Zateplení základů, drenáž

Autor: Štěpán Krüger
Datum: 12.04.2011 14:08
uživatel: 104800

Fotogalerie:
obrázek č. 1 obrázek č. 2 obrázek č. 3 obrázek č. 4 obrázek č. 5 obrázek č. 6 obrázek č. 7
Dobrý den,
začal jsem se zateplením základů. Ale asi jsem do toho skočil příliš po hlavě, jednak jsem se nechal ukecat na použití klasického "sypkého" lepidla rozmíchávaného ve vodě a jednak jsem se snažil dávat ty desky co nejvíce k sobě a k zateplení stěn. takže teď už tam mám minimální možnost fouknout pěnu na dotěsnění. Nyní stojím před dvěma otázkama:
1. strhnout již nalepený polystyren oškrábat lepidlo a
a začít znova (nyní už bych lepil pěnou) nechat si mezery na dopěnění.
2. nechat to tak jak to je a pistoli na pěnu cpát do těch úzkých škvírek a tlačit to tam "podtlakem"

Další moje otázka je trochu z jiného soudku.
týká se drenáže. Většina zde diskutujících řeší drenáž v závislosti na nějaké příčině. Mě by zajímalo jestli v mém případě drenáž provádět nebo ne (přeci jen to bude investice nějakých +-10k Kč). přikládám i fotky situace. V případě zájmu (potřeby) mohu doplnit další z jiných úhlů a pod. Náš RD stojí zhruba na rovném pozemku, respektive jeho svažitost je 80cm na 16m. prvních 40cm rostlého terénu je jílovitá ornice (bývalé pole) a dále je slínovec možná opuka ( ve větší hloubce (1,8 a více) s tím měl i bagr co dělat aby to utrh). V současné době mám základy, respektive ztracené bednění vyzděné na betonových pásech, odkryté - pro zateplení XPS 5cm a vytvoření dešťového svodu z okapů a popřípadě na tu drenáž. Vodu chci jímat v 6m3 velké jímce s přepadem do deštovky. Jak jsem to tady tak pročítal tak někteří by na jílu drenáž nedělali že naopak k základům tu vodu přivedou že by to prostě jen po vrstvách temovali až k základům. jsem teď trochu na rozpacích. Jinak by mě ještě zajímalo jestli vadí že hydroizolaci máme oříznutou s hranou desky. Detail když tak nafotím až dorazím dom a nahodím ho sem.
Doufám že jsem se vyjádřil dostatečně srozumitelně a předem děkuji za názory a za pomoc

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
Pavel Milička23.02.2012 10:40
Štěpán Krüger14.04.2011 08:09
libor piskula13.04.2011 19:52
Štěpán Krüger13.04.2011 07:35
Zdeněk Mitrenga12.04.2011 21:01
Petr Vorlíček12.04.2011 15:45

Datum: 14.04.2011 08:09 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Díky všem za názory. psal jsem i našemu projektantovy ohledně té drenáže, napsal mi že ta prý není problém se spodní vodou, tak že by jen po vrstvách utemoval to co jsme vykopali normálně až k základům a udělat spád od domu. tak to asi tak udělám, přeci jen ušetřené peníze se hodí jinde. Možná že tu drenáž udělám jen na severní straně kde se nám i zbytek zahrady mírně svažuje k domu. (jistota je jistota)
Ještě jednou díky a mějte se

Autor: libor piskula
Datum: 13.04.2011 19:52 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100036
reakce na ...
Lepil jsem 16cm polys penou. Desky byly na doraz. Vsechny spary jsem dopenoval. Velmi dobre mi poslouzila klasicka pistole na penu, na kterou jsem narazil plastovou spici od nejakeho silikonu. Je daleko tvrdsi a pevnejsi nez pruhledne tycinky dodavane s pistoli..
Drenaz se ted resi na vice mistech; doporucuji cist a rozhodnout se spravne :).

Autor: Zdeněk Mitrenga
Datum: 12.04.2011 21:01 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 102704
reakce na ...
V zásadě by se u dřevostavby mělo řešit napojení izolace tak nějak takto ... Převzal jsem to od STO (protože mám STO i omítku), ale na systému až tak nezáleží. Vlhkost, pokud se za XPS nějaká dostane a vyvzlíná nahoru, má možnost "dýchat" přes škvíru utěsněnou vodotěsnou, ale ne parotěsnou páskou a odvětrá.
http://www.sto.cz/50322_CZ-Sokl-WD_135.htm

Co se týká drenáže, myslím najdete v diskusích spoustu pro i proti, dost ale záleží na vsakovací schopnosti materiálu pod domem a v jeho okolí. Osobně ji nemám, ale stojím na hlínopísku, navíc se štěrkovým podložím od hloubky cca 1,5m, takže voda se vsakuje "jedna radost" na celém pozemku.

