větrání půdy, nebo klimatizace? |
Autor: Jindra Bráza Datum: 03.04.2011 14:02 | uživatel: 104703
| mám patrový dům - dřevostavbu s půdou. v létě, když jsou venku vysoké teploty, tak je večer v domě dost teplo a tak řeším co s tím. Minulé roky jsme v klidu přežili, ale večer když je v podkroví teplota třeba kolem 30 stupňů, tak už je to nepříjemné. To je samozřejmě jen v případě, kdy je opravdu vedro i přes den. Napadlo mne buď udělat do půdy odvětrávání. Půda není izolovaná, izolace je mezi půdou a 1.patrem, takže když jsem dal na půdu teploměr, tak tam v létě bývá 50 a více, což není nic moc. Uvažoval jsem tedy o myšlence udělat odtah, který by jen vytahoval vzduch z půdy, čímž se teplota sníží v podstatě na teplotu okolního vzduchu, takže řekněme v létě na 30-35. Teoreticky by to mělo pomoct alespoň o něco i v domě, ale netuším o kolik. mohl bych takto odsávat vzduch i z 1.patra, jenže pak ho musím nechat někudy dovnitř zase přisávat a pokud neudělám zemní registr, což nechci, tak si nijak moc nepomůžu. druhou možností je klimatizace, ale jak ji zbudovat? buď musím rozvést klimatizaci do 3 obytných místností, což se mi nechce. ideální by bylo vyvést ji na chodbu, ale tam nemám přístup ke zdi, jen ke střeše a ta je na jihozápad, takže dát vnější jednotku na střechu na sluníčko mi nepřijde taky jako moudrý nápad. Nikdy jsem klimu neřešil, takže vůbec nevím, jaké jsou možnosti a jak je hlučná. pokud teoreticky mohu vnější jednotku dát třeba 10 metrů daleko, tedy stáhnout ji po fasádě a dát ji k zemi do stínu, pak by bylo vyřešeno, ale nevím, jestli a jak je to možné, ani co bych s ní musel dělat v zimě. díky za nápady a zkušenosti. Prosím nepotřebuji rady typu, udělej lepší/jinou izolaci, já to mám tak a tak a jsem děsně happy. to mi nijak nepomůže. díky.
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
| Chronologický seznam příspěvků |
|
| Příspěvky |
Autor: Jindra Bráza Datum: 14.01.2012 19:44 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 104703 reakce na ... | tak po létě (s mírným zpožděním) přidám zkušenost. Do stěny jsem dal ventilátor ve štítě, udělat díru a hlavně najít dost dlouhý žebřík, abych se až do štítu dostal byl trochu boj, ale zdařilo se. zvenku je tedy mřížka, vevnitř KGčko a v něm 120ka ventilátor. žádné odezvy do konstrukce, ventilátor je slyšet venku za domem na straně kam fouká, ale v domě o něm slyšet není. našel jsem také teplotní termostatický spínač do zásuvky, který se dá invertovat, takže jeden z módů co má je, že spína když teplota stoupne nad XY, místo klesne pod, jak je logické pro jeho účel, tedy topení. díky tomu jsem nastavil, že pokud v létě teplota stoupne nad 30, tak se sepne ventilátor a začne větrat. letošní léto se ukázalo, že toto řešení je v podstatě dostatečné. teplota na půdě k večeru už nepřesahovala 35 stupňů, přes den nikdy nepřelezla přes 40(když jsem to nezapnul, bylo na půdě naprosto běžně přes 50 stupňů, někdy i o dost), takže prostup stropem do podkroví byl minimální a bylo tam co mohu soudit snesitelněji než minulý rok. Klimatizace se tedy odkládá do doby, než globální oteplování opět postoupí ;-)
|
|
Autor: Bohuslav Vintr Datum: 04.04.2011 07:28 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100268 reakce na ... | Než budete kupovat drahou klimatizaci, která Vám pak bude většinou roku jen zavazet a navíc spotřebovávat el. energiii, zkuste to větrání půdy. Nejlépe samočinně průvanem protilehlými štítovými stěnami. Nebo Krátkým "komínem" uprostřed s přívodem chladnějšího vzduchu ze stran. Horký vzduch bude stoupat nahoru a bude nasávat studenější venkovní vzduch. p.s. Jaká je barva střechy ?
