Tepelný odpor při přestupu tepla

Autor: Martin Běťák
Datum: 02.03.2011 15:23
uživatel: 104334

Fotogalerie:
obrázek č. 1 obrázek č. 2 obrázek č. 3 obrázek č. 4
Dobrý den
Momentálně zpracovávám Bc. práci a při počítání ztrát a zisků vnitřních místností jsem se trochu zasekl.(pro projekt topení) Pracuji v programu Teplo od Doc. Svobody.
Pracuji s normou 730540-3 v tabulce J.1 a nejsem si jistý s jakýma hodnotama počítat.
Pro příklad mám koupelnu s návrhovou teplotou 24°C a vedle zádveří s teplotou 15°C, ale nejsem si jistí jaký zvolit tepelný odpor při přestupu tepla (pro výpočet součinitele prostupu tepla) předpokládám že by mělo být Rsi=0,13 a Rse=0,13 jelikož se jedná o vnitřní prostory (Rse uvažuji jako přestup do zádveří)a dále tepelný odpor při přestupu tepla (pro výpočet kondenzace, vnitřní povrch. teploty a tepl. faktoru).
Pokud použiji výpočet(pro výpočet kondenzace, vnitřní povrch. teploty a tepl. faktoru) co je v programu tak mi vychází Rsi a Rse 0,13 ale v normě je všude uváděno pro vnitřní povrch 0,25 jsem z toho malinko zmaten nikde jsem nenašel referenční příklad jak na to, budu rád za každou radu.
Případně jak by to bylo když budu počítat tepelné zisky naopak do zádveří.
obr4 takovéhle hodnoty mi to výpočítalo pokud jsem vyvolal pomocný výpočet ale nějak se mi to nezdá s tím když nakouknu do ČSNky

děkuji za odpověď
Martin Běťák

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
Martin Běťák03.03.2011 11:00
Zbyněk Svoboda02.03.2011 22:00

Datum: 02.03.2011 22:00 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 104343
reakce na ...
Odpor při přestupu Rsi závisí na typu výpočtu.
Pro hodnocení šíření vlhkosti a vnitřní povrchové teploty se u všech konstrukcí kromě výplní otvorů používá Rsi=0,25 m2K/W, zatímco pro výpočet součinitele prostupu tepla se používají standardně hodnoty Rsi=0,13/0,17/0,10 m2K/W podle směru tepelného toku.
Program Teplo umožňuje zcela záměrně zadat dvě hodnoty Rsi - a to právě v závislosti na typu výpočtu, což je napsáno jednak v titulku příslušného rámečku (je to vidět i na vašich publikovaných obrázcích) a jednak samozřejmě i v nápovědě k daným hodnotám.
Ve vašem případě byste měl pro vnitřní stěnu uvažovat na vnější straně Rse=0,13 m2K/W a na vnitřní straně Rsi=0,13 m2K/W pro výpočet U a Rsi=0,25 m2K/W pro výpočet šíření vodní páry a povrchové teploty.
Při obráceném směru tepelného toku by hodnoty zůstaly stejné, pokud byste i nadále hodnotil stejný vnitřní povrch jako na začátku. Pokud byste chtěl hodnotit ten druhý, hodnoty Rs by se prohodily.

Pomocný výpočet pro odpor při přestupu je v programu pouze jako pomůcka pro nestandardní situace - a rozhodně ho není třeba vůbec používat. Program dokonce v daném případě veličinu Rsi automaticky korektně předvyplňuje hodnotou 0,25 - a vy ji jako uživatel tedy nemusíte nijak měnit (ostatně na záložce Doplňující parametry není třeba běžně měnit zcela nic). Doporučuji číst si pečlivě nápovědu a primárně se zařídit podle ní.

Autor: Martin Běťák
Datum: 03.03.2011 11:00 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 104334
reakce na ...
Děkuji za vysvětlení.
trochu mě mate co je myšleno jako vnější strana zda je tím myšleno exterier nebo obecně druhá strana počítané konstrukce
Jsem si nebyl jistý zda se uvažuje i uvnitř objektu něco jako "vnější povrch", když se hodnotí vnitřní stěny, z toho co jste mi napsal jsem pochopil, že vše co je uvnitř objektu je Rsi=Rse pro U.
a jestly jsem vás správně pochopil tak Rsi a Rse pro šíření vlhkosti bude oboji 0,25
Martin Běťák

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.