větrání půdy, nebo klimatizace?

Reklama
JB Jindra Bráza @jindra.braza341 před 13 roky03.04.2011 14:02:00
větrání půdy, nebo klimatizace?

mám patrový dům - dřevostavbu s půdou. v létě, když jsou venku vysoké teploty, tak je večer v domě dost teplo a tak řeším co s tím. Minulé roky jsme v klidu přežili, ale večer když je v podkroví teplota třeba kolem 30 stupňů, tak už je to nepříjemné. To je samozřejmě jen v případě, kdy je opravdu vedro i přes den.

Napadlo mne buď udělat do půdy odvětrávání. Půda není izolovaná, izolace je mezi půdou a 1.patrem, takže když jsem dal na půdu teploměr, tak tam v létě bývá 50 a více, což není nic moc.
Uvažoval jsem tedy o myšlence udělat odtah, který by jen vytahoval vzduch z půdy, čímž se teplota sníží v podstatě na teplotu okolního vzduchu, takže řekněme v létě na 30-35. Teoreticky by to mělo pomoct alespoň o něco i v domě, ale netuším o kolik.

mohl bych takto odsávat vzduch i z 1.patra, jenže pak ho musím nechat někudy dovnitř zase přisávat a pokud neudělám zemní registr, což nechci, tak si nijak moc nepomůžu.

druhou možností je klimatizace, ale jak ji zbudovat?
buď musím rozvést klimatizaci do 3 obytných místností, což se mi nechce. ideální by bylo vyvést ji na chodbu, ale tam nemám přístup ke zdi, jen ke střeše a ta je na jihozápad, takže dát vnější jednotku na střechu na sluníčko mi nepřijde taky jako moudrý nápad.
Nikdy jsem klimu neřešil, takže vůbec nevím, jaké jsou možnosti a jak je hlučná. pokud teoreticky mohu vnější jednotku dát třeba 10 metrů daleko, tedy stáhnout ji po fasádě a dát ji k zemi do stínu, pak by bylo vyřešeno, ale nevím, jestli a jak je to možné, ani co bych s ní musel dělat v zimě.

díky za nápady a zkušenosti.
Prosím nepotřebuji rady typu, udělej lepší/jinou izolaci, já to mám tak a tak a jsem děsně happy. to mi nijak nepomůže. díky.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

15 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.