|
|
 | Autor: Jindra Bráza Datum: 04.04.2011 09:34 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 104703 reakce na ... | do stitovych sten diry delat nechci, to bych musel jit skrz omitku, ale moje predstava prave byla, ze bych dal na strechu kominek jak na odvetrani odpadu a do nej bych dal ventilator, idealne aby byl spinatelny teplotnim cidlem, to byl muj puvodni plan. Ale jak tady celkem rozumne padlo.. ani ochlazenim pudy nedokazu zaridit to, abych vnitrni teplotu v dome mel nizsi, nez je venkovni teplota. jen se snad podari, aby teplota treba stoupala o neco mene.
|
|
 | Autor: Laďa Jaskva Datum: 04.04.2011 10:16 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. Osobně si myslím, že se ubíráte naprosto špatným směrem. To že se Vám přez stropní konstrukci zahřívají místnosti pod ním znamená, že v zimě se zase silně ochlazují., Takže jedinné správné řešení je masivní zateplení stropu, které definitivně odstraní ten tepelný most, který tam evidentně máte. Jiná otázka je, že tím rozhodně neodstraníte zahřívání nezastíněnými okny. Stejně při tom ochlazování půdního prostoru by ten účinek byl neznatelný. To je lepší větrat přímo ty místnosti, ale musí být zabráněno akumulaci tepla do stropu. S pozdravem Laďa
|
|
 | Autor: Jindra Bráza Datum: 04.04.2011 10:32 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 104703 reakce na ... | no problem je v tom, ze ja nevim, jestli ta puda ma nebo nema vliv. myslim si, ze by mohla, minimalne stropni poklop na pudu ma svych asi 3cm izolace, vsude jinde je 22cm izolace takze by moc tepla unikat snad nemelo. v zime teplota na pude oproti teplote venku je vyssi jen o minimum, tedy bych rekl, ze tu pudu prilis nevytapim, ale proste mne nenapada jak to jinak zjistit. zvyseni izolace jsem take zvazoval, ale pak bych ji musel davat nahoru a tim padem uzavrit tramy do vaty ze vsech stran. netusim, jestli to nebude mit na ne nejaky vliv, ktery bych nechtel.
|
|
 | Autor: Laďa Jaskva Datum: 04.04.2011 11:33 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. Špatně jsem si vysvětli Vaši informaci, že půda není izolovaná. Tím jste zřejmě myslel střechu. Takže pokud je na podlaze 22 cm izolace, tak cesta toho tepla, které způsobuje přehřívání je evidentaně někde jinde. Asi to budou okna obrácená na jih a nedostatečně stíněná. Vnitřní žaluzie skoro nic neřeší. Musí se to zastínit z venkovní strany - markýza, venkovní žaluzie, okenice, cokoliv, co vrhne stín. Potom je ještě teoretická možnost, še se teplo akumuluje do nezateplené stěny. Tam by pomohlo jedině zateplení v kombinaci se stíněním oken. S pozdravem Laďa
|
|
 | Autor: Jindra Bráza Datum: 04.04.2011 11:52 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 104703 reakce na ... | ono je to takhle, nejvice tepla za den pochyta obyvak, kde jsou k jihu balkonove dvere, v patre jsou na jih 2 mistnosti s oknem, takze to samozrejme take neco prida. problem venkovni zaluzie je jak ji pridelat na fasadu, nad okno pod omitku uz ji nezabuduji..
