přímotop

Autor: ivo holy
Datum: 29.01.2011 12:03
uživatel: 103779

Dobrý den,stavím dům o pasivním standartu bez rekuperace a řeším topení,nevím jestli si mám dát přímotopy a nebo podlahovku která je nákladnější.Poradí někdo cca návratnost podlahovky proti přímotopům.
Děkuji

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
jaroslav Šalý05.02.2011 12:29
Zdeněk Mitrenga04.02.2011 20:27
ivo holy04.02.2011 15:20
Zdeněk Mitrenga29.01.2011 17:54
ivo holy29.01.2011 17:27
Zdeněk Mitrenga29.01.2011 15:56
ivo holy29.01.2011 15:25
Zdeněk Mitrenga29.01.2011 12:26

Datum: 04.02.2011 15:20 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Omlouvám se,ale neumím sa moc vyjadřovat při psaní.Myslel jsem že propočet byl udělán s rekuperaci od které jsem odstoupil teď to nebude splňovat normu pasiv.Ale dům bude mít izolaci do 15kw/M2.MPT ted bede větší.

Autor: Zdeněk Mitrenga
Datum: 04.02.2011 20:27 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 102704
reakce na ...
Bez rekuperace se dostanete někam na 25-30kWh/m2/rok - tedy pokud budete zodpovědně větrat. V tomto případě i s ohledem na ochranu investice do budoucna bych šel do podlahovky z důvodu jednoduché výměny zdroje tepla. Zda ji budete natápět EE, plynem, nebo TČ je v tuto chvíli z pohledu provozních nákladů při tak malé ztrátě víceméně jedno, ale asi bych osobně volil plyn (nicméně je volba na Vás).
Přímotop je sice nenáročný na vstupní investici, ale je to slepá ulička vzhledem k možným dalším scénářův vývoje na poli energií.
Doplním jen, že pokud je pro Vás jediným důvodem nedat si do domu rekuperaci, který je jinak navržen jako EP, její cena, je úspora pouze iluzorní. Za investici do systému vytápění i následné provozní náklady stejně tuhle částku utratíte.
Nezapomeňte samozřejmě zdroj dimenzovat na zvýšené ztráty domu oproti původnímu předpokladu.

Autor: jaroslav Šalý
Datum: 05.02.2011 12:29 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100056
reakce na ...
naprosto souhlasím a to samé pro vytápění platí i o větrání.
Pokud se mu dnes vyhnete, tak již nikdy nedoděláte.
Proto je lepší s ní minimálně počítat, případně se rozhodnout pro pozdější instalaci, ale tozvody udělat při stavbě

Datum: 29.01.2011 15:25 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dům bude mít izolaci v pasivním standartu ale rekuperace bez dotací je finančně pro mě náročná a nevratná tak jsem od ni ustoupil.

Datum: 29.01.2011 15:56 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Máte skutečně propočtenu MPT na celý dům jak je v projektu bez rekuperace, nebo pouze stěny odpovídající jakémusi "virtuálnímu etalonu" EPD, který sám o sobě je už naprostý nesmysl z podstaty věci?
Podíval bych se na to tedy takto:

Pohled 1:
Největší ochranou investice do budoucna je instalace takového systému vytápění, který umožní přechod na libovolný zdroj energie. Což přímotopy nejsou.
Zatímco elektrokotel/plynový kotel/TČ/kotel na pelety-biomasu-biolíh-sušené opice čí bůhvíco co se bude v budoucnu využívat bude možné vyměňovat jeden za druhý, pokud instalujete pouze přímotopy, už těžko kdykoli později doděláte do domu třeba rozvody pro teplovodní topení.
Pro NED a horší jasná volba.

Pohled 2:
Pokud budete mít skutečně EPD, pak Vám bude stačit opravdu malý zdroj tepla. Pro dům s plochou řekněme 150m2 na topení bude potřeba ročně dodat něco okolo 1,5-2MWh (pokud nebydlíte v nějaké mrazové kotlině). Pak Vám bude víceméně "buřt", jestli Vás přijde kWh na 5,-Kč, nebo 10,-Kč, měsíčně to bude nárůst o pár stovek.
Tady už budou hrát v dlouhodobější perspektivě významnější roli pořizovací náklady na zdroj, takže bych volil EE, třeba v podobě topných rohoží.

Datum: 29.01.2011 17:27 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Žena chce mít plovoucí podlahy a to prý se nehodí elektro rohože plovoučka je prý izolant.Dům mám propočítaný projektantem.Děkuji

Datum: 29.01.2011 17:54 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Proč? Pokud vyberete vhodnou plovoučku pro PT, není to problém ... Jen projektant musí počítat s tepelným přenosem a dimenzovat to podle toho.
Stejně by mne velmi zajímal ten výpočet TZ z projektu - bez rekuperace to snad ani nelze dosáhnout (pro doplnění, také ji nemám, ne kvůli ceně ale z jiných důvodů). Můžete jej oscanovat?

Datum: 29.01.2011 12:26 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Pasivní dům bez rekuperace? Pane. Vy nás válíte :)

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.