skladba steny - srazeni vlhkosti |
Autor: Peta Malicek Datum: 11.04.2011 08:39 | uživatel: 104792
| Dobry den, prosim o radu ohledne problemu se skladbou steny. Zevnitr ven mam 2x12.5mm sadrokarton, parozabrana, izolace - vata 35 cm , zaklop z drevotriskove desky wodego, latovani , palubky. Konstrukci tvori dreveny masivni ram. V zime zpoza venkovniho zaklopu (wodego) sem tam tece voda, ne moc, ale viditelne. Vypada to ze se na wodegu srazi vlhkost. Toto se nedeje po celem obvodu baraku, ale jen na urcitych mistech. Dekuji zaray a postrehy PM
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
| Chronologický seznam příspěvků |
|
| Příspěvky |
Autor: Zdeněk Mitrenga Datum: 11.04.2011 10:24 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 102704 reakce na ... | Jsou dvě možnosti 1) voda Vám například při dešti zateče za fasádní obklad a pak stéká po deskách dolů - to by ale nejspíš bylo po vnější stěně 2) v konstrukci dochází ke kondenzaci díky vadám při provádění zábrany. Konstrukce ani nebude sama "odvětrávat", wodego má nižší propustnost pro páru než vlna ve skladbě. Čili na místě je několik otázek: Jak a z čeho máte provedenu parozábranu? Je skutečně VŠE (spoje, prostupy přes patra atd.) důsledně utěsněno/přelepeno? A čím? Jak jsou řešeny prostupy sítí přes parozábranu? Dělal jste BD test?
|
|
 | Autor: Peta Malicek Datum: 11.04.2011 11:01 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 104792 reakce na ... | Dobry den, zatekanim to nebude, to spis ta kondenzace. Parozabranu delala firma, ktera delala vnitrni sadrokarton. Je to klasicka folie. Na stavbe jsem nebyl porad, ale co slo jsem vzdy zkontroloval. Na 100% si jisty nejsem. Spoje prelepovali stribrnou paskou. Odvrtal jsem diru do sadrose a skrz izolaci se dostal na wodego, je jemne vlhke. Znamena to ze dochazi k prostupu vlhkosti z interieru pres sadros a parozabranu, ktera se pak vysrazi na wodegu? A v zime je to pak markantnejsi protoze je wodego zmrzle? Dekuji
|
|
 | Autor: Zdeněk Mitrenga Datum: 11.04.2011 11:18 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 102704 reakce na ... | Odpověď zní tedy ano a ano. V zimě je kondenzace markatnější, protože rosný bod se posouvá více do hloubky konstrukce. Co se týká parozábrany a firmy, nenajdete snad v čechách více než 10% firem, které by měly alespoň trochu páru o páře (pokud to mohu takto parafrázovat). 1. není fólie jako fólie 2. není páska jako páska 3. problémem budou i prostupy pro sítě, pokud nemáte instalační předstěnu, na 100% (a to skutečně na plných 100, za to dám ruku do ohně) bude parozábrana masivně přerušená. Jak by se to mělo správně dělat, načerpáte například zde. http://www.tzb-info.cz/3397-problematika-a-hruzy-pri-provadeni-parozabran-v-zateplenych-sikmych-strechach Že se jedná o šikmé střechy se nedejte mýlit, principy jsou obecné a platí všude. No, nicméně k řešení - pokud to necháte tak, postupem času vlhkost v konstrukci povede nevyhnutelně ke vzniku plísní, hnilob atd., k degradaci nosné konstrukce, a v závislosti na dalších faktorech dříve či později k narušení statiky budovy. Čili rozhodně co nejdříve reklamovat, SDK bude třeba sundat a parozábranu provést znova a POŘÁDNĚ. neváhal bych ani najít si dobrého soudního znalce. Jiná varianta než předělat neexistuje.