|
|
 | Autor: Bohuslav Vintr Datum: 04.04.2011 14:39 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100268 reakce na ... | Nejvíce tepla se Vánm dostává dovnitř okny to je jisté. Druhá věc je, že průniku toho tepla úplně nezamezíte. Nechcete si asi okna úplně zabednit. Prvotní zastínění by mělo u jižních oken být přesahem (stříškoou). Další už Vás budou omezovat a budou drahá (venkovní žaluzie), nebo málo účinná (vnitřní žaluzie). Proto jsem Vám dopuručoval v prvním kroku to větrání půdy. Případně možná nátěr střechy, pokud je černá. Přeci jen je tam v létě teplotní spád 20°C a to není zanedbatelné ani s dobrou izolací. Větracích otvory jsou velmi levné, jednodoché a bez nároků na energie. Teprve jestli to nebude stačit, uvažoval bych o nějakén nákladnějšín řešení. Otvory do štítu je možno do omítky přesně vyříznout a opatřit větrací mřížkou, takže dodatečný zásah nebude vidět (kromně mřížky). p.s. můžete si spočítat, kolik energie prochází přes strop pro rozdíl teplot vnitřní 25°C a půdní 50°C, nebo cca 35°C (větraná) a Vaší izolací.
|
|
Autor: hetzer hetzer Datum: 03.04.2011 14:19 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100064 reakce na ... | nez zacnete prestavovat dum zkuste zastineni oken, reflexni folie k nalepeni na sklo stoji par korun. to casto staci proti prehrivani. protoze ma vas dum malou akumulaci, chladnejsiho vzduchu nez je venku dosahnete jen pomoci klimatizace
|
|
 | Autor: Jindra Bráza Datum: 03.04.2011 14:57 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 104703 reakce na ... | na oknech, ktera jsou na jih jsou vnitrni zaluzie ve stribrne barve prave kvuli maximalnimu odrazu tepla bez nutnosti zasahovat do vnejsiho plaste pri pridelavani vnejsich zaluzii. Folie jsem nechtel proto, ze kdyz neni venku vedro, tak samozrejme odrazet svetlo a teplo pryc nechci, takze to je ponekud neprakticke reseni. asi to s tou klimatizaci dopadne, jen budu muset vymyslet jak, jestli jednu nebo vice jednotek vnitrnich a kam umistit vnejsi atd.
|
|
 | Autor: hetzer hetzer Datum: 03.04.2011 15:11 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100064 reakce na ... | vnitrni zastineni proti prehrivani moc nepomaha ani kdyz je stribrne, venkovni zastineni je mnohem ucinejsi. pokus s folii by vam napovedel jestli do venkovniho zastineni investovat
|
|
 | Autor: Jindra Bráza Datum: 03.04.2011 15:30 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 104703 reakce na ... | to mate pravdu, je to porad levnejsi, nez ostatni veci. zjistim, jestli by byla moznost dat tam nejakou folii, nebo zastineni, ktere pujde sundavat
|
|
| |
 | Autor: Jindra Bráza Datum: 03.04.2011 16:14 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 104703 reakce na ... | diky za odkaz.. varianta, ktera nejde sundat je pro mne nepouzitelna. Presne jak jste napsal, stini i v dobe, kdy stinit nema a tam to ma vyssi prioritu, nez v dobe, kdy bych stinit potreboval, tedy ty rekneme 1-2 mesice v roce, kdy je pres 30 stupnu.
|
|
 | Autor: dan dan Datum: 03.04.2011 21:39 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100655 reakce na ... | Jsem na tom podobně, řeším, jestli dávat venkovní žaluzie, nebo Sun stop systém, nebo nic. Mám trojskla a vnitřní stříbrné žaluzie a dnes jsem zjistil, že i když se slunce opírá do skla, kupodivu vnější tabule je méně horká, než ta vnitřní. Zjevně odraz tepla od vnitřních žaluzií do vnitřní tabule funguje.
|
|