Prosím o radu el. nebo plyn

Autor: David Tenkrat
Datum: 12.06.2011 11:45
uživatel: 105277

Dobrý den.
Rád bych Vás poprosil o radu. Já se krapet nemohu rozhodnout.
Věc se má takhle… Pořídil jsem si starý byt 3+1,cihlová zástavba, poslední patro, placatá střecha(měla by v brzké době být rekonstruována).I tak si řikám,že bych dal na strop sádrokarton a zateplil strop…teda jestli to má smysl…předpokládám,že střecha bude zateplena. Jinak ze severu mam sousedy, z jihu chodbu, západ je zateplen, akorát východ ne… . Nevím co nájemníky k tomu vedlo 
V bytě jsou ještě staré Wawky. Nejdříve jsem byl rozhodnutý , že pořídím kombinovaný plyn.kotel a radiátory. Akorát jsem zjistil, že komíny jsou jenom u obývacího pokoje, takže by to musel být ten turbo kotel a odkouřen přes zeď .Dále jsem zjistil ,že ten byt má již nainstalovány dvoje hodiny na tzv.noční proud.A tak mě napadlo, že bych pořídil el.kotel…nemusel bych žádat o stavební povolení, každý rok komeník, kontrola kotle plynařem, nižší pořizovací náklady a v neposlední řadě i levnější el.proud pro ostatní el.spotřebiče.
Dále počítám s pořízením malých litinových kamínek do obýváku (na efekt, popřípadě lehce přitopit mimo sezonu).
Ocenim i doporučení na odborníka z okolí Kladna.
Děkuji.

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
Ottó Gilányi16.08.2011 06:13
Mir Pol15.08.2011 17:47
Ottó Gilányi15.08.2011 14:51
Ondřej Jursa11.08.2011 12:24
Josef Musil20.07.2011 13:42
petr kocina20.07.2011 13:21
Josef Musil20.07.2011 12:56

Datum: 16.08.2011 06:13 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 105788
reakce na ...
promiň za nepřesné číslá játo počítal zhrubam před rokem, ale když jsi to sám prerátal na vlastní poměry, výsledek ti vyšel stejný, takže princíp výpočtu sedí což je to nejdůležitejší.

Autor: Ottó Gilányi
Datum: 15.08.2011 14:51 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 105788
reakce na ...
já sem to kdysi počítal že elektrina vyckází na 5kč na KWh a plyn vychází na nejakýyh 3,5Kč na KWH to mi vyšlo tak že jsem si prepočítal jednotkovú cenu z Kč/m3 na kč/kwh dle kalorických tabulek plynu takže elektrika je drahá ale ani plyn není zadarmo proto každému odporúčám rozumně zateplovat a zabudovat sluneční zdroje tepla a elektriny.

Autor: Mir Pol
Datum: 15.08.2011 17:47 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100591
reakce na ...
To jsou teda zvlastni pocty. Pokud vim, tak v primotopne sazbe stoji kW 2.40 a v plynu kW stoji kolem 1,20. Nechapu, kde jste prisel k tem cislum.

Autor: Josef Musil
Datum: 20.07.2011 13:42 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100821
reakce na ...
Pro porovnání nákadů na energie jsou na tomto portálu na odkazu http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/269-porovnani-nakladu-na-vytapeni-podle-druhu-paliva Jsou to reálná čísla

Autor: Josef Musil
Datum: 20.07.2011 12:56 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100821
reakce na ...
Elektrický kotel Vám provozně vyjde rozhodně dráž. Navíc s výhledem výrazného navyšování cen elektřiny to bude ještě dražší. Mimo to platí, že nejlevnější energie je ta, kterou nespotřebujete. Ve Vašem případě bych nejdříve zateplil strop i přesto, že Vám střechu neěkdy budou zateplovat. Stropem Vám bude do střechy utíkat nejvíce tepla. Mám takto zateplený strop v prodejně a funguje to již 19 let. Na strop jsem nalepil 15 cm izolace a uzavžel ji paronepropustným nátěrem (stěrkou). Pak jsen povrch natřel barvou Biora Balance. Povch je jako normální malba. Střecha je zde obyčejný nosný armovaný beton Tl. 15 cm a z vrchu izolace proti vodě (modifikovaná lepenka). Funguje to bezvadně bez prolémů dodnes.
Pro Váš byt bych si nechal zpočítat přesně tepelné ztráty bytu a z toho bych vycházel s návrhem topného systému. Plyn Vás vyjde provozně levněji než elektřina. Investičně vychází levněji elektřina. Investice do plynu se Vám ale v nákladech brzy vrátí. U plynu, pokud je možné instalovat podlahové topení nebo tzv. nízkoteplotní radiátory (topná voda cca 45 až 50°C) můžete použít kondenzační kotel a tam je problém s odtahem spalin mnohem jednodušší než u kotle klasického. Spaliny maji velice nízkou teplotu a komín resp. odvod spalin je zde ze speciálního plastu o malém průměru. Kotel se napojí na odpad do kanalizace na odvod kondenzátu. Doporučuji obrátit se na dobrého projektanta či firmu a podívat se na nějaké realizace takového systému.

Autor: petr kocina
Datum: 20.07.2011 13:21 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 105454
reakce na ...
jen podotknu, pocitejte pausal dvou hodin - plyn,elektrika.jak je to cenove nevim.

Autor: Ondřej Jursa
Datum: 11.08.2011 12:24 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 105756
reakce na ...
jen bych dodal,
pri bytu v hornich patrech je lepsi zapomenout na komin a poridit automaticky kotel typu "C" cili turbo, nebudete muset vyvlozkovat komin a tedy mit kazdorocne kontrolu od kominika, jen jednou rocne servis. technika na kotel

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.