Odpor zdiva |
Autor: Stanislav Slavík Datum: 11.06.2011 22:10 | uživatel: 105274
| Dobrý den, mám dům postavený ze škvárobetonových tvárnic 30 cm, 3cm polystyrenu a dutou cihlu na plocho + omítka. Jaký je odpor tohoto zdiva? Chtěl bych zateplit fasádu systémem Novabrik s 5 cm vrstvou vaty. Jaký bude odpor zdiva po zateplení? Bude dostačující nebo raději silnější vrstvu vaty? Děkuji Stanislav Slavík
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
| Chronologický seznam příspěvků |
|
| Příspěvky |
Autor: Lubomir Švarc Datum: 04.03.2012 13:10 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108029 reakce na ... | Pokud chceme opravdu zateplit a hlavně šetřit,je celý systém odvětraných fasád proti kontaktnímu systému nedokonalý.Před dvaceti léty jsem začal montovat COLOROC Nemšová.Ekvivalent Novabrik.Navrtat kotvy s roztečí 60cm a ještě s použitím hliníkových profilů - dokonalý chladič tepla.Tenkrát se nad tím nikdo nepozastavoval.Dnes řešíme zafrézování tal.hmoždinek kvůli tepel. mostu.Dále nedostačující zateplení ostění,nadpraží a parapetů oken.Konstrukční neproveditelnost.Nedokonalé zateplení plochy,izolace je přerušena nosnými prvky buď dřevěnými nebo hliníkovými.Nedovedu si představit náklady na zateplení 20 cm,kdy se už musí hliníkové úhelníky,které udrží hmotnost tohoto obkladu.Závěr -zateplit odvětranou fasádou-absolutně nedokonalé zateplení za velmi drahý peníz. S pozdravem L.Švarc
|
|
| |
Autor: Libor Karpa Datum: 12.01.2012 13:55 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108257 reakce na ... | Dobrý den, z osobní zkušenosti Vám mohu Novabrik doporučit.Zateploval jsme s ním dům,postaven z cihel,kde šíře zdi byla místy 45 cm a místy 30cm.Na realizaci mi byl doporučen tepelně izolační obklad Novabrik therm s kombinací tepelné izolace tl. 10 cm.tato kombinaci byla navržena na základě tabulek firmy novabrik.Nyní jsem opravdu velmi spokojen s tímto řešení.v domě opravdu znát teplo,i topení nemusíbýt tak intezivní.Snad Vám můj názor pomůže.A ještě jedna věc,nebude se muset o tuto fasádu již starat.
|
|
| |
Autor: Laďa Jaskva Datum: 27.08.2011 06:53 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. Vaše konstrukce je celkem atypická a také to složení je celkem zvláštní. Určení tepelného odporu bude pouze orientační, protože u těch škvárobetonových tvárnic je to pouze sázka do loterie. Nicméně celkový tepelný odpor Vaší stěny nepřesáhne 1,5 m2K/W. Aplikace Novabriku sama o sobě toho moc nepřidá, takže vylepšení je na tloušťce vložené izolace. Izolace tlustá 10 cm má tepelný odpor cca 2,5 m2K/W. Zde bych si dovolil tvrdit, že cena izolace je násobně menší, jak toho Novabriku. Tudíž volba je jasná - pod Novabrik nacpat co nejvíce izolace. 5 cm je naprosto nedostatečných, i když i těch 10 cm je nic, moc. Ale vzhledem k tomu, že se jedná o rekonstrukci, tak to bude významné zlepšení. Zde bych ještě zdůraznil, že vylepšení tepelných vlastností stěn tak nákladným způsobem, jako je odvětrávaná fasáda Novabrik, je pouhý zlomek potřeb izolací domu. Je potřeba zateplit stropy, podlahy, vyměnit okna za kvalitní a zateeplit sklepy, nebo základy z venkovní strany. Jinak pouhým zateplení obvodových stěn ušetříte něco mezi 10 - 15 procenty tepla. A z pohledu návratnosti investice to bude celkem průšvih. Jinak pozor na kotvení, ta konstrukce musí mít dobrou nosnost, neboť Novabrik není EPS. S pozdravem Laďa
|
|
 | Autor: Vladimír Smrčka Datum: 13.01.2012 12:53 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100027 reakce na ... | Fotogalerie:
 | Protože se objevil další příspěvek, tak na to reaguji. Možná už je pozdě. Jak píše Lada, co nezateplíte izolací, to Novabrik nezaizoluje, V tabulce máte různé parametry obvodové zdi podle způsobu zateplení od 0 - to je stávající až po 15cm. Snad je to dostatečně vypovídající
