Stavba NED/PD - rozvaha nad volbou materálu s žádostí o odborné názory

Reklama
MH Matěj Horáček @matej.horacek před 13 roky14.01.2011 21:29:00
Stavba NED/PD - rozvaha nad volbou materálu s žádostí o odborné názory

Rád bych se s vámi podělil o mou situaci a slyšel vase názory na mou úvahu o stavbě domu.

Abych začal od začátku. Loni jsem koupil pozmek v obci blízko Prahy. Obdélníkový tvar delší stranou otočen na jih, a žádné vzrostlé domy nebo stromy které by stínily ůplně vybízejí k tomu pstavit NED/PD. Fázi studie mám již za sebou a přikládám pár fotek pro nahlédnutí.

Jediný problem který se vyskytl je že obec na doporučení na sklon střechy mezi 28-45 stupni. Na PD je taková střecha dosti nevýhodná a tak zkouším stavební odbor přesvědčit o udělení vyjímky a schválení mé pultové střecy se sklonem 8 stupňů. Přeci jen chci stavět dům který bude velice šetrný k životnímu prostřední a tak by mě měli spíše podporovat a ne zabraňovat hloupými nařízeními které podle jejich výkladu podporují vzhled klasické vesnice. Toto je ale věc jiná než jsem zde chtěl řešit, i když uvítám i radu jak řešit tento problem pokud má někdo zkušenosti.

Ale abych se dostal k hlavnímu tématu, samotné stavbě. Stále uvažuji zda stavbu budu řešit přes jednu firmu (na klíč), nebo dodavatlsky a části svépomocí (pár let jsem se interiérovými stavebními pacemi živil,a le troche jsem zpohodlněl). Jeikož mám ale limit na stavbu včetně sociálního zařízení a kucyně limit 3 mio tak asi vyhraje druhá verze.Dlouhosáhle jsem studoval veškeré diskuze a názory na jednotlivé možnosti z čeho dům postavit.
Již pár měsíců čtu spousty článků, diskuzí a odborných publikací abych si mohl utvořit vlastní názor z čeho a jak budu stavět. Mám dvě věci které bych na svém domě určitě chtěl - dřevěná okna a difúzně otevřený obklad od firmy Novabrik.

Počáteční vize postavit dům stěny cihel Heluz Family 44 lepených pěnou jsem brzy zamítl, abych pokoje najednou nezmenčil o půl metro v každém směru a vlastnosti tohoto materiál nejdou nejideálnější pro PD/NED. Takže mezi čím se teď rozhoduji? Nosné stěny z betonových skořepinových tvárnic a EPS nebo MV izolací o tlošťce 20-25cm. Pro co jsem ale vice nakloněn jsouneoporové systémové tvárnice které se vylévají betonem. V této části se rozhoduji mezi systémem MEDMAX Aku a nebo systémem WTM. U systému WTM bych rád znal názory od někoho kdo s tímto systémem stavěl a má nějaké zkušenosti (kromě pánů Filípků a pana Humlíčka jejichž názor není objektivní z důvodů zainteresovanosti v prodeji tohoto systému). Mě osobně se líbí kompletní stavenicový postup stavby od základů až po střechu. Vím že je to dražší, ale zase bych sin a to spíše troufnul s partou známých sám. Systém MEDMAX je hodně obdobný a i jemu jsem nakloněn. Slyšel jsem že není problem vést vydlabáním vnitřní strany izolace (ať už tvořenou neoporem u klasiky nebo dementovláknité desky u verze Aku) rozvody elektřiny a vody bez velkého narušení celé konstrukce. Jen bych v tomto případě musel řešit základovou desku na pěnovém skle abych dosáhl potřebných hodnot tepelného odporu. Jen teď nevím jak budu řešit fasádu z štípaného betonu od firmy Novabrik, zda to pujde přidělat na 20-25cm tepelné izolace (EPS/MV). Co se týče střechy, zde uvažuji o klasické tepelné izolaci MV nebo jsem uvažoval o výplni celuózou. Vše v tloušťce 30-40cm. Rád bych měl obývací pokoj s jídelnou tzv ber stropu = zkosený strop který má stejný sklon jako střecha s přidáním falešných krokví. Nevím ale jestli to nebude problem při rozvodech řízeného větrání. Výplně otvorů chci řešit dřevěnými okny s izolačním trojsklem a tepelně izolačními vchodovými dveřmi.

Zatím se moc nevyznám mezi značkami rekuperačních jednotek a tak si nechám rád poradit. Vím jen že chci přívod vzduchu přes zemní výměník a letní by-pass pro částečné ochlazování interiéru. Nechci však rekuperaci s teplovzdušným vytápěním. Vytápění chci mít teplovodní podlahové napojené na elektrický kotel který bude zajišťovat ohřev teploé vody (podlahové vytápění je jednou z podmínek manželky :-) ). Jak byste řešili přívod resp odvod vzduchu? Centrálními odvody vzduchu, sociální zařízení, kuchyň atd a nebo přívody a odvody v každé z ložnic, obývacím pokoji s kuchyňským koutem a sociálním zařízení?

Myslím že to je tak všechno co mám zatím na srdci.. tedy spíš v hlavě.

Budu rád za veškeré názory a rady.

Děkuji
Matěj Horáček

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

425 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.