|
|
 | Autor: Laďa Jaskva Datum: 12.04.2011 01:49 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. Asi bych nesouhlasil s konstováním, že firmy nemají páru o páře. Ve většině případů mají. Ovšem ve většině případů na to kašlou a jejich zaměstnanci jsou kopyta, které nelze ani nic naučit, bez ohledu na počet školení. Toto je jeden z důvodů, proč bych si nikdy nenechal od firmy postavit difuzně uzavřenou dřevostavbu. Oni to tak zmastí, že to bude těsně po záruce nacucané jako houba a bude mě to houby platné, že o tom něco vím. Jak má tazatel postupovat je celkem jasné, ale bude to těžký boj, velké náklady a velké zdržení. Typuji to na soudní projednívání koncem této dekády. S pozdravem Laďa
|
|
 | Autor: Vítězslav Kolek Datum: 08.06.2011 10:40 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105249 reakce na ... | Dobrý den, tak už tak měsíc to tu pročítám sem a tam..jsme ve fázi, že v pravděpodobně v říjnu začneme stavět dřevostavbu 2by4 . Dočetl jsem se zde spoustu informací, ale už mi z toho jde hlava kolem. Nejdříve - psali jste, že za 500 se dá koupit kniha Dřevostavby :-), pánové, kde ji za tolik vidíte? Na inetu vidím nejlevnější necelých 800 Kč :) Co me ale zajímá a týká se totaky stavby stěn,nechci otvírat stále dokola omílané téma..Jelikož jsem od počátku rozhodnut pro rekuperaci, nevadí mi ani tak dif. uzavřená konstrukce a z venkovní strany zateplení polystyrenem. Podle toho co jsem zatím pročetl, je skrz rosného bodu vhodné, aby měl polystyren šířku alespoň 200mm? Pán, který nám bude dům stavět, je stavělv USA a technologii provádí i zde, skladba bude směrem dovnitř - omítka-polystyren(ten v USA ani nedávali, nebo jen 5cm, ale my zateplení musíme dát, to je jasné, jen jde o to jaký materiál použít, to je o diskuzi)-OSB-hranoly, mezi něma vata-parozábrana-instalační mezera, sádroš ... Otevřená konstrukce se mi samozřejmě taky líbí, ale ..má to prostě taky svoje negativa v tom, že se prostě nějaká vlhkost udržet může. Co by jste mi doporučili případně změnit, ať se to všechno může zanést k projektantovi. Mám otázku i k instalační mezeře, jak se zde psalo, pokud ji nechám bez izolace, bude stěna dunět, což určitě nechci..na druhou stranu pan Rypl, jestli jsem to pochopil dobře napsal, že nad parozábranou nemá být žádná izolace? Instalační mezeru určitě chci,ale také chci, aby stěna nezněla dutě. Budu rád za jakoukoliv diskuzi a poznatky :)
|
|
 | Autor: melkor unlimited Datum: 08.06.2011 12:23 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100033 reakce na ... | Ono i mezi vnitřním SDK a parozábranou může být izolace (třeba právě útlumu zvuku). Je potřeba dodržet poměry tepelného odporu před a za parozábranou. U střechy, kde je vnější fólie paropropustná, je ten poměr 4:1. EPS použitý jako vnější vrstva má vyšší difuzní odpor, tak i ten poměr bude vyšší. Odhadem 10:1. Možná i víc. Při 200mm EPS, 160mm vlny mezi trámy a šířce instalační mezery 30mm (latě 30x50) vychází poměr 12:1. Chtělo by to spočítat od někoho, kdo v tom má lepší přehled.
