zateplit či nezateplit?

Autor: zdeněk kožela
Datum: 31.05.2011 14:07
uživatel: 102593

Dobrý den, právě doděláváme RD. Oproti projektu jsme změnili jednu zásadní věc a to použitý materiál obvodových stěn.
Z klasického 375mm Ytongu na 375mm Ytong Lamda. Cenový rozdíl v použitém materiálu nebyl velký (na celém domě do 10tis). Bohužel jsem jakožto absolutní amatér nemyslel na další okolnosti a problémy jaké mne se změnou potkají.
1) V projektu se počítalo, že dům zateplíme 10cm EPS
2) Při usazování oken jsem nahlásil zateplení a tak mám okna zapuštěny jen 5cm ve zdivu – pokud nezateplím, budeme mít malé parapety (cca 5cm + přesah 4cm)
3) Dům mám na 1m základu, který zatepluji 5cm styrodurem – pokud nezateplím, vznikne mi mezi základem a zdivem sokl
Názory na zateplení Lambdy jsou různé, ale rád si přečtu další a to konkrétní k našemu domku.
Poraďte mi prosím, zda zateplit, popřípadě čím atd…
Osobně se zateplení bráním. Dům má 110m2, dřevěné okna – trojskla, kompletní podlahové vytápění a tepelné čerpadlo voda-voda.

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Zobrazit všechny příspěvky zobrazuji 1 - 30 z 68   starší >>
Datum: 28.03.2012 12:14 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 109341
reakce na ...
JEN SI PROBOHA NEZNIČTE DOMEČEK TÍM ŽE ZATEPLÍTE POLIŠEM!Podle toho co píšete tak tam něco dát musíte i když by možná měření propustnosti tepla ukázalo že nemusíte . Já být vámi tak dám vatu . ČUNEK.

Autor: Lubomir Švarc
Datum: 28.03.2012 15:02 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 108029
reakce na ...
Pane Čunku,jak se ničí domek polyšem?

Autor: Adolf Štětka
Datum: 28.03.2012 15:12 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 107025
reakce na ...
To je jasné. Kontaktní systém zateplení neumožňuje odvětrání a vlhkost se hromadí ve stavební konstrukci až začnou růst plísně a houby. Na střeše se to ví, ale na svislých partiích stavby to řeší jenom málo kdo.

Autor: Lubomir Švarc
Datum: 28.03.2012 15:16 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 108029
reakce na ...
Pane Štětko,dejte si pár kostek ledu na čelo

Autor: jaroslav Šalý
Datum: 31.03.2012 17:28 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100056
reakce na ...
kam na ty blbosti chodíte?

Autor: Petr mika
Datum: 01.04.2012 12:36 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 103180
reakce na ...
Proč vypouštíte takové nesmysly?To si vážně myslíte že je každý druhý panelák i rodinný dům je uvnitř plesnivý?Nejdřív si nastudujte něco o rosném bodu a až potom raďte lidem jak zateplovat.

Autor: zdeněk kožela
Datum: 12.02.2012 19:38 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 102593
reakce na ...
Nepřitápím ničím, krb máme, ale v tom si zatopíme jen pro parádu. Topení v něm (briketama) je pro nás dražší než topení TČ. Navíc v obyváku kde ho máme je hned 30°. Topení tímto způsobem dům si navíc nedovedu představit. Prach, špina, dým. Nehledě na bezpečnost….
COP? nevím co to je. TČ máme už druhé v rodině a nikdy bych nechtěl žádné jiné vytápění. Máme velice dobré podmínky pro TČ voda-voda. Na firmě mám TČ vzduch-vzduch a to při těch -15° nemá šanci a musím přitápět přímotopem .
Barák je nezateplen. Postaven z Ytong lambda, ve stropě 28cm vaty, sokl zateplen 5cm. Dřevěná okna, trojskla. Dům má 107m2 a topíme všude na 21° jen v obyváku víc.
Kdo nevěří tak ať! Nemám důvod lhát. Jsem moc rád, že jsem do tohoto systému vytápění šel!!

