlak bez přerušení až do nejbližší šachty za cestou.Pokud budete dělat protlak na vodu udělejte i na tlak.kanalizaci pro přípojky rd je to polyetylen PE 40.Hloubka kolem 1m tak jako voda nemusíte nic spádovat.Zavolejte na místní vodovody a kanalizace mají určitě technika co řeší připojování a on se podívá do plánů a řekne kde a jak by se dalo na jejich síť napojit.
Myslím si, že tyto úvahy jsou v tomto stadiu předčasné. Zkuste prvně zajít na příslušný stavební úřad a zjistěte si, zda by vám vůbec byli ochotni povolit septik. Pokud ano, tak pak je relevantní si teprve lámat škopek co dál.
Je možné že SÚ/obec, bude vyžadovat napojení objektu na kanalizaci. Ta kanalizace se musela vybudovat a musí se udržovat. Čím víc bude platících uživatelů, tím lépe pro provozovatele kanalizace.
řeším problém s přečerpáváním do kanalizace. V projektu mám jímku cca 2m3. Plánováno čerpadlo s drtičem (tlaková kanalizace). Při poptávání nádrže a čerpadla mi bylo doporučeno osadit větší aspoň 5m3 dvoukomorový septik. A do druhé komory osadit kalovým čerpadlem. To by přečerpávalo do revizní šachty a pak samospádem do kanalizece. Chtěl bych znát Váš názor na totu variantu, pokud to není úplně kravina. Díky za info
Nevím co ten co vám nabízel tu větší jímku myslel. Jímky u domu do kterých grav.natéká a pumpa vytlačuje ,řekl bych,že nemájí ani kubík.Myslím obsah fekálií.No dá se to vyhledat. http://www.tlakovakanalizace.cz/cerpaci-jimky-c6/