Rekuperace odpadní vody |
Autor: Zdeněk Kmín Datum: 17.05.2011 14:21 | uživatel: 100245
| Fotogalerie:
 Každý hledá cestu k úpoře energií, tak otevíram diskuzi na téma rekuperce tepla z odpadní vody. V příloze jsem nakreslil obrázek jednoduchého zařízení, které by řešilo problém vylévaní teplévo vody do kanalizace především z vany, ale dá se použít i pro sprchové kouty. Pro sprchové kouty sice už existují rekuperátory, ale toto schéma by pracovalo s vyšší účiností. Princip: Teplá odpadní voda se kumuluje v zásobníku (odpadní potrubí a zásobník musí být dostatěčně izolován), zatímco studená pitná voda se předehřívá na cestě do boileru nebo do aku nádrže. Teplá odpadní voda se drží v horní části nádrže (odělena přepážkou a fyzik. zákony), studená se dole odpouští v zavislosti na přitoku. Dotazy: 1.) jakou vidíte účinnost tohoto zařízení? (já vidím úsporu 50% veškeré TUV, což může dělat i 1-0,5MWh energie) 2.) úzkalí využití i pro pračku, myčku? 3.) má už někdo něco podobného vyrobeného nebo existuje nějaký výrobce?
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
| Chronologický seznam příspěvků |
|
| Příspěvky |
Autor: Petr Šavrda Datum: 25.02.2012 23:19 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108966 reakce na ... | Výměník na teplo odpadní vody vlastní výroby používám už necelé dva roky. Úspora sice není závratná, ale zařízení je čistě mechanický díl v potrubí a proto nevyžaduje žádnou další energii pro řízení. Problém se zanášením je minimální a případné čištění nezabere více než pět minut jednou za 2-3 měsíce. Náklady na výrobu nejsou nijak závratné. Podle mého názoru se tato investice vrátí.
|
|
 | Autor: Zdeněk Kmín Datum: 27.02.2012 06:56 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100245 reakce na ... | Který zařizovací předměty máte napojený? (vana, sprcha, pračka, myčka atd.) Uvažuju napojení jen sprchy (vanu mít nehodlám) a napojení ochlazené vody na WC + přepad do kanalizace.
|
|
 | Autor: Petr Šavrda Datum: 01.03.2012 10:44 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108966 reakce na ... | Výměníkem procházejí všechny odpadní vody mimo WC. Podle mého názoru se však réálně zužitkuje pouze teplo ze sprch.
|
|
| |
 | Autor: Petr Šavrda Datum: 01.03.2012 10:56 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108966 reakce na ... | Jená se o navinutou spirálu z měděné trubky DN15 s proletovanými závity z vnější strany. Spirála je v dolní části opatřena přechodem na hrdlo odpadního potrubí DN100. Do horní části se přivádí odpadní voda potrubím DN75. Toto celé je na svislo vloženo do odpadního potrubí. Do spodního přívodu DN15 vtupuje studená voda a předehřívá se odpadní vodou. Předehřátá voda pak vstupuje do boileru, který je vzdálen cca 2m.
|
|
 | Autor: LUKÁŠ DROBNÝ Datum: 01.03.2012 11:39 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100454 reakce na ... | Dobrý den, mohu se zeptat zda jste náhodou ne neinstaloval teploměr do míst, kde tato předehřátá studená voda vstupuje do bojleru ? Teploty by bylo určitě zajímavé občas sledovat hlavně při sprchování. Jaké množství vody a jak dlouho se zde při sprchování v odpadním potrubí zdrží ?
|
|
 | Autor: Petr Šavrda Datum: 01.03.2012 15:24 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108966 reakce na ... | Podrobný výzkum úspor pomocí teplot a průtoků jsem neprovedl. Zvolil jsem jednodušší a věrohodnější motodu. Pomocí měřiče spotřeby elektrické energie jsem změřil rozdíl spotřeby boileru s předehřevem a bez něho. Pri provozu sprchy asi 4x zaden byl rozdíl cca 1-1,5 kWh za den.
|
|
 | Autor: LUKÁŠ DROBNÝ Datum: 02.03.2012 10:43 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100454 reakce na ... | Dobrý den, škoda že nemáte nainstalovaný teploměr do míst, kde tato předehřátá studená voda vstupuje do bojleru, možná by to byly zajímavé teploty a instalace teploměru pomocí T kusu je jednoduchá. Nicméně i tak se úspora dle vašich "odpočtů" bude pohybovat zhruba okolo 400kWh/rok, což není nezanedbatelná úspora. Předpokládám, že účinnost výměníku by šla ještě zvýšit. Máte k dispozici nákres výměníku ?
|
|
 | Autor: Jaroslav Tachecí Datum: 01.03.2012 16:10 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108146 reakce na ... | Jestli tomu dobře rozumím teplá odpadní voda prolítne trubkou ze spirály poměrně hodně rychle?
