Vzlínání vlhkosti při zateplení soklu XPS a hydroizolací zákl. desky LDPE folií |
Autor: Marek Rychlý Datum: 03.02.2011 12:05 | uživatel: 103871
| Loni na podzim jsme zateplili sokl základové desky u novostavby pomocí XPS tl. 8-12 cm. Sokl je vysoký asi 30 cm nad terén a základová deska má z vrchu hydroizolaci Penefol 750 (tj. LDPE fólie, dřevostavba) a tedy sokl není z boku proti vlhkosti nijak izolován, pouze tím XPS. Kolem je štěrkový okapový chodník asi o 5 cm hlubší, než je to XPS (tj. XPS jde do hloubky cca 30 cm pod terén, okap. chodník do hl. cca 35-40 cm). Tuto zimu se bohužel ukázalo, že za XPS po soklu vzlíná vlhost a odchází horní spárou mezi XPS soklu a lištou EPS fasády domu. Z venku pak zkondenzovaná stéká po soklu dolů. Hydroizolace je zahnutá asi 10 cm pod EPS fasádu a tedy vrchní stavba by (snad) neměla navlhat, přesto se domnívám, že vzlínání vlhkosti po soklu a odvod takovým způsobem není ideální a okapový chodník zde neplní správně svoji funkci. Věděl by někdo, jak správně zateplit sokl s izolací desky LDPE folií? Pomohlo by do zateplení soklu udělat odvětrávací otvory? Předem děkuji za případné rady.
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
| Chronologický seznam příspěvků |
|
| Příspěvky |
Autor: vaclav Tomek Datum: 22.02.2012 11:47 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100747 reakce na ... | Zaklady pod deskou se proti vodě neizolují.Tepelnou izolaci máte dost mělko .Horní stavbu to neohrozí ,Pan Milička to má do země jak jsem četl 90cm a sráží se mu voda na liště.Jeho domek bych já asi zvedl o 30 cm .Sokl by nezasahoval nad desku domu.Nebo má tak vysoko hydroizolaci?
|
|
 | Autor: Pavel Milička Datum: 22.02.2012 12:11 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108118 reakce na ... | K jevu dochází i u mého soklu a to je zateplen do 90cm a vlhké fleky se objevují delší dobu, než píšete (při velkých mrazech ne). Horní stavbu může ohrozit, jelikož zákl. lišta fasády je nad dřev. zakl. prahem stavby, tudíž by se zde vlhkost určitě neměla z hlediska životnosti stavby vůbec vyskytovat. Pod touto úrovní je to už celkem jedno, jak píšete. O tloušťce XPS to není...
|
|
 | Autor: vaclav Tomek Datum: 22.02.2012 12:17 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100747 reakce na ... | Jo jste moc rychlý.Něco jsem napsal a pak jsem četl váš odkaz. Aniž bych věděl,že budete reagovat tak jsem přepsal .
|
|
 | Autor: Vítězslav Kolek Datum: 19.03.2012 15:09 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105249 reakce na ... | Dobrý den, už jste přišli na řešení problému s kondenzací za perimetrem? Ve středu začínáme lepit hydroizolaci a včera jsem narazil na Vaše potíže. Tak bych se rád tohoto vyvaroval. Taky stavíme dřevostavbu nikdy jsem si nepředstavil žeby za perimetrem vzlínala vlhkost a tímpádem se dostala až ke konstrukci, což určitě nechci(máme dif. uzavřenou konstrukci). Jak to tedy zespod ochránit? Nekondenzuje to tam jen proto, že je to vlastně pro tu vodu nejjednodušší místo pro kondenzaci? Je tam nejmenší odpor..kdyby jste tam otvor neměl, kde by kondenzovala pak? Máme pod deskou docela vodu , což jsem zjistil když jsem včera kopal díru k vývodu z kanalizace, vypadá to že tlačit nahoru se netlačí, asi je to na jaře i docela normální, nebo má tam někdo sucho? :)
|
|
 | Autor: Marek Rychlý Datum: 19.03.2012 19:35 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 103871 reakce na ... | Dobry den, pokud "lepite hydroizolaci", tak predpokladam, ze je to klasicka asfaltova "lepenka", ne LDPE folie, jako v mem pripade. Budete tedy izolovat sokl asi i z boku (nater, zahnuta izolace, atp.). Tam asi problem nenastane (alespon u okolnich stavebniku o zadnem podobnem problemu s lepenkou nevim). Kdyztak mne nekdo opravte. Pokud prece jen ke vzlinani nebo pruchodu vlhkeho vzduchu bokem zakladove desky za XPS/perimetrem dojde, tak je to na strane zakladu neizolovane proti vlhkosti, a tedy pro vrchni stavbu bezpecne. Problemem, ktery tu resime, je snad jen odchod te vlhkosti zakladaci listou fasadni izolace, tedy kontakt s tepelnym mostem. Domnivam se, ze reseni by mohlo byt odstranit tepelny most (treba pouzit plastovou listu), coz se nam, co uz mame postaveno, resi spatne. Kdyby tam otvor/tepelny most nebyl, tak by vlhkost zustala v zakladech, kde je to v poradku.
