Dobrý den, Jelikož máme odpad z truhlárny (piliny), zakoupily jsme lis JGE 200 z Vlčnova. Škoda, že nefunguje jak má (co se dá očekávat od Číny, jen by to nemuseli nazývat český výrobek). Takže hledáme jak ho dát do provozu. Od kvality mašiny, přes piliny je to alchymie.
Mám zde pár otázek a jestli někdo s ni my má zkušenosti sem s ni my: psát, že jsou k ničemu nemusíte to víme! Tet potřebujeme dobrou radu.
1, jaký je poměr písku se slámou na vyleštění matrice a jak dlouho jí zajíždět? (pokud je matrice vůbec k něčemu) 2, máte někdo přesný poměr na dřevěný peletky ( příměsi + vlhkost, samotný piliny nejdou)? 3, vyrábí někdo na lisech z Vlčkova? Nebo aspoň funguje to někomu? 4, jak čínském (českej) lis dát do provozu? 5, máte někdo přesný poměr na agro peletky ( příměsi + vlhkost)? 6, můžeme se k někomu přijet podívat? Jsme od Chrudimy.
Dobrý den, Mám JGE 300 od září 2009. Vyrábět pelety je alchymie a to co zjistíte může být za pár týdnů naprosto naopak, prostě mozek to nebere. Nemyslím si že to je tím jestli je lis z Činy nebo od jiného výrobce, ale při výrobě je příliš mnoho proměnných (materiál, stav zařízení a jeho opotřebení, teplota okolí a vůbec asi vše co Vás napadne). Já třeba nechápu jak můj tchán na našem lisu, už týden vyrábí krásné pelety z tvrdého dřeva s příměsí kůry a cca 5-10 % plev, vše pošrotované na sítu 2 mm, vlhkost vstupního materiálu 20 -25 %, ale to si ještě musí trochu z konvičky pokropit aby se mu tam dělalo to bahýnko a na matrici 6 mm, která má za sebou asi tak 80 tun dřevěných pelet. Lisuje je 2x a pravda pelety mají vlhkost cca 15 %, ale jsou tvrdé, doslova cinkají. Tak je necháme vyschnout a uvidíme. Určitě ale budete slyšet, že to není možné ( dřevo musí být 10-15% vlhké, tvrdé dřevo nejde....) a já po roce a půl výroby pelet zase vidím, že vše je jen pokus - omyl a až to začne padat tak se toho držte co to jen půjde. 1. Zajížděl jsem jen čistou řepkovou slámou. Žádný písek jsem nedával. 2. Dle mého přesný poměr neexistuje. Vše jsou jen teorie za ideálního stavu, který nikdy nenastane. 3.Jak jsem psal mám JGE 300 od září 2009. Vyrobil jsem cca 80 tun dřevěných pelet na matrici 6mm, 40 tun pelet z řepky a sena na matrici 4 mm. Agro mi jde lépe na 4 mm matrici. Nevím proč. 4. Zkoušet. Naučit se rozborku a zborku lisovacích kol. Dle mých zkušeností je lepší jednou za týden kola rozebrat, pořádně vyčistit, namazat a složit. Podstatně jsem prodloužil životnost ložisek. Mít materiál s různou vlhkostí, hrát si z přítlakem kol, míchat si různé směsi a až to výjde tak toho udělat hromadu a z hromady pelety, zvedat telefon "kde jsi, kdy příjdeš, co tam děláš"...... 5. Neexistuje cca jako v bodě 4. 6. Já jsem od Mělníka. Můžete psát na .
Email jsem našel a oslovil, byli jsme u pána doma, vyrábí matrice. Máme problém u peletovače s tím, že svislá hřídel není kolmá a tím pádem lisovací kolečka jezdí pouze po polovině matrice, takže i když koupíme novou matrici, tak bude fungovat jen z poloviny a my nezjistíme jestli je dobra nebo špatná. V každém případě budeme mít možnost jí vyzkoušet.