Ovčí vlna

Rubriky:

Reklama
AZ Aleš Zapletal @ales.zapletal před 13 roky16.03.2011 22:55:00
Ovčí vlna

Pro všechny zájemce o ekologickou izolaci z ovčí vlny bych rád zveřejnil svoji velmi špatnou zkušenost s tímto materiálem.

Před cca čtyřmi lety jsem se rozhodl, že svoji dřevostavbu doženu do kompletně ekologické stavby a pro izolaci jsem si zvolil ovčí vlnou pod obchodní značkou Insofleece.

Při koupi materiálu jsem byl mnohokrát ujištěn, že materiál je řádně ošetřen proti možnosti napadení moli.

Jenže asi po pul ročním užívání domu se najednou začali sice velmi sporadicky, ale přece objevovat moli.

V první fázi jsme si mysleli, že se jedná o potravinové moli tak jsme nakoupily různé přípravky a prošli všechny potraviny, ale nikde jsme nic nenašli.

Četnost molů, ale stále přibývala a tak jsem se rozhodnul, že se podívám do stěny kde v dřevěném roštu pro sádrokartony mám mimo jiné použitou právě tuto ovčí vlnu.

Při provrtání několika stěn malými otvory a jejich následovném zatěsnění igelitovým sáčkem jsem s hrůzou zjistili že moli lezou ze stěn.

Proto jsme se obrátili přímo na výrobce této ovčí vlny firmu Jilana, která je opravdovým výrobcem, který dodává svůj materiál dalším firmám, které jej prodávají pod různým obchodním názvem,jako již zmíněný Insofleece od firmy Insowooll, který nám doporučil sprej Deathmolfum pro jejich likvidaci a následně jej i jejich technik aplikoval. Ovšem bez účinku. Mušky byli sice zahubeny, ale z larev se vylíhli další a vše se tak opakovalo.


Po asi tříletém boji a vyplýtvání a zamoření našeho domu desítkou těchto sprejů jsem se nedávno rozhodnu lže z celého domu ovčí vlnu vytrhám a nahradím minerální izolací.No hold myslet ekologicky evidetně neznamená myslet ekonomicky.

Samozřejmě, že prodejce se k tomu staví tak že si za to můžeme sami že jsme neměli molům dovolit, aby se do konstrukce dostali. A výrobce se odkazuje na firmu která nám to prodala. Takže klasický kolotoč a vymlouvání. Když ptáčka lapají tak naslibují vše a když přijde problém tak vás velice rychle odbudou jak už je to u nás zvykem.
No na rovinu řeknu, že s moli se dost těžko domlouvá a ty potvory si prostě vždy nějakou mini skulinku najdou. Třeba i přes vypínač který nikdy 100% nezatěsníte.


Takže pro Vás všechny nadšence do ekologického bydlení:

Opravdu to mnohokrát zvažte jestli i za toto riziko chcete mít dům opravdu až tak ekologický!!!


Pro zájemce o infikovanou ovčí vlnu:
věnuji za odvoz

kontakt zde: az(zavinac)seznam.cz

Takže mnoho zdaru ekologičtí stavitelé!!!

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

7 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.