|
|
 | Autor: Zdeněk Mitrenga Datum: 08.06.2011 19:50 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 102704 reakce na ... | V zásadě je to možné podepsat, nicméně pokud budete mít odpovídající a skutečnou parozábranu (ne jen takovou, o které se firma domnívá, že parozábrana je) a kvalitní izolaci bez TM, na poměrech tak dramaticky nezáleží. Při tepelném odporu v sendviči a rozumné tloušťce předstěny (obvykle 40mm) by se Vám měl rosný bod dostat za. Jednoduchý test pána, který stavěl v USA (sic) - což je mimochodem velmi oblíbený marketingový trik nemající nic společného se skutečnou znalostí problematiky odhlédaje od jistých "amerických" specifik při stavbě, kdy mě jímá hrůza. Já jich potkal mnoho, takže tuším, že prakticky celou ameriku vystavěli češi :-). Zeptejte se ho třeba, jak a čím řeší prostupy sítí přes parozábranu či parobrzdu (jako že se jim nevyhnete), nebo jakou pásku používá na lepení fólií, jak připevňuje folii na podhledy, jak řeší prostup parozábrany z 1.NP do 2.NP ... Pak to dejte sem a uvidíme co je to zač. Co se týká té knihy, já ji koupil asi za 499,- na veletrhu Dřevostavby před několika lety hned jak vyšla - zřejmě je fakt dobrá a prodává se, takže ceny se zvedly ... :-( Zkuste ale mrknout na nějaké okresní knihovny, třeba ji mají někde k půjčení. I tak ale těch pár set za to stojí. No a moje obligátní rada nakonec, nedejte se ukolébat řečmi typu to se nějak udělá, a začněte dobrým projektem včetně řešení konstrukčních detailů i s výpočty, které jsou pro každý dům jiné.
|
|
 | Autor: Vítězslav Kolek Datum: 08.06.2011 22:23 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105249 reakce na ... | Já se právě rozhoduji, chci samozřejmě postavit co nejkvalitněji, proto jsem i zde. Co znamená zkratka TM- izolace bez TM? Není to tepelný most? No jenže já nevím která to je :) Bratránek mi rozmlouvá EPS, ať si dáme nějakou vatu, tak na to koukám, i co se týká třeba propustnosti vlhka,je na tom určitě líp než EPS. Jenomže taky jsem se dočetl, že když navlhne, tak ztrácí vlastně schopnost tepelné izolace. Tak co si tam teda máme dát :-( Třeba co říkáte na toto http://www.knaufinsulation.cz/cs/products/tp138 ? Píšou že to je přímo na dřevostavby. Není špatně mít vlastně venkovní část difuzně otevřenou a zevnitř difuzně ozavřené pomocí parozábrany? Chci se hlavně vyvarovat srážení jakékoliv vlhkosti. Parozábranu si budu dělat sám, nebo budu u montáže pořád, takže věřím že to bude uděláno dobře.
|
|
 | Autor: Zdeněk Mitrenga Datum: 09.06.2011 20:05 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 102704 reakce na ... | TM se dá udělat v libovolné izolaci a skladbě konstrukce - i pokud budete mít "kosmickou" technologii a "dobytek" firmu nebo její zaměstnance. Pro PZ či PB pak platí, že jediným spolehlivým testem kvality je dobře udělaný BD test. Žádné oko nevidí to co najde přetlak. Pro skladbu konstrukce platí pravidla a výpočty, ne bratránkův úsudek. Relativně dobře se dá postavit z čehokoli, pokud se tomu rozumí a dělá se to jak má, takže ani EPS ani vlna nejsou špatné či dobré materiály, záleží jen na tom, jak a na co se použijí. Otázka dobře je samozřejmě naprosto subjektivní, takže pokud Vás trápí spíše rozpočet, držte se raději zpátky a nevymýšlejte jak udělat ze škodovky porsche, ale jak udělat dobře škodovku. Mmch. auto by jste si taky stavěl sám? Osobně zastávám názor, že rámová dřevostavba je záležitost pro profesionála od projektu až po dokončení obálky (spousta si jich ale jen myslí nebo záměrně prohlašuje, že jsou, ač tomu tak není) a pak pár "jednotek samostavitelů", kteří disponují totálními znalostmi věci. Jinak je to spíš otázkou štěstí, jestli to za pár let neskončí špatně.
|
|
 | Autor: Zdeněk Mitrenga Datum: 09.06.2011 20:10 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 102704 reakce na ... | Mmch. já mám toto (www.diffuwall.cz), ale také jsem se musel stát v podstatě "technologem" už před VŘ, abych mohl kontrolovat samotné návrhy dodavatelů a následně jejich práci, protože odpovídající a problematiky difuzně otevřených staveb znající stavební dozor nenajdete na celé Moravě. No co, co se v mládí naučíš ... :-)
|
|