|
|
 | Autor: Vítězslav Kolek Datum: 21.03.2012 07:22 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105249 reakce na ... | Ano, natřený bok soklu, kde bude perimetr mám takovou tou asfaltovou věcí na izolaci betonu. Teď na to příjde zezhora zahnutá bitumenová lepenka. A uvažuji teda , že si koupím ještě tekutou lepenku a pozichruji tak do výše 30cm nad desku OSB desku na kterou se pak bude lepit EPS a ještě tak 20cm perimetru zespod. Pochopil jsem ale, že pan Milička tam má klasickou hydroizolaci a přesto se to u něj děje..?
|
|
 | Autor: Pavel Milička Datum: 22.03.2012 13:44 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108118 reakce na ... | Ano, mám cca 20cm OSB desky také nastřen asf. stěrkovou hydroizolacíí BORNIT 2K. Problém není vůbec v typu hydroizolace, ale ve poudění vlh.vzduchu za XPS deskami a jeho sražením na hliníkové studené liště (tep. most). Teď při otevlení k tomuto vůbec nedochází.Tzn. pokud zamezíte vzniku mezery za XPS deskami (lepení plnoplošně) a použijete plastovou zakládací lištu,tak by to mělo být bez problému. Pokud by jste zde měl lištu hliníkovou, tak by měl XPS dokonale přiléhat k ní ev. spáru dopěnit a lištu tak tep. izolovat.
|
|
 | Autor: Richard Blazek Datum: 22.03.2012 08:17 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108951 reakce na ... | Dobrý den, jaký vidíte důvod k použití zakládací lišty, když jako zakládací lišta může sloužit horní hrana soklového EPS (pro použití XPS taky žádný zvláštní důvod nevidím) ?
|
|
 | Autor: Vítězslav Kolek Datum: 22.03.2012 19:00 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105249 reakce na ... | Já právě taky plánuji tuto lištu zcela vynechat, možná ji dáme zespodu perimetru a tam to ještě pozichruji hydroizolací.
|
|
| |
 | Autor: Marek Rychlý Datum: 16.02.2012 09:55 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 103871 reakce na ... | Dobry den, dekuji za upozorneni na zajimavou diskuzi. V podstate jsem dospel k podobnym moznostem: bud lepe odvetrat prostor mezi XPS a zaklady (odvest vzduch mimo listu/tepelny most, napr.. navrtat do sokloveho XPS vetraci otvory), ucpat sparu pod listou (zabranit vzduchu pristup k tep. mostu; XPS ale mame prirazene tesne k liste, takze mezera je na penu mala), nebo to neresit (vzhledem k tomu, ze ke kondenzat se nedostane "dovnitr", je to jeste pred hydroizolaci; otazkou je, co to udela casem s listou). Minuly rok jsem se k reseni nejak nedostal, tak vyhrala (zatim) posledni moznost. Konzultoval jsem problem s formou, co nam delala hrubou (drevo-)stavbu (zatepleni soklu jsme si delali sami) a pry to resi umyslnym ponechanim vetsi spary mezi XPS a listou pro dostatecne odvetravani (tedy v podstate druha vyse uvedena moznost).
