Jaký zvolit typ vytápění??

Autor: David Šinderbal
Datum: 06.01.2011 11:09
uživatel: 103370

Dobrý den, koupil jsem starší domek a plánuju udělat nové podlahy, podřezat zachovat 60 cm zeď kotovice, na strop sádroš snížit stropy na 250cm a zaizolovat zvrchu skelnou vatou 10cm nad stropen bude vzduchová mezera cca 40cm pak jsou nosné trámy se stávajícím stropem a pak střecha. celková plocha obytného prostoru je 50m2 obývat budou 1-2 osoby. potřebuju poradit co by bylo lepší jestli plyn nebo elektrika? do koupelny cca 11m2 budu dávat elektrické rošty pod dlažbu jinak do kuchyně dlažba 8m2 a do pokojů chci dát radiátory otázka jestli gamatky, nebo elektrické přímotopy nebo klasické radiátory a plyn? co vyjde nejlíp cenově? jak spotřeba tak pořizovací cena? ještě podotýkám že se jedná o dočasné řešení +- 10-15let...

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
radek dvořák13.02.2012 21:02
David Šinderbal10.01.2011 18:54
David Šinderbal10.01.2011 18:50
petr kocina10.01.2011 18:03
Radek Uchytil10.01.2011 15:40
fany fany09.01.2011 20:52
David Šinderbal09.01.2011 20:43
Emanuel Volf08.01.2011 12:54

Datum: 13.02.2012 21:02 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 108771
reakce na ...
Dobrý den,
Než jsem si pořídil infratopení (FŠ mark Jemnice), tak jsem si pročítal mnohé diskuze na toto téma a stejně tak jako teď, po pár letech, kdy si je opět pročítám, nevidím tady žádné stížnosti na hlučnost. Možná jsem tedy jediný, který má s tímto problém. Chtěl bych upozornit, že mne více než polovina topných infrapanelů s hliníkovým rámem při topení (respektive při ohřívání či ochlazování) nepříjemně a hlučně praská (lupe v nich) a to natolik, že jsem je alespoň v ložnici z tohoto důvodu reklamoval.. Lupání nás prakticky každou otopnou noc budilo. Po dvou „opravách“ (nic se neopravilo, ztráta času, lupalo v nich pořád stejně) jsem se domluvil s prodejcem na bezplatné výměně hliníkového rámu za dřevěný. Pak už problém ustal. (hraje samozřejmě roli tepelná roztažnost hliníku, která je úplně jinde než dřevo a samotné zpracování výrobce..) Nechci tedy paušalizovat, ale FŠ mark Jemnice infrapanely v hliníkových rámech zjevně bezhlučně dělat neumí. Nezáleží přitom na výkonu, úplně nejvíc mi praská 200W panel. Stejně tak jako nezáleží na uchycení panelů ke stěně či stropu, panely praskali i volně opřené o zeď i jakkoli jinak upevněné (zkoušel jsem všechno..). Pokud tedy zvažujete infrapanely do ložnice, bacha na hliníkové rámy minimálně tohoto výrobce a kupte si raději dřevěné, ušetříte peníze i starosti... Rád bych poradil i s dalšími zkušenostmi s inrapanely, ale bohužel topím doma krbovou vložkou a mám ji tak rád, že infrákama pouze některé místnosti dotápím. Měření spotřeby infráků při vytápení RD jako jediného topidla jsem zatím nezkoušel, to vás musím zklamat. Stavitelům a kutilům Zdar!

Autor: Radek Uchytil
Datum: 10.01.2011 15:40 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 102333
reakce na ...
Pokud budete podbourávat (podřezání) , nedávejte zpátky staré cihly ale použijte porobetonové tvárnice pro zmenšení tepelného mostu do základů.

Datum: 10.01.2011 18:54 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
děkuji za radu, staré cihly nepoužiju protože mám kotovice, ty chci zachovat protože stavba není vlhká a zdi jsou jak již jsem psal 60cm, na to když dám zvenku 10cm polystyrén a zevnitř 125mm sádrokarton nemám strach o velké tepelné ztráty. okna nejsou moc velké a chci to zachovat v původním duchu, jsem romantik :-)

Autor: Emanuel Volf
Datum: 08.01.2011 12:54 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 103411
reakce na ...
pane David , jen pár rad ze zkušenosti: nesnižujte stropy příliš, 250 cm jsou nízké stropy bude to na Vás jakoby padat- tlačit, dejte je alespoň na 2,65 m. Isolací na stropě nešetřete , protože tam utíká nejvíce tepla, takže nejméně 20 cm dobré isolace. Venkovní zdi zvenku isolujte co nejvíce, polysteren nejméně 10 cm. Podlahy zrovna tak, pod betony dejte polystyrenovou isolaci , pozor na tepelné mosty u podlahy, kdy isolace zvenku nepřekrývá zdi sklepů a tudy proniká zima do bytu spodem !!
Když budete mít takto dobře zasisolovaný dom , tak se nemusíte bát použít topení infrapanely, je to v takovém případě nejlevnější topení, ale znovu opakuji musí být ta dokonalá isolace domu. Nepotřebujete podlahové topení do koupelny, tam stačí správně vypočtený infrapanel a máte instalaci investičně za polovic. Ohřev teplé vody elektřinou je dražší, ale pokud budete mít rozumnou spotřebu tak se to také snese.
jaké infra panely použijete je v podstatě jedno, teplo musíte do domu přivéstn tak jako tak. Zdraví volf- infratopení.

Datum: 09.01.2011 20:43 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den,

děkuji za informaci, jdu si trošku nastudovat infrapanely bohužel zatím o nich nic moc nevím.

Autor: fany fany
Datum: 09.01.2011 20:52 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100332
reakce na ...
No, spíše si přečtěte všechny diskuze, které tady o úžasných infrapanelech najdete. Tam narazíte i na pana Wolfa.... ;-)

Autor: petr kocina
Datum: 10.01.2011 18:03 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100182
reakce na ...
spis si nastudujte primotopy - je to stejna parketa za pakatel.

Datum: 10.01.2011 18:50 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
dobrý den pane Kocino, už jsem zabrousil i do této kategorie... našel jsem dokonce i video s porovnáním klasického topení infrapanelů a přímotopů, nakonec vyzkouším asi oboje protože přímotop 500W se dá kdykoliv dokupit za cca 1500-2000Kč a infrapanel se mě líbí takže mě to za investici stojí i za cenu toho že to nebude to pravé ořechové, mám rád novinky a staré dobré odzkoušené věci. takže do budoucna mám v plánu kachlové kamna a eventuálně jako vedlejší zdroj tepla infrapanely nebo přímotopy. děkuji za rady!

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.