Datum: 08.02.2012 17:43 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Váš problém běžně řešíme. Máme tenkou izolaci srovnatelnou s 30cm vaty!!!. Zapomanuté odstupy na špaletách nejsou problém.

Autor: Pavel Kříž
Datum: 08.02.2012 17:51 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100055
reakce na ...
Zapomeňte na to, že nahradí 30cm vaty... To už tu bylo.
PS: máte atest od nezávislé laboratoře?

Autor: Jozef Homola
Datum: 08.02.2012 18:07 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100172
reakce na ...
Vystavuje se riziku klamavé reklamy. Vaše multifolie má ekvivalent 60 až 80 mm vaty nebo EPS. Změřeno, dokázáno a všechny stavební instituce (v zahraničí) byly upozorněny na podvod a na možnost vymáhání nákladů na zateplení zpětně, protože deklarovaných parametrů nebylo dosaženo (3 až 5 x horší).

Datum: 09.02.2012 08:15 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Pane Homolo já to mám vyzkoušené a co vy? jaké máte vztahy k zateplovacím materiálům. Dle vašich připomínek v minulosti se svěřte jaké loby zastáváte?. Nebo NASA zapoměla zabalit kosmonauty do vašeho polystyrenu?, nebo Čína vlastní pana Bílka z Lupothermu?, nebo českého výrobce Dape? Měl by jste se omluvit všem kteří přečetli vaše zavádějící stanoviska. Poškodil jste je. Zkoušky a stanoviska nestranných institucí jsou distribuovány s výrobkem a certifikát včetně termosnímků předávány po realizaci zákazníkům. A což takhle váš názor na vakuové panely ty také neprodáváte !

Datum: 09.02.2012 09:38 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Vážený pane omlouvat se nebudu, už jsem tu přečkal jiné "vyhrožovatele". Mohu pro Vás něco udělat citovat a dát odkazy na autorizované osoby a instituce a jejich sdělení (ze světa), které náš Český soud těžko "zdolá". Moje citace jsou citace jiných. Mohu tady taky sdělit dopis který mohu odeslat českým institucím aby konaly. Předně to bude ČKAIT, který má upozornit všechny projektanty jak mají postupovat, že jsou nepravdivě informovány a aby se vyhnuly soudním sporům, protože nesou zodpovědnost, v zahraničí už tak bylo učiněno. Pak je tady obchodní inspekce. Nejlepší místo pro atesty je zde, certifikáty si může schovat. Velký zastánce pan Dr. Hejhálek se už za informace propagující neskonalé vlastnosti multifólií omluvil.

Datum: 09.02.2012 10:09 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Tak se snažte teoretiku ať se to všichni co nejrychleji dozví a zboří můj dům. PA

Datum: 09.02.2012 10:45 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Váš dům mne ani v patě neleží.

Datum: 09.02.2012 10:49 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Čtete to vůbec???

Datum: 09.02.2012 11:02 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Pane Homolo. Až budete lidem radit jaké zateplení, topení a větrání tak se zamyslete jak to máte doma zpackané. Myslím ty nevyrovnané tlakové poměry. To se nám stalo v r 2002 u prvního baráku také. Dalších 204 již má větrání OK. Víte digestoř je důležitý faktor přiznávám, že u dobře zateplených objektů to může zlobit/kondenz/. papa

Autor: petr kocina
Datum: 09.02.2012 11:26 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 105454
reakce na ...
jste uplne mimo.

Datum: 09.02.2012 11:27 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
To mám proto, tak zpackané, že jsem vás nepotkal pře 12-ti léty. Nicméně můžu uvést dům do podtlaku, rovnotlaku i přetlaku během několika sekund.

Datum: 09.02.2012 11:38 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
No, pokud máte zkoušky a stanoviska nezávislých institucí, sem s nimi, protože zatím je nikdo nevytáhl...
PS: Doufám, pane Štětko, že i my se dočkáme omluvy za Vámi uváděné zavádějící informace...