|
|
 | Autor: Pavel Milička Datum: 16.02.2012 13:32 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108118 reakce na ... | Ještě se zeptám,zda máte XPS desky lepeny na "buchty" či plnoplošně?Já bych každopádně mezeru mezi dřev. kcí zapěnil a vytvořil nárazovou vrstvu pro vlhkost a nespoléhal na 100% na HI, aby ev. vlhkost zůstala pod dřevěnou kcí. Větrací otvory v soklu vám výrazně naruší tep. izolaci. Já se pokusím ještě jedno místo odkopat a budu sledovat, či ke kondezaci nad ním dochází či ne. Větší spára vám nic neřeší, já mám spáru 1-2,5cm. Tam kde je spára větší, dochází ještě k větší kondezaci (z boku u dveří také). Nevím přesně,zda je to to tím,že lišta je zde více ochlazovaná venk. vzduchem či je to to tím, že zde dochází k většímu proudění vlhkého vzduchu.Každopádně se kloním k variantě zabránění přístupu vzduchu k dřev. kci resp. k hliníkové liště.
|
|
 | Autor: Marek Rychlý Datum: 16.02.2012 14:31 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 103871 reakce na ... | XPS desky lepene celoplosne nejsou, pouzita jen nizkoexpanzni pena po obvodu a do krize a pritlaceni desky k soklu. Desky byly pritlaceny vzdy i nahoru, k liste. Lista je vsak misty sikma (tj. ne kolma na sokl a tedy i hranu XPS desky), takze nejaka spara tam bude, vetsinou nepatrna, mozna misty do 0,5 cm. S penou se do takove male spary asi moc nedostanu, kdyz z venku videt neni. Pro utesneni jsem spis premyslel o butylenovem tmelu.
|
|
 | Autor: Pavel Milička Datum: 22.02.2012 10:18 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108118 reakce na ... | Ještě se zeptám, zda máte nopovku mezi XPS deskami a zeminou??? Můžete kdyžtak vložit nějaké fota?
|
|
 | Autor: Marek Rychlý Datum: 27.02.2012 13:52 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 103871 reakce na ... | Fotogalerie:
 | Na strane XPS je sterk okapoveho chodniku a mezi XPS a hlinou je z casti ohnuta nopovka, mala vzduchova mezera a sterk -- tj. XPS nesedi primo na hline. Prikladam nakres. Zatepleno je jednou deskou XPS, tj. zateplena vyska soklu asi 60 cm, z toho je nad terenem max. 20 cm (tj. zatepleno do hloubky 40-60 cm pod urovni terenu). Okapovy chodnik (kamen) je minimalne do hloubky XPS.
|
|
 | Autor: Pavel Milička Datum: 27.02.2012 18:43 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108118 reakce na ... | Pokud máte nopy směrem k XPS -vzduchová mezera mezi XPS a nopovkou, tak máte identický detail jen s vyjímkou s tím, že máte zakl.lištu zároveň se zákl. deskou. Nopovka by měla být spíše nopy směrem k zemině.Při nopech k XPS dochází k podpoření proudění vzduchu za XPS deskami a a je zde i možnost vnesení srážkové vody přímo do zákl. spáry (tedy pokud nemáte nopovku překrytou lištou).Nevím, jestli by stačilo třeba nopovku odstranit, spíše by to chtělo vyzkoušet.Samozdřejmě pokud již máte okapový chodník hotový, už je to složitější...Lepší by to bylo provést pouze na části a pak až po vyřešení problému na celém soklu
|
|
| |
| |
Autor: Petr Kuba Datum: 03.02.2011 17:28 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 103061 reakce na ... | Osobně bych chybu asi nehledal ve vzlínání vlhkosti a v okapovém chodníku, nějaká fotka by nebyla?. A zakládací lišta fasády není šťastné řešení.
|
|