Odvětrání - jak sestavit potrubí, jaké - pomůžete ?

Autor: Martin Srbecký
Datum: 01.02.2011 21:32
uživatel: 102988

Potřebuji provést nucené odvětrání koupelny. Líbí se mi návrh s ventilátorem s čidlem vlhkosti, který se bude sám zapínat a vypínat.

Mám nad koupelnou SDK strop, pak 15cm izolace skelnou vatou, pak již nezateplená půda a střecha z BRAMACU.

Představuji si vyvést vlhko přímo ven skrz systémový prvek BRAMACu.

Dle všech problémů probíraných zde v diskusích se bojím typických problémů typu: skapávání kondenzu zpět do koupelny. špatně zatepleného potrubí skrz nezateplenou půdu atd.

Pomůže mi někdo s konkrétním technickým řešením? Jaké potrubí (třeba přesné označení, odkaz třeba na výrobce,kde koupit). Dále třeba jak napojit v místě prostupu skrz parotěsku, jaký ventilátor (výkon,typ,výrobce). průměr trubky atd..

Chci si to udělat sám, tak bych byl moc rád za pomoc..

Díky!

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
Zdeněk Mitrenga11.02.2011 14:10
sup supec11.02.2011 13:41
Martin Srbecký11.02.2011 13:29
Zdeněk Mitrenga11.02.2011 08:09
Jozef Homola11.02.2011 07:59
sup supec11.02.2011 07:49
Martin Srbecký10.02.2011 21:44
sup supec09.02.2011 21:05
Martin Srbecký09.02.2011 19:36
sup supec08.02.2011 19:56

Datum: 08.02.2011 19:56 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100319
reakce na ...
http://www.digestore.cz/produkty/prislusenstvi/plastovy-odvetravaci-system/497wh-vypust-kondenzatu-prum-100-mm.html
http://forum.living.cz/viewtopic.php?f=144&t=2322192&p=2844450&hilit=kondenz%C3%A1t+ventil%C3%A1tor#p2844450

Datum: 09.02.2011 19:36 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Moc díky za odkazy,

jen jsem koukal, že ty PVC prvky nemají zateplené potrubí, nepovede to k těm problémům zmiňovaných v diskusi, na kterou jste mi dal také tip?

Nebo myslíte, že by to vyřešil ten ventilátor ICON 15 (též tam zmiňovaný) http://eshop.ehakr.cz/index.php?p=detail&id=26055 a k tomu nezateplené potrubí.

Musím řešit vývodem skrz nezateplenou půdu a pak prostupem skrz střechu. to jest od ventilátoru svisle přímo až ven, čily, mám to někde na cestě zahnout ?

Nebo tím "dobrým" uzavřením ventilátoru nedojde k protékání kondenzu zpět? A kam se ale ten kondenz ztratí?

Moc díky za radu a tip...

Autor: sup supec
Datum: 09.02.2011 21:05 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
http://poradna.estrechy.cz/i-5070-odvetrani-koupelny-skrz-strop-strechu-kondenzace
Dobrý den ,
jednak je nutno tepelně izolovat vnější plášť trubky odtahu v podstřeší , aby se odváděné páry ochladily co nejméně a vystoupily nad střechu bez kondenzace. K tomu bych doporučoval tepelně izolační potrubní pouzdro , které by mělo mít tloušťku asi 1/2 tloušťky izolace ve střeše , tj. 80 mm. Izolace se nazývá PIPO ALS a je kryta hliníkovou armovanou fólií. Nasazuje se na potrubí a má samolepicí pásku po délce , takže stačí slepit a polohu zajisti převázáním tenkým hliníkovým drátem (3x na metr délky ).
Pouzdro by mělo být vytaženo až nad střešní krytinu , kde by pak měl potrubní pouzdro zajistit proti vlivu deště a sněhu plechový kryt (komínek by měl mít dvojitý plášť - vnitřní plastovou trubku , pak izolaci a nakonec vodotěsné oplechování ). Přesto malé množství par může u ústí kondenzovat a stéct - proto je dobré mít v potrubí koleno nebo sběrací nákružek s odvodem vody hadicí do kanalizace.

neboli, kondenzovat Vám to bude a izolovat musíte, bez toho to nejde.

Datum: 10.02.2011 21:44 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Zdravím,

perfektní! Moc Vám díky. Ještě tedy musím zjistit, zda systémový prvek BRAMACu umožní prostup takovéhoto potrubí. Měl jsem za to, že tu stříšku (co píšete plechovou atd) dám právě nějakým systémovým prvkem...

Díky!

Datum: 11.02.2011 07:49 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Mě osobně se tenhle způsob zdá moc komplikovanej. Obalil bych to vatou s Al folií pod odvětrání Bramacu (dělají myslím max DN125, takže toto byste tam neprocpal) a co zkondenzuje v té části nad střechou, to zachytí ten záchytný kroužek.

