TUV a vytápění, jak nejlépe zapojit se stávajícím bojlerem

Autor: Jaroslav Grill
Datum: 22.04.2011 00:43
uživatel: 104903

Potřebuji radu, mám 14 dní instalován solární systém na ohřev TUV a vytápění. Zjistil jsem, že nefunguje tak, jak mi bylo slibováno. Potřebuji s Vámi zkonzultovat body 1-4. viz. dále. Pokud by někdo chtěl, mohu naskenovat a zaslat projekt. dokumentaci.

Máme instalovány 3 solární panely (trubicové od firmy Barx), které nahřívají 250l akumulační nádrž (její první výstup vede do topení, její druhý výstup do 200l bojleru). TUV je z nádrže odebírána přímým průtokem do bojleru. Mezi předehřívací nadrží a bojlerem je ochranný trojcestný směšovací ventil (má zabraňovat případnému popálení). Na akumulační nádrži je termostat, který ovládá čerpadlo do topení. V bojleru je elektrická spirála a dále ho ohřívá kotel na tuhá paliva.

1. Neměl by být ochranný směšovací ventil až za bojlerem? Nechápu jeho význam mezi akumulační nádrží a bojlerem. Dle mého názoru je teplá voda zbytečně ochlazována a v bojleru znovu nahřívána.

2. Přesto, že mi termostat nesepne a čerpadlo se nezapne, část tepla mi utíká samotíží prvním výstupem z akumulační nádrže do topení. Jak toto odstranit?

3. Pokud chci mít teplou vodu, musím v krásný slunný den bojler nahřát elektrikou. Pokud elekt. ohřev v bojleru vypnu, tak např. včera jsem měl jen vlažnou vodu, i přesto, že nádrž byla na 70 stupňů nahřatá.

Chtěl bych tento systém předělat tak, abych přes léto vůbec nemusel ohřívat bojler elektrikou (to mi bylo také původně slibováno). Která z variant je lepší:
a) Mezi aku nádrž a bojler dát cirkulační čerpadlo, tím se bude ohřívat i voda v bojleru (ovšem nevím zda mi solára nahřejí vodu dostatečně v obou nádržích, pokud ne, musel bych opět dohřívat elektrikou).
b) Do aku nádrže dát elektrickou patronu (pro případ, že nebude hezky) a přes léto vyřadit bojler, ovšem nevím přesně jak.
c) Nebo nějaká jiná varianta, poraďte?

4. Dnes byl krásný slunečný den, 3 solára (45 trubic) mi nahřály 250l aku nádrž na 70 stupňů. Je to podle Vás optimální výkon?

Vše jsou jen mé úvahy a nejsem odborník, rád bych znal Váš názor. Díky

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
Juraj Gradoš08.01.2012 18:55
Pavel Šebek07.01.2012 23:40
Juraj Gradoš07.01.2012 13:22
Pavel Šebek26.04.2011 23:06
Jaroslav Grill26.04.2011 21:23
Pavel Šebek26.04.2011 17:13
Honza Kopřiva26.04.2011 13:32
Jaroslav Grill26.04.2011 11:21
Jaroslav Grill23.04.2011 16:58
Pavel Šebek22.04.2011 20:02
Honza Kopřiva22.04.2011 13:07
Jaroslav Grill22.04.2011 12:43
Honza Kopřiva22.04.2011 10:03

Datum: 22.04.2011 20:02 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 104777
reakce na ...
1, viděl jsem dost kotelen a výměníku a všude je bojler vyhříván na teplotu vody (cca55C) a to budto trojcest ventilem nebo vypnutím el.ventilu a čerpadla ano viděl jsem zapojení kde se voda vyhřeje k max teplotě systému a výstup se míchá přímo se studenou vodou ale nebyla tam zpáteč.cirkulace ta by šla asi problematicky udělat nebot po natopení veškeré vody na cca 80C by nebylo možné vodu cirkulovat při rozumné teplotě.

2. Přesto, že mi termostat nesepne a čerpadlo se nezapne,---- prověřit zapojení systému / část tepla mi utíká samotíží prvním výstupem z akumulační nádrže do topení.---- použít el.ventil cca 1200,- kč

3. pokud je to tak, je to tak je tam chyba

uložte někam na net tu projekt. dokumentaci a dejte sem odkaz.

4. těch 70C není mnoho ale vzhledem k prapodivnostem v tom systému a uniku tepla do UT to asi odpovídá. ještě ale zahrntě nahřátí bojleru.

Datum: 23.04.2011 16:58 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
díky za Vaši odpověd, v úterý to v práci neskenuju a odkaz zašlu

Datum: 26.04.2011 11:21 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Fotogalerie:
Posílám projekt

Autor: Honza Kopřiva
Datum: 26.04.2011 13:32 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100266
reakce na ...
Jak jsem psal tak ten trojcesťák až za boiler.

Autor: Pavel Šebek
Datum: 26.04.2011 17:13 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Přesně tak , a nehledě , že takto se TUV ohřeje až na teplotu UT což může být hodně. Pokud by se z bojleru odebralo větší množství vody v době kdy solár nehřeje a kotel netopí tak teplota v něm klesne a poté bude solár teplo dodávat a vyhřeje akum250L ale pak bude potřeba z bojleru odebrat část vody aby se nahradila horkou z akum. Chtělo by to propojit výstup TUV z bojleru před 3cest. s akum. někam nad střed přes čerpadlo, které by se seplo při rozdílu teplot bojleru a akum.nádrže.

