Konečná cena zateplení fasády |
Autor: Miloslav Veselák Datum: 30.06.2011 19:03 | uživatel: 104051
| Dobrý den, poptal jsem zateplení fasády RD. Pro příklad 100 m2 pomoci EPS o tloustce 10 cm. Nasel jsem firmu, sepsal smlouvu o dilo a vesele se zateplovalo. Po skonceni zatepleni se ozvala firma s konecnym vyuctovanim a chteji priplatek za zhotoveni dila. Najednou nepocitaji cenu z plochy nezateplene fasady, ale plochu fasady zateplene. Ktera je samozrejme vyssi. To me dost zarazilo, myslel jsem, ze maji naceneno na zatepleni RD o plose 100 m2. A najednou by chteli penize za fasadu o plose napr. 120 m2. To uz je slusny cenovy rozdil. Poradte mi prosim, jak se mam zachovat. Postup firmy se mi ani v nejmensim nelibi. Mame uzavrenou smlouvu o dilo s jasnou cenou a najednou ji (podle me) umele zvysuji. Diky M. Veselak
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
| Chronologický seznam příspěvků |
|
| Příspěvky |
Autor: milan novotný Datum: 02.02.2012 13:50 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 102796 reakce na ... | Dobry den, Konecna cena se odviji ve vetsine pripadu od skutecne vymery plochy zatepleni. šestina
|
|
 | Autor: Bohuslav Vintr Datum: 03.02.2012 08:30 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100268 reakce na ... | Cena jen podle čtverčných metrů je jen velmi orientační. Pro skutečnou cenu je vždy nutno udělat nabídku na konkrétní případ. Cenu velmi ovlivňuje např členitost. Nebo také materiál a barevný návrh povrchu. Omítky o větší zrnitosti mají větší spotřebu na plochu, některé barvy (většinou sytější a jasnější) bývají dražší. Samozřejmně záleží také na tloušťce a materiálu tepelné izolace. Ale zdaleka to není tak, že 2* více izolace je 2* větší cena. Ale nějaký menší nárust tam bude. Velmi se také může prodražit vyspravování, nebo nutnost vyrovnání původního povrchu.
|
|
Autor: Karel Říha Datum: 07.01.2012 17:17 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108183 reakce na ... | uvědomte si že se musí se počítat jak s odpadem také i navíšení plochy na zateplení!!!!nebo by ste chtěl natáhnout jenom 100m.nechyběl by materiál a práce do cca 120m2
|
|
 | Autor: Miloslav Veselák Datum: 10.01.2012 12:30 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 104051 reakce na ... | Problém je v tom, že se cena stanovuje částkou za m2.A teď babo raď. Je tedy výsledná cena vypočítaná z plochy nezateplené fasády a řemeslníci počítají s jejím zvětšením při zateplování. A nebo je pro výpočet použitá plocha zateplené fasády, tedy plocha větší. U mne byl problém v tom, že jsem provedl kalkulaci zateplení podle ceny za m2, kterou mi dal zhotovitel. Ten s měřením plochy fasády souhlasil a výslednou cenu odsouhlasil. Ovšem po dokončení prací si přeměřil plochu fasády a najednou chtěl o desítky tisíc víc. Jde o to, mít vše před zahájením stavebních prací domluvené a černé na bílém. Já jsem se při závěrečné fakturaci musel hádat. Ovšem realizační firma měla máslo na hlavě a tak jsem měl dostatečný prostor k vyjednávání.
|
|
| |
Autor: svaton tesko.cz Datum: 30.06.2011 20:42 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100030 reakce na ... | a je ta plocha tech 100 nebo 120m2? mate pevnou cenu o dilo nebo mate stanovenu cenu za m2? je smlouva dle obcanskeho nebo obchodniho zakoniku?
|
|
 | Autor: Miloslav Veselák Datum: 30.06.2011 21:10 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 104051 reakce na ... | Ve smlouve o dilo mam stanovenou celkovou cenu za zatepleni fasady, nikde neni psano o cene za m2. Jako priklad jsem myslel, ze nezateplena fasada ma 100 m2 a na tu je provedena kalkulace. Ovsem firma si po zatepleni zmerila fasadu zatepleneho domu, tedy zvetsenou pro priklad na 120 m2 a ohani se vyssi cenou. Ale jinak nemuzou jit s cenou vys. Jde mi hlavne o to, jak se vypocitava celkova cena zatepleni domu. Kalkulaci jsme delali na metry ctverecni nezateplene fasady a tak mi to ted prijde dost divne. Smlouva je psana podle obcanskeho zakoniku.