|
|
 | Autor: Petr Šavrda Datum: 01.03.2012 17:30 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108966 reakce na ... | Vnitřní povrch tvoří vlastně měděné půloblouky DN15, které stékání vody zpomalí. Měď má velice dobrý součinitel tepelné vodivosti a celá spirála je zvenku izolovaná tepelnou izolací Mirelon.
|
|
| |
| |
Autor: LUKÁŠ DROBNÝ Datum: 06.02.2012 11:37 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100454 reakce na ... | Ještě jednou jsem se díval na Váš obrázek a myslím si, že výstup předehřáté studené vody v teplotě 35 stupňů je nereálný. Spíš bych to viděl se započítáním všech negativních a fyzikálních vlivů tak na 25 stupňů, ale i tak jde o předehřev vody do bojleru pro teplou vodu o cca 15 st.
|
|
 | Autor: Zdeněk Kmín Datum: 07.02.2012 06:53 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100245 reakce na ... | Byl to jen odhad, kdyby byla nádrž rozdělena na více sekcí, tak by se účinnost zvýšila. Ale pořád je to 50% uspořené energie.
|
|
Autor: LUKÁŠ DROBNÝ Datum: 06.02.2012 11:29 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100454 reakce na ... | Vážený pane Kmíne, souhlasím s Vámi, že tímto tématem je dobré se zabývat. Jako každý stavitel EPD, tak i já jsem se snažil tuto otázku nějak řešit, ale peněz nebylo mnoho a tak jsem ji odložil na neurčito. Přikládám odkaz na podobné zařízení: http://www.techtranspt.com/rekuperator-tepla-na-sedych-vodach.aspx S provozem a bydlením v EPD jsem Však přišel na to, jak využít energii obsaženou ve špinavé teplé vodě po koupání ve vaně. TUTO VODU VYPUSTÍM AŽ KDYŽ VYCHLADNE. Tento provoz, je li třeba pomáhá dotopit koupelnu, ale jde pouze o "topné" období v řádu cca 4 měsíců.
|
|
 | Autor: Zdeněk Kmín Datum: 07.02.2012 06:50 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100245 reakce na ... | "TUTO VODU VYPUSTÍM AŽ KDYŽ VYCHLADNE" - nebo jí spláchnete záchod :) S těmi penězi - je jasný, že během stavby je ji vždy málo, ale potřeba udělat alespoň stavební přípravu, aby případná dodatežná instalece byla jednoduše možná,v tomto případě oddělený kanalizace.
|
|
 | Autor: petr kocina Datum: 07.02.2012 19:57 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105454 reakce na ... | rekuperaci odpadni vody jsem si pocital a zjistoval na TZB - zda to smysl ma ci ne pred cca 7 lety - zaver nesmysl v RD !!!!!!!!
|
|
Autor: Petr Jára Datum: 18.01.2012 21:26 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108346 reakce na ... | Dobrý den, měl jsem schůzku s člověkem, který začíná v Čechách vyrábět podobné zařízení, které je na obrázku. Je trochu jednodušší, bez vypouštěcího ventilu, ale jinak má stejnou myšlenku. Bude i údajně nějak patentováno a bude mít samozřejmě potřebné certifikace. Nepochybuju o tom, že bude funkční, ale největší neshoda vznikla jak tušíte v návratnosti investice. Předpokládaná cena je kolem 100.000,- Podle mého názoru je reálná návratnost jen při velké spotřebě vody a v případě, že se k ohřevu vody nevyužívá obnovitelná energie. Takže třeba penzion, restaurace a podobně. Každopádně výrobce tomu dost věří, bude ke každému zařízení dodávat kalorimetr a měřit vrácenou energii. Zatím ale nemá výrobce nic na netu, tak vás nemám kam odkázat. S pozdravem Petr Jára
|
|
 | Autor: Zdeněk Kmín Datum: 19.01.2012 07:13 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100245 reakce na ... | Za 100-ku to bude asi neprodejný, pokud by zariskoval a udělal rozumnější cenu, masivní reklamu, tak by to mohl rozjet masově a pak bych viděl reálnou možnost se uchytit na trhu. Bohužel se jedná o zařízení, které se u stávající objektu bez stavebního zásahu neobejde, takže budete navíc limitován pouze na novostavby. Držím palce.
|
|
 | Autor: Petr Jára Datum: 19.01.2012 08:46 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108346 reakce na ... | Souhlasím, i on si je vědom, že je to pro novostavby a kompletní rekonstrukce. Dělá nízkoenergetické stavby tak hledá další možnost, čím v nich snížit spotřebu energie. PJ
|
|
Autor: Zdeněk Kmín Datum: 18.05.2011 12:52 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100245 reakce na ... | Děkuju všem za příspěvky, asi se to zatím moc nevyplatí, snad časem až budou ceny energií na takové výši, kdy to bude rentabilní. Jinak "Šakala" znám, ale tem umí řešit jen sprchový kout, vanu nezvláda. Takže udělat maximálně nějakou přípravu do budoucna, až se něco objeví u nás na trhu.
