Strop NED bungalowu |
Autor: Martin Zubal Datum: 20.06.2011 09:39 | uživatel: 105350
| Dobrý den, mám dotaz ohledně stropní konstrukce bungalowu. Provádím stavbu NED, ve zděné konstrukci z YTONGu se zatepl. systémem. Střešní konstrukce bude provedena vazníky, jejichž spodní pásnice vytvoří strop 1.NP. Skladba stropu bude tedy následující : zavěšený SDK podhled na oc. konstrukci ALU parofolie lepená k OSB deskám a obvodovému zdivu OSB3 4PD tl.12 mm spodní pásnice vazníku mezi vazníky na OSB položena 140mm TI Isover do kříže druhá vrstva TI Isover tl. 200mm prostor půdy Mám dotaz právě na vložení OSB do této skladby. Úvaha je taková že OSB bude sloužit jako nosný prvek pro TI, aby nezatěžovala parofolii. Dále bude sloužit jako nosný prvek přímo pro parofolii a v neposlední řadě je to zlepšení difuzních vlastností celé konstrukce. Díky nalepení ALU folie na OSB s montáží zavěšeného SDK podhledu vznikne důležitá instalační a funkční vzduchová mezera. Jaký je prosím Váš názor na použití OSB ? Použít tyto desky nebo je vynechat? Předem děkuji za reakce.
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
| Chronologický seznam příspěvků |
|
| Příspěvky |
Autor: Jan Smíšek Datum: 18.10.2011 09:16 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100944 reakce na ... | Tu Alu fólii doporučuji zkonzultovat ještě i s hromosvodaři, nevím jakou máte bezpečnou vzdálenost S. I pro mne bylo překvapením, že to může hrát roli.
|
|
 | Autor: melkor unlimited Datum: 18.10.2011 21:14 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100033 reakce na ... | Tak Vy byste chtěl konzultovat fólii o tlouštce 0.000nic? A nosný rošt z posinkované oceli, na kterou je připevněn ten sádrokarton Vám nevadí? Hromosvodáři si z Vás vystřelili.
|
|
 | Autor: Jan Smíšek Datum: 19.10.2011 06:32 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100944 reakce na ... | Nemyslím, že by si ze mě vystřelili. Proč si to nemyslím: - původně šlo (v mém rozhovoru s hromosvodářem) o fólii v podkroví - izolace pod krokvemi. Vzhledem k tomu, že neznáme konstrukci krovu zde se dotazujícího, uvažoval jsem, že se může jednat i o např. pultovou střechu, kde by se dané vzdálenosti mohly blížit bezpečné vzdálenosti S. - onen hromosvodář byl Ing. Jan Hájek, což znalým v oboru mnohé napoví. (Dehn, Kníška.. ) - viděl jsem, co mi blesk udělal s Al fólií v hydroizolaci (radonová ochrana) - šířil se v ní po celé ploše a na různých místech obvodu, kde přeskakoval k uzemnění a k blízkému "břehu" - pozemku spolu s ní vytrhal i navařený modifikovaný asfalt - "ipu". Nevylučuji, že jsem ho špatně pochopil. Ale o vystřelení si z to nebylo.
|
|
 | Autor: Jan Smíšek Datum: 19.10.2011 06:39 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100944 reakce na ... | Vpodstatě jak to chápu velmi laicky já, je to tak, že je potřeba spočítat bezpečnou vzdálenost S (dáno počtem svodů, jejich roztečí, atd.). Cokoliv vodivého, co se nachází v této vzdálenosti od vedení hromosvodu (popř. okapů) je potřeba zvažovat, protože hrozí přeskok potenciálu na tento vodivý předmět. Roli hrají i např. styčníkové plechy na konstrukci vazníkového krovu, především ale vodiče typu kabeláž atd. Z tohoto pohledu, pokud by se zavěšený rošt pro SDK nacházel v dosahu bezpečné vzdálenosti S, by určitě stál za konzultaci. Znovu opakuji - jsem laik a toto je laický pokus porozumnět problematice.
|
|
 | Autor: melkor unlimited Datum: 19.10.2011 19:19 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100033 reakce na ... | Hájek je ... prostě Hájek. Další důvod pro to, aby se té izolace dalo do stropu víc. S její tloušťkou zároveň roste odstup od součástí hromosvodu vedených v exteriéru.
|
|
Autor: Laďa Jaskva Datum: 20.06.2011 13:45 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. Podle mě je v té konstrukci OSB na nic, nic neřeší, nic nevylepšuje atd. Podle mě jsou to vyhozené peníze. To raději investujte do další vrstvy minerálu, aby byla tak 40 cm. Doporučuji něco podobného, jako je Isover UnirolProfi ( lambda 0,033 ). Montážní mezeru vytvoříte tak, že na spodní stranu pásnic natáhnete provázkovou osnovu, která ponese izolaci. Přez ni natáhnete a přisponkujete parozábranu. Sponky a všechny průniky parozábranou přelepíte aspoň AL samolepící páskou. Přez parozábranu našroubujete střešní latě a na ně pomocí přímých závěsů zavěsíte nosný rošt pro SDK. Montážní mezera bude podle požadavku do cca 12 cm. Můžete samozřejmě použít i dvojitý kovový rošt, který bude celý zavěšen na drátových závěsech. Potom ale celá izolace bude držet pouze na špagátové osnově a parozábraně, což ale není na závadu. Důležité je nenadělat do parozábrany žádné díry, a ty které musíte udělat, se musí zalepit butylovou páskou. Takže za mě OSB do skladby stropu - NE. S pozdravem Laďa
|
|
 | Autor: Petr Vorlíček Datum: 21.06.2011 11:18 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100184 reakce na ... | Parotěska stačí bohatě jedna, zato pořádně provedená. Takže buď klasickou parotěsku, nebo jen OSB. (to je dostatečné i ve vzduchotěsných pasivech, s prolepenými spoji a zapáskovanými přechody...) S ALU folií opatrně - u mnoha z nich se v přelepovaných místech odděluje ALU vrstva od folie a spoje jsou pak velmi pofiderní...
|
|