|
|
 | Autor: Libor Karpa Datum: 17.01.2012 09:14 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108257 reakce na ... | Dobrý den pane Smrčka, v tomto s Vámi nemohu souhlasit,Novabrik vyrábí tepelně izolační obklad Therm,který dle údajů výrobce izoluje cca jako 40mm tepalné izolace.Podívejte se na jejich stránky. s pozdrevem Karpa
|
|
| |
 | Autor: Laďa Jaskva Datum: 17.01.2012 09:40 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. Ano, máte pravdu. Novabrik Therm existuje. Ale mluvit samostatně o něm jako o tepelné izolaci, je skoro kontraproduktivní. Ale z ryze fyzikálního pohledu je to zřejmě lepší materiál, řekněme na úrovni Ytong Lambda. A Lambdu asi nikdo nepovažuje za tepelnou izolaci. Ale to je fuk. Ten Therm je samozřejmě lepší jak Regular, ale bez součinnosti s dodatečnou izolací pomocí nějaké minerální vlny je to celkem neúčinná, ale velmi drahá záležitost. S pozdravem Laďa
|
|
 | Autor: Vladimír Smrčka Datum: 17.01.2012 10:06 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100027 reakce na ... | Dobrý den pane Karpo, podíval jsem se na jejich stránky, zda nemají něco nového. Nemají. Pokud si tam všimnete skladby stěny, tak na zdi je tepelná izolace Rotaflex Super FD01, který má izolační vlastnosti jako bílý EPS (Lambda 0,039W/mK). Cena tohoto materiálu je cca 2x vyšší, než EPS. S lepší Lambdou je 5x dražší. Potom je odvětrávací mezera, která podle jejich popisu musí být otevřená, aby působil tzv. komínový efekt. Z toho důvodu je každá další vrstva před mezerou zbytečná. Může to působit proti ochlazováním prouděním vduchu. Novabrik považuji za fasádu, ne za izolaci. Co nezateplíte pod Novabrikem, to Novabrik nezachrání.
|
|
 | Autor: Vladimír Smrčka Datum: 17.01.2012 10:28 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100027 reakce na ... | Fotogalerie:
 | Ještě něco přidám. Jak se Vám líbí porovnání Novabrik s EPS a vatou ? Dobrý že ? Novabrik sám o sobě je skoro na nic, posuzují jej jako celek, fasádní skladbu, moderně řečeno sendvič. Ale EPS vatu tu popisují jako finální řešení, žádnou fasádní skladbu, zkrátka EPS a dost. Jak jinak by mohli napsat, že nemá stálobarevnost, odolnost proti popraskání a odmrzání, odolnost proti plísním, omyvatelnost a akustický útlum směrem ven i dovnitř ? Když nedáte pod Novabrik izolaci (zde Rotaflex ...), tak jakou má izolační schopnost ? Čím se Novabrik chlubí ? Chlubí se cizím peřím, ihzolaci Rotaflex si vzali jako samozřejmost pro fasádu Novabrik. Je nezbytné brát zateplenou stěnu jako celek a teprve potom srovnávat. Tedy obvodové zdivo bude stejné (materiál i cena), izolace Rotaflex kontra EPS - izolační vlastnosti stejné, cena dvojnásobná ve prospěch EPS, vrchní fasáda - to si už doplňte sám. Potom si položte otázku, je tento postup a výklad seriozní ? Podívejte se na stránky Novabriku, kde popisují úspory až 80% ! Je tam napsáno, jaká je skladba stěny, jak toho dosáhli ? Něco málo ano, při zateplení Rotaflexem 50% a při instalaci TČ 80%. Je to zásluha Novabriku ? Je toho více, o ceně nemluvě. Životnost, srovnávají betonové taštičky, které jsou izolačně na nic, s EPS, který naopak netvoží vrchní fasádní vrstvu. Není co dodat, semleli to všechno dohromady, aby si udělali reklamu. A jak je vidět, tak to semleli dobře, protože se najdou takoví, kteří jim uvěří.
|
|
 | Autor: Libor Karpa Datum: 24.01.2012 08:22 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108257 reakce na ... | Dobrý den pane Smrčku, ano,máte pravdu.Ale v té tabulce jsou porovnávány skladby celých systému.Ne ,pouze materiál.
