kótování

Autor: Vladimir Hrtus
Datum: 15.06.2011 11:13
uživatel: 103574

Dobrý den,
povoluje norma značení výškové kóty 0,000 se znaménkem ± (plus mínus) nebo se značí jen s "+", popřípadě bez znaménka?
Dohledal sjem si že:"Zásady pro kótování na výkresech stavebních objektů (například délkové rozměry, výškové úrovně, velikosti sklonu) stanoví ČSN 01 3130, ČSN 01 3405." Ale nepodařilo se mi po nahlédnutí toto najít.

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
Vladimir Hrtus15.06.2011 16:09
Jozef Homola15.06.2011 12:57

Datum: 15.06.2011 12:57 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100172
reakce na ...
Nevím co říká norma ale vím co se "učí". "Každá kóta musí být nad slunce jasná v tom aby nebyla zpochybnitelná a to ani soudně". To znamená, že buď musí mít vyznačenou toleranci plus mínus nebo odchylku nahou nebo dolů ,přičemž u odchylky automaticky ta opačná hodnota i když tam není napsaná má nulovou hodnotu. Když tyto meze odchylek nebo tolerance nejsou uvedeny u kóty, tak musí být na výkrese uvedeno v jaké normě netolerovaných rozměrů se obecně údaje pohybují poznámkou nad rohovým razítkem nebo přímo v rohovém razítku. Kdyby toto neplatilo ve strojařině, tak každá součást může být vyrobena blbě. Na tento nešvar obecně skomírají téměř všechny údaje uváděné v prospektech. Tam by vždy mělo být uvedeny i meze platnosti rozměrů vodivosti, odporu i pevnosti a podobně, protože ne každý má hned k ruce několik norem kde na 70-ti stránkách hledá úchylky pro daný výrobek.

Autor: Vladimir Hrtus
Datum: 15.06.2011 16:09 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 103574
reakce na ...
Děkuju za odpověď, moje chyba byla neuvést, že mám na mysli stavební výkresy.

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.