Datum: 26.04.2011 21:23 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Ano popsal jste to přesně, nádrž je nahřatá a v bojleru je studená voda.
Takže byste to řešil čerpadlem mezi bojler a akum. nádrž? Nevím přesně co myslíte tím.... někam nad "střed"?

Datum: 26.04.2011 23:06 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Fotogalerie:
Čerpadlo se dá tak aby bralo vodu z bojleru u jeho výstupu (na tom výstupu přidat téčko) a jestli má akumul. nádrž měřící otvor pro pro jímku tak dát tam výstup z čerpadla a nezapomenout vložit zpětnou klapku.
Jde o to dostat do bojleru teplou vodu i za stavu ,že se z něho nic nebere aku.nádrž se začne od solár zahřívat a pokud bude vyšší teplota sepne čerpadlo a odebere z výstupu bojleru chladnější vodu a pošle ji do středu aku.nádrže to docílí že se celý bojler prohřeje na teplotu jako má aku.n. pokus se pustí kohoutek teplé vody studená voda přijde spodem klasicky do aku.n. a připadně se přidá 3cest.ven. k horké vodě z bojleru.

Autor: Juraj Gradoš
Datum: 07.01.2012 13:22 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 107234
reakce na ...
Ak smiem, naruším túto diskusiu jednou otázkou. Mám EPD - pasívny dom a v decembri mi stačil 750 W ohrievač - priamotop (konvektor) na udržanie teploty v dome. Teraz dokonca tých 750W je veľa. Napriek tomu hľadám riešenie na úsporu.
Nemám žiadny iný zdroj tepla, iba aktívnu rekuperáciu s ohrevom TUV. Zvažujem takýto nápad: vytvoriť malý topný okruh v kúpelniach pomocou dvoch kúpelňových radiátorov s antikoróznou vnútornou úpravou a cirkulačného čerpadla. Ako médium chcem však použiť TUV.
Bojler má 180 l. TČ je Nilan VP18K - oni majú niečo podobné - Nilan VP18KWT. Len s tým rozdielom, že ten okruh je uzatvorený.
Technicky by to vlastne odoberalo teplo z TUV a dodávalo ho do domu. Ak by som potreboval zvýšiť teplotu TUV sa to dá dvomi spôsobmi: 1kW topnou tyčou v zásobníku alebo spustením rekuperácie cez deň, kedy je prebytok tepla - napr. ako dnes. Počas písania tohto príspevku teplota v dome poskočila o 0,1 stupňa, už je 24, o 09.00 bola 20,1.
Ako sa na toto riešenie pozeráte z hľadiska technológie, alebo kde vidíte riziká?

Datum: 07.01.2012 23:40 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Tak pokud by opravdu stačil ten výkon 750W a topná tyč bude mít 1000W je šance mít teplou vodu i něco vytopit z radiátorů. Nejednoduší by bylo zapojit okruh radiátorů na bojler co má vytápění pro UT voda bude oddělená je otázka zda bude ta účinnost přenosu energie stačit. Z důvodu teploty TUV max 55 C bych použil větší radiátory. použít něco v podobě zpátečky TUV přes radiátor je dobrý zvážit tlak ve vod. řádu je riziko prasknutí-vyplavení.

Autor: Juraj Gradoš
Datum: 08.01.2012 18:55 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 107234
reakce na ...
to ma nenapadlo-s tym tlakom. predpokladam, ze hovorite o radiatore. a s tou plochou - ano. xcel som puzit dva 600-700w radiatory pri 90°C. snad by pri 55-65°C mohli dat dohromady 750W. neviem, ako to spocitat.

Datum: 22.04.2011 10:03 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Tak pokud vám to někdo odborně instaloval a nedělá to co mělo tak ho zavolejte ať si to dá dokupy protože za to nejspíš dostal zaplaceno.
Trojcestnej ventil před boilerem je hovadina. Ten má být až za boilerem na výstupu TUV.

Jinak můj názor je takový že máte systém zbytečně překombinovaný a s tím přichází i možnost nefunkčností a nedostatků. Osobně doporučuju jedinou vybavenou akumulační nádrž s průtokovým ohřevem (výkoný průtokový výměník). Sice tady lidi dost často prplají že taková nádrž je drahá ale ve výsledku vás vyjde nastejno. Kolik jste dal za nádrž, boiler a věci kolem?

Datum: 22.04.2011 12:43 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Ano, firma to ještě bude předělávat, navrhli mi 2-3 možnosti viz. bod 3, a já si mám vybrat, proto se chci poradit s někým kdo už to např. má doma a ví jak to funguje (např. s tím čerpadlem).

Boiler je nerezový a používáme ho již asi 4 roky, proto jsme ho nechtěli dávat pryč.

Datum: 22.04.2011 13:07 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Za stávajícího stavu to bez té cirkulace nepůjde.
Do té akumulační nádrže tu elektrickou topnou patronu dejte. Ten boiler nevyřazujte. Bude sloužit jako zásobník vody ohřáté v akumulační nádobě.

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.