Autor: ivan matta Datum: 18.03.2011 09:59 | uživatel: 104529
| Dobrý den, prosím o pomoc. Mám doma kotel DAKON DUA 24 RT, což je asi docela běžný typ, jak jsem zjistil. Ale přesto si s ním neví opravář rady. Můj problém bych popsal asi takto: Kotel většinou docela normálně běží, drží správný tlak do 2 bar, i teplotu okolo 70°C. Pak ale z ničeho nic začne syčet jako papiňák, čerpadlo se začne (asi) sekat, cukat (strašný zvuky, jako když se dře kov), zacne lítal nahoru dolu tlak, zhasne plamen a teplota vystoupi někdy až na 120°C. Tohle celé trvá zhruba 10 vteřin. Pak je kotel chvíli uplně mrtvej. Po pár minutách se snaží nastartovat. Někdy se mu to podaří, všechno se srovná na původní hodnoty a jede dál. Někdy ale je zaseklej tak, že teplota furt zůstává na 120°C a čerpadlo se marně stačí rozjet. Někdy se přece jen rozjede, ale už nezažehne plamen. Po tomhle všem je pak slyšet jak do prvního topení vedle kotle odchází velké množství vzduchu (bublinky). Předem upozorňují, že nemám problém se zavzdušněným topení, všechna tělesa topí dobře. Vzduch se do oběhu dostává evidentně někde na kotli. Zvláštní je, že někdy kotel běží 10 dní bez problém, a pak najednou jeden večer začne takhle blbnout. Opravář mi utahoval netěsnost, pak proletoval jeden odpálenej kontakt na plošným spoji. Fakt je, že tomu syčení někdy předchází takový cvakání a skřípání z místa, kde je elektronika. Teď mi chce opravář vyměnit celou tu desku, cena i s prací cca 3500Kč, ale nemám jistotu, zda to pomůže. Nový kotel stojí okolo 20 000Kč, což je samozřejmě víc, ale zase by byl novej a v záruce. Prosím poraďte, pokud někdo máte zkušenost. Díky moc
odpovědět na příspěvek |
|
Autor: ivan matta Datum: 06.02.2012 20:18 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 104529 reakce na ... | Pane Pavlo, ještě jednou děkuji za rady, co jste mi loni dal. Celý rok kotel dobře fungoval. Bohužel v poslední době se začala objevovat stejná závada, tj. relé. Myslím, že už bych to nedokázal znovu proletovat, navíc se podle prvního pohledu mají dost za sebou i jiné součástky, např. odpor R14 je skoro černý. Chtěl bych proto koupit novou desku. Uplne nová stojí 3500-4500Kč, což beru jako krajní řešení. Nemáte nějaké svoje zdroje, kde by se dala v repasu deska Procond koupit? Díky moc
|
|
| |
Autor: Pavel Pavlo Datum: 18.03.2011 11:51 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100426 reakce na ... | Fotogalerie:
 | Naprosto běžná závada. Celý problém je v zastavení čerpadla.To znamená,že buďto se zasekává čerpadlo přímo samo osobě(případně je vadný rozběhový kondenzátor). Ovšem podle vašeho popisu je celá chyba v relátku na ovládací desce. Nenapsal jste jakou máte ovl.el.-jestli Procond,nebo Honeywell. Relé pro čerpadlo je -RL 3-na Procondu K3 -na Honeywellu Pokud se pozorně (nejlépe pod lupou) podíváte ze strany spojů,zjistíte "studené spoje"na tomto relátku.Stačí je důkladně proletovat. Nebo jsou na relé vyjiskřené kontakty
|
|
 | Autor: ivan matta Datum: 18.03.2011 11:59 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 104529 reakce na ... | Fotogalerie:
 | děkuji za odpověd. posílám obrazek se svoji el. deskou, myslim, ze je to ten druhy typ, co je na vasem nakresu. Muzete mi to potvrdit? dekuji
|
|
 | Autor: Pavel Pavlo Datum: 18.03.2011 12:18 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100426 reakce na ... | Ano je to el.Procond. Relé pro čerpadlo je to "horní"-RL3 Odpojte kotel od el.Potom vytahejte konektory a vyšroubujte desku.Překontrolovat,proletovat a vrátit.Je to práce na chvilku. Popraskané spoje na relé jsou většinou zřetelné. Relátka neotevírejte.
|
|
 | Autor: ivan matta Datum: 18.03.2011 12:24 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 104529 reakce na ... | děkuji moc. neminul jste se povoláním? vás je pro tyto diskuze škoda :) kdyby to nepomhlo, napadlo mi jeste toto. pred casem mi jeden clovek, co bydli nedaleko, nabizel tenhle kotel za 1000Kč na nahradni dily (http://aukro.cz/show_item.php?item=1489399662), ale problém byl v tom, že on tam měl asi ten druhej typ elektroniky (viz obrazek, co mi poslal), a tak jsem to radši nevzal, protože jsem nevědel, zda je to možné kombinovat. můžete mi prosím poradit, zda by byla výměna Procond za Honeywell mozna? myslim, ze pak by se ta koupě vyplatila, koneckonců nějaký náhradní díl se může hodit vždy.
|
|
 | Autor: Pavel Pavlo Datum: 18.03.2011 12:33 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100426 reakce na ... | Z tohoto kotle by vám elektronika nepomohla.Je to komínová verze a vy máte turbo.Záměna není možná!
|
|
 | Autor: ivan matta Datum: 18.03.2011 12:48 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 104529 reakce na ... | ještě jednou děkuji. pokud bude vaše rada ta správná, tak se vám rád nějak odměním, pokud mi pošlete adresu nebo číslo účtu. děkuji a dám vědět, jak to pomohlo.
|
|
| |