|
|
 | Autor: svaton tesko.cz Datum: 30.06.2011 22:08 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100030 reakce na ... | pri navyseni ceny by museli mit vas souhlas a pokud nejsou nikde metry tak je podstatna dohodnuta cena za dilo. pokud mate udanou tuto cenu tak tato cena plati.
|
|
 | Autor: Laďa Jaskva Datum: 30.06.2011 22:17 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Jak se vypočítává cena zateplení , je otázka před sepsáním smlouvy. Jestli to špatně vyměřili, jejich problém. Jestli to špatně spočítali, jejich problém. Jestli udělali něco navíc, než bylo ve smlouvě proti Vaši objednávce a smluvnímu ujednání, jejich problém. Jestli je cena za dodávku celku a není tam rozepsána cena za m2 a celková plocha a poznámka, že po provedení se to znovu přeměří, jejich problém. Nic víc, než je konečná cena ve smlouvě bych neplatil. A jestli se firma sekne o 20 % , tak to je na pováženou. Zajímavé, že se většinou seknou v neprospěch investora. S pozdravem Laďa
|
|
 | Autor: Radek Stankovsky Datum: 30.06.2011 22:25 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 103431 reakce na ... | Kamárád měl podobný problém u střechy a odůvodnění firmy bylo navíšení cen materialů když se oháněl tím že si material měli koupit po podepsání smlouvy se mu vysmáli,u advokáta mu řekli že mají právo navíšit cenu až mám zato o 25 procent bez udání důvodů a musíte zaplatit.Rada zněla pro příště podepište smlouvu s firmou o tech 25 procent méně a po navíšení se dostane cena k maximu domluvené.
|
|
 | Autor: svaton tesko.cz Datum: 30.06.2011 22:47 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100030 reakce na ... | ale to neni vubec pravda obcansky zakonik § 634,635,636 hovori jasne a navyseni musi byt oznameni pisemne a objednatel muze od smlouvy odstoupit. obchodni zakonik oddiil 5 rika o moznosti az 10% navyseni na mimorozpoctove vydaje.
|
|
 | Autor: Radek Stankovsky Datum: 30.06.2011 23:39 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 103431 reakce na ... | Víte on se to dozvěděl po vykonání práce šlo o krov,střechu a okapy a vím že nepochodil a velice se rozčiloval,nevím kolik procent dělal rozdíl musel bych mu zavolal ale ta možnost tam nějaká je jak říkáte a to že to neohlásili písemně to by asi při zporu nějak zdůvodnili bylo mu řečeno si na to dávat pozor u něho šlo asi o 450 000 takže i deset procent pak je velký peníz.Napsal jsem to jen proto že možnosti jsou a dovolávání se práva je pak těžké jsem rád že já takovou zkušenost nemám on měl ještě velký problém i s okny a topení vůbec jsem mu to nezáviděl.
|
|
 | Autor: svaton tesko.cz Datum: 01.07.2011 06:11 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100030 reakce na ... | pokud se jede podle rozpoctu, tak v nem nemusi byt vse a muze nastat ze je potreba udelat neco aby stavba mohla pokracovat. takze bud to firma udela nebo proste oznami ze nemuze pokracovat protoze ted si to musi zajistit objednatel, protoze oni tuto polozku nemaji v rozpoctu. Ale v tomto pripade fasady kde je dana cena za dilo bez jednotkove ceny bych se nebal jim tu fakturu oddmitnout jako neopravnenou. Pokud by tam bylo napsano ze cena 100tis je za 100m2 a bylo to 120m2 tak by byl zhotovitel povinnen na to pisemne upozornit ve chvili kdy se to dozvedel a objednatel mohl odstoupit od smlouvy. pokud tak neucinil musi dilo udelat za dohodnutou cenu. My mame ve smlouve jednotkove ceny s tim ze se po dokonceni dilo premeri a fakturuje se skutecna plocha.
|
|
 | Autor: Miloslav Veselák Datum: 01.07.2011 08:49 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 104051 reakce na ... | Problem je v tom, ze se celkova cena pocitala z nezateplene fasady a najednou chteji zaplatit za zateplenou fasadu. Cena je ovsem podle smlouvy o dilo predem dana. Podle platne legislatity muzounavysit cenu dila bez oznameni max. o 10 %. Jen jsem chtel zjistit jak se obvykle stanovuje cena za dilo. Evidentne je to pokazde jinak. Nastesti mam konecnou cenu ve smlouve a tak se ted budu jen hadat a hadat. No na me asi nevydelaji, na zacatku dokonce museli strhnout uz nalepeny polystyren a zacit znovu. Diky za odpovedi.
