Náhrada zářivek LED |
Autor: Laďa Jaskva Datum: 06.01.2011 17:36 | uživatel: 100179
| Přivítám názory a zejména zkušenosti s náhradou klasických zářivek zářivkovými trubicemi, které jsou osazeny LED diodami. Srovnání teploty barvy se zářivkovým světlem na které jsme zvyklí, srovnání spotřeby elektriky a ceny. Čili mě zajímá doba návratnosti.
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
|
| Příspěvky |
| |
| |
 | Autor: Jiří Mitáček Datum: 12.02.2012 11:20 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100188 reakce na ... | a u LED trafo..., nejvýkonější LED na trhu takovýchto výkonů dosahují při stejném barevném podání cca výkonu lm/W jako lineární zářivka. Takové se ale v komerčních výrobcích nevyskytují a stojí mnohonásobně více. Velkou výhodou bych, ale viděl v absenci problému s průchodem nulou.
|
|
 | Autor: Tomas Ponic Datum: 13.02.2012 12:09 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100043 reakce na ... | Jak je to s vymenou LED trubic, kdyz svetlo bylo schaleno pro provoz s klasickou zarivkou? Co na to pojistovna v pripade pozaru? Pokud to teda vite. Dekuji.
|
|
 | Autor: Martin Vejmola Datum: 13.02.2012 19:42 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108307 reakce na ... | Dobrý den, někde jsem četl právní rozbor (dokonce myslím, že někde zde na TZB, ale nemohu najít odkaz) Zodpovědným je ten kdo provedl výměnu. Jedná se o zásah do nějakého zařízení a původní výrobce za to již (logicky) odpovědnost nést nemůže.
|
|
| |
 | Autor: petr kocina Datum: 13.02.2012 20:29 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105454 reakce na ... | vasi odpovedi tleskam - skoda ze takovych neni vice. divim se,ze toto vlakno Jaskva zalozil - zrejme ma starosti o planetu a pritom me nazval zelenym mozkem :-))))))) spis je to o tom,ze Ladinkovi se provoz domu prodrazuje a hleda kazdou skulinku ackoli se vyjadruje jako geroj - ze ho to nezajima :-)))))) me oblast LEDdiod nechava zatim chladnym - ackoli mam pod kuchynskou linkou (vrchni sesteva) 300 led svetel a je to pekny - osvetleni vice nez dobry a za par kacek - cena i s trafem 1 300kc. mam teple zlute svetlo - foto po me nechtejte.jen z duvodu par jednotlivcum.soukrome jej mohu zaslat - neni problem.
|
|
 | Autor: Lubor Kudl Datum: 14.02.2012 14:00 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 106501 reakce na ... | přeji pěkný den, není nad to když instalaci a zásah do svítidla provede osoba pověřená, tzn osoba s potřebnou vyhláškou 50,, tzn například já :DD je třeba dodržet bezpoečnostní pravidla a neměnit podstatu svítidel, uchycení světelných zdrojů, montáž kabelů atd, :DD rozhodně jsou LED trubice bezpoečnější, dosahují mnohem nižších povrchových teplot,, ještě ušetříte v létě za klimatizaci :DD
|
|
 | Autor: melkor unlimited Datum: 14.02.2012 20:05 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100033 reakce na ... | Tu reakci opravdu stačilo napsat jednou. Navíc je špatně. Celý ten cirkus kolem výměny zářivkové trubice za něco podobného tvaru osazeného LED není kvůli vyhlášce 50/1978 Sb ale o zákoně na "ochranu" spotřebitele. A elektrikář, ať už má kvalifikaci jakoukoliv a není zároveň autorizovanou a/nebo certifikovanou osobou, tak nesmí dělat změny do výrobku.
|
|
 | Autor: Laďa Jaskva Datum: 14.02.2012 21:36 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | máš to opět za 100 % K. doma máš možná zářivky ty. já je mám ve firmě a je jich opravdu dost. takže zase jsi mimoň
|
|
 | Autor: Bohuslav Vintr Datum: 14.02.2012 07:43 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100268 reakce na ... | Ovšem při výměně žárovky úsporkuu je to o hodně bezpečnšjší. Svitidla jsou konstruována na vysoké teplotní zatížení a po instalaci úsporky jsou zatěžována méně. Zatímco pří výměně zářivek LED trubicemi tomu tak být nemusí. Např. tepelné zdroje se ve svítidle přesunou na jiné místo, kde se s nimi nepočítalo.
|
|
 | Autor: Lubor Kudl Datum: 14.02.2012 14:00 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 106501 reakce na ... | přeji pěkný den, není nad to když instalaci a zásah do svítidla provede osoba pověřená, tzn osoba s potřebnou vyhláškou 50,, tzn například já :DD je třeba dodržet bezpoečnostní pravidla a neměnit podstatu svítidel, uchycení světelných zdrojů, montáž kabelů atd, :DD rozhodně jsou LED trubice bezpoečnější, dosahují mnohem nižších povrchových teplot,, ještě ušetříte v létě za klimatizaci :DD
|
|
| |
|
|
 | Autor: Jiří Mitáček Datum: 14.02.2012 11:36 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100188 reakce na ... | Jde o to jestli je to třeba řešit, u komerčních řešení možná, ale tam zase nebudete osazovat něčím DIY. A ti z nás, co se do toho pustí zase pravděpodobně znají bezpečnostní rizika vyměny a dokáží ji předejít. Dobře předělané světlo na LED je ze své podstaty méně výhřevného zdroje určitrě bezpečnější. Jen je třeba dát pozor na místa kde jsou chladice LED na jiných místech než se s teplem počítalo v původním světle.
