Fotogalerie: Dobrý den, mám dotaz a prosím o všechny názory.Má někdo zkušenosti se spalováním rašelinových peletek.Je nutné ke spalování ještě nějaká úprava hořáků. Dostal jsem zajímavou nabídku na dodávku takových peletek 6mm.Podle toho co jsem zatím zjistil, obsahují sice o něco větší množství popela, ale je u nich výborná výhřevnost. Dá se tato peletky s něčím srovnat ? Děkuji všem.
Zdravím, tak jsem se poptal na ty rašelinové a údajně to hořelo dobře, bez spékanců, co se týče popela tak o trochu více než klasické smrkové, ale prý lepší než agropelety, ve všech směrech. Tak nezbývá než vyzkoušet. Každopádně si myslím, že je lepší zkusit , ono i v klasických peletách jsou rozdíly dle výrobců a taky už jsem zažil pelety, které mě šly dobře , sice se nerozpadaly, ale prohořely komplet a známému ty samé, ale v jiném kotli docházelo ke spékání na hořáku.
Dobrý den, děkuji za názor a postřehy kolem rašelinových pelet. Co jsem ověřil k dnešku je to, že tyto rašelinové pelety mají tyto předběžné výsledky: voda celková 12,72%, popel 10,28%, výhřevnost 17547 KJ/kg. Dalším kladem je to, že se dá popel použít normálně na pozemku neobsahuje žádné škodlivé složky a nemusí se proto nikde dál vyvážet. Výhřevnost je vyšší než u klasických pelet a proto je to rozhodně dobrá alternativa na spalování.
tak jsem vyzkoušel ty pelety z rašeliny a jsem opravdu mile překvapen. tak toto bych doporučil kařdému, Podle toho co mi firma nabídka má výhřevnost kolem 17,45 MJ/kg. To jsem opravdu netušil. podle toho co mám už nyní k dipozici zaručili mě cenu 4,2 kč vč. DPH a to na místo bez toho, abych platil dopravu /pozn. jsem ze Stř.ČECH/. takže budu pro svuj kotel nakupovat cca 2,5 t.klasiky dř.pelet a doplním to tšmito rašelinovými paletymi cca 5,5 t. to mi stačí bohatě na celou topnou sezonu. Opravdu mohu jen doporuřit,jen snad o něco větší obsah popela,ale vzhledem t komu,že mám soukr,pozemek, tak to mohu bez problémů sypat na pole na trávu je totož jako hnojivo.Neobsahuje to žádné škodlivyny.
mohl byste mi prosím napsat, odkud máte možnost odebírat rašelinové pelety? Rádi bychom také nějaké zakoupili k odzkoušení.
V Benekovu jsme se zabývali vývojem hořáku na rašelinové pelety cca 2 roky. Tento požadavek jsme měli z Ruska a Pobaltí. V Čechách jsme nikdy zatím na dodavatele rašelinových pelet nenarazili.
Co se týče rašelinových pelet z Ruska, které jsme testovali, tak měli tyto základní vlastnosti:
- výhřevnost o cca 15 % vyšší než dřevní pelety - obsah popela 6 až 8 %
Jejich hlavní nevýhodou je to, že se rychle spékají a proto je nutno k jejich spalování využít hořák s mechanickým odstraňovačem popela.
Zajímavou výhodou je to, že se dají skladovat podstatně déle než dřevní pelety, protože do sebe neabsorbují vodu a na skladě tak mohou být až 3 roky (podle našich zkušeností).
Přeji Vám, příjemné velikonoční pondělí a odpovídám na dotaz. Zmínění rašelinové pelety jsou od jedné české firmy z Prahy.Mám na ně spojení. Mají už osvědčení a provedené zkoušky z akreditované laboratoře tady v ČR. Rašelinové pelety jsem vyzkoušel a budu je v příští topné sezóně určitě používat. Jsou někde z Ukrajiny. Ověřoval jsem si to ještě na netu a opravdu v té oblasti co mě sdělili se rašelina těží na několika místech. Měl jsem trochu obavy z radiace. Byly neopodstatněné. Už jen proto, že se to vyrábí z rašeliny težené z hloubky a né z povrchové. Byl jsem překvapen, že tyto se vůbec nespékaly. Asi hodně záleží na samotném složení té rašeliny, která se zpracovává.Můj email:. S pozdravem.
zdravím, když jsem byl v Benekovu, tak tam zrovna tohle zkoušeli spalovat. Když jsem se ptal co to je a jak to hoří, tak moc nadšením neoplývali, každopádně asi by to chtělo vyzkoušet a pak se teprve rozhodnout. Zkusím se poptat jak jim to tam šlo a dám vědět.