|
|
 | Autor: Laďa Jaskva Datum: 01.07.2011 10:17 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. Nejste v tom sám. A zde je odpověď právníka : smlouva o dílo-zateplení rodinného domu Tomáš Zielonka, 09.09.2008 17:34:50 Dobrý den, rozhodli jsme se pro zateplení domu. Firma si změřila metry čtvereční domu před zateplením. Vystavila nám nezávazný rozpočet a tímto nám sdělila cenu. Konkrétně se jednalo o 279 000kč. Ústní dohodou se cena snížila na 269 000kč za 273 m2. Tuto cenu jsme akceptovali, cena je uvedena ve smlouvě o dílo,ale ve smlouvě nejsou uvedeny m2. Po samotném zateplení firma opět dům přeměřila. Měřením zjistila, že dům po zateplení má 297m2. Cenu nám navýšili o cca 22000 kč. Máji na toto zvýšení ceny nárok a proč ?, když měřením zjistili m2 a vypočítali nám dle měření cenu. Smlouva je uzavřena podle obchodního zákoníku. Děkujeme za odpovědˇ. [odpovědět] Re: smlouva o dílo-zateplení rodinného domu Mgr. Oldřich Topka, 15.09.2008 15:27:08 Dobrý den, cena byla sjednána, a přísloví "dvakrát měř a jednou řež" se měl zhotovitel držet již při původním měření, na jehož základě kalkuloval cenu. To, že tak neučinil je jeho chyba a domáhat se zvýšení by neměl. Neplaťte tedy cenové navýšení a pokud si je jistý, že jste povinni mu zaplatit jeho chyby, pak ať si nechá zvýšenou cenu potvrdit soudně. Nic navíc neplaťte. Ať soudně prokáží svůj nárok a teprve na základě soudního rozhodnutí to případně doplaťte. Ale jsem přesvědčen, že ani žádný soud nebude, protože by se prokázalo, že to jsou neseriózní lemplové. Nakonec - udělejte si čas, vemte pomocníka a sám si to přeměřte. Ono to zase tak moc náročné není. Hned budete vědět, jak jste pevný v kramflecích. Ale i kdyby jste naměřil více, než oni původně počítali, tak je to jejich průšvich, ne Váš. S pozdrvem Laďa
|
|
 | Autor: svaton tesko.cz Datum: 01.07.2011 13:34 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100030 reakce na ... | ano a to je ono. muzou navysit az o 10% v pripade ze se zvysi rozsah prace. Ovsem u vas neprokazou zadne zvyseni jelikoz ve smlouve nejsou uvedeny metry. Uplne stejne by jste vy mohl tvrdit ze puvodne bylo tech metru o 50 vic a nyni cenu chcete o to snizit.
|
|
 | Autor: Miloslav Veselák Datum: 15.10.2011 01:23 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 104051 reakce na ... | Tak ve výsledku to nebylo tak horké, jak mi to stavební firma uvařila. Obešel jsem s vodováhou fasádu, zkontroloval všude rovinatost fasády a nalezl mnoho a mnoho křivých míst. Funkčně jsou tato místa v pořádku a z estetického hlediska jsou vidět jen chvíli po svítání a za soumraku. Ovšem jako porušení normy a důvod pro slevu z ceny díla mi to stačilo. Chvíli na mě řvali, tak jsem zase vzal vodováhu a pak radši poslali fakturu na částku, kterou jsem dohodl. Je to o nervech a jak teď už vím i o zkušenostech. Nenechat si srát na hlavu a ozvat se.
|
|
 | Autor: Laďa Jaskva Datum: 15.10.2011 06:46 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. Tak vidíte. Chce to pevné nervy a neustoupit ani o milimetr. Doufám, že ta firma si z toho vezme něco jako poučení a příště budou jednat podle pravidel, zákonů a hlavně slušně. Gratuluji. Každá koruna, kterou nevyhodíte zbytečně za šlednriánskou práci, je dobrá. Máte na velmi slušnou plazmu, nebo dovolenou pro dva. S pozdravem Laďa
|
|
 | Autor: Miloslav Veselák Datum: 15.10.2011 12:21 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 104051 reakce na ... | Těch korun bylo nakonec 60 000,-, ovšem na plazmu kašlu. Za ušetřené peníze jsem pořídil domovní ČOV. Inu práce na baráku nikdy nekončí. Mějte se.
|
|