|
|
 | Autor: Lubor Kudl Datum: 14.02.2012 13:52 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 106501 reakce na ... | přeji pěkný den, není nad to když instalaci a zásah do svítidla provede osoba pověřená, tzn osoba s potřebnou vyhláškou 50,, tzn například já :DD je třeba dodržet bezpoečnostní pravidla a neměnit podstatu svítidel, uchycení světelných zdrojů, montáž kabelů atd, :DD rozhodně jsou LED trubice bezpoečnější, dosahují mnohem nižších povrchových teplot,, ještě ušetříte v létě za klimatizaci :DD
|
|
Autor: Josef Jiránek Datum: 01.09.2011 12:19 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 106215 reakce na ... | Tak s tím si lámu hlavu taky. Vychází mi, že při současných cenách LED trubic se to se to nevyplatíNebo spíše se to vyplatí pouze tam, kde je svíceno 24h.denně.Rád bych se nýlil.Nechci tady počítat jak jsem k tomu přišel, ale započetl jsem do ceny i cenu za montáž a úpravu ve svítidle. Bral jsem, že LED mají cca 50% energetickou náročnost než běžné trubice.Rozmluví mi to někdo. Jo, ceno trubice jsem bral, že náhrada 18W trubice stojí 550Kč.
|
|
 | Autor: Martin Vejmola Datum: 30.01.2012 16:14 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108307 reakce na ... | Já jsem na firmě vyměňoval zářiky za LED trubice. Zářivka 36 W (120 cm) za LED 18 W. Cena LED cca 1000 Kč. Vyměnil jsme v půlce místnosti, abych měl srovnání. Ale POZOR! Zjistili jsme, že stačí jedna LED trubice 18W za DVĚ zářivky 36 watů, takže spotřeba je ČTVRTINOVÁ. Při svícení 8 hodin denně vychází návratnost cca 1 rok. Jenom jsme museli sundat plastové kryty ze svítidel, protože na nich byly vylisované takové "čočky" a ty při prosvětlení od LED dělali na stolech jakoby "stíny" S jinými kryty, nebo tam kde jsou zářivky v podhledu bez krytu problém asi nebude. Jenom pozor na to, že LEDky jsou směrové a tudíž v aplikacích kde požadujete všesměrovost se to nedá použít. Jinde je však směrovost výhoda - nesvítíte do stropu ale tam kam potřebujete. Dalším plusem je fakt, že k LED trubicím již není potřeba pravděpodoně nikdy chodit je vyměňovat a dokupovat, což jsou další velké úspory.
|
|
| |
| |
 | Autor: Lubor Kudl Datum: 07.02.2012 21:25 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 106501 reakce na ... | koukal jsem na tady tyhle,,,,,,,,,,, http://www.kupzarovky.cz/led-trubice-elt812ss1802n-18w-g13-cw-230v-p-6039.html
|
|
 | Autor: Lubor Kudl Datum: 14.02.2012 13:53 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 106501 reakce na ... | přeji pěkný den, není nad to když instalaci a zásah do svítidla provede osoba pověřená, tzn osoba s potřebnou vyhláškou 50,, tzn například já :DD je třeba dodržet bezpoečnostní pravidla a neměnit podstatu svítidel, uchycení světelných zdrojů, montáž kabelů atd, :DD rozhodně jsou LED trubice bezpoečnější, dosahují mnohem nižších povrchových teplot,, ještě ušetříte v létě za klimatizaci :DD
|
|
| |
Autor: Ukrt Jan Datum: 08.01.2011 16:46 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100069 reakce na ... | Při posouzení návratnosti je dobré taky přihlédnout k životnosti, kde předpokládám, že LED má nesrovnatelně delší životnost než trubicová zářivka. Na DOBU NÁVRATNOTI to sice nemá vliv, ale vyšší žiotnost šetří náklady na provoz. Co se týče LED osvětlení, které je ve formě zářivkových trubic, tak vám neporadím, ještě jsem to nikdy neinstaloval a neviděl v provozu. Pouze vím, že existují. Výrobce musí na obalu uvádět svítivost, nebo to najdete v katalogu. Tak porovnáte množství světla, Příkon je lehce spočítatelný. Nezapomeňte na to, že zářivka má sptřebu vyšší než je uváděna na trubici. Jsou tam dost velé ztráty v předřazené tlumivce (cca 12W). U zářivkových svítidel s elektronikou je to podstatně méně. Také životnost zářivek je u svítidel s elektronikou podstatně vyšší, než u svítidel s tlumivkou a startérem. Většinou se taky startér musí měni zároveň s trubicí a proto jeho cenu je také nutné připočíst. Je důleživé vzít v úvahu, v jakém svítidle je zářivková trubice instalována. Doba návratnosti se dá pak docela dobře spočítat.
|
|
 | Autor: Jiří Mitáček Datum: 06.09.2011 08:44 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100188 reakce na ... | hmm myslíte že zářivka s elektronikou (ta klasická do patic) má větší účinnost než trubicová? Měřil jsem 20W trubicovou celkem bere asi 28W a když jsem srovnal 26W el. do patice stejného barevného podání, tak intenzita světla byla suběktivně u trubicové zářivky mnohem silnější, ne jen o ty 2W.
|
|
| |
| |
 | Autor: Lubor Kudl Datum: 22.09.2011 17:34 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 106501 reakce na ... | taky jsem nato koukal,, má to i německej Tuv test a vysokopřepěťovou ochranu. Ale má to jedinej problém, jsou to T10 a ne T8 :((((((
|
|
| |
 | Autor: Lubor Kudl Datum: 07.02.2012 21:24 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 106501 reakce na ... | koukal jsem na tady tyhle,,,,,,,,,,, http://www.kupzarovky.cz/led-trubice-elt812ss1802n-18w-g13-cw-230v-p-6039.html
|
|
|