Stavba domu z unimobuňek

Autor: Tomáš Laurin
Datum: 03.01.2011 23:34
uživatel: 103316

Dobrý den,
rozhodl jsem se pro stavbu malého (60-72m2) domu.
Stavbu bych prováděl vzhledem k financím naprosto sám (pokud neberu pomoc nějakých kamarádů (klempíř, elektrikář atd) tj. ne s pomocí žádné firmy. Na postavení nepospíchám, takže když tím strávim nějaký ten "rok" po odpoledních a víkendech, mě vadit nebude a aspoň se nebudu nudit :-)

Jako ideální vzhledem k ceně základní konstrukce bych zvolil unimo buňky (jejich kostru). 4-5ks.
Vzhledem k budicímu vytápění bych se chtěl dostat co nejvíc k NED, což by neměl být relativně problém ohledně izolace běžných prostor, ale ať jsem vyčetl, už hromadu návodů na zateplení, nikde jsem se nedočetl nic o kovové konstrukci a a jak zabezpečit její izolaci a předejít TM.
Vzhledem k velikosti buňek je nutné aby ocelová konstrukce byla co nejvíce na vnitřní stěně, což není problém dosáhnout u stěn a stropu, tam se dostanu s konstrukcí klidně až dovnitř, ale problém je s podlahou, která se od spodu dost špatně izoluje, tak aby izolant byl pod konstrukcí.
A pokud bych podlahu izoloval zevnitř obávám se velkého prostydnutí konstrukce a tím velkých TM u vnitřních stěn, hlavně dole v rozích.

Pokud to postavim na patky, tak mě nenapadá nic, jak to odizolovat aby nebyla spodní číst konstrukce ve styku s venkovním prostředím.

Jak toto vyřešit aby byla konstrukce odizolovaná tak, že po ní nepoleze mráz, až do obýváku?
Díky za všechny postřehy...

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
melkor unlimited13.10.2011 07:24
Jiří Mitáček12.10.2011 23:35
radek lavička10.10.2011 13:18
Tomáš Laurin05.03.2011 09:28
jiri kocan04.03.2011 23:08
Radim Bulinský02.03.2011 15:01
Vaclav Malhaus26.01.2011 20:16
Tomáš Laurin03.01.2011 23:37

Datum: 05.03.2011 09:28 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Od stavby z unimo jsem po porávní plusů a mínusů ustoupil...
Vzhledem k jejich velikosti by veškerá izolace musela být z venku, ale tím je nemožné předejít teleným mostům (hodně velkým) od konstrukce do vnitř, hlavně ve spodních rozích, kde není možné buňku postavit na izolaci, ale musí být na patce, z které by přímo táhla zimu do celé konstrukce...
Nakonec finančně lépe a bez těchto problémů vyjde stavby 2by4 na patkách...

Autor: Jiří Mitáček
Datum: 12.10.2011 23:35 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100188
reakce na ...
Já jsem o tom kdysi taky přemýšlel. Pak jsem ale přešel spíše na přepravní kontejnery (v rozumném stavu se dá jeden 6m sehnat za 20k Kč).
Pak jsem ale koupil jiný pozemek a tam už to nešlo. Chtěl jsem to postavit ve svahu ze 4 kontejnerů na předem připravené podloží ve skále na které bych udělal ktámonou k-ci a na tu bych to položil. Jediný tepelný most by byl právě ten trám. Jinak celistvé vnější zateplení. Bylo by to dvoupatrové ze zelenou strechou která by na tom šla udělat doslova sama :)
Mám pocit, že by zde ode mě měli být obrázky s řešením uložení.

Autor: melkor unlimited
Datum: 13.10.2011 07:24 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100033
reakce na ...
Unimo buňky, kontejnery, 2by4 nebo panelovou dřevostavbu lze usadit nejenom přímo na patky, ale i na zateplenou konstrukci podlahy.

V podstatě to, co navrhuje pan Mitáček - rámová konstrucke na patkách. OSB z horní a spodní strany. Meziprostor vyplněný izolací.
Jako tepelný most zůstanou jenom ty trámy rámové konstrukce. Na obvodu je lze překrýt izolací a částečne ho tak potlačit.
Spodní strana by měla zůstat jako odvětrávaná kvůli vlhkosti a hnilobě.

Mám to tak řešeno v projektu na dřevostavbu.

Autor: Radim Bulinský
Datum: 02.03.2011 15:01 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 102359
reakce na ...
Dobrý den, mám nápad jak vyřešit stavbu domečku z buněk a vyšel by z toho téměř pasivní dům. napište mi na email a pokusím se to vysvětlit.

Autor: jiri kocan
Datum: 04.03.2011 23:08 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100924
reakce na ...
proč ty tajnosti jste na foru my to chceme taky vědět

Autor: Vaclav Malhaus
Datum: 26.01.2011 20:16 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100630
reakce na ...
Asi pred 5roky byl nekde clanek o stavbe z hotovych bunek,dodatecne zatepleno,predelane podlahy,sedlova strecha,skusim pohledat čas.Staveni nebo Bydleni tusim.

Autor: radek lavička
Datum: 10.10.2011 13:18 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 107068
reakce na ...
Našel nekdo text k této problematice?diky

Autor: Tomáš Laurin
Datum: 03.01.2011 23:37 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Pardon za hroznou chybu v nadpisu... nějak jsem se překlikl u háčku.

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.