Oprava zdí (interier) |
Autor: Alexandra Alexandra Datum: 30.01.2011 19:05 | uživatel: 103802
| Dobrý den, pustila jsem se do oprav zdí v pokoji staršího RD a ještě než začnu nakupovat materiál, chtěla bych znát Vaše zkušenosti a doporučení. 1) odstranila jsem starou omítku (část nátěru se tenkrát lehce vsákla i do štuku) 2) vysekala jsem prasklé spáry a rohy (při posledních opravách předělané na oblé) Nyní se chystám vyplnit vysekané rohy (maltou?), nanést penetrační nátěr (sokrat?) a místnost vyštukovat... Zajímalo by mě, zda bych měla rohy (spáry) nějakým způsobem zpevnit, abych předešla opětovnému prasknutí. Uvažovala jsem o perlince, ale myslím, že obložit celé zdi je zbytečné, pokud praskají pouze spáry (především u stropu)...Spáry chci nyní klasicky ostré, nikoli oblé... Uvítám Vaše rady ohledně použití materiálů, postupů a triků :) Děkuji
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
| Chronologický seznam příspěvků |
|
| Příspěvky |
Autor: Laďa Jaskva Datum: 30.01.2011 22:13 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. Když jste se pustila do opravy zdí staršího domu, tak je celkem pravděpodobné, že dům je již stabilizovaný, a že další trhliny nebudou vznikat. Pokud by vznikaly, tak to žádný nátěr, ani perlinka nevykryje a prostě neudrží. To by se mohlo tak týkat nějakých mikrotrhlin, vzniklých pnutím v samotné maltě. Já bych postupoval následovně : Všechno nesoudržné vysekat, odstranit,vyškrábat, vymést, vysát - prostě vyčistit. Potom všechny díry, spáry, praskliny nastříkat, nebo aspoň pořádně natřít hloubkovou penetrací. Po zaschnutí penetrace všechno vyplnit sádrovou omítkou, která drží na všem jako čert a dá se jí aplikovat v jedné operaci i 5 cm vrstva. Taktéž i ochranné rohové lišty do té omítky můžete zabudovat. I když zrovna u vnitřních rohů by zřejmě stenou službu vykonaly i pouze pruhy perlinky. A zde opravdu půjde pouze o zpevnění proti mikrotrhlinám. Jestli se nějak hýbe barák, tak to neudrží ani rabicové pletivo, ani tahokov. Já jsem dělal ze sádrové omítky nějaké špalety a vnější rohy jsem zpevnil pozinkovaným ochranným rožkem. Nemá to chybu, Pouze to strašně dlouho vysychá. Já jsem použil tuto z odkazu : http://www.knauf.cz/index.php?ID=1164 S pozdravem Laďa
|
|
Autor: Pavel Kříž Datum: 30.01.2011 20:57 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100055 reakce na ... | Dobrý den, předpokládám, že pokud je to starý dům, jedná se o cihelné zdivo. Co myslíte těmi spárami? "Spáry chci klasicky ostré"
|
|
 | Autor: Alexandra Alexandra Datum: 30.01.2011 21:30 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 103802 reakce na ... | Dobrý den, spárami myslím rohy místnosti, byly upraveny a jsou nyní zaoblené namísto klasických ostrých rohů :) Byly dotvořeny štukem... Mám dojem, že zdivo je minimálně z části z plynosilikátů...
|
|
 | Autor: Pavel Kříž Datum: 30.01.2011 22:42 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100055 reakce na ... | Takže já bych to udělal následovně: rohy místností zapravit vápennou maltou, nechat vyzrát - to znamená alespoň pár dní vlhčit, na to obyč fajnovou. Jestli se objevují praskliny perlinka to stejně neudrží. Každopádně, kdybyste zveřejnila foto, jistě by to napovědělo víc.