Autor: Jozef Homola
Datum: 11.02.2011 07:59 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100172
reakce na ...
Záchytný kroužek doporučuji podle vlastních zkušeností umístit co nejníže. U mne problém kondenzace nebyl když jede ventilátor (on tu trubku vyhřeje) ale mne tam kapalo velmi pomalu, když ventilátor stojí a pomalý samovolný odtah se stačí zchladit na rosný bod. Tyto podmínky nastanou, když venku klesá teplota k -15°C. Samozřejmě potrubí mám izolované až nad střechu.

Autor: Zdeněk Mitrenga
Datum: 11.02.2011 08:09 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 102704
reakce na ...
Zdravím Vás pane Srbecký :-) Když už jsme u toho, zbylo mi asi 5 metrů tohoto potrubí - je s ním elegantní práce. Pokud by jste o něho měl zájem, bude Vám sedět průměr 100, a jezdíváte občas přes Olomouc, mohli bychom se nějak rozumně domluvit ... Používal jsem ho přesně na Váš účel. Na systémák Bramacu a na ukončení potrubí v zatep. prostoru je to napojeno stahovací páskou a přelepeno (pro sichr).

http://www.multivac.cz/?txt=katalog&id=223

Jinak rozvody vnitřní mám provedeny v SEMIVAC Al hadicích a použit kondenzační kus s plastovými přechodkami na AL potrubí (odvod kondenzátu je přes sifon s kuličkou do odpadu). Vše se dá koupit najednou v Multivacu.

Vhodné je použít radiální, nikoli axiální ventilátor, a to s ohledem na potřebu dosáhnout takový tlak, aby jste dostal vzduch až nad střechu. Axiály s odpovídajícím výkonem na odvětrávaný prostor se dají koupit rovnou s hygrostatem, třeba na stěnu
http://www.klimatizace.net/micro-100-thcs
nebo pod omítku
http://www.klimatizace.net/micro-100-i-t-hcs
(mám Micro a Medio)

případně hygrostat je možné koupit samostatně a na montovat ho třeba na zeď do instalační krabice
http://www.elektrobock.cz/cs/cidlo-vlhkosti/product.html?id=68

Datum: 11.02.2011 13:29 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Také zdravím,

k tomu ventilátoru: chápu tedy že určitě ten RADIÁLNÍ?? Neboť píšete, že axiální a odkazujete odkazem na radiální, ale myslím, že jde o překlep a mám chápat radiální.. Potřeboval bych ho dát na sdk strop, nebo nějak zabudovat do stropu, tak asi ten "pod omítku"?

Pak to potrubí: olomouc je teda pěkná dálka, jsem ze severu, od Mostu.. :)) Tak snad leda že bych zajel někdy příležitostně. Ale je pravdou, že je to potrubí asi to co jsem myslel.. Izolované, ohebné. Mám prostor nad stropem (půda) absolutně nezateplený, myslíte, že ta izolace na potrubí je dostatečná?

A ještě: nevím co s tím odvodem kondenzátu... Na půdě to nemám kam svést, žádný odpad, bylo by to velké bourání... Tak to tedy nevím kam s tím...

Datum: 11.02.2011 13:41 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
pokud je toho kondenzátu malinko, tak se to prej jen zašpuntuje a ono se to časem odpaří
viz diskuze
http://forum.living.cz/viewtopic.php?f=144&t=2322192&p=2844450&hilit=kondenz%C3%A1t+ventil%C3%A1tor#p2844450

Autor: Zdeněk Mitrenga
Datum: 11.02.2011 14:10 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 102704
reakce na ...
Fotogalerie:
??? píšu "radiální, nikoli axiální" - čili radiální ... Omlouvám se, občas používám příliš květnatou řeč. No, Most je daleko, to by se Vám úspora těch pár set asi dost prodražila.
Kondenzační kus umístěte co nejníže, jak radí pan Homola, čili nejlépe hned za ventilátor do nějaké smyčky. Nemáte žádnou možnost osadit odvod kondenzátu do nějaké předstěny a zaústit ho přes Y nebo T kus do odpadu? Stejně budete muset někam schovávat to potrubí čili jít pod SDK a kondenzát už pak lze odvádět nějakou flexi hadicí kterou ohnete jak potřebujete ... koupelně se vždycky nějaký odpad najde.
Pokud budete mít dobře udělaný kondenzační kus, izolace potrubí už pak není tak fatální, takže by Vám mělo těch 25mm stačit. Pozor ale na vzduchotěsný prostup potrubí přes parozábranu ve stropě - mám tam vsazenu cca 0,5m plastovou trubku, na kterou je parozábrana přilepena kaučukem a oblepena AL páskou.

Už jsem to tady dával, ale přidávám fotku zaústění kondenzace u mne, třeba Vás to bude nějak inspirovat. Na potrubí je ještě v patře připojen přes Tkus druhý ventilátor. Fotka byla pořízena pro účely reklamace, to "Kujbyševo" pak dostalo trochu štábní kultury - tj. trubky a sifon byly přetočeny a narovnány, nicméně pro princip to myslím stačí. Jeden obrázek nad tisíc slov.

P.S. Airstopky si nevšímejte, nějaký iniciativní "dělňas" po mém "zpruzení" firmy začal dělat izolace spár i na vnitřních příčkách, než byl zastaven a ruce mu odseknuty :-).

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.