|
|
 | Autor: petr kocina Datum: 18.05.2011 15:25 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 104814 reakce na ... | pane Kmin toto se zde diskutovalo snad pred 5-6 lety. zaver - nevyplati se kvuli budoucim problemum. dnes kdy mam cele leto TUV zdarma a v zime ho vyrobi TC s minimalnimi naklady ci drevo z krbu,tak nema cenu uvazovat o takovemto zarizeni. pokud ceny FV klesnou na prijatelnou uroven tak bych se tim uz vubec nezaobiral. vyplati se to nekde na verejnych koupalistich ci jak zminil pan Kopriva nekde v balneoprovozech.otazka bude, jak dlouho. napad to neni spatnej.
|
|
 | Autor: Honza Kopřiva Datum: 18.05.2011 16:54 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100266 reakce na ... | V podmínkách balneoprovozů se díky obrovskému množství odpadního tepla v obrovském množství vody takové zařízení určitě vyplatí. Zanášení a čištění bude v takovýchto případech velice malé protože se lidi do balnea nechodí umýt ale chodí tam již umytí a při procedůrách se nepoužívá žádných šamponů a mýdel které jsou asi největším zdrojem možného znečištění. Samozřejmostí musí být oddělené odpady z balnea a ostatních nečistých odpadů. A není to nápad ale toto se v reálu používá.
|
|
Autor: matej kastner Datum: 18.05.2011 10:40 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100143 reakce na ... | dejte tady na tzb-info hledat v diskusích slovo "sakal" najdete vcelku slušné diskuse o tomto problému, včetně odkazů na firmy, který výměníky vyrábí ať v ČR, tak v zahraničí - a to jak pod sprchu (malé), tak do průmyslových provozů (velké). Jen na okraj - Můj otec měl výměník na teplo z odpadní vody ze starého bojleru, kde byla nádrž v nádrži. Účinnost ani přínos neměřil, nádrž měl zadarmo. Po 20 letech však vnitřní nádrž prokorodovala a přívodní voda volně vytékala do odpadu. Zjistil to při odečtu po několika měsících. Sám jsem podobný výměník zvažoval, nakonec jsem od něj díky možnému zanášení upustil. Výrobce malého výměníku pod sprchu - pan Sakal - říká, že na odstranění nečistot stačí použít běžné bakterie do odpadu. Jsou i lidé, kteří podobné výměníky vyrobené svépomocí doma mají, co jsem však pochopil z jejich příspěvků, po delší době jej vyřadili díky zanesení (a snížení účinnosti).
|
|
Autor: Jan Šulc Datum: 18.05.2011 07:57 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100023 reakce na ... | Máte to zajímavě vymyšlené. Problém bude s vypouštěcím ventilem. Bude se zanášet, přestane těsnit. Pokud bude přístupný, asi nebude problém udělat instalaci tak, že by se dal rozebrat a vyčistit, nicméně čištění bude muset být časté. ad 1: účinnost bude takové, jakou jí spočítáte ze vstupní a výstupní teploty. Je ale otázkou, jak moc přesně se vaším odhadem do teplot trefíte. Podle mého ale asi nejde o účinnost ale spíš o energetický zisk. ad 2. dá se spočítat, podle toho, kolik teplé a studené vypustí pračka během pracího cyklu. Zkuste si dát teploměr do odpadní hadice pračky či myčky, sám uvidíte. ad 3. co vím, tak existuje rekuperace pod sprchovou vaničku, malý průtočný výměník. Btw. Plánuji do RD také rekuperaci TUV, průtočný podzemní výměník vlastní výroby. Instalační náklady jsem si spočítal na cca 5000 Kč, takže i kdyby to nefungovalo, tak mi to moc trápit nebude. Za pokus to stojí :)
|
|
Autor: Bohuslav Vintr Datum: 18.05.2011 07:44 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100268 reakce na ... | V mém dřívějším pracovišti se používaly výměníky pro využití tepla odpadní vody průmyslově. Mimo investičních nákladů to také znamenalo na konci každé směny výměník vyzvednout z jímky a ručně vyčistit. Jinak by se brzo zanesl částicemi z odpadní vody. Byly to textilní vlákna. V domácnosti by to bylo podobné (vlasy apod) i když třeba za delší dobu.
|
|
Autor: Honza Kopřiva Datum: 17.05.2011 16:29 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100266 reakce na ... | Osobně vidím v podmínkách rodiného domu problém s malým množstvím energie která by se takto získala oproti pořizovacímu nákladu tohoto zařízení. Energeticky využitelnou variantu tohoto řešení vidím spíše někde v lázeňském domě s balneoprovzem kde té odpadní vody je opravdu velice hodně.
|
|
Autor: jaroslav Šalý Datum: 17.05.2011 16:16 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100056 reakce na ... | výrobce existuje . v německu či rakousku plastové provedení . problém je ulpívání "mastnoty" na přestupních plochách
|
|