Autor: Pavel Milička
Datum: 23.02.2012 10:40 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 108118
reakce na ...
Dobrý den! Bohužel se mě váš odkaz nepodařilo otevřít. Řeším problém z vlhkostí za XPS deskami a následné kondenzaci na fasádní liště. Jelikož se jedná o dřevostavbu, kdy hliníková lišta je cca 20 nad zákl. prahem stavby, tak bych tento problém rád co nejdříve odstranil. Ještě jsem narazil na to, že může být problém podpořen nopovou fólií s nopy k XPS (vzduchová mezera). XPS je na buchty - viz. diskuse a tudíž by zde docházelo k proudění vlhkého vzduchu.
http://forum.tzb-info.cz/121161-kondenzace

Děkuji za váš názor

Autor: Petr Vorlíček
Datum: 12.04.2011 15:45 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100184
reakce na ...
1) Nic bych nestrhával, ani by se Vám to nepovedlo, oškrábat lepidlo z desek už vůbec ne. Na lepení cementovým lepidlem není nic špatného, alespoň se Vám tam neuhnízdí mravenci.
2) Viditelné spáry vypěňte, ale upřímně řečeno, neslibujete si od těch pěti čísel extruďáku příliš, že? Od toho totiž moc čekat nemůžete, snad jste alepoň pořešil tepelný most v patě zdi...

S drenáží je to těžké, jako vše, co není naprosto nezbytné pro fungování domu má drenáž mnoho odpůrců.
Já mezi ně nepatřím, drenáž bych radši udělal. Každý terén má nějaký sklon a bude-li měsíc sucho a pak přijde přívalový déšť, může se na zahradě objevit potok netušené kapacity. Ten s drenáží snadno odvedete od domu, bez drenáže se Vám bude měsíc loupat fasáda z extruďáku... Bude to stát peníze, a to opakovaně. Když se udělá drenáž dobře, žádnou vodu k základům nepřivede. Je to ale Váš dům a Vaše rozhodnutí. (je to jako s pojistkou domácnosti - také ji nepotřebujete, ale velmi často se sakra hodí...)
S tou zaříznutou hydroizolací to není ideální - když se dostane voda spárou mezi EPS a XPS, máte ji v patě zdiva, odkud se už těžko dostane. Řešení tohoto detailu ale není prča, ještě jsem neviděl nikoho, kdo by byl schopen ohnout hydroizolaci nahoru a přivařit na zdivo, aniž by mu nepopraskala...
Jelikož s tím už nic nelze dělat, asi bych to neřešil a odříkal při každém deštivém počasí pět otčenášů...(je to věc detailu - když se přetáhne perlinka pár milimetrů přes EPS dolů, udělá s fasádou mikrookapničku, takže i při sprchování fasády nezateče voda do spáry, ale kape z této okapničku...)
Případnou vlhkost vzlínající za XPS do této spáry by vyřešila právě správně provedená drenáž.

Autor: Štěpán Krüger
Datum: 13.04.2011 07:35 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Fotogalerie:
obrázek č. 1 obrázek č. 2
Zdravím, bohužel bych více extruďáku na sokl nedostal, protože mám jen malý přesah. Borci co mi dělali základy mi je udělali podle rozměrů domu a nic neodečetli na ten přesah. Jak je člověk nechá bez dozoru tak je to v háji, ale pořád je lepší si nechat udělat základy tak trochu svépomocí než od firmy (ušetřené desetitisíce – a jednoznačně je nemám „ojebané“). Nic méně aby jsme to vyřešili máme místo 10cm polys. na baráku 15cm (jedině plus). Jinak zemina bude přihrnutá kolem dokola až skoro nahoru soklu, nechám tam tak 15-20cm max. od okapničky na fasádě. Patu domu nevím jestli mám úplně dobře vyřešenou protože nevím jak je to dobře :-D :-( . Mezi základem a spodkem stěny byli asi 3-4cm místa, stěny jsou položeny na takových podložkách a na "roztažné" maltě. kam se nedostala malta tak je to zevnitř i z venčí dopěněno. Co se týče hydroizolace, tu bychom vlastně ani nahoru ohnout nemohli, protože by nebyla kam přidělat. Na podlahu (na základy) jsme pak vevnitř dávali 5+3+5cm (13cm) podlahového polystyrenu. Doufám že tam nebude velký tepelný mosty u té paty jak říkáte. Nejedná se o pasivní dům, ale byl bych strašně nerad aby se mi tam dělala například plíseň v rohu u podlahy nebo jiné nesmysli. Tu drenáž asi tedy provedu, protože když fakt dlouho prší tak v některých místech zůstávají kaluže třeba 3 dny.
Na obrázku (malování je mocný nástroj :-D ) přikládám současný stav (zatím bez té drenáže) . co se týče čidlíků u nopovky, vycházím z druhého obrázky, tedy čudlíky do výkopu

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.