délka externího přívodu vzduchu

Autor: hanlub hanlub
Datum: 09.02.2011 11:53
uživatel: 103976

Poradíte někdo, jakou mohu mít délku externího přívodu vzduchu pro krbová kamna ? U mě by to dělalo asi 9 m a měl bych tam 3 pravoúhlé ohyby. Díky

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
Jozef Homola08.02.2012 14:20
Tomáš Bíbrlík08.02.2012 09:47
hanlub hanlub14.02.2011 10:05
Lukáš Plasgura13.02.2011 23:21
hanlub hanlub10.02.2011 19:22
matej kastner10.02.2011 11:36

Datum: 08.02.2012 09:47 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 105040
reakce na ...
Dobrý den,

mohu mít dotaz také na délku ex. přívodu vzduchu. Jedná se mi o to, že krk bude v obývací části umístěn v rohu a místnosti a mohu mít tedy délku přívodu vzduchu např. jen 80-100cm. Je toto možné? Nebo je vhodnější udělat přívod vzduchu delší - např. 500cm?

Jen doplním, že komín bude mít tl. 180mm. Ex. přívod nejspíše 100mm. Výkon krbu bude 10kW (a spíše se budu muset přiškrcovat cca. na 6-7kW).

Děkuji

Autor: Jozef Homola
Datum: 08.02.2012 14:20 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100172
reakce na ...
http://kamna.astranet.cz/shops/3790/disk/jak-privod-vzduchu/jak-privod-vzduchu.htm

Autor: matej kastner
Datum: 10.02.2011 11:36 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100143
reakce na ...
dobrý den,
dříve než se ozve někdo kdo by vám spočetl tlakové ztráty, tak jen přidám jednu svou praktickou zkušenost.

Mám peletková kamna s odvodem spalin průměr 8cm, přívod 4cm. Komín má dva průduchy, přívodním průduchem přivádím vzduch, těsně před kamny mám asi 5 kolínek o průměru 5cm (problém s umístěním přívodního otvoru kamen vs. komína). Komín má odtah prům 18cm, přívod je čtverec cca 15x15cm. Problém to nedělá žádný.

Podstatné je dle mého laického pohledu, aby váš komín měl dostatečný tah pro onen krb a přívod by měl být dostatečně dimenzovaný oproti tomuto komínu / krbu. Takže pokud dáte dostatečný průřez, tak by to neměl být žádný problém. Tlaková ztráta u kolen je dle mého osobního názoru minimální...

Určitě pomůže když uvedete průměr/průřez odtahu komína, jaký průměr odtahu bude u krbové vložky a jaký jaký průměr přívodu můžete zabudovat.. Myslím, že platí logika - průtok vzduchu na vstupu se rovná průtoku vzduchu na výstupu.

Peletková kamna (můj případ) to řeší nuceným podtlakem, takže přívodním potrubím teče vzduch rychleji a má také větší tlak.ztrátu, u vás by to mělo být dle mého stejný přívod jako odtah, nebo alespoň blízké..

Datum: 10.02.2011 19:22 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Fotogalerie:
Kamna mají vývod do komína 150, výkon 15KW ,vstup pro ext.vzduch 100. Můj komín je menšího průměru, vnitřní čtvercový průměr tak 120 x120 , mám 2 volné komínové šachty, mám starý barák, takže se bude muset frézovat pro odtah spalin na průměr 180. Ten přívod vzduchu nevím jestli by šlo přivádět z té nevyužité komín.šachty, protože bych ho tahal odshora dolů asi 11 metrů. Tak to chciřešit vodorovným, přívodem ext. vzduchu. To mě dělá 9 metrů a 3 pravoúhlé ohyby, sehnal jsem na netu tabulku pro výpočet, takže pro mě by měl být ten přívod 150.

Autor: Lukáš Plasgura
Datum: 13.02.2011 23:21 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 103969
reakce na ...
Dobrý večer, co se týče Vašeho dotazu, bylo by dobré uvést ještě účinnou výšku komína. Pokud se jedná o 11m, přívod vzduchu by měl být dostačující. Zkuste ještě zvážit instalaci přívodu vzduchu např. ze sklepních prostor vedlejším komínovým průduchem (v tomto případě by bylo vhodné průduch opatřit vhodným pouzdrem, abyste zabránil pronikání nečistot do prostoru s kamny). Co se týče komentáře u peletkového kotle, jedná se o trošku odlišnou věc, neboť primární odtah spalin se děje za pomocí ventilátoru a tudíž i podtlak vzniklý u přístupu vzduchu překoná překážky změn směru mnohem snáze.

Datum: 14.02.2011 10:05 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Jasně, i to je možnost, mám ve sklepě ale plastová okna, ten sklep také vytápím, tak kvůli výměně vzduchu je asi lepší přivést ho pro kamna úplně z venku

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.