Autor: Karel Beránek
Datum: 12.02.2012 13:12 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 101638
reakce na ...
Podle mého názoru, z dostupných pramenů :

Reflexní fólie skutečně mohou významně přispět ke zlepšení tepelně izolačních vlastností skladby. Současné normové zkušební postupy nezahrnují sálání ani změny tepelně technických vlastností materiálů s teplotou (protože lidé, kteří na zkoušky mají monopol, neumějí fyziku). Je to ale trochu složitější a je třeba vědět, co se chce dosáhnout. Například jiné je to pro léto, jiné pro zimu. Také není úplně jednoduché odrazivou fólii s potřebnou životností vyrobit, myslím že to u nás umí jen TART (ale kdekdo to prodává). Příklad jednoho věrohodnějšího článku přikládám, Hejhálek není stavař.

Autor: Karel Beránek
Datum: 12.02.2012 13:21 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 101638
reakce na ...

Více :

Zlepšení tepelné izolace reflexní folií
Jiří Hejhálek
Stavebnictví a interiér
5/211
Kontakt TART s.r.o

Datum: 12.02.2012 13:29 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Pan doktor tvrdí pouze to za co je placen. Už se vícekrát omluvil, když mu bylo dokázané, že se mýlí.

Datum: 26.02.2012 07:59 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Pane Beránku, představa, že lidé provádějící zkoušky neumí fyziku je směšná. Tedy je otázka kde je hranice toho "umí fyziku".
Současné normové postupy "neumějí" -jestli máte na mysl, že nenaměří to, co si žadatel objedná, tak to máte pravdu. Současné postupy jsou takové, že měří tepelnou ztrátu a je jedno jakým způsobem je teplo transportováno. Pan Hejhálek, kterého máte na mysli, není stavař, ale placený autor článků a pokud dostane zaplaceno, napíše článek o multifolii jako o perfektním vodiči tepla, asi takto...

Autor: Milan Jakovec
Datum: 29.02.2012 09:58 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 104239
reakce na ...
Jinak pane Štětko, v souvislostí i s dalšími diskuzemi, a hlavně pro doplnění Vaších fyzikálních vědomostí: u kosmických technologií není moc výhodné používat izolace na principu vodivosti (tudíž ani polystyrén), protože ve vzduchoprázdnu se teplo šíří (z největší částí) sáláním.

Datum: 29.02.2012 10:51 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dokonce bych uvítal poznatek jak je vně kosmické lodi (ve skafandru). Zda tam není tepleji, než na Sibiři při -40°C a kde se prohání Buran.

Datum: 29.02.2012 18:02 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Asi tam teda dávají vatu a mají tam topení " vata - vata" za milion. Kolem v trenkách poletují čeští vědátoři a do Soujuzu a Apola pokřikují jak jsou všichni blbí a poučují ty co tam jsou jak to mají dělat papa.

Datum: 29.02.2012 18:03 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
To bych ten polystyren rád viděl ve vakuu

Autor: Vláďa Křen
Datum: 01.03.2012 08:43 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 108314
reakce na ...
Nemohu sloužit kosmickým vakuem. Při montáži kondenzátorů turbin si pod sebe montéři dávají polysyrenové desky a samozřejmně tam nějaká zůstane po zprovoznění. Následně je spláchnuta kondenzátem na síta čerpadel. Polystyren nejevil žádné změny při tlaku v kondenzátoru 2,33 kPa (teplota kondenzace 20stC). Zůstal v celku

Datum: 28.02.2012 23:05 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Fotogalerie:
Zůstal jsem něco dlužen a tak dodatečně, jak se to dělá jinde, kde to mají schválené a závazné a co tam dají aby dosáhli přestupový součinitel 0,16 nebo 0,2 s použitím multifólie.

Autor: Mirka Medřická
Datum: 05.10.2011 14:03 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 106936
reakce na ...
Příbuzná se taky chystá na zateplení domku. Výběr materiálu souvisí také s financemi, náklady jsou dost ukrutné. Zajímalo by mě, jestli se dají využít nějaké státní dotace, třeba Zelená úsporám či co

zobrazuji 1 - 30 z 68   starší >>
odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.