|
|
Autor: Vladimír Prokeš Datum: 30.01.2011 20:17 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 101819 reakce na ... | Na rohy dopuručuji koupit rohy s perlinkou, spáry zkuste vzít nejdříve akrylovým tmelem nebo lepidlem a potom přeštukovat. Mimo jiné se i na spáry prodávájí speciální nátěry . Technologický postup je následovný: Nejdříve se spára zatmelí a potom přetře speciálním gumovým nátěrem. I když spára pod nátěrem praskne, nebude to poznat. Míchání Sokratu do štuku je běžné, ale nejsem pro tuto alchymii. Raději se držet návodů.
|
|
 | Autor: Alexandra Alexandra Datum: 30.01.2011 20:43 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 103802 reakce na ... | Děkuji za reakci :) K podobnému závěru dospívám asi také. Do všech spár (rohů i stropních spár) aplikuji tmel. Perlinku dám určitě do všech 4 rohů (cca 2m na výšku), váhám však, zda ji dát i do stropních spár...1) co myslíte? 2) Je nutné spolu s perlinkou aplikovat rohy (předpokládám Alu, ne PVC) popř. kam - rohy i strop? 3) Vysekáním rohů vznikly místy poměrně hluboká místa (u stropu lze vidět i rákos), postačí je vyplnit pružným materiálem, nebo je nutné doplnit částečně maltou? 4) Při použití tmelu, který je sám o sobě pružný, je opravdu příhodné použít i "gumový nátěr" nebo je to spíše pro jistotu? 5) spíše bonusová otázka:), porovnání perlinky Vertex/Optex? Předem děkuji za odpověď.
|
|
Autor: Alexandra Alexandra Datum: 30.01.2011 19:43 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 103802 reakce na ... | Jak tak pročítám různá fóra, jsou zde návrhy na použití tmelu na praskliny a přimíchání penetračního prostředku i do štuku (pro zvětšení jeho pružnosti)... Má s tím někdo také zkušenosti?
|
|
 | Autor: petr kocina Datum: 31.01.2011 06:35 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100182 reakce na ... | SOKRAT (penetrace) do stuku pridavam hlavne z duvodu prilnavosti k podkladu. do stuku cca 0,5dcl koncentratu na 15-20kg stuku. idealni stuk je HASIT 160.nejlepe se mi s nim pracuje.
|
|
| |
| |
 | Autor: Vladimír Prokeš Datum: 31.01.2011 19:39 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 101819 reakce na ... | Ano, přesně jak píše pan Kocina, štuk Hasit 160 je výborný. Nepraská i když se použije větší vrstva. Ale pozor, je to sádrový štuk, nehodí se tam kde je vlhko. Hlavně si nekupujte žádné levné štuky v OBI.
|
|
| |
 | Autor: Pavel Kříž Datum: 01.02.2011 00:20 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100055 reakce na ... | Pane Prokeš nemáte pravdu. Hasit 160 je vápenná omítka. Sádrovápenná je označena gips-kalk feinputz 156...
|
|
 | Autor: Vladimír Prokeš Datum: 01.02.2011 05:43 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 101819 reakce na ... | Omlouvám se, pane Kříž, máte pravdu Hasit 160 je skutečně vápenná omítka. Spletl jsem si to s Hasitem 150 který je sádrový. 150 je hrubší a nepraská ani při větší vrstvě, Hasit 160 je o hrubosti 0,5 a 1 a je vápenný. Jinak má pan Kocina pravdu ,i s tou 160 se dobře pracuje. Možná v tomto případě, použít radši 162 ta je stejná jako 160, navíc se zvýšenou pevností Tu 150 ani 156 radši nepoužívejte. Tady jsou http://www.sponacz.cz/index.php?store_menu_id=285
|
|
 | Autor: Pavel Kříž Datum: 01.02.2011 06:53 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100055 reakce na ... | Nusim říct, že jste mě docela vylekal, tak jsem se musel podívat k výrobci. Pracuje se s ní dobře to je pravda. Pokud není Hasit, používáme jakoukoli fajnovou a připadně přidáme vápenný hydrát. Pak se s tím už většinou dá dělat dobře...
|
|