Autor: Pavel Komůrka Datum: 16.03.2011 19:52 | uživatel: 104516
| Dobrý den, určitě se okolo najde fundovaný odborník, na Internetu jsem našel velkou spoustu protichůdných informací a čtení stavebního zákona pořád dokola už je taky trochu únavné. K věci: chystám se vybourat umakartovou koupelnu se záchodem a zděný kumbál v 7.NP panelového domu. Protože je současné uspořádání nevyhovující, nebude se stavět přímo do půdorysu původního umakartového jádra, ale jedna stěna bude cca o 1m posunuta. Jako stavební materiál byly zvoleny sádrovláknité desky. Když shrnu fakta: - vypracoval jsem výkres (půdorys) bytu - nového uspořádání, tento byl zapracován do projektu autorizovaným inženýrem ČKAIT - nebude zasahováno do nosných částí, umakart je jenom umakart a kumbál jsou dvě stěny příčky tloušťky 6 cm - nechal jsem zpracovat vyjádření o likvidaci odpadů Celkem tedy mám 2x autorizovaný projekt, jedno vyjádření o odpadech, jeden doklad o vlastnictví nemovitosti, jeden doklad o informování sousedů o stavbě a vyplněné ohlášení. Na úřadě jsme ovšem dnes narazili na jeden problém, a to ten, že uvedenou novou koupelnu bych chtěl realizovat SVÉPOMOCÍ. Paní trvala na svém, že toto mi může provést pouze firma, neexistuje ani možnost svépomocí s dozorem (toto mi rovnou proškrtla že to prostě nejde). Jak to tedy v tomto uvedeném případě je ? Paní argumentovala tím, že panelák není jednoduchou stavbou, a tudíž jakékoliv práce (i rekonstrukce do půdorysu nevyžadující ani ohlášení) musí být provedeny firmou z oboru stavebnictví.
odpovědět na příspěvek |
|
Autor: Adam Kurdík Datum: 16.11.2011 15:49 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 102918 reakce na ... | Stavební zákon: § 103 Stavby, terénní úpravy, zařízení a udržovací práce nevyžadující stavební povolení ani ohlášení (1) Stavební povolení ani ohlášení SÚ nevyžadují h) stavební úpravy, pokud se jimi nezasahuje do nosných konstrukcí stavby, nemění se vzhled stavby ani způsob užívání stavby, nevyžadují posouzení vlivů na životní prostředí a jejich provedení nemůže negativně ovlivnit požární bezpečnost § 160 Provádění staveb (3) Svépomocí může stavebník sám pro sebe provádět a) stavby, terénní úpravy, zařízení a udržovací práce uvedené v § 103 (4) Stavby uvedené v odstavci 3 lze provádět svépomocí, pokud stavebník zajistí stavební dozor, není-li pro takovou činnost sám způsobilý. Jde-li však o stavbu pro bydlení nebo změnu stavby, která je kulturní památkou, je stavebník povinen zajistit odborné vedení provádění stavby stavbyvedoucím. Takže dle § 103 nepotřebujete ohlášení ani stavební povolení (tudíž ani autorizovanou dokumentaci) a dle § 160 potřebujete při provádění svépomocí stavbyvedoucího. Záleží, co ukecáte, ale takový stavbyvedoucí by měl mít autorizaci a živnost na provádění staveb (nikoliv pouze projektování).
|
|
| |