|
|
 | Autor: Vladimír Smrčka Datum: 24.01.2012 09:15 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100027 reakce na ... | Dobrý den, z čeho usuzujete, že jsou porovnány systémy ? Na mě to tak nepůsobí. Protože : - Kde a s čím je porovnávána stálobarevnost ? Podle mě by to měla být poslední vrstva na omítce. Takže Novabrik vs nějaká fasáda. Jaká fasáda ? Co srovnávají ? Dnešní fasády jsou již probarvené a vydrží strašně moc. Kde je výhoda Novabriku ? - Odolnost proti popraskání a odmrzání. Na mé ani na jiných fasádách (zateplené EPS) nic neodmrzá, ani nepraská, pokud jsou udělány podle technologického postupu výrobce. Zase srovnávají nesrovnatelné. - Odolnost proti plísním. Co to znamená ? Jaké plísně ? Snad ty, které se vyskytují u absence mechanického větrání, nebo tam, kde nejsou hygienické návyky na větrání. Potom se plísně vyskytnou, ale taky u Novabriku. Tvrzení je smyšlenka. - Omyvatelnost. Svoji fasádu (akrilát) běžně omývám Vapkou ?!? Chtěl bych vidět, co by na to řekl Novabrik. Jde o to, že při tomto mechanickém čištění se stříká tlaková voda odspodu nahoru. Mé fasádě to nevadí, izolační desky pod Novabrikem by byly promáčené. Takže omyvatelnost bych jednoznačně přiřknul jako výhodu mé fasádě. Kdyby padla námitka proč omývat ? Protože se na moji fasádu práší, chci ji mýt pěknou. Pokud neomyjete Novabrik, dá se s úspěchem předpokládat, že Vám na ní vyraší mechy jako na střešních taškách. - Akustický útlum - o tom si můžeme povídat. Další problém u Novabriku je síla zateplení. Abych dosáhl parametrů EPD, musím dát nejméně 25cm izolačního materiálu s Lambdou 0,039. Podívejte so do příručky Novabriku - http://www.novabrik.cz/cz/novabrik/montaz/ - jak je izolace prošpikována železnými úhelníky. Jsou to stovky a možná tisíce tepelných mostů, které izolaci totálně degradují. O pracnosti takovéto konstrukce raději nehovořit a cena jakbysmet. Myslím si, že dále není o čem hovořit
|
|
 | Autor: David Kolčava Datum: 24.01.2012 19:57 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108411 reakce na ... | Zdravím Vás Vás v diskusi, píši zde mé vlastní zkušenosti s Novabrikem.Já tento systém mám namontovaný již čtyři roky.Jsem s tímto sytémem spokojen,samozřejmě mi napíšete jak jinak,když jste si ho koupil.Také jsem řešil více druhů řešení,ale žádný systém jsem nehanil.Každý má své pro a proti.Co zde vy uvádíte,mi připadne jako kdyby jste chtěl systém Novabrik všem totálně zhanit.Vaše názory mají v něčem pravdu,ale ve většině neznáte informace.Ověřte si co píšete,zda to tak opravdu je.
|
|
 | Autor: Laďa Jaskva Datum: 24.01.2012 21:05 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. Zkušenosti jsou jedna strana mince a teorie ta druhá. Jelikož Novabrik je typická odvětrávaná fasáda, tak její izolační schopnosti jsou zanedbatelné. A to zejména proto, že mezi stěnou a Novabrikem proudí vzduch, který má za úkol odvádět vodní páru, která difunduje skrz stěny z interiéru, případně odvádí odpařující se vlhkost, která vzlíná z podloží do stěn při absenci, nebo nefunkčnosti vodorovné izolace. I ten Therm je na tom úplně stejně. Bez dodatečné tepelné izolace z minerální vlny, je to pouze dekorace, která je opravdu paropropustná. Ale to jsem již psal dříve. Čili věcně má pravdu pan Smrčka, bez ohledu na jakékoliv praktické zkušenosti jak Vaše, tak někoho jiného. A mimochodem - kolik máte pod Novabrikem izolace ? S pozdravem Laďa
|
|
 | Autor: Vladimír Smrčka Datum: 25.01.2012 08:19 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100027 reakce na ... | Dobrý den pane Kolčavo, předně Vás chci ujistit, že systém Novabrik nechci hanit, on totiž za to nemůže. Co mi Vadí je prezentace Novabriku. Je nutné si uvědomit, že samotný Novabrik je ta nejhornější vrstva skladby stěny. Ta ná izolačních vlastností pramálo. Takto se prezentovat nedá, jsou to zkreslené informace a na mě zase působí, že propagátoři Novabriku haní ostatní systémy a ještě k tomu nepravdivými údaji. Proto se tomu bráním. Nejsem to tedy já, kdo haní Novabrik, ale naopak. Cítím se v opozici a to je rozdíl. Jsem rád, že jste se ozval jako jeden z těch, kteří Novabrik mají. Bude tedy velmi lehké napsat pár údajů : - Napište mi, kde píši nesprávné údaje, které podle Vás vyplynuly z mé neznalosti - ve většině neznám informace - Dělal jste si stěnu (sendvič) sám, nebo přijeli montážníci od Novabriku ? - Asi jste na vlastní oči viděl konstrukci, která nese Novabrik. Jak na Vás působí, co říkáte tepelným mostům ? - Jakou sílu izolace jste použili ? Jak souvisí tato vrstba izolace s Novabrikem ? - Kolik Vás stál 1m2 této skladby - Jaká je životnost skladby stěny, ne betonového Novabriku. Jsou tam také dřevěné prvky, různé kotvení apod. - Jste přesvědčen o tom, že dřevěný rošt nebude vlivem narůstající a klesající vlhkosti pracovat ? Neporuší izolační vrstvu, nevzniknou spáry ? Těch otázek je opravdu mnoho. Tento systém je velmi pracný, taky velmi drahý a je neúměrný výslednému efektu. Napište také věci, které jsem nezmínil a které by mohly hrát pro Novabrik. Jenom neporovnávat tímto způsobem : Životnost Novabriku 50 let, životnost EPS 5-10 let. To je na ručník.
|
|
| |
| |