Předimenzované TČ a první zkušenosti |
Autor: Robert Vrána Datum: 03.02.2011 09:18 | uživatel: 100453
| Fotogalerie:
 Po cca 14dnech provozu a nastavování jsem vysledoval, (-zatím se topí jen v cca půlce domu podlahovkou 180m2 -sazba D01 -kolektor 3x135m -TČ 10kW, TZ domu cca 8kW -AKU 500L v nezateplené garáži -průtočný "bojler" 300L - min. doba běhu tč a min. odstávka nastavena na 30min - tč běží půl hodiny a cykluje po 2hodinách(12startů denně) - směšovák je řízen ekvitermem ) že tč běží zbytečně na výšší teplotu (o 8stupnů) než je nutné, díky směšováku v TO a bohužel s nižším COP. Hledám řešení. Jak běží ve vedlejší diskuzi, je třeba prvně natápět vodu do podlahovky a pak dobít jen AKU. Přikládám schéma.
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
|
| Příspěvky |
Autor: Miroslav Minárik Datum: 17.06.2011 13:12 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 103672 reakce na ... | Pane Vráno, řešil jsem problém regulace podlahového topení s tepelným čerpadlem ve svém i v nově postaveném domě. Po diskuzi s několika odborníky na regulaci topení jsem jejich rady neuposlechl, protože většinou nebyli schopni akceptovat specifické vlastnosti tepelných čerpadel a navrhovali systém regulace, jaký máte Vy. V první řadě jsem vyřadil akumulační nádrž, která svou kapacitou dosahuje jen nepatrného zlomku akumulační kapacity podlahového topení a tudíž pro provoz topení je zbytečná, je tam pouze proto, že odborníci na regulaci nepochopili, že lze regulovat topení i jinak. Vypustil jsem i měření teploty topné vody. Pro správný přísun tepla do objektu totiž není teplota topné vody relevantní stejně, jako teplota plamenů v kotli na plyn. Důležitá je energie dodaná do objektu za nějaký časový úsek. Žiju v domě s podlahovým topením asi 25 let a za tu dobu jsem stačil zpozorovat, že když přestane topit, všimneme si toho za několik, tředa i 24 hodin. Takže topíme v obou objektech tak, že tepeelné čerpadlo se zapne 4x, nebo 6x denně a topná voda ohřívá podlahy přímo, bez směšování. Regulace spočívá v tom, že po zapnutí neběží tepelné čerpadlo celých 6, resp. 4 hodiny, ale jen nastavenou dobu, která je přímo úměrná rozdílu vnitřní a venkovní teploty vzduchu. Možný způsob regulace je také ten, že časový úsek chodu tepelného čerpadla je ukončen dosažením ekvitermní teploty na zpátečním potrubí podlahy. Podobně myslím reguluje jedna inteligentní firma.
|
|
 | Autor: Robert Vrána Datum: 17.06.2011 13:25 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100453 reakce na ... | Pane Minárik, děkuji za příspěvek, ted když tč neběží (je léto) tak jsem to prozatím vypustil z hlavy. Asi bych to nevyřešil jinak než překopáním celého zapojení. Ten směšovák v topení využiju i při chlazení, kdy se na něm mixuje studená voda na správnou teplotu. Regulaci Siemens už mám koupenou a (krom tč a podlahovky)potřebuji ji i k řízení solárů, chlazení do podlahy, TUV a dobudoucna bazenu. AKU topná nádrž je u mě potřeba i k těm solárům, pokud je více dnů bez slunce a vyplácá se "bojler" přesunu teplou vodu z AKU do "bojleru" a je zase teplá TUV.
|
|
 | Autor: jaroslav Šalý Datum: 17.06.2011 14:50 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100056 reakce na ... | Když nastavím teplotu topné vody, tak nemusím sledovat dobu běhu. A teplotu vody měním během sezóny cca 4x.
|
|
 | Autor: Miroslav Minárik Datum: 18.06.2011 00:50 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 103672 reakce na ... | Teplotu které vody? Vratné? Co dělá zdroj tepla po dosažení teploty vody? Máte to bez taktovací nádrže a směšovacího kohoutu?
|
|
| |
 | Autor: Miroslav Minárik Datum: 20.06.2011 20:39 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 103672 reakce na ... | Pane Šalý, v jiných tématech rozdáváte jednu radu za druhou a o Vaší regulaci teploty nemůžete napsat nic? Není to tajné?
|
|
 | Autor: jaroslav Šalý Datum: 20.06.2011 21:41 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100056 reakce na ... | Pane Minárik když tu nejsem nemohu odpovídat a jestli se Vám to nelíbí nemusím odpovědět vůbec Regulace je jednoduchá. Hlídám termostatem teplotu vstupní vody do podlahového systému. termostat spíná, vypíná topné těleso. bez jakéhokoliv dalšího zásahu Zatím bez akunádrže.
|
|
 | Autor: Miroslav Minárik Datum: 20.06.2011 23:58 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 103672 reakce na ... | Omlouvám se, pane Šalý, vypadalo to tak. Pokud vám termostat vypíná a zapíná topné těleso tak to pravděpodobně udělá 600-1000x za den, nebo vícekrát. Neumím si představit, jak byste tuto regulaci provozoval bez aku nádrže s tepelným čerpadlem. Doufám, že diskuze byla o tepelném čerpadle.
|
|
| |
 | Autor: Miroslav Minárik Datum: 21.06.2011 10:30 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 103672 reakce na ... | Tak to se zase musím vrátit ke svému původnímu příspěvku a zeptat se Vás, proč chcete později mít akunádrž, která pravděpodobně bude mít mnohem menší kapacitu, než samotná podlaha. Pokud nebudete potom topit tepelným čerpadlem, měla by snad smysl pro ohřev TUV, ale pro regulaci podlahového topení, jak jsem jiz psal, bude zbutečná.
|
|
 | Autor: jaroslav Šalý Datum: 21.06.2011 10:37 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100056 reakce na ... | aku nádrž bude i pro předehřev TUV (a pro prodloužení doby chodu TČ - "zjemnění" regulace.) a hlavně i pro oddělení okruhu TČ a vytápění. Nutnost každý svoje oběhové čerpadlo
|
|
 | Autor: Miroslav Minárik Datum: 21.06.2011 10:58 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 103672 reakce na ... | To znamená, že nádrž budete ohřívat pořád na aspoň 45-50°C a z ní půjde voda do podlah? Tedy směšování topné vody? To je ovšem maximálně neefektivní režim pro tepelné čerpadlo. Ušetříte na intelektu projektanta regulace, ale přijde Vás draho realizace a hlavně provoz takového systému.
|
|
 | Autor: Honza Ringo Datum: 22.06.2011 11:08 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100670 reakce na ... | Nad tou efektivitou se taky zamýšlím-já totiž kromě podlahovky požaduji ještě okruh s vyšší teploto pro otopné žebříky a konvektory. Pokud se zařadí AKU nádrž je sice nutné ji zahřívat na vyší teploty ale to lze zase provádět v době v době kdy jsou venkovní teploty vyšší. Mám tím na mysli typické rozdíly teplot přez den a přez noc, kdy tyto rozdílly mohou být naopak větší než potřebné navášení teploty v akumulační nádrži oproti řešení bez ní. Pro výpočet zatím sbírám konkrétní půběhy teplot.
|
|
 | Autor: Jakub Šafanda Datum: 22.06.2011 13:56 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100165 reakce na ... | Já to mám vyřešené takto: Voda z AKU mi jde nejprve do paralelně zapojených žebříků, pak projde konvertory v podkroví a teprve poté jse do rozdělovače podlahovky. Konvertory v podkroví jdou plynule tlumit. Pokud chci topit jen žebříku, nastavím minimální průtok.
|
|
 | Autor: Honza Ringo Datum: 23.06.2011 09:48 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100670 reakce na ... | Vaše řešení je zajímavé. Já však hlavně hledám nejprve odpověď na tu otázku jestli je skutečně tak neefektivní (jak obecně tvrdí prodejci TČ s inventory) nahřívat aku nádrž na vyšší teplotu než je nutné při přímém zapojení TČ do topných okruhů když to nahřívání aku mohu odložit na doby kdy je teplota příznivejší (pokud TČ beží za pomoci inventoru na menší výkon ale nonstop tak zaswe pracuje při průměrně nižší teplotě na primáru což rovněž snižuje efektivitu).
|
|
 | Autor: Miroslav Minárik Datum: 23.06.2011 12:44 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 103672 reakce na ... | Honzo, odpověď na otázku najdete v tabulkách a grafech závislosti výkonu a příkonu, nebo přímo topného faktoru na rozdílu teplot, které uvádějí seriozní výrobci tepelných čerpadel. Např. Stiebel Eltron, CTC,Mastertherm, ITV, atd. O tom, že efektivita přenosu tepla je závislá na rozdílu teplot na vstupu a výstupu není pochyb, když si uvědomíte, že páry chladiva při nižší teplotě mají menší tlak a tím i hustotu, kompresor zpracovává stále stejný objem na sání, ale na výstupu musí dosáhnout tlak daný požadovanou teplotou na výstupu, prostě musí se při řidších parách víckrát otočit. Pokud jde o úžasné výhody invertorových čerpadel, jako hlavní přednost, mimo možnosti regulace výkonu, uvádějí obchodníci lepší topný faktor při sníženém výkonu tím, že je pak předimenzovaný výparník. To je ovšem diskutabilní, když lze u scrollu pouze zvětšit výparník. Bohužel, těžko budete hledat porovnání scrollu a rotačního kompresoru s invertorem s uvedením naměřených výsledků.
|
|
| |
 | Autor: Miroslav Minárik Datum: 23.06.2011 12:55 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 103672 reakce na ... | Trochu jsem to popletl. Pokud má tepelné čerpadlo dát na výstupu vyšší teplotu, musí obdobně z daného tlaku a objemu par chladiva na vstupu dávat vyšší tlak a tím větší množství chladiva na výstupu, aby došlo ke kondenzaci par ve výměníku. Opět se musí víckrát otočit. A ještě je tam problém s teplotou par, která je vyšší, než kondenzační a má vliv na životnost kompresoru.
|
|
 | Autor: jaroslav Šalý Datum: 23.06.2011 12:47 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100056 reakce na ... | ne tč bude nahřívat vodu jen na potřebnou teplotu - žádné směšování - tím by bylo TČ degradováno
|
|
 | Autor: Miroslav Minárik Datum: 23.06.2011 13:14 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 103672 reakce na ... | OK, nevšiml jsem si, že pro TUV jde jen o předehřev. Vycházejí u Vás tedy 2 aku nádoby- jedna předehřev a jedna bojler, ten se dohřívá elektrikou? Tomu jsem se vyhnul tak, že pro tUV je 2 plášťový bojler 380/120 l a 3 cestný ventil topení přepne při poklesu teploty topení do bojleru a po dosažení 54°C přepne zpátky do podlah. Mohu nahřívat klidně na 65°,ale nastavená teplota postačuje. Tepelné čerpadlo ohřívá vodu samozřejmě i v letě. Bojlerový termostat v zimě ovládá pouze 3 cestný ventil, v létě k tomu ještě zapne tepelné čerpadlo. Do bojleru jsen ani nedal topné těleso, protože v serii s výměníkem TC je roura se 6 kW topným tělesem jako havarijní rezerva.
|
|
| |
 | Autor: Miroslav Minárik Datum: 23.06.2011 14:07 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 103672 reakce na ... | Jedno tepelne čerpadlo napřed předehřivá a potom ještě dohřívá? Jaký to má smysl? Že místo jednoho bojleru jsou 2 menší? Co by se stalo, kdyby ohřívalo oba bojlery bez předehřevu?
|
|
| |
| |
| |
 | Autor: Jakub Šafanda Datum: 24.06.2011 09:06 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100165 reakce na ... | Ale jak se liší předehřev pomocí TČ a následné dohřátí tím samým TČ od toho kdy to nahřeju najednou.
|
|
| |
| |
 | Autor: Víťa Krnáč Datum: 26.01.2012 12:18 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108446 reakce na ... | Dobrý den, s tepelným čerpadlem nemám dlouhé zkušenosti. Chtěl bych poprosit o radu s nastavením.Připadá mi neefektivní, když TČ nahřívá AKU na daleko vyšší teplotu než je požadavek topného okruhu. Nevím, jak mám (omezit) výkon TČ, aby dodával jen takovou teplotu, která je aktuálně požadována. V rámci AKU je vnořený zásobník TUV 160l, samozřejmě bych tedy nastavil nějakou rezervu. Děkuji za